Пътната агенция е осъдена за смъртта на жена в тунел "Ечемишка"

Снимката от местопроизшествието е от фейсбук профила на Юлиан Попов, който е минал покрай ударената кола.

© Юлиан Попов

Снимката от местопроизшествието е от фейсбук профила на Юлиан Попов, който е минал покрай ударената кола.Агенция "Пътна инфраструктура" дължи по 150 хил. лв., или общо 600 хил. лв., обезщетение на двете деца, вдовеца и майката на жената, която загина при падане на конструкция от осветлението в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус" през февруари 2017 г., реши Софийският окръжен съд, съобщи "Сега". Пътната агенция е осъдена да плати също 27 хил. лева съдебни разноски, както и близо 13 хил. лв. такси по делото.


Жената загина, докато се возеше на предната дясна седалка на автомобил, ударен от паднали греда и осветително тяло. Експертите са установили, че шофьорът не е имал възможност да предотврати удара.


Впоследствие се оказа, че носещата конструкция на осветителните тела е била монтирана през 1984 г. и повече от 20 години е била без антикорозионна защита. Разбра се също, че още през 2015 г. конструкцията е трябвало да се демонтира, тъй като била в аварийно състояние.
През 2015 г. и 2016 г. има доклади за "тревожното състояние на носещата конструкция и осветителната инсталация". В доклада от 2016 г. се отбелязва, че за 32 години експлоатация на лявата тръба на тунела не е правен никакъв ремонт. Огледът след инцидента показва, че конструкцията на осветителната система не е била безопасна за експлоатация поради корозия над 50% и деформация на елементите от връзките. Те са били "укрепени" чрез привързване с тел.


Веднага след инцидента АПИ обяви, че направена през септември 2016 г. профилактика в тунела не е дала индикации за възможни проблеми.


Решението не е окончателно и агенцията може да го атакува пред Софийския апелативен съд. За разлика от гражданското дело за инцидента наказателното още не е стигнало до присъда. По него обвиняеми от декември 2018 г. са 6 длъжностни лица от АПИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK