Брендо е поискал с молба до съда да излежи присъдите си в България

Предстои съдът в Киев да реши в коя от трите държави, в които е осъден Евелин Банев-Брендо, да бъде екстрадиран.

© Анелия Николова

Предстои съдът в Киев да реши в коя от трите държави, в които е осъден Евелин Банев-Брендо, да бъде екстрадиран.Задържаният в Украйна Евелин Банев-Брендо е поискал с молба до Софийския градски съд (СГС) да излежи трите си присъди в България. В Италия той е осъден на 20 години затвор, в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда, а в България е осъден на 6 г. затвор за пране на пари от наркотрафик.


Банев е подал молба присъдите да бъдат изискани, признати и приети за изпълнение в България, но съдът е оставил без разглеждане молбата му като недопустима. В мотивите си съдебният състав посочва, че на този етап искането е недопустимо и той може да отправи подобна молба едва след като бъде екстрадиран в България или Румъния, която също е заявила, че иска екстрадиция. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.


Банев бе издирван с Европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. За ареста му край Киев бе съобщено официално в петък (10 септември). На 8 септември украински съд е постановил временно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември, чрез министерството на правосъдието прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са посочили до българските власти, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е обявен за издирване заради влязла в сила присъда.
От решението на съдебния състав се разбира и че българската прокуратура не разполага с официално предоставени от италианските и румънските съдебни власти копия на присъдите му там.


Най-леката присъда е наложена в България


Евелин Банев има шестгодишна присъда в България, постановена през 2018 г. Той е осъден за това, че между 17 октомври 2002 г. и 30 май 2005 г. на територията на България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотични вещества.


Присъдата на Банев е влязла в сила на 26 април 2018 г., когато Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредила той да бъде задържан и закаран в затвора. Спрямо него бе наложена и забрана за напускане на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване.


Осъден е за наркотрафик в Италия и Румъния


Банев беше задържан в Италия и преди години беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7.5 години затвор, но апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка.


След това Върховният касационен съд върна делото и при повторното разглеждане САС го осъди на 6 години затвор. Тогава мярката му за неотклонение не беше променена, като от съда обясниха, че присъдата е четена в негово присъствие и се е явявал на всички заседания. Забраната му за напускане на страната остана до края на процеса.


Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи три години условно.


Междувременно срещу него започнаха дела, които завършиха с ефективни присъди. В Италия Банев е осъден на 20 години затвор, в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK