Кой е Валери Белчев, новият министър на финансите

Кой е Валери Белчев, новият министър на финансите

© Юлия ЛазароваТой има впечатляващо образование, богат опит във финансовата и банковата сфера и е сред основателите на Фонда на фондовете. Така накратко представи президентът Румен Радев новия министър на финансите Валери Белчев. Той ще има тежката задача да продължи с подготовката на проектобюджета за 2022 г. Това е и причината при поемането на поста днес да обяви, че се чувства така все едно гони бърз влак, на който трябва да се качи в движение. Обяви и че не предвижда резки кадрови смени в Министерството на финансите и че ще работи по плана за приемане на еврото през 2024 г. По този въпрос предшественикът му Асен Василев проявяваше известен скептицизъм.


В началото на септември досегашният министър на икономиката Кирил Петков издаде заповед, според която Белчев стана един от двамата независими членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания. В нея Петков разкри редица нередности и не успя да отстрани цялото предишно ръководство. Срокът на назначението на Белчев бе до провеждането на конкурс за длъжностите и тъкмо заради това, че преди назначението не е имало конкурс, бе оспорена от самото дружество с мотива, че това противоречи на Закона за публичните предприятия. Според заповедта Белчев трябваше да представлява компанията и пред трети лица.


Фондът на фондовете бе създаден през лятото на 2015 г. при третия кабинет "Борисов" под шапката на финансовото министерство с цел той да управлява повечето от европейските субсидии през новия програмен период. Неофициално се знае, че кандидатурата на Белчев да го оглави е посочена от тогавашното министерство на финансите, ръководено от Владислав Горанов. Белчев оглавява фонда до 2018 г. включително и след това е освободен при приключването на мандата му.
Също като предшественика му на министерския пост е учил в "Харвард", където завършва магистратура по публична администрация. Преди това завършва магистърска степен по финансови и банкови техники в университета "Париж-2 Пантеон-Асас", а преди това учи и в Университета за национално и световно стопанство.


Професионалният му опит включва позиции в няколко банки - Ейч Ес Би Си (CCF HSBC), "Креди Агрикол Индосюез" (Credit Agricole Indosuez), "Фортис Банк" (Fortis Bank) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale). Според официалната му биография от Фонда на фондовете от 2007 г. до 2013 г. Белчев е работил в качеството на изключителен партньор за България на "Ротшилд и сие" (Rothschild & Cie).


От 2014 г. до 2015 г. работи за Българската банка за развитие, където е началник на отдел "Бизнес развитие".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK