На живо

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ"Дневник" следи на живо важните политически новини от деня и реакциите по тях.
Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов е получавал заплахи, каза за Би Ти Ви бившият служебен министър на финансите Асен Василев. Заплахите са били насочени към съпругата и децата му, уточни Василев, който днес с Кирил Петков обяви началото на общия им политически проект "Продължаваме промяната".


Заплахите са били отправени от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са били проверявани от данъчните. Те били много сериозни и затова са се задействали както българските служби, така и някои международни, каза още Василев. Вече е осигурена охрана на Спецов и семейството му.


През седмицата представители на ГЕРБ поискаха оставката на Спецов, защото като собственик на фирма е ощетил държавата с 1.5 милиона лева, като е продал фирмата си с дълговете към хазната. Според тях Василев е знаел от 3 месеца, че шефът на НАП е бил длъжник на държавата, когато е продал бизнеса си, но въпреки това не е предприел мерки за неговото освобождаване.


Асен Василев подчерта, че шефът на НАП е компетентен и познава механизмите за укриване на данъци.


"Ако си шеф на НАП и имаш тази власт, има две неща, които ти се случват. Първото – идват при теб с куфарчета и ти трябва да ги върнеш. Второто – идват при теб със заплахи и ти трябва да си пазиш семейството и децата. И двете неща са се случвали на Спецов", каза Василев пред Би Ти Ви.

Една трета от поддръжниците на Петков и Василев са разочаровани симпатизанти на "Има такъв народ"

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Цветелина Белутова, Капитал


Една трета от поддръжниците на Кирил Петков и Асен Василев и тяхната нова формация идва от разочаровани симпатизанти на "Има такъв народ". Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд". По-рано днес социологическата агенция разпространи свое изследване, според което "Продължаваме промяната" на двамата бивши служебни министри ще спечели 9% на предстоящия парламентарен вот, с което дори ще изпревари "Демократична България".


Според Ганев около 50-60 хиляди от гласоподавателите на "Демократична България" ще се насочат на тези избори към партията на Василев и Петков.


"Ясно се вижда, че и част от левите избиратели припознават тези хора със симпатия. Това е така най-вече заради това, че президентът Румен Радев ги легитимира през служебен кабинет. Затова БСП става много ревнива към този проект", каза още Ганев.

Манолова вече мисли за управленска коалиция с "Продължаваме промяната"

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Велко Ангелов


Председателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви пред журналисти, че още преди изборите трябва "да заявим какъв е форматът на следваща управленска коалиция, какви са приоритетите и по какъв начин формациите на промяната ще си взаимодействаме". Коментарът ѝ дойде, след като по-рано днес бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков обявиха политическия си проект "Продължаваме промяната".


"С този проект мнозинството на промяната в следващия парламент определено ще стане по-силно и по-устойчиво. Това е пътят за постигане на мнозинство на почтените в следващ парламент. Ние сме склонни да търсим максимално широк формат, за да бъдат постигнати тежките реформи, които ще стоят пред следващото управление", каза още тя.


Манолова уточни, че до момента не са водени разговори за това какъв да бъде форматът на взаимодействието между партиите.

Трифонов не вижда вина на "Има такъв народ" за провала при съставянето на кабинет

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Юлия Лазарова


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов използва профила си във "Фейсбук", за да коментира проучването на социологическата агенция "Тренд", което е по поръчка на "24 часа". Според 43% от анкетираните в изследването партията носи най-голяма отговорност за провала при съставянето на кабинет. След нея се нареждат ГЕРБ, "Демократична България" и БСП.


"Един призрак броди из българското публично пространство. Призракът на разочарованието. Различни социолози, политолози и хора с определени интереси обикалят телевизионните студия и се опитват да втълпят в съзнанието на хората нова теза, защото така им изнася. Твърдението, че "Има такъв народ" са виновни за това да няма правителство е лъжа. А дали хората са разочаровани и кой точно е разочарован - това, разбира се, не мога да кажа, защото разочарованието е емоция, емоцията е личен момент и никой човек не може да знае какво чувства друг човек", пише Трифонов.Той припомня, че при създаването на "Има такъв народ" е казал, че няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. Заради това правителство можело да има само при подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


"Има такъв народ" беше готова да направи правителство и да поеме цялата отговорност. Но тези партии заявиха, че няма да подкрепят наш кабинет. Сега вие ми кажете кой е виновен за това, че нямаше правителство", добавя Трифонов.


Ден след изборите и още преди да са обявени официалните резултати, лидерът на "Има такъв народ" обяви състава на правителството, което предлага. Това доведе до остра реакция от страна на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които не одобриха начина, по който им се налага проектокабинета без никакви обсъждания на имената в него. Единствено БСП води преговори с партията на Трифонов до последно.

Кирил Петков и Асен Василев заявиха при представянето на политическия си проект, че са ваксинирани и призоваха всички, които все още не са се имунизирали, да го направят. Те подчертаха, че членовете на екипа им също са ваксинирани.

Кирил Петков и Асен Василев подкрепят Радев за нов президентски мандат

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Юлия Лазарова


При представянето на политическия си проект "Продължаваме промяната" двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че ще подкрепят настоящия президент Румен Радев на предстоящите избори за държавен глава. Подкрепата е очакване, след като до момента двамата неколкократно заявяваха, че са имали пълна свобода в работата си като министри. Петков уточни днес, че от назначаването им Радев не им е звъннал нито един път, за да им дава насоки.

Петков и Василев представиха "Продължаваме промяната", очакват "коалиция на почтените"

Бившите служебни министър Кирил Петков и Асен Василев представят пред журналисти политическия проект. Той носи името "Продължаваме промяната", а целта пред него е досегашната работа на двамата през последните 4 месеца да продължи и през следващите 4 години."В последните 4 месеца започнахме промяната и си поставихме конкретни цели – да спрем корупцията и кражбите, малкият и среден бизнес да работи спокойно, приходната агенция да проверява големите фирми с големите обществени поръчки. Успяхме да привлечем и няколко големи чужди компании в страната. И най-важното - благоденствието да се разпредели по-справедливо. Искаме тези 4 месеца в служебното правителство да ги продължим в следващите 4 години", заяви Петков при представянето на "Продължаваме промяната".


Според бившия икономически министър с работата си двамата с Василев са засегнали много интереси и предрече, че "тези интереси сега ще се обаждат от сутрин до вечер, за да се опитат да ни спрат." Според него в следващия парламент ще има "коалиция на промяната", която ще има над 121 депутати, които са нужни за управление.


Двамата подчертаха, че това не е президентска партия. Те обаче уточниха, че подкрепят Румен Радев за нов мандат. "Ние много го харесваме. Много уважаваме президента и той представлява нашите ценности, но по никакъв начин това не е негова партия", каза Петков.


Все още няма партия мандатоносител за проекта им. "Безброй партии ни се обадиха и ни предложиха да станат мандатоносители. В момента сме в процес на разговори с няколко партии. Вероятно ще ги сложим под формата на коалиция, за да може "Продължаваме промяната" да стане името на обединението", каза Василев. Той подчерта, че няма да се взимат структурите на партията мандатоносител. Целта е листите да се запълнят с представители на проекта на бившите министри.


Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Цветелина Белутова, Капитал


Петков обясни, че финансирането на партията ще е чисто и прозрачно. Няма да се приемат пари, за които не се знае откъде идват. По думите му фирми, които искат да са дарители на партията, не трябва да очакват да получават обществени поръчки в замяна.

"Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за провала при съставянето на кабинет, сочи проучване

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Юлия Лазарова


Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за провала в съставянето на редовен кабинет. Това мнение са изразили 43% от участвалите в социологическото проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е проведено в периода 8-15 септември сред 1012 пълнолетни граждани. 11 на сто от участвалите в проучването посочват ГЕРБ като основен виновник за неуспеха при сформирането на правителство. "Демократична България" с 8% и БСП с 5% се нареждат на следващите позиции.


Проучването регистрира много ниска оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка. Отчита се и лек спад в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Според "Тренд" проектът на Петков и Василев изпреварва "Демократична България"

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Юлия Лазарова


Политическият проект около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпреварва "Демократична България" на предстоящите трети за тази годината парламентарни избори. Това показва проучване на социологическата агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е проведено в периода 8-15 септември сред 1012 пълнолетни граждани.


Според проучването в следващото Народно събрание ще влязат 6 партии. 53% от участниците в проучването да решили да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Лидерското място е за ГЕРБ с 24.4%. След тях се нареждат "Има такъв народ" със 17.5% и БСП с 16.6%. ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и "Демократична България" (8.5%) са останалите три партии, които влизат в парламента. Те са събрани в по-малко от един процент разлика и до последно могат да сменят позициите си. Според "Тренд" извън парламента остава "Изправи се.БГ! Ние идваме!" с 3.8%.


От "Тренд" подчертават, че проучването се е провело в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално. "Правим уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ", уточняват от социологическата агенция.


Какви са прогнозите на "Алфа Рисърч" за парламентарните избори вижте тук.

За Кънев съвместно явяване на изборите с Петков и Василев е в обществен интерес

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Георги Кожухаров


В обществен интерес е да се явим заедно с партията на Кирил Петков и Асен Василев на парламентарните избори. От 1997 г. за първи път десните имат шанс да спечелят. Това каза за "Нова телевизия" евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.


Той уточни, че вижда в двамата бивши служебни министри съмишленици. По думите му те имат място и в редовен кабинет.


"Грешка би било да се изпусне шансът за първото място. "Демократична България" и новата формация могат да се преборят за това първо място. Това би бил най-силният политически ход", каза още Радан Кънев.


Той добави, че коалиция в новия парламент между ГЕРБ, "Демократична България" и партията на Асен Василев и Кирил Петков е невъзможна. "Избирателите ни никога не са искали да ни видят в коалиция с ГЕРБ и затова няма как да стане това нещо", допълни евродепутатът.

Кирил Петков и Асен Василев представят днес политическия си проект

Политическото напрежение: след заплахи шефът на приходната агенция вече е с охрана

© Дневник


Бившите служебни министри на икономиката и финансите - Кирил Петков и Асен Василев, ще представят днес идеите си за бъдещото си участие в политическия живот на страната. Те са заявили готовност да се включат в парламентарните избори, като за целта търсят партия, към която да се присъединят.


В неформална обстановка, както е обявено в съобщението до медиите, двамата ще имат разговор с журналисти. Заедно с тях се очаква да бъдат и техни симпатизанти.


По предварителна информация не се очаква двамата да съобщят коя партия ще е мандатоносител на предстоящия на 14 ноември парламентарен вот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK