Онлайн изолацията заради коронавируса е увеличила тормоза над децата

Онлайн изолацията заради коронавируса е увеличила тормоза над децата

© Анелия НиколоваВ изминалата година и половина в пандемията сигналите към Националния център за безопасен интернет за вредно за деца съдържание и поведение в мрежата са скочили над два пъти. В същото време онлайн обучението и увеличеното стоене вкъщи пред екраните е активизирало и предизвикателствата, които децата си отправят в социалните мрежи, а в медиите периодично се появяват стряскащи новини за пострадали. Но експертите уверяват, че това поведение е нормално за възрастта и че родителите трябва да следват основните правила за безопасност.


Двукратен скок на сигналите за вредно за деца съдържание в мрежата


Много родители се обаждат на линиите на центъра за безопасен интернет, след като случайно са разкрили неприятни ситуация, като например децата им са станали жертва на онлайн тормоз или на педофил. Те го разбират случайно, защото децата просто не смеят да им кажат.


Само за година в България над два пъти нараства броят на сигналите и на горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет, показавт данните, предоставени на "Дневник" от Националния център за безопасен интернет.

 • 2016 г. - 323 сигнала
 • 2017 г. - 4 404 сигнала
 • 2018 г. - 6 297 сигнала
 • 2019 г. - 8 825 сигнала
 • 2020 г. - 17 885 сигнала
През миналата година към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са препратени 680 сигнала, а към партньорски на центъра горещи линии и интерпол - 17 026.
През 2020 г. на линията за онлайн безопасност (тел. 124 123, [email protected]) са направени 459 консултации, от които:


- за дигитално-медийна грамотност - 26
- за онлайн репутация - 18
- за потенциално вредно съдържание - 19
- за секстинг - 4,
- за сексторшън - 11
- за сексуален тормоз - 16


Проблеми с дигиталното поколение


По думите на Ан Колиър, съдиректор в партньорската на националния център за безопасен интернет организация за обучение на хората за безопасността и сигурността в мрежата ConnectSafely.org, днешните деца растат в сексуално отровена култура. Те са недостатъчно осведомени за опасностите в интернет, съзнателно поемат рискове и страдат от т.нар. ранна сексуализация - 33% от онлайн съдържанието със сексуална експлоатация (най-вече снимки на голи тела) на деца е произведено от самите деца.


По данни на "Евроастат" в Европа най-голям източник на съдържание със сексуална експлоатация на деца са Румъния и България (в света са Китай и Нигерия).


По време на пандемията ситуацията с разпространението на материали със сексуална експлоатация на деца става все по-трудно овладяема - в глобален мащаб има ръст над 80% на сексуалните посегателства срещу деца онлайн, посочват данните на Националния център за безопасен интернет.


През 1998 година сигналите за разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца в световен мащаб са около 3 хил., като през следващото десетилетие растат поголовно с около 100 хил. на година, за да надскочат притеснителните над 1 млн. през 2014 година, показват данните. Така през 2018 година са били 18.4 милиона, повече от една трета от всички сигнали за разпространение на материали със сексуална експлоатация. Данните са на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, чийто член е Националният център за безопасен интернет и която обединява 43 държави по света.

През 2020 г. INHOPE подаде към Интерпол над 1 млн. потвърдени сигнала, като 73% от докладваното съдържание беше свалено в рамките на 3 дни.

Общо 77% от жертвите са на под 13-годишна възраст, а 93% от тях са момичета, показва още статистиката. При трафика на деца 62% са с цел сексуална експлоатация.


Опасните предизвикателства между децата в мрежите


Периодично в интернет се появява поредната нова мода сред тийнейджърите, свързана с някакво предизвикателство - от митовете за самоубийствени игри до реалните опасности, които носят опитите да се повтори някакво рисково действие, видяно онлайн - гълтане на опасни вещества или предмети, селфита на рискови места като влакови композиции, недостроени високи сгради, върху скали или на ръба на пропасти.


Напоследък медийни публикации показаха тревожно зачестяване на опасни предизвикателства, които си отправят децата в България - лягат върху пешеходни пътеки, поглъщат магнитни топчета, гонят се с електрически триони или винтоверти.


Неотдавна се разпространяваше и историята за предизвикателството "48 часа", заради което тийнейджъри бягали от дома си за две денонощия, за да съберат повече споделяния и лайкове на съобщенията за изчезването им. Това е всъщност повторение на подобни сензации от предишни години за 12, 24 и даже 72-часови предизвикателства, отбелязва Националният център за безопасен интернет, като подчертава, че нито мрежата от 30 европейски центъра за безопасен интернет, нито полицейските служби са открили досега доказателство, че историята е истинска.


Преди години беше бумът на сензацията "син кит", за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 1000 тийнейджъри само в Русия. Всички твърдения в нея бяха опровергани, но тя все пак обиколи целия свят.


Без паника, всичко се повтаря


Едно от нещата, които възрастните забравяме е, че такъв тип предизвикателства винаги е имало, дори преди ерата на интернета - качване по високи сгради, дъвете, преодоляване на няккави препяствия. Децата във възрастта 12 - 18 години търсят предизвикателства, през които да се доказват. Просто такава е възрастта, посочи пред "Дневник" Антоанета Василева, есперт в центъра по безопасен интернет.


Естествено, интернет дава много широко поле за изява и бързо разпространение. "Най-провокативните, най-страшните видеа събират най-много гледания и лайкове. Този тип ситуации са типични за възрастта, а социалните мрежи просто подпомагат процеса.


Навремето такива глупости просто не са били видими за родителите и те евентуално разбират впоследствие или ако стане някакво нараняване


Антоанета Василева,

Национален център за безопасен интернет


Покрай интернет можем по-пряко и директно да видим какво правят децата - какво ги интересува, какво ги предизвиква, какво ги увлича. Но освен чрез медиите, най-лесният и естествен начин родителите да разбират кои са поредните предизвикателства и да са в крак с тенденциите, е прякото доверително общуване с детето. Да питат детето си какво гледа, както харесва, защо, какво би искало да прави самото то. "Самите деца са най-добрият източник на информация за какво следи и какво го впечатлява, има ли предизвикателство, което е видяло и дали това предизвикателство е окей", коментира експертът.


По думите й родителите трябва да включат абсолютно всички защити в социалните мрежи, свързани с ограничаване на съдържанието, което достига до техните деца, както и времето на ползването им. Важно е родителят да има контрол не просто върху ползването на устройството, а и на приложенията, съветва Василева.


Често родителите помагат на децата си да си създадат профил в социалните мрежи, без да се съобразят с изискването за минималната възраст - тя е 13 години, в България - 14, заради Закона за личните данни. Причината децата под тази възраст да нямат профил в социалните мрежи е проста: нямат добре развити умения да разпознават рисковете, критично да възприемат информацията, която виждат от екрана.


Говори с детето


Когато е нарушена доверителната връзка дете - родител, детето се затваря и не споделя много неща с родителите си. Доверителната връзка дете - родител е много важна и родителите трябва да положат максимални усилия да я изградят и задържат. От една страна трябва да разберат и приемат, че начините на съвеременните деца да се забавляват са различни от познатите от собственото им детство. И дори на харесват "Тик-ток", например, родителите трябва да разбират нуждата на децата си да прекарват време в интернет и не да ги спират, а по-скоро да контролират времето в интернет и на конкретните приложения в рамките на деня.


"Факт е, че не можем да сме непрекъснато с децата си и да ги закриляме. Важно е обаче да ги учим как сами да забелязват и предвиждат опасностите и какво да направят, ако попаднат на опасно ситуация в интернет. Трябва да развиваме критичното им мислене като ги изслушваме и дискутираме с тях по нещата, които ги вълнуват. Така ги караме да се замислят дали това, което чуват и виждат, е наистина факт или фалшива новина", съветва експертът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  > Онлайн изолацията заради коронавируса е увеличила тормоза над децата
  > ...
  > Проблеми с дигиталното поколение

  Тепърва ще започнете да научавате и за други сериозни дългосрочни щети върху следващите поколения заради Мерките.

  Броя на новините от тоя вид тепърва ще има да расте:

  ----

  Scientists have discovered that the coronavirus pandemic significantly impacted the intelligence of children born during it: Living the entirety of their lives in lockdown has seriously stunted their cognitive development.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "Онлайн обучение" не съществува , няма истински учител който да твърди че това въобще може да е "обучение". Виж за отчитане на дейност става!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Съвсем не само върху децата има тормоз.
  Съсипахте ни с новини за тоя коронавирус.
  Отвориш Интернет - коронавирус.
  Отвориш вестника - коронавирус.
  Телевизия - коронавирус.
  Радиото - коронавирус.
  Абе купил съм си едно хубаво вино, така ме е страх да го отворя...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  +++++

  Притеснително е, че когато се отвори темата за мерките се опитваме да измерим икономическата им цена, но психологическата се замита под изтривалката. Крайно време е да разгледаме как последните 18 месеца са се отразили върху психични заболявания, самоубийства, убийства, домашно насилие, битова престъпност, потребление на наркотици и раждаемост.
  Много хубаво е да спасяваш човешки животи, но не и с заровена глава в пясъка.

  “Тепърва ще започнете да научавате и за други сериозни дългосрочни щети върху следващите поколения заради Мерките.”

 5. 5 Профил на Radostin Yankov
  Radostin Yankov
  Рейтинг: 221 Весело

  То и тормоза над родители е увеличило, не ли??

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Учениците вече не искат да ходят на училище присъствено, за една година дистанционно си смениха навиците, разделиха ги от съучениците, вече имат нови приятели, по интереси - клубове, спортни и музикални школи.

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  От снимката е видно , че розовото клинче и тесните дънки не са се докосвали до спорт !
  Никога !
  Това е най-тъжното !

 8. 8 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Не се плашете! не се безпокойте!
  това ще ви отговорят новите ковид идеолози, защото най-важното било да се спасят човешките животи, и да не се постъпва в болницата
  И по цял ден викат и крещят някакви си професори, знайни и незнайни: Хора бдете, ковид ви обгръща, ковид ви задушава, ковид ви дебне с чувала!
  Гьобелс, Берия и Лилов ряпа да ядат!

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Проблемът се нарича китайски хибриден уорфеър под формата на апове като ТикТок и WeChat. Изключително занижени нива на модерация в платформи стимулиращи правенето на идиотски viral видеа по 20 секунди. Скучаещи американски тийнове реално правят там софт порно под формата на танци, и 10-годишни деца им имитират движенията и придобиват ранна сексуализация.

 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  Поредната НПО пропаганда.
  Раздухване на проблем, за който те самите предлагат решение.
  Някак, твърде удобно за да вярвам безрезервно.
  Кой ги финансира тези "партньорски" организации!?

  Иначе, хубава снимка. Прилича ми на родната ПМГ гимназия в Бургас.

 11. 11 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  - Секстинг, сексторшън,
  - предоставени на "Дневник" от Националния център за безопасен интернет...
  - към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са препратени...
  - към партньорски на центъра горещи линии и интерпол - 17 026...
  - на линията за онлайн безопасност (тел. 124 123, [email protected]) са направени...
  - организация за обучение и сигурността в мрежата ConnectSafely.org...
  - Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE...

  И пак има мърдащи педофили? Народната милиция да е свършила работата на всичките тия още снощи.

 12. 12 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  През 2018г. се зароди идеята за проекта Ковид 19 - тогава Бил Гейтс направи прогнозата за някаква страшна пандемия.
  Ковид 19 не е отшумял, но Бил Гейтс и фармацевтичното лоби проектират нова пандемия, и са силно "обезпокоени" дали за 100 дни ще могат да предложат някаква нова ваксина? А тук все още никой не свързва неприятните последици от втората година изолация, и щуротиите на новите репресивни идеолози облечени с титли и докторски степени.

 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  "... Скучаещи американски тийнове реално правят там софт порно под формата на танци, и 10-годишни деца им имитират движенията и придобиват ранна сексуализация.."

  А у нас скучаещи геронтофили получават оргазъм като гледат Мутафчийски в черна униформа, или слушат с упование доцент Кунчев и професор Аргирова за това кога ще е пикът на четвъртата вълна.

 14. 14 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 842 Неутрално

  От тормоз ли дебелеят?

 15. 15 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  От заглавието излиза, че вината е върху изолацията от Ковид,
  а ТОВА Е МНОГО ПОГРЕШНО, ЗАЩОТО В НОРМАЛНО СЕМЕЙСТВО БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОВИШИ ЛЮБОВТА И БЛИЗОСТТА, ЗАТОВА ИЗВОДА Е МНОГО ПРОСТ – ИМАМЕ ПСИХОПАТИ-ИДИОТИ ЗА РОДИТЕЛИ, КОИТО, СЧИТАТ ДЕЦАТА СИ ЗА СОБСТВЕНОСТ, КАКТО ПОВЕЧЕТО МЪЖЕ СЧИТАТ ЖЕНИТЕ СИ (И ТАКА Е ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ)!

 16. 16 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#12] от "pontius_glarus": През 2018г. се зароди идеята за проекта Ковид 19 - тогава Бил Гейтс направи прогнозата за някаква страшна пандемия.
  Ковид 19 не е отшумял, но Бил Гейтс и фармацевтичното лоби проектират нова пандемия, и са силно "обезпокоени" дали за 100 дни ще могат да предложат някаква нова ваксина? А тук все още никой не свързва неприятните последици от втората година изолация, и щуротиите на новите репресивни идеолози облечени с титли и докторски степени.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Около теб няма ли нито един боледувал тежко или починал?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Бъдещето на човечеството, близко до леглото и хладилника.
  За да не загине световната фармация с хиляди "работни" места, трябва да се борим против здравите хора, измислящи конспиративната теория, че фарма корпорациите били алчни печалбари.

 19. 19 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#16] от "konservator.bg":

  Не, няма. Други въпроси?

 20. 20 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Тепърва ще берем плодовете на "адекватните" мерки. А и с това ваксиниране по време на пандемия агонията ще продължи до безкрай. Тъжно е когато не се четат учебниците, базирани на вековен опит, а се използват предположения, базирани на комерсиална изгода.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Айде, поредния НПО доклад, колко са "зле" нещата, как бе тях всички са загубени и как трябва да направим каквото те казват, защото са добрички и честни и искат да ни помогнат.

 22. 22 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 191 Разстроено

  Като баща на разведено дете, мога единствено да не съм съгласен с мерките заради гн въображаемата пандемия.
  Като предприемач, рзбирам нуждата от тотална унищожение изкуствено създадените балони.
  Скоро ще има икономически мерки, които ще ни накарат да забраим, че децата са тормозени. https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

  Не съм крал
 23. 23 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 469 Неутрално

  очакваме и статистиката за тормоза на децата върху родителите, бабите, дедовците и вуйчовците.

  тъй ще видиме сике гледни точки :)

 24. 24 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 191 Разстроено

  До коментар [#2] от "Иван":

  Има интернати в Швайцария, които не са особено добри. Може да се каже средно ниво. Но само заради това, че швайцарското правителство не ги затври и те предлагат 9 часово ежеднвно гиманзиално обучение 10 месеца с живи преподаватели, станаха мултимилионерски тежки, защото немците си изпратиха там децата.
  Знам го от статия в немски таблоид.

  Не съм крал
 25. 25 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#17] от "No way":

  Господине, като казвате А, кажете и Б. Топ Руските тролове в БГ са:
  Бриго Аспарухов, Димитър Христов Иванов “Гестапото“, Светлана Шаренкова
  Калин Митрев (съпруг на Ирина Бокова, която по-късно с помощта на Путин оглавява ЮНЕСКО), Атанас Тилев, Петър Манджуков, Борислав Дионисиев
  Стоян Денчев и т.н.
  Пакостите дето ние с колегите се опитваме да направим по форумите се бях кахър в сравнение с действията на горе описаните. Надявам се един отявлен патриот и ревулюционер като вас да им потърси сметка в един момент. Онлайн всеки може ;)

 26. 26 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#15] от "konservator.bg":

  Донякъде си прав....че очакването в нашето общество е да се ожениш и направиш дете до 30. Не е като да не съм искал дете. Даже сега с наближаванет ми към 40те, искам семейство с деца. Но има момент, когато животът се обръща на 180 градуса и за детето няма да имаш нужното време. За съжаление е непростимо, хем да си го създал, хем да го предадеш на таолкова крехка възраст.

  Не съм крал
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Като стана дума за предизвикателства се сещам какво правеха брат ми и един негов приятел преди много години: стоят на тротоара и чакат да приближи учебна кола за да притичат пред нея. Обаче някакъв съсед ги видял и после имаше строги възпитателни мерки вкъщи.
  За мене една от причините за увеличаване на домашното насилие са малките жилища, в които живеят българите. Представете си семейство с две деца в стая, хол и кухня и един или двама родители, работещи от къщи. За да има спокойствие за всеки член от семейството трябва да има отделно помещение за да може или да си върши работата или да работи дистанционно. Ако това го няма, естествено е да има разправии и конфликти.
  Според мене дистанционното обучение е добро само в малки групи и по-възрастни мотивирани обучаващи се. Аз се записах на езикови курсове и съм много доволна: малки групи, добра комуникация с преподавателя и др. обучаващи се, използване на съвременни технологии и т.н. Нищо от директното присъствие не ми липсва, даже огромното предимство е, че не губя време за пътуване до езиковия център.
  Но за малки ученици това въобще не е препоръчително. Едно класовете са големи и учителят не може директно да наблюдава кой какво прави за да контролира процеса и доста по-трудна комуникация. Става за студенти, присъстващи на лекции. Но за упражненията като практическа дейност трябва присъствие.

 28. 28 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#14] от "crq18506084":

  Дебелее се от лоша храна и липса на движение.

 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  От снимката е видно , че розовото клинче и тесните дънки не са се докосвали до спорт ! Никога ! Това е най-тъжното !
  —цитат от коментар 7 на stenlyaka


  Ми, свят широк - хора всякакви.....не е нормално всички да са идеални .....;)..... представяш ли си всички да са идеални - .....кошмар......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 629 Разстроено

  Онлайн изолацията заради коронавируса е увеличила тормоза над децата!!!

  До коментар [#4] от "dwr30648311":
  Притеснително е, че когато се отвори темата за мерките се опитваме да измерим икономическата им цена, но психологическата се замита под изтривалката. Крайно време е да разгледаме как последните 18 месеца са се отразили върху психични заболявания, самоубийства, убийства, домашно насилие, битова престъпност, потребление на наркотици и раждаемост.....

  Много хубаво е да спасяваш човешки животи, но не и с заровена глава в пясъка!

  - наКОЙ му пука за тази "криза"?! (с "корона" или "без") ни я привнесоха от вън с цел контрол и сплашване на "матреяла", не че нещата не са сериозни даже са притеснителни, но въпроса е ЗАЩО си го причинихме всичко това и продължаваме да позволяваме да ни манипулират?!!!

 31. 31 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1127 Весело

  [quote#29:"the_flea"][/quote]

  До тези, дето са ми праснали минусите - идеалът е идеал, защото е извън нормата..... дали е постижим или не е друг въпрос... Е, правени са опити за създаване на всестранно развити личности и в т.н. социалистическо общество и в Германия през 30-те и 40-те години на 20 век. Е, знаем резултата.... Вие същата идеология ли изповядвате? Идеални ли сте?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 32. 32 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#15] от "konservator.bg":

  От активистки като теб, жените се превърнаха в любителки на котки, които нито искат мъж, нито деца. Под претекст, че се борят за правата на жените, всъщност се превръщат в едни агресивни мъжемразки, неспособни да обичат, да споделят и да жертват удобния си живот, за неудобството да имат деца и да се грижат за някой друг, освен за тях.
  Любимата теза, че "децата не са собственост на родителите", е заменена с "собственост са на държавата".
  Въобще убиваме норманите семейства, докато ги оплакваме.

 33. 33 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Онлайн седенето вкъщи наистина направи живота на някои деца ад. Те се спасяват само в училище и този изход от ситуацията им беше отнет.

 34. 34 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Преврьзки ли си носят в джоб четата мацки те?

 35. 35 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Онлайн седенето вкъщи наистина направи живота на някои деца ад. Те се спасяват само в училище и този изход от ситуацията им беше отнет.
  —цитат от коментар 33 на poly_na


  Не е вината в "онлайн седенето", то само показа проблемите в семействата...... Проблемите са в семействата ......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 36. 36 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#15] от "konservator.bg":

  Така ли? А аз си мислех, че болшинството просто не се интересуват от собствените си деца и ги оставят на държавата/ образователната система да ги възпитава. Това да ти пука за някой близък(дете,родител,съпруга) върви ръка за ръка с някакво чуство за притежание или по-скоро за принадлежност. Но нали това не е прогресивно. Трябва всеки да е автономен, включително пеленачетата, но нали когато се усили левундерщината до край тогава лъсват абсурдите. Трябва да сме екстра толерантни, трябва да въведем сексуално образование, за всяко момиче безплатен аборт и споменаването на бройката сексуални партньори да се счита за сексисъм, женомразство. И когато всичко тръгне към тотална морална деградация да обвиняваме Булгар Булгар, че е тесногръд селянин, нищо че допреди това е бил същия левичар, който е вярвал на същите простотии, но в едно друго време необременено до такава степен от човешката глупост.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 37. 37 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Това да ти пука за някой близък(дете,родител,съпруга) върви ръка за ръка с някакво чуство за притежание или по-скоро за принадлежност.
  —цитат от коментар 36 на Deadpudding

  Много добре казано. Затова нормалните казваме, "децата ми, жена ми". Жена ми казва "мъжа ми, децата ми", а те казват "моят татко и моята мама".

 38. 38 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#17] от "No way":

  Пропуснал сте Ан Он.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK