Християните почитат светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Снимката на иконата е от <a href="http://www.pravoslavieto.com/life/09.17_Vjara_Nadezhda_Ljubov_Sophia.htm">специализирания сайт "Православието".</a>

Снимката на иконата е от специализирания сайт "Православието".

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Празникът отдава почит на добродетелите, които крепят християните - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.


Преданието разказва, че в края на първи и началото на втори век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан заповядал да ги заведат при него. Всички присъстващи се изумили от спокойствието им, когато застанали пред императора. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, и Любов - на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките страдания на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време. Момичетата не издържали мъченията и умрели, а императорът разрешил на света София да вземе телата им и да ги погребе. Три дни по-късно самата тя починала и била погребана при дъщерите си.
Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


Църквата "Св. София"

© Георги Кожухаров

Църквата "Св. София"


Празник днес има и град София - по името на раннохристиянската църква "Св. София", което означава "Премъдрост Божия" и е един от епитетите за Исус Христос.


Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Честито на всички именници!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално
 3. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  Именниците да не забравят, да почерпят :)

  [email protected]
 4. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Интересно. Празник по случай смъртта на 4-ма души.
  Разбирам да е панихида, изразяване на почит....но чак пък празнуване и "Честито"?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 5. 6 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Днес много хора имат празник. Да са живи и зд4рави всички!

 6. 7 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Светъл празник! Честито!

 7. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересно. Празник по случай смъртта на 4-ма души.Разбирам да е панихида, изразяване на почит....но чак пък празнуване и "Честито"?
  —цитат от коментар 5 на mitko11


  Не са умрели, а са били убити заради вярата си. Били са мъченици, имали са вяра и ценности, които не са предали дори пред лицето на смъртта. Затова се честват. За да помним! Че днес вярата почти е загаснала, надеждата в светлото бъдеще я погребахме, любовта е оскотяла, София (Мъдростта) пък се изродила до умуване. Те така за празДника...

 8. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Честит празник на братята и сестрите в Христа.

  Честит имен ден на всички дами, които днес празнуват.


  До коментар [#5] от "mitko11":

  Не се учудвайте. Не се празнува смъртта им. На гръцки мъченик е мартириос, от там и на западните езици. Само че терминът не означава а приори мъченик, а свидетел.
  Т.е. мартириос е засвидетелствал с живота и смъртта си правотата на Вярата. Надвил е в себе си дори желанието за живот, ако този живот не е по Божиите правила. Именно тази победа се празнува. Затова и мъчениците се изобразяват с палмови клонки - финиковата палма, както и лавъра, са символите на победата.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  "Не са умрели, а са били убити заради вярата си. Били са мъченици, имали са вяра и ценности, които не са предали дори пред лицето на смъртта. Затова се честват. За да помним! Че днес вярата почти е загаснала, надеждата в светлото бъдеще я погребахме, любовта е оскотяла, София (Мъдростта) пък се изродила до умуване. Те така за празДника..."


  Как може да се празнува празник, свързан с мъченици, убити заради вярата си, без да се живеят техните ценности именно днес, когато те са най - необходими и когато никой няма да те убие за това, че можеш да ги показваш в живота си спрямо останалите ? Огромна част от подобни чествания по - скоро замазват гузните и заспали съвести на хората, вместо да ги подтикват към Христовата вяра, надежда и любов, която е най - голямата от трите !

 10. 11 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 716 Неутрално

  „Св. София“ носи името на Божията Премъдрост, а не на мъченицата София. Храмов празник на църквата е Благовещение на 25 март, заради почитта към Божията Премъдрост, която идва да спаси човечеството.
  Въпреки, че чества на 17 септември и втори храмов празник, когато почитаме паметта на светицата и нейните три дъщери.

 11. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  А какъв светец е Александър Невски?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 12. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":

  Св. Александър Невски е светец-воин. Бу трябвало да е защитил Вярата си с оръжие.
  Знам, за всички съмнения по въпроса, както и съм съгласен, че за нас е ирелевантен (безсмислен), но храмът му в София има част от мощите му, поръчан и платен е от цар Николай II, дори при комунизма СССР даваха златото (400 кг) за поддръжка на кубетата. Та, колкото и да не ми харесва, копйто плаща, той поръчва музиката.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#13] от "PavelCZ":

  Какви съмнения - достатъчно е да видиш бойния му шлем, на който е изписана сура от Корана....Християнски храм, кръстен на мюсюлманин, който убива братята си....
  Ето какво е изписано на шлема му:
  "Радвай се на онези, които са повярвали на обещанието за помощ от Аллах и бърза победа"
  А ето и самия шлем:
  https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/N/nevski_chlem.jpg

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 14. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  "На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Празникът отдава почит на добродетелите, които крепят християните - вярата, надеждата, любовта и мъдростта."

  Честит празник и от мен! Поклон пред мъченичеството на тези три християнски деца Вяра, Надежда и Любов! Те никога няма да бъдат забравени.

  Честит празник още на всички именници, както и на всички мои съграждани софиянци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 16 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Честит имен ден на всички достойни именници!

 16. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#8] от "Лео":

  Именно!!! Аз само ще допълня, че десетки хиляди други християни са били избити от римските власти заради тяхната вяра. Първите гонители на християните в Палестина са били евреите (свети Стефан например бива убит от тях), а следващите гонители и убийци на християните стават римските власти, които в продължение на стотици години жестоко преследват и избиват християните заради тяхната вяра и отказ да се поклонят на фалшивите римски богове. Край на този мрачен период в историята на нашата християнска религия дава император Константин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Весело

  А какъв светец е Александър Невски?
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  Руски. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Весело

  До коментар [#13] от "PavelCZ":Какви съмнения - достатъчно е да видиш бойния му шлем, на който е изписана сура от Корана....Християнски храм, кръстен на мюсюлманин, който убива братята си....Ето какво е изписано на шлема му:"Радвай се на онези, които са повярвали на обещанието за помощ от Аллах и бърза победа"А ето и самия шлем:https://faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/N/nevski_chlem.jpg
  —цитат от коментар 14 на mitko11


  Докога ще разпространяваш тази нелепа фалшива опорка!? Един шлем (и то монголско-татарски, който е подарен на Александър) НЕ прави човек мюсюлманин. Вие дори не знаете биографията на княз Невски, не знаете, че през целия си живот той е ЗАЩИТАВАЛ руските православни християни, църкви и манастири, а не ги е унищожавал. И заради това РПЦ след това го канонизира.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 20 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Св. София стои някъде зад 101-во място в класацията на "светците".
  Но всички главни храмове на Източното православие са наречени на Св.София.
  Св.София в Цариград;
  Св.София в София;
  Св.София в Преслав;
  Св.София в Охрид;
  Св.София в Солун;
  Св.София в Киев и т.н.
  Следователно, не измислената доста по-късно мъченица с нейните измислени дъщери и тяхната сърцераздирателна легенда, а понятието св.София=Божията премъдрост, смятано за главното проявление на християнския Бог от Предправославните доктрини на ранното християнство е имало такава важност, че да му посветят най-главните храмове на християнството.
  Сетне православната секта взима властта и си измисля мъченици и техните дъщери, за да отхвърли като "еретични" арианските символи на вярата и цялата конструкция, заложена още от Апостолите на Христос.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 20. 21 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Не съм ги чувáл....Това нова приказка ше да е.....

 21. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  (13) И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.
  Коринтяни:13

  Прекрасен празник! Честито на празнуващите!
  Честит Ден на София!

 22. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Съветски.

 23. 24 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  "На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Празникът отдава почит на добродетелите, които крепят християните - вярата, надеждата, любовта и мъдростта."

  Просто бъркаме деня за "почит на паметта на Светите мъченици" и именния ден, който в 99.99999% от случаите хората празнуват, чествайки себе си и близките си, без избощо да ги е грижа за историята на името и деня, на който то се почита. Просто повод да се попчерпим и да получим/дадем подаръци.
  Статията в случая акцентира на почитта на паметта на мъчениците, която християните отдават на днешния ден, а не на именния ден, който хората празнуват.

 24. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":

  Това е съветската лъжеистория.
  Александър Невски, научавайки, че брат му Андрей, който управлява в Ростов, княз Даниил Галицки и Ярослав Тверски, решили да въстанат срещу Ордата, ги предава всичките, включително собствения си брат.
  За което става Владимирски княз и получава огромна армия, с която залива Рус с кръв и огън.

  Нямат брой поробените хора, изгорените села и градове.

  За жестокостта на Александър са се страхували дори да говорят, масови екзекуции и жестоки изтезания, с това той се отплаща на Рус за родството. Набивал хора на кол, избождал очи, отсичал носове.

  Наистина свят човек!

  Единадесет години полива земята руска с кръв и пет кървави наказателни експедиции провежда героят на Ордата, като не пожалва дори собствения си син Василий, който вдига Новгород на битка с баща си.

  Невски става известен и с преброяване на населението, благодарение на което на практика въвежда законодателно робството, облагайки всеки преброен с поголовен данък и забрана за напускане „местоживеенето” без разрешението на окупационните власти!

  Реакцията на църквата

  Какво нправи църквата? Църквата обявява Невски за светец.

  Смятате, че е сгрешила? Не, Църквата канонизира своя истински герой, защото, колкото и да е изненадващо, по време на Монголо-татарското иго, за църквата е период на разцвет! Манастири никнат като гъби, построени са около четиристотин манастира в които бушуват разврат, лакомия и пиянство.

  Църквата контролира хората, признава за богоизбрани татарите, проповядва послушание към татарското иго, прави правнука на Чингис хан Даир Кайдагул светец с името „Свети Петър, принц на Ордата”. Светец става и правнука на владимирския баскак(хански наместник, събирач на данъци) – Амирхан.

  Църквата канонизира Невски защото не позволява католицизма да дойде в Русия!

  Да, така е!

  Църквата го възнаграждава за това, че не позволява на Украинска Рус да направи своя европейски избор!

  Не забравяйте, че княз Даниил Галицки, докато се сражава с татарите, започва политика на сближаване с Европа, към приемане на католицизма!

  Както Солженицин пише: „не позволявайки на Русия да приеме католицизма, Невски обрича Русия на многовековно робство”.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 25. 26 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Честито на всички, които имат повод да се почерпят.

 26. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":Това е съветската лъжеистория.Александър Невски, научавайки, че брат му Андрей, който управлява в Ростов, княз Даниил Галицки и Ярослав Тверски, решили да въстанат срещу Ордата, ги предава всичките, включително собствения си брат.За което става Владимирски княз и получава огромна армия, с която залива Рус с кръв и огън.Нямат брой поробените хора, изгорените села и градове.За жестокостта на Александър са се страхували дори да говорят, масови екзекуции и жестоки изтезания, с това той се отплаща на Рус за родството. Набивал хора на кол, избождал очи, отсичал носове.Наистина свят човек!Единадесет години полива земята руска с кръв и пет кървави наказателни експедиции провежда героят на Ордата, като не пожалва дори собствения си син Василий, който вдига Новгород на битка с баща си.Невски става известен и с преброяване на населението, благодарение на което на практика въвежда законодателно робството, облагайки всеки преброен с поголовен данък и забрана за напускане „местоживеенето” без разрешението на окупационните власти!Реакцията на църкватаКакво нправи църквата? Църквата обявява Невски за светец.Смятате, че е сгрешила? Не, Църквата канонизира своя истински герой, защото, колкото и да е изненадващо, по време на Монголо-татарското иго, за църквата е период на разцвет! Манастири никнат като гъби, построени са около четиристотин манастира в които бушуват разврат, лакомия и пиянство.Църквата контролира хората, признава за богоизбрани татарите, проповядва послушание към татарското иго, прави правнука на Чингис хан Даир Кайдагул светец с името „Свети Петър, принц на Ордата”. Светец става и правнука на владимирския баскак(хански наместник, събирач на данъци) – Амирхан.Църквата канонизира Невски защото не позволява католицизма да дойде в Русия!Да, така е!Църквата го възнаграждава за това, че не позволява на Украинска Рус да направи своя европейски избор!Не забравяйте, че княз Даниил Галицки, докато се сражава с татарите, започва политика на сближаване с Европа, към приемане на католицизма!Както Солженицин пише: „не позволявайки на Русия да приеме католицизма, Невски обрича Русия на многовековно робство”.
  —цитат от коментар 25 на mitko11


  НЕ е съветска историография, а световната историография твърди това! Относно нещата дето ги пишеш в коментара си. Ако имаш обща представа от историята на Русия щеше да знаеш, че тези братоубийствени войни ги е имало почти винаги там. И не само там... в повечето европейски и световни монархии от онова време е било така (Монголската също, което води до нейния разпад през 13 век).

  Освен това НЯМА никакъв светец на име хан Даир Кайдагул („Свети Петър, принц на Ордата”). Това са някакви монголо-татарски приказки и легенди. :-)

  И накрая Невски спасява руските земи от тотален разгром и унищожение. По онова време Златната орда, която е била част от Монголската империя е била най-силната държава в света. Всяка една държава, която им се противопоставя е била смазана и унищожена. Монголо-татарите убиват над милион души и подчиняват стотици милиони... като почнем от Китай, минем през Иран (Персия), арабския Абасидски халифат (с център Багдад), и стигнем чак до Полша и Унгария! Да не забравяме, че те унищожават и нашата братска държава - Волжка България, а нашата родна (Дунавска) България правят васална държава и слагат татарина Чака на нашият царски трон. За това много историци виждат в лицето на Александър не поробител, а спасител. Защото чрез добрите си отношения със Златната орда той спасява от пълен монголо-татарски контрол и унищожение руските княжества от онова време.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Той е руски, но защо е светец. Не е достоен за светец.

 28. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#28] от "Роси":

  Задай този въпрос към РПЦ. Те са го канонизирали, не аз.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 30 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Прекрасен празник! Честито на празнуващите!
  Честит Ден на София! Честит празник и на Лом и там празнуват!❤

 30. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Честито на именниците, да са живи и здрави!

 31. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Честито на именниците, да са живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK