Осигурителният институт преизчислява служебно две групи пенсии

Осигурителният институт преизчислява служебно две групи пенсии

© Юлия ЛазароваНационалният осигурителен институт ще извърши служебно преизчисляване на две групи пенсии, изплащани от държавното обществено осигуряване. Промените в размерите на всяка от тях са в резултат на обнародваните изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, приети с актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 г.


Считано от 1 септември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно всички около 172 000 лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, отпуснати на хора, родени след 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен фонд, при условие че началната дата на съответната пенсия е до 31 август 2021 г. включително и размерът ѝ е изчислен с намаление на индивидуалния коефициент, съгласно нормативните правила, действали до началото на настоящия месец. В съответствие с приетите изменения в КСО и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж вече се прилага нов механизъм за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на тази група лица. Ефектът от преизчисляването на всяка пенсия е строго индивидуален и зависи пряко от осигурителната история и конкретните периоди на осигуряването на човека.


Така отпада необходимостта пенсионерите да подават заявления за преизчисляване на трудовите им пенсии по посочения ред. Пенсиите на хората, които вече са подали такива заявления (около 2500 души), също ще бъдат преизчислени служебно, считано от 1 септември т.г. Преизчисляването на това основание ще бъде извършено в законоустановения четиримесечен срок за пенсионните производства.
Считано от 16 септември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно социалните пенсии за инвалидност. Техният размер се определя като процент от размера на социалната пенсия за старост и именно този процент се повишава от посочената дата. При пенсиите на хората с над 90 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане увеличението е от 120 на 135 на сто от размера на социалната пенсия за старост, а при тези с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 71 и 90 на сто - от 110 на 125 на сто. В резултат на промяната пенсиите за първата група хора се определя в размер 200.76 лв. (при 178.45 лв. до изменението), а за втората група - в размер 185.89 лв. (при 163.58 лв. до изменението).


Разликата между получавания до преизчисляването размер на пенсиите и новия преизчислен размер ще бъде изплатена на правоимащите пенсионери с пенсиите им за ноември 2021 г. чрез пощенските станции или банковите им сметки, съгласно заявения от тях начин за изплащане на пенсиите им.


За всяко отделно преизчисляване на пенсиите длъжностните лица по пенсионното осигуряване в териториалните поделения на НОИ постановяват разпореждания, които се зареждат веднъж месечно (първо число на месеца) в информационната система на НОИ и се достъпват с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ, чрез сайта на института. Съгласно нормативните правила, установени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, разпорежданията, с които се извършва служебно преизчисляване на пенсиите, се връчват на лицата при поискване от тяхна страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 610 Любопитно

  А при тези с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане между 50 и 70%?

 2. 2 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 815 Неутрално

  А кога НОИ ще преизчисли така че 3-категория да не плаща по-големите пенсии на 1-ва, 2-ра и младите пенсионери от МВР?

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  А кога НОИ ще преизчисли така че 3-категория да не плаща по-големите пенсии на 1-ва, 2-ра и младите пенсионери от МВР?
  —цитат от коментар 2 на acarid


  Това за съжаление никога няма да се случи. Тези с привилегиите се осигуряват на сравнително малки суми, за сравнително къси срокове, но затова пък дълго са пенсионери с добри (на фона на останалите) пенсии. Масрафа го плаща и ще го плаща 3-тата категория хора в държавата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Да ги преизчислява/вероятно програма/, нали това им е работата. 50% от работещите в НОИ само топлят столовете

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Любопитно

  Кога най-после ще отделят пенсионираните за трудов стаж и възраст от тези, които не са плащали вноски?
  Половината пенсионери са с пенсии по болест, инвалидни пенсии, социални пенсии....
  Крайно време е социалните плащания - по болест, социални пенсии, пенсия за старост и т.н. да бъдат отделени към социалното министерство.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK