На живо

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Юлия Лазарова"Дневник" следи последните новини около развитието на епидемията в страната. Статията се обновява.
На този етап няма причина да се променят мерките в училищата, съвсем лек е ръстът на поставените по карантина учители и ученици, но е много важно да се спазват мерките вътре в училищата. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков. Призова учителите да не правят компромиси с ученици със симптоми.


Обяви, че при такива ученикът трябва да бъде изведен от класа, да бъде извикан родители да се сезира Регионалната здравна инспекция, за да бъде тестван. Такъв ученик може да се върне в клас едва, когато е сигурно, че няма коронавирус. "Струва ми се, че от това, което чувам и виждам, че хората продължават да подценяват опасността тази болест да доведе до тежки последици. И всеки, който казва нещо различно, лъже", обяви той.

От 4 октомври Англия опростява системата за пътувания, свързана с пандемията

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


От 4 октомври Англия опростява системата за международни пътувания, свързана с пандемията, включително за български граждани. По информация на посолството в Лондон властите премахват сегашната "светофарна система" на оценяване на съответните държави, като тя ще бъде заменена с единен "червен" списък от страни и територии и опростени мерки за пристигащите от останалия свят.


България е извън "червения" списък. Хората, които са напълно ваксинирани и пристигат в Англия от страни, извън "червения" списък, не е нужно да си правят тест преди отпътуване, не е нужно да резервират и заплащат тест за COVID-19 за 8-ия ден след пристигането си в Англия, не е нужно да се карантирират у дома или на друго място за 10 дни след пристигането си. Напълно ваксинираните следва да резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането в Англия. Необходимо е и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането.


Пътниците трябва да са с пълен курс на ваксинация с една от следните ваксини - "Астра Зенека", "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" или "Янсен", както и да са изминали поне 14 дни от поставянето на последната доза. Ваксинационната програма трябва да е одобрена във Великобритания, Европа или САЩ. Признава се и смесването на дози от четирите ваксини. Ваксинирането се доказва с документ на цифров или хартиен носител, издаден от държавен орган за обществено здраве, който включва най-малко: име и фамилия; дата на раждане; марка и наименование на производителя на ваксините; дата на ваксинация за всяка доза; държава или територия на ваксинация и/или издател на сертификат. Ако документът не съдържа тази информация, пътниците следва да спазват правилата за неваксинираните. В противен случай може да им бъде отказано качване на борда на превозното средство.


Българските граждани, които не са напълно ваксинирани и пътуват от страни, извън "червения" списък, трябва да си направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване. Необходимо е също така да резервират и заплатят тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден след пристигането, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигане. Неваксинираните също така ще бъдат поставяни в 10-дневна карантина след пристигането в Англия у дома или на мястото, където са отседнали. Те трябва да си направят тест за COVID-19 на или преди 2-рия и на или след 8-ия ден от пристигането си.


Периодът на карантина може да бъде намален чрез схемата "Test to Release". Пътуващите могат да направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от карантината си в Англия, като при отрицателен резултат от това изследване те ще бъдат освободени от задължението за самоизолация за остатъка от 10-дневния период на карантината.


Гражданите, които са били в държава или територия от "червения" списък през последните 10 дни, ще имат право да влязат само ако са британски или ирландски граждани или имат право на пребиваване във Великобритания. В рамките на 3 дни преди пътуването си до Англия те трябва да направят тест за COVID-19, да резервират и заплатят пакет за престой в одобрен карантинен хотел и тестове за COVID-19 за 2-рия и 8-ия ден от пристигането. Необходимо е и да бъде попълнен формулярът за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането в страната. Тези граждани подлежат на карантина в одобрен карантинен хотел, както и на тестове за COVID-19 на 2-ия и 8-ия ден от пристигането.


По информация на българското посолството в Лондон и за Шотландия от 4 октомври "светофарната система" ще бъде заменена от един "червен" списък със страни и територии и опростени мерки за пътуване за пристигащите от останалия свят. Настоящите ограничения, приложими за сегашния "кехлибарен" списък от страни, ще се прилагат за пътуващите от страни, които не са в "червения" списък, като пътниците, които са напълно ваксинирани, няма да бъдат поставяни под карантина. На този етап Шотландия не е приела решение за премахване на изискването за тест за COVID-19 преди пътуване и за използване на тестове, различни от PCR, на втория ден. Повече информация може да бъде намерена тук: https://www.gov.scot/news/international-travel-restrictions-to-be-relaxed-and-simplified/.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Лондон на телефони: 44 20 7581 3144; 44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: 442075813144; 442075849400.

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Скрийншот БНТ

"Няма лекарство без странични реакции, само това, в което няма нищо, не може да даде странични ефекти. Така че, след като нещо работи, то наистина може да има, макар и рядко, странични ефекти". Това обясни пред БНТ д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска".


Тя допълни, че страничните ефекти при ваксините са въпрос на имунна система и по-често се проявяват при млади хора, изразявайки се в лека болка за около ден или лек сърбеж на мястото на ваксината. Болката на мястото на инжектиране е например вечерта след манипулацията и до другия ден обикновено изчезва. Температурните реакции, също - 1, 2 дни максимум. Така че, това не е нещо притеснително, по думите на Стаевска.


Много са редки тежките реакции от порядъка на 3 на милион случая с обриви, оттоци при "Пфайзер", 5 на милион за "Модерна" и 8 на милион за "Астра Зенека", обясни алергологът. Тези, които са имали странични реакции при други лекарства, е хубаво да бъдат консултирани с алерголог и да се направят тестове.

"От опита, който имаме с доста пациенти вече, почти не сме забелязали странични реакции", обясни д-р Стаевска.

"С ужас видях в собствения си Фейсбук какво има във ваксините и дори се изненадах как някой си прави труда да създава такива видеа, че едва ли не във ваксините има някакви отрови, страшни неща. Абсурдното дойде, когато след изброяването на страшните компоненти, се завърши, че има и радиоактивност", изрази възмущението си алергологът.


"Рискът от тромбози наистина е опасен. Макар и много рядко, във ваксината на "Астра Зенека" специално е обърнато внимание на това, в тази посока са мониторирани и РНК ваксините, но в крайна сметка това е отхвърлено. Наистина има и по-голяма честота при "Джонсън", допълни д-р Стаевска.

Около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще го направят, част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване. Има обаче и 45%, които нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. Това показват данните от национално представително проучване на агенция "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода "лице в лице".


Повече - тук.

"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб пред "Bulgaria on Air".


Тя посочи, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас. Мю вариантът е под интерес и под засилено наблюдение, но все още не е сред вариантите, които будят безпокойство. "Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб.


Доц. Николаева-Гломб каза още, че алергиите при ваксините са описани в кратката характеристика на продукта. Тези характеристики се осъвременяват непрекъснато, а случаите на алергии са пренебрежимо малко спрямо случаите на тежък Ковид при разболяване, изтъкна тя.


"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.


Безотговорност и престъпен индивидуализъм. С тези думи вирусологът си обяснява нежеланието на голяма част от населението да се имунизира срещу COVID-19.

"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.


"Чувам как много хора са изкарали COVID-19 през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от националния център.

Делта вариантът на коронавируса е установен в почти 100% от секвенираните проби

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Делта вариантът на коронавируса продължава да бъде потвърждаван в почти всички проби, които генетично се проучват допълнително по метод, наречен секвениране. В Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 549 положителни проби (взети от пациенти в периода 16 август-2 септември), като Делта вариантът е установен в 548 от тях.


Делта вариантът (наричан и индийски) се смята за по-заразен, в сравнение и с по-заразния Алфа вариант (наричан и британски), но заболяването при заразените не протича по-тежко заради мутацията.


От хората, заразени с Делта варианта на коронавируса, към 3 септември 28 души са починали, 85 са в болница, 401 са на домашно лечение, 34 са излекувани. Не се съобщава информация за ваксинационния статус на хората.


Резултатите от генетичните изследвания излизат бавно, като обяснението на учените е, че отнема време да бъдат събрани подходящите проби, да извършат лабораторната работа, след което пробите се обработват от машина, а данните от нея трябва да бъдат анализирани и обобщени.

Въпреки увеличения брой случай, процентът на положителните от всички направени проби почти не се променя и днес е 9.54.


От направените 24 719 теста за изминалото денонощие 19148 са антигенни и 5571 PCR.

Районите на София-град и София-област отново са в т. нар. "червена зона" за COVID-19 (където заболеваемостта е между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни), след като данните от миналата седмица за разпространението на коронавируса ги поставяха в жълтата зона (заболеваемост между 100 и 250 нови заразени на 100 хил. население).


Заболеваемостта в област Търговище, която пък допреди две седмици беше в най-критичната тъмночервена зона (над 500 нови заразени на 100 хил. население), продължава леко да спада и вече е 435 нови заразени на 100 хил. население за две седмици. Това показва седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (19 септември).


Подробности - тук.

Временно се прекратява помощта от 35 евро за туроператорите

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Актуализацията на държавния бюджет налага Министерството на туризма да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване за държавна помощ за туроператори, които водят в България туристи с чартъри. Тя е по 35 евро на седалка в чартър с не по-малко от 100 заети места. Прекратяването е за доведени туристи в периода 01.06.2021 г. до края на годината и се налага заради приети изменения в условията за кандидатстване по програмата с актуализацията на бюджета. Тя бе приета на заседание, продължило и след полунощ в един от последните работни дни на парламента.


Това променя дизайна на съществуващата схема и налага нова процедура по искане на разрешение от Европейската комисия тази помощ да бъде отпусната, обяви днес Министерството на туризма.


Досегашната програма за туроператорите беше отворена за кандидатстване на 23 юли в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), с краен срок за кандидатстване 30.11.2021 г.

Продължаване на присъственото обучение е един от приоритетите на Министерството на образованието и науката (МОН) за новия мандат, обяви министър Николай Денков пред журналисти днес. Ведомството изготви подробен анализ на ефекта от обучението от разстояние в електронна среда и подготви всичко необходимо, за да осигури максимално продължителни присъствени и безопасни за здравето занятия.


"Интегрирането на информационните системи на МОН и Министерството на здравеопазването осигурява всекидневен достъп до актуални анонимни данни за броя карантинирани учители и ученици, което позволява да се взимат гъвкави решения за присъствено или онлайн обучение на ниво училище и детска градина. Статистическата информация за броя ваксинирани и преболедували преподаватели и ученици пък дава възможност за по-дългосрочна оценка на риска от разпространение на заразата в образователните институции", обясни Денков.


Подробности - тук.

За последното денонощие са поставени 7555 дози ваксина срещу COVID-19

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Юлия Лазарова


За последното денонощие са поставени 7555 дози ваксина срещу COVID-19. Най-използван е препаратът на "Пфайзер"/"Бионтех" - 5074 дози, "Янсен" - 1802, "Модерна" - 664 и "Астра Зенека" - 15.


От началото на ваксинационната кампания са поставени 2 471 212 дози, а със завършен ваксинационен цикъл са 1 281 766 човека.

"Антиваксърът" в България е предимно жена на възраст между 25 и 39 години и живее в града (почти няма значение среден, голям или столицата). Домакинството ѝ е от 4 души с 2 деца под 15 години и не e учила след завършване на гимназия. Има по-скоро отрицателна оценка за ЕС и определено смята, че имиджът на съюза е лош и се е влошил спрямо миналата година.


Такъв профил очертават социолози от проучване Евробарометър, проведено за Европейския парламент в края на август. Такова проучване, но публикувано през юни, показа, че 23% от българите над 15 години изобщо не планират да се ваксинират.


Подробности - тук.

Александър Симидчиев препоръчва задължителна ваксинация за определени групи

Коронавирусът в България: министърът на образованието призова ученици със симптоми да не се държат в клас (хронология)

© Юлия Лазарова


"Всички имат вина за слабата ваксинация у нас, но първо трябва да решим проблема, а после да търсим виновните", каза пред "Нова нюз" д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България" в последните два парламента.


Според него причината за настоящата ситуация е нарушената комуникация в процеса. За него нещата и в момента са оставени "на самотек". Специалистът подчерта, че трябва да се направи професионална кампания, която да улесни комуникацията и да се разясни на всички хора необходимостта от имунизация.


Д-р Симидчиев е убеден, че има рискови групи, които не бива да се заразяват с COVID-19, поради което трябва да се ваксинират. А това се постига с разговори и разясняване. Препоръчителна според д-р Симидчиев е имунизацията и на преболедувалите. По темата за задължително ваксиниране за определени групи медикът вярва, че правителството трябва да вземе такова решение.

Традиционно за вторник новите случаи са инфектирани със SARS-CoV-2 се увеличават заради натрупани данни през почивните дни. Днес са регистрирани 2360 от направени 24 719 теста. Оздравели са 1228 човека, а починалите са 138.


Регистрираните активни случаи са 39 728. В болница с COVID-19 са 4879 човека, от тях 388 в интензивно отделение.


Данни с графики за развитието на епидемията - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хаха, ами ако тези групи не искат да се ваксинират?

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Това официална позиция на ДеБъ ли е? Ще го кажат ли официално в предизборната кампания, за да знаят хората за какво гласуват?

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Хайде още 25% от ДБ заминаха към новия проект. Доктора е достатъчно умен, но за политик трябват и допълнителни умения. Прекалена честност и откровеност е дори противопоказна.

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако това е официална позиция на ДБ - ресепект! Хората трябва да знаят за накво гласубат! А не партиите да мрънкат - според ситуацията ще решим за ваксини и мерки, ще видим с кого ще се коалираме, дясно или ляво няма значение - вие сега гласувайте за нас пък после ще видите какво ще правим...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Антиваксърите са кретените, които вярват на троловете. Колкото по-малко от тях останат напролет, толкова по-добре за всички. Това е естествен оздравителен процес за обществото ни 😊

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  "Прекалена честност и откровеност е дори противопоказна."

  Заради това ли Борисов лъже под път и над път? И е осъждан два пъти за клевета!

 8. 8 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Ако това е официална позиция на ДБ - ресепект! Хората трябва да знаят за накво гласубат! А не партиите да мрънкат - според ситуацията ще решим за ваксини и мерки, ще видим с кого ще се коалираме, дясно или ляво няма значение - вие сега гласувайте за нас пък после ще видите какво ще правим...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Абсолютно подкрепям!

 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#3] от "ygo11542256":

  Официална позиция на лекар пневмолог е и като такава е напълно закономерна, защото точно пневмолозите се сблъскват от първо лице с посинелите ковид пациенти.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1827 Весело

  "Янсен" - 1802бр
  -
  Късно се усетихте, само с 1 боцкане и те оставят на мира... 💡 💭 😁

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Специалистът подчерта, че трябва да се направи професионална кампания, която да улесни комуникацията и да се разясни на всички хора необходимостта от имунизация

  Чакай да ти кажа каква ще е реакцията на таргет групата ръпанари.
  - Аха ей го на, къндърдисват ни да се ваксинираме, значи ваксините наистина са вредни.

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  "има рискови групи, които не бива да се заразяват с COVID-19, поради което трябва да се ваксинират" -
  Това неизбежно ще дойте в България. Едни от първите да се стягат работещите в здравеопазването. моят съвет е да побързат докато има избор на ваксина. Когато стане задължително може би няма да може да се избира.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 90 Весело

  ДъеБъ ще рита яко дерби с Магарешки и Винкела за двата процента на изборите. Само това велико прозрение на тоя мушмурок стане достояние за панелния плебс, мухаха

 14. 14 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Аз съм за всеки да има право на избор, но за тази цел просто няма как системата на здравеопазване да е в сегашния и вид (комунистическа, или както казват "солидарна").

  Не е нормално някой който не пуши, пие рядко, с тегло в нормата е и спортува да плаща една и съща здравна вноска с пиещ всекидневно и пушещ по 1-2 кутии цигари тюфлек при равни други условия.

  Проблемът е, че ако се въведе система, която да отразява всички тези фактори (където ваксината за ковид ще е просто едно тикче, което ще покачва/сваля цената) много от свободолюбивите ще осъмнат с по 50-100-200 лева по-скъпа здравна осигуровка на месец, което подозирам ще им наруши някои други права (щото по тия ширини е модерно да имаш права, но не и задължения).

  Та както казва една приятелка - свободата не е за глупаци.

 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тасков":

  Точно така.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 16. 16 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Антиваксърите са кретените, които вярват на троловете. Колкото по-малко от тях останат напролет, толкова по-добре за всички. Това е естествен оздравителен процес за обществото ни 😊
  —цитат от коментар 6 на Гражданин


  Гласувах ти минус, но реално те приветствам!
  Ето, това е правилният профил на ваксъра!
  Жизнерадостен и оптимист, защото си е поставил ваксината и вече е безсмъртен!
  А другите ваксър-тролове са едни омърлушени и оклюмали. Все нещо им е криво и кисело.
  Ще кажеш, че някой (космоса) им пречи да не се ваксинират.

 17. 17 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Първо някои заължително, после всички задължително, а тези които не искат или им е противопоказно - ни работа, ни нищо. Да мрът гладни а?!

  Историята с отличителните знаци се повтаря, но този път в глобален мащаб.

 18. 18 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Единадесет пъти е по-висок рискът за смърт от COVID-19 при неваксинирани

  Рискът от смърт при COVID-19 е 11 пъти по-висок при неваксинираните в сравнение с този при имунизираните, установи голямо проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

  Проучването разглежда заразени с COVID-19, хоспитализации и смъртни случаи в 13 държави. Проследени са повече от 600 хил. случая на COVID-19 от април до средата на юли са анализирани според ваксинационния статус на пациентите.

  Резултатите показват, че неваксинираните са имали около 4.5 пъти по-голяма вероятност да се заразят с вируса, повече от 10 пъти да бъдат хоспитализирани с вируса и 11 пъти по-голям риск да умрат от болестта.

  "Ваксините работят. Имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем посоката на тази пандемия", заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/13/4252605_koronavirusut_po_sveta_nevaksiniranite_s_11_puti #eventBlock4

 19. 19 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 149 Неутрално

  99,3% от умрелите от ковид в последните 6 месеца са НЕВАКСИНИРАНИ

  В периода 1.03-14.09 2021 в България от коронавирус са починали 9 494 души.

  От тях 64 са били ваксинирани. 9 430 (99,3%) са били неваксинирани.

  източник: Министерство на здравеопазването

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/09/15/4253469_koronavirusut_v_bulgariia_ot_pr

 20. 20 Профил на Jazz
  Jazz
  Рейтинг: 217 Неутрално


  Как руската пропаганда използва форума на "Дневник" за дезинформация

  Моделът за пропаганда - пълнене от руски или проруски тролове на форуми на 32 известни медии в Европа и САЩ - бе описан този месец в изследване на Университета в Кардиф. В разпространената първа част с предварителни заключения авторите от Института за изследване на престъпността и сигурността описват как от 2018-2019 г. отчетливо е в ход мащабна и систематична кампания от свързани с Кремъл среди за заливане форумите под статии на тези медии с провокативни проруски и антизападни текстове.

  От една страна, тези пишещи във форумите са сред първите коментиращи, за да бъдат забелязани от останалите и да зададат тона на форума. Те самите имат по няколко профила, през които или "харесват" и допълнително хвалят първото изказано мнение, или продължават да подхранват раздразнението на критикуващите ги, за да отклоняват разговора от същността на публикацията.

  Подробният анализ показва, че прокремълските коментатори непрекъснато сменят личностите и местоположението си, като един от тях е сменил 69 пъти мястото си и 549 пъти името, откакто е създаден през юни 2020г.

  В доклада се казва, че има доказателства за координация между руски медии, притежавани от държавата и издания, свързани с недържавната Патриотична медийна група, наблюдаваща и използваща въпросните читателски коментари.

  ПМГ на Евгений Пригожин - близък на Владимир Путин и санкциониран от САЩ и ЕС заради поддържането на т.нар. Фабрика за тролове, както и свързваното с руското контраразузнаване издание News Front са изрично посочени в доклада.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/13/4252068_kak_ruskata_propaganda_kremul_izpolzva_foruma_na/

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Гневно

  Симидчиеев е готин човек на кофти място...
  Сега ще бъде удостоен с обилно слюноотделяне от онези, които дори не разбират, че са съучастници в смъртта на 20 000 българи!!!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 90 Весело

  Давайте, давайте, напъвайте се за задължителна ваксинация...
  После да не ревете когато Костя стане премиер... :)

 24. 24 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Починали от ковид в Уругвай и България за последната 1 седмица:

  Уругвай: 73% ваксинирано население - 7

  България: 16% ваксинирано население - 505

  Използваните ваксини в Уругвай са AstraZeneca, Pfizer и Sinovac

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Очаквам антиваксърите да ни обяснят как това е защото здравната система на Уругвай е в пъти по-добра от нашата.

 25. 25 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Лидерът на движението на антиваксърите в Израел почина от коронавирус

  В социалните мрежи Хай Шаулан призоваваше хората да не се ваксинират срещу COVID-19. Той твърдеше, че "няма епидемия", а ваксините са "ненужни и опасни".
  През юли в САЩ почина друга емблематична личност на антиваксърското движение - 34-годищният блогър Стивън Хармън, който осмиваше кампанията за ваксиниране срещу COVID-19.

  https://www.jpost.com/breaking-news/leader-of-anti-vaxxer-community-dies-of-covid-19-679339

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  На някои хора няма нужда да им се обяснява, защото те знаят всичко. Те не искат да четат, не искат да се образоват, те са родени научени. Това е една от трагедиите на България. А да, вярват на всякакви лъжци и демагози. Затова сме най-болни, най-бедни, най-необразовани и най-нещастни.

 27. 27 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Весело

  Лидерът на движението на антиваксърите в Израел почина от коронавирусВ социалните мрежи Хай Шаулан призоваваше хората да не се ваксинират срещу COVID-19. Той твърдеше, че "няма епидемия", а ваксините са "ненужни и опасни".През юли в САЩ почина друга емблематична личност на антиваксърското движение - 34-годищният блогър Стивън Хармън, който осмиваше кампанията за ваксиниране срещу COVID-19.https://www.jpost.com/breaking-news/leader-of-anti-vaxxer-community-dies-of-covid-19-679339
  —цитат от коментар 25 на Явор


  Това само доказва, че някой избива антаваксърите, нищо друго... т.е. има конспирация и ти си част от нея.

 28. 28 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Делта вариантът (наричан и индийски) се смята за по-заразен, в сравнение и с по-заразния Алфа вариант (наричан и британски), но заболяването при заразените не протича по-тежко заради мутацията.

  Добре де, първо, ако единият вариант е по-заразен от по-заразния, не е ли по-по-най-заразен, с Къци или?

  Второ, ако не протича по-тежко, що мрат тогава? Да не би да е щото сме с най-лошата болнична помощ в цяла Европа или не е от това, а? Съвсем скоро може да очакваме да имаме повече смъртни случаи, отколкото заразени за ден.

  Впрочем, в един от дните миналия месец, почти се доближиха тези стойности, малко остава.....

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 29. 29 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Това само доказва, че някой избива антаваксърите, нищо друго... т.е. има конспирация и ти си част от нея
  —цитат от коментар 27 на georgievb

  Така е, да. Не си тъп.

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  А при Секвестираните как е?

 31. 31 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за последната 1 седмица:

  Израел: 64% ваксинирано население - 149

  България: 16% ваксинирано население - 505

  В България умират 3 пъти повече хора.

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":


  На някои хора няма нужда да им се обяснява, защото те знаят всичко. Те не искат да четат, не искат да се образоват, те са родени научени. Това е една от трагедиите на България. А да, вярват на всякакви лъжци и демагози. Затова сме най-болни, най-бедни, най-необразовани и най-нещастни.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Роси, повярвала си в лъжата, че хората не искат да четат и да се образоват. Браво, браво. Научено момиче. Трагедия за България. :-)

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Задължителната ваксинация е много по-морална от пасивно-агресивният тормоз, на който сме свидетели в момента (известен в миналото като "доброзорно")
  Да излиза там ... Кунчев, Добрева, Симидчиев во главе с премиера и Радан и да кажат
  Ние решихме, че ваксинацията е единствено правилна. От утре личните лекари да си прозвъняват пациентите и да им насрочват имунизация, БЕЗ да подписват информирано съгласие. Ще се слагат по две дози ваксина, за 3 месеца ще достигнем 80% и пандемията ще спре. Ваксините не са опасни, но личните лекари ще проследяват все пак състоянието ви след ваксинацията. АКО не стане така, ние ще си подадем оставките и ще се откажем от медицината, а ако ваксините причинят някому вреда, то той ще може да ни съди според закона"

  А не...ваксината е доброволна, ама ние препоръчваме, ама ако няма полза или има вреда то....вие сами се съгласихте, ние не сме ви карали

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Да заложи на еволюцията и естествения подбор! Ако се доверим на статистиката след фостатъчно дълъг период от време, антиваксърите ще изчезнат поради непригодност, както са изчезнали неандерталците.

 35. 35 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Антиваксърите са кретените, които вярват на троловете. Колкото по-малко от тях останат напролет, толкова по-добре за всички. Това е естествен оздравителен процес за обществото ни 😊
  —цитат от коментар 6 на Гражданин


  Аз пък съм убеден, че ще стане обратното!
  И слава Богу!
  Аман от майцепродавци и агенти на чуждо влияние...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 36. 36 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#31] от "Явор":

  Последните 14 дни:

  Израел - 64 % ваксинирано население - 324 смъртни случая от Ковид

  Албания - 25 % ваксинирано население - 66 смъртни случая от Ковид

  В Израел умират 5 пъти повече хора, отколкото в Албания.

  За да съм още по-коректен - средна смъртност в последните 14 дни на милион души:

  Израел - 17
  Албания - 14

  Ваксините НЕ РАБОТЯТ!

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 37. 37 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Ето го нападението над ваксинационния пункт. Оказва се, че "нападателите" са адвокати и доктори:

  https://www.youtube.com/watch?v=R4Pub_-5uSA

  Продукта е без разрешително за използване в България, това означава, че държавата не носи отговорност за последствията след употребата на препарата! С какво право се организира поставянето на дози на неразрешен продукт?
  Не видях бити и тормозени медици, както имаше внушение в пропагандните сайтове.

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Весело

  Българският евентуален мутант на коронавируса, трябва да се нарече "Ганче" (от "гаден но честен")

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2873 Любопитно

  Добре, де, ама как от делта се скочи директно на мю (със скромно споменаване на ламбда)?
  Къде останаха епсилон, зита, тита, йота и капа (ε, ζ, η, θ, ι, κ) ???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2615 Гневно

  "Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10202370

  Крайно време е в пресата, ел. медии, форумите да спре толерирането на антиваксъри и всякакви пропагандатори на конспиративни теории!

 42. 42 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 190 Весело

  "Вирусолог очаква да се появи вариант на коронавируса с български произход"
  А, дано ..., стига сме били все последни. Да го кръстят Covid- Bulgaricus

 43. 43 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Очакванията на някой са новина тук, а закланото шестгодишно дете от ислямски варварин в Италия е просто дупка. Празнотата в душите на Работнически Дневник е потресаваща...

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 44. 44 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  "Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*"https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10202370 Крайно време е в пресата, ел. медии, форумите да спре толерирането на антиваксъри и всякакви пропагандатори на конспиративни теории!
  —цитат от коментар 41 на Галя Станчева


  Не са достатъчни мерките!
  Трябва да се предприеме следното:
  1. Неваксинираните да се изолират в концентрационни лагери.
  2. Всеки ден да се разстрелват по 10 души на плаца пред другите конлагеристи и след това да се предлага ваксинация.
  3. Децата, които не са ваксинирани да се изземват от родителите и да се пращат в лагери за превъзпитание, където да им се обясни ползата от ваксинирането и какви диваци са родителите им.
  4. Да се въведе вечерен час до 20.00 ч., хванатите неваксинирани след този час неблагонадежни елементи да се разстрелват на място. Хванатите ваксинирани да им се удрят 10 пръчки на голо.
  5. Носенето на маски да стане задължително при спане и дори при правене на секс.
  6. По точка 5 да се предвиди награден фонд за съвестни граждани, истински последователи на Великия Ковид, които докладват за нарушенията на неблагонадеждните единици.
  7. Всички, които са хванати с недобре затегната или по-стара от 4 часа маска да се подлагат на специална обработка от полицита зад колоните на президентството.
  8. Лекари, които не са ваксинирани, да се отрежат от Ковид пътеките на здравната каса.
  9. Активно пропагандиращите срещу Великия Ковид да бъдат публично изгаряни на централните площади на населените места, пред предварително събрано население.
  10. За неизпълнение на горните точки отговорните лица ще бъдат лишени от месечните ваксинационни ъпдейти за 3 години.
  Негово превъзходителство Железния инкнвизитор на Великия Ковид

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 190 Весело

  До коментар [#44] от "georgievb":

  Много меки мерки си предложил ..., трябват по-строги.

 47. 47 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 627 Неутрално

  99,3% от умрелите от ковид в последните 6 месеца са НЕВАКСИНИРАНИВ периода 1.03-14.09 2021 в България от коронавирус са починали 9 494 души.От тях 64 са били ваксинирани. 9 430 (99,3%) са били неваксинирани.източник: Министерство на здравеопазванетоhttps://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/09/15/4253469_koronavirusut_v_bulgariia_ot_pr
  —цитат от коментар 19 на ascot


  На ясно ли сте колко невакснирани са починали след 5-6 месеца и не влизат в статистиката.
  Въпросът е че още не са изяснени последстВията и по това да се определи кои са приоритетни групи за ваксиниране.
  Що ми се вижда че като започнаха да се ваксинират по млади хора нещата се овладяха в другите държави.

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Др Симидчиев лекува десетки , включително и мен ,без да ме познава ,докато лежах в болница на кислород ,без да иска нищо в замяна , съвсем човешки ,докато в болницата нямаше нито един специалист щото бяха болни ,човека даваше съвети по телефона и нещата бяха отлични , тези другари от другата партия ,дето ще отидат антиваксърите няма да лекуват нито един от тези ,които ще попаднат неминуемо в болниците ,а много и ще загинат ,това е разликата между др Симидчиев и другите .

 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#44] от "georgievb":

  Мерките ти няма да помогнат на нито един идиот ,дето отказва да се ваксинира сега веднага и безплатно , за съжаление такива само при мен ,които загинаха от ковид през последния месец и настойчиво молени за ваксина са вече поне 4 човека , всички до един отказаха с довода ,че ваксината щяла да ги убие , е ,уби ги короната ,а от ваксинираните над 1650 вече ,досега има едва 3 ма болни и то леко .

 50. 50 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гражданин":

  Казва се естествен отбор и го е измислил Дарвин ,вече не спорим с антиваксъри ,оставяме си ги да си прекарат ковида и ако имат късмет да оживеят ,ако не ,не ни липсват много ,загинал ваксър още не съм видял .

 51. 51 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#44] от "georgievb":Мерките ти няма да помогнат на нито един идиот ,дето отказва да се ваксинира сега веднага и безплатно , за съжаление такива само при мен ,които загинаха от ковид през последния месец и настойчиво молени за ваксина са вече поне 4 човека , всички до един отказаха с довода ,че ваксината щяла да ги убие , е ,уби ги короната ,а от ваксинираните над 1650 вече ,досега има едва 3 ма болни и то леко .
  —цитат от коментар 49 на Bai nik


  Е, и....защо ми тази твоя информация ???
  Айде тогава и аз ще ти дам непотребна информация.
  Аз хък тая година и половина Ковид от познатите имам двама починали от рак, един от сърдечен удар, един от кръвоизлив в стомаха, един от инсулт и баща ми от старост с официално заключение "сърдечна недостатъчност".
  Ето, разменихме информация.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ..„трябва да бъде наказван и да умира, защото не е ваксиниран”...
  До коментар [#45] от "Живко Харизанов":

  „Никога не се нуждаете от аргумент против употребата на насилие, имате нужда от аргумент за това”.
  Ноам Чомски

  Ето ти друг аргумент-
  https://www.welt.de/vermischtes/article233918850/Idar-Oberstein-Streit-um-Corona-Maske-Mann-erschiesst-25-jaehrigen-Tankstellen-Kassierer.html

 55. 55 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bai nik":

  Естествен ПОДБОР и термина, не отбор.

 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До 6:"Гражданин"...Антиваксърите са кретените, които вярват на троловете. Колкото по-малко от тях останат напролет, толкова по-добре за всички. Това е естествен оздравителен процес за обществото ни ..."

  Ваксърите и ваксинираните - новите талибани. Да очакваме ли изстъпления ала "кристалната нощ" в Германия?

 57. 57 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 801 Весело

  "Признава се и смесването на дози от четирите ваксини."

  Това ми звучи, като отговор, който бих получил от врачка, но щом нАуката щом така казва.

 58. 58 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Т.е надеждата е, че антиваксърите ог гетата ще се ваксинират, като тръгнат да берат ягоди.

 59. 59 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Белите държави една по една се връщат към нормалния живот.

  У нас третата вълна тепърва набира сили, хората мрат като пилци, и всичко това защото сме най-умни, разбира се...

 60. 60 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 834 Неутрално

  На бача ви Марко Тотев, все тъй ще му се случи...
  Имам предвид ,мене си 🤣
  Летя за Варна от Лондон/Лутън/ , на 27-ми Септември.
  На 13ти Октомври ,се прибирам в UK.
  Вече съм си поръчал тестовете, и съм платил долу-горе 200 £/без малко/ .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 61. 61 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Глобалният Тест За Интелигентност е към края си, а резултатите за нас са отчайващи.

 62. 62 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Пропускаш данни за Русия
  —цитат от коментар 52 на pastor

  Умрели от ковид последните 59 дни:

  Израел: 64% ваксинирано население - 1 067

  Русия: 28% ваксинирано население - 46 739

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Накрая , такива като нас, ще ни затворят в границите на страната, да си живеем и умираме неваксинирани.

 64. 64 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси":

  Ти ваксинира ли се и имаш ли сертификат?

 65. 65 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 761 Неутрално

  " вирусолог очаква да се появи вариант с вътрешен произход"
  Дето казал един: докато не се появи тоя вирус, не знаех, че сред вирусолозите има толкова идиоти.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси":

  Всеки решава дали иска да пътува или не. Едно време Американското посолство искаше пръстови отпечатъци за да ти издаде виза, но това се приемаше за нормално. Всяка страна има право да определи как ще я посещаваме. Друг въпрос е, че на българския сертификат има само датата на втората доза и към момента не отговаря на техните изисквания…..

 67. 67 Профил на modellingjewishf
  modellingjewishf
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тоя туберкулозен вирус сигурно се отнася само за буржоазните училища, които и без това не смеят да работят, но за сметка на това, царското и разните му подцарски, то работи, няма проблеми с никакъв корона вирус, става дума за уилямското-путинско училище. И още, кой направи от френската еврейска гимназия "сива" газова камера с допълнителни помещения отзад. Това беше "първа Немска" (или нашата еврейска гимназия, където учехме), сега за нас има и други еврейски училища, макар и по-скромни, но защо, вие минавате всеки ден покрай него и сте видели тези сиви цветове,

  царско училище и сиво за "газови камери", това не е ли прекалено?

 68. 68 Профил на modellingjewishf
  modellingjewishf
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Тоя туберкулозен вирус сигурно се отнася само за буржоазните училища, които и без това не смеят да работят, но за сметка на това, царското и разните му подцарски, то работи, няма проблеми с никакъв корона вирус, става дума за уилямското-путинско училище. И още, кой направи от френската еврейска гимназия "сива" газова камера с допълнителни помещения отзад. Това беше "първа Немска" (или нашата еврейска гимназия, където учехме), сега за нас има и други еврейски училища, макар и по-скромни, но защо, вие минавате всеки ден покрай него и сте видели тези сиви цветове,

  царско училище и сиво за "газови камери", това не е ли прекалено?

 69. 69 Профил на modellingjewishf
  modellingjewishf
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#64] от "pwq381057889":

  що се отнася до ваксините, как може цар Разпутин (каква нова вариация в историята за Путин, този път набутал се при Уилям и Катрин, тоест Екатерина) да краде либерална (тоест нецарска) израелска ваксина, да пуска garbage вътре и да твърди, че това е руска ваксина? Тоест той ползва ваксина за да ваксинира от себе си, но твърди че вътре има негова ДНК? Разпутин! Подкрепян от руската църква и набутал се при Уилям и Катрин.

 70. 70 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 643 Весело

  "вирусолог очаква да се появи вариант с вътрешен произход"

  Бинго! Две-три седмици след Йордановден очакваме "капа" щамът, благодарение на Хорото в Калофер.
  😂😂😂😂

 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Весело

  Щом ще е с вътрешен произход, значи ще е поради намаленото търсене на гроздовата......

 72. 72 Профил на modellingjewishf
  modellingjewishf
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Мисля, че нещата в учебната система съвсем не са ок, щом има руско-английско царско училище, в регалия от злато, еврейското училище е сменено на сиво, за да изглежда като газови камери и от него са махнати надписите на Майкрософт, а в ъгъла чака Менгелова, генетичката която "обича" Сатанишев с неговия сив метал и сиви постройки,

  сиви постройки газови камери

  Извикването на "наужким" на нюрнбергски процеси в София, по 1 път в месеца няма да помогне, вие правите нерегламентирани исторически грешки като държавна политика, още от диктатурата на Борисов, и не желаете да въведете промяна в това, а дори това продължава по някакъв начин

  Не е добре България става известна с този Корона вирус, а вие като не много добри актьори претендирате, че това изобщо не се отнася до нас. Това особено големите, но и сред децата вече я има тази царщина, която е арогантна путинско-английска царщина. И дори тези седмици напът да викат Игнатов отново, който явно не е в състояние да разпознае нито Разпутин при Путин, нито въобще каквито и да е исторически течения, този историк, историк ли е на Руската реоволюция? Знае ли какво се случва, когато цар или владетел излезе с цялата си регалия и я изсипе дори върху училище, без изобщо да го интересува, че вътре има деца, или искат да влизат деца и ученици, това пожертване на "децата" го има при руската фамилия, но този път, явно подкрепяни от Путин се появяват много нагли малки про-царисти, които са дебели, охранени уилямски говеда, които са много нагли. Други твърдят, че са процарски украинци? А тези които са към Киев и които не са про"царски" какво да правят? Как може някакви украински царчета позлатили се като египетски владетели с цялата си простотия да се разхождат наоколо.

  Съжалявам, но египетският владетел/владетелка се отличават с някаква култура, каква е културата на тези украинци, които постоянно воюват или говорят простотии към Киев, и Путин, който е простак, се възползва от това, и пак подчинява украйна, този път с целия си противен царизъм,

  и въобще Защо Фандъкова е още кмет?

  Как може този кмет да не си подаде оставка, с това "златно даскало"?

  Знае ли този кмет какво значи обявяване на туберкулозна епидемия? Това става само в годините на Руската революция. При това тази туберкулозна форма се смята, че е не е хронична, а остра, това означава, че има желание този "царски проблем" с Уилям ли е с Путин ли е да го няма, но този проблем продължава да го има?

 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#34] от "3biri":

  Да заложи на еволюцията и естествения подбор! Ако се доверим на статистиката след фостатъчно дълъг период от време, антиваксърите ще изчезнат поради непригодност, както са изчезнали неандерталците.
  —цитат от коментар 34 на 3biri


  То притеснението е, в дългосрочен период да не изчезнат ваксърите заради странични ефекти, демек дефекти на ваксината. :-) Не виждам причина, да се натискат преболедували, млади хора под 30 и деца, да се ваксинират, при положение, че едните вече имат имунитет, а другите го изкарват леко, дори без ваксина.

 74. 74 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Тромбоза - лоша работа, или пък синдромът на Гилен може да те остави инвалид.

 75. 75 Профил на vhd33692822
  vhd33692822
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#31] от "Явор":

  Ваксинираните не са ли безсмъртни?И сигурно не заразяват останалите...Можем да си говорим празни приказки,но някои нямат интерес това да спре и ще ви дупчат ежегодно и дано сте щастливи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK