Петър Илиев отказа да отговори от къде се е появила съкратената му книга

Петър Илиев отказа да отговори от къде се е появила съкратената му книга

© Скрийншот 7/8 ТВПреподавателят от юридическия факултет на Софийския университет Петър Илиев отказа да отговори ясно и да даде подробности за обвиненията срещу него в плагиатство, въпреки че на няколко пъти беше попитан за скандала по време на интервю за БНТ, което беше излъчено на запис. Той отклоняваше въпросите за съкратената версия на книгата си, заради която е разследван за плагиатство.


Илиев оправда отказа да отговаря по темата с плагиатството с това, че има процедура, която тече в момента и призова първо да се изчакат резултатите от нея, за да може да коментира. По думите му подобни казуси протичат при пълна конфиденциалност и затова не иска да даде каквито и да е подробности.


В началото на септември юридическата фейсбук общност "Правна лудост" разкри, че монографията, която е обект на проверка за плагиатство в Етичната комисия на СУ, вече има втора версия от 618 страници - с 80 страници по-тънка от първоначалната, издадената през 2015 г. от "Нова звезда" е с обем от 698 страници.
Повече за съкратената книга на Илиев четете тук, тук и тук.


Всичко е приключило през 2015 г.


"Нека да приключи процедурата, тогава ще знаете всичко. Не искам да говоря, за да не давам предпоставки за влияние. Всичко е приключило 2015 г. Книгата е издадена през 2015 г. Размерът е такъв, какъвто е през 2015 г. Книгата има толкова страници, колкото са издадени през 2015 г.", обясни Илиев.


На въпрос от къде тогава се е появила новата книга той замълча. На уточняващ въпрос дали това е провокация той заяви, че в живота му е имало "провокация след провокация от доста източници, които може би имат една и съща линия на поведение". От коментара на водещата след отговорите му се разбра, че според нея съкратената книга може да не е свързана с Илиев. Той обаче не отговори и на това заключение.


Илиев обвърза проверката за плагиатство с атака от политически кръгове, въпреки че при подобни съмнения е нормално да се задвижи процедура по проверка на случая.


"Имам усещане, че повечето от членове на тази комисия ще се облегнат на мнението на единствения юрист", заяви Илиев, като подчерта, че сред тях има и членове на партия, но отказа да назове нито имена, нито коя е политическата сила.


Според него проверката за плагиатство не трябва да се прави от Етична комисия, като подобни въпроси се решават от Факултетен съвет. По думите му, докато в съвета има 35 членове, при това всички юристи, то в комисията имало 9 души, от които пък само един бил юрист.


Според правилника на Софийския университет при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет избира комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет. Накрая решението се обявява публично от ректора на висшето учебно заведение.


Какво каза Илиев за бъдещето си в "Има такъв народ" четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK