Политици се карат, ваксинационната кампания срещу COVID-19 (не) си върви

Политици се карат, ваксинационната кампания срещу COVID-19 (не) си върви

© Юлия ЛазароваТе (европейските държави - бел. авт.) не проспаха като Кацаров и Радев златните месеци за ваксинация и както виждате, само в България ще затварят. А Радев, вместо да даде пример как се ваксинира, даже и не знаем дали е ваксиниран или е, но негова си работа.


Така Бойко Борисов на пресконференция на ГЕРБ (на 8 септември) не пропусна възможност да критикува министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и президента Румен Радев за ниския дял ваксинирани срещу COVID-19 в България. Бившият министър-председател в значителна степен е защитен от критики за това как неговото правителство провеждаше ваксинирането, започнало с тежкия пиар гаф да транспортира първата пратка с микробус за колбаси. Причината е, че докато беше на власт, ваксини просто нямаше - производителите забавиха огромни количества от обещаното на Европейския съюз.


Но последният кабинет "Борисов" можеше поне да започне мащабна информационна и разяснителна кампания за подготовка на ваксинирането. Такава не просто не започна - въпреки обещанията на здравния министър Костадин Ангелов, - но и служебното правителство твърди, че е заварило предвидени за целта 10 хиляди лева. Което не е дори символична сума.
Проблемът е, че и служебният министър Стойчо Кацаров не запълни тази празнина. В момента - повече от четири месеца на власт - единствената по-разпознаваема кампания по медии и обществени места е дело на Европейската комисия, на която здравното министерство е само партньор.


Реалността - според проучване на "Галъп интернешънъл", разпространено тази седмица, е, че "обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата - нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. При това част от онези, които твърдят, че ще се ваксинират, може би дават очаквания, а не искрения отговор." В най-добрия случай, казват авторите, 40% ще се ваксинират. Всеки десети няма мнение по въпроса.


И в двете групи има преболедували и социолозите от агенцията правят допускане, че става дума поне за 2.5 милиона души - в пъти повече от официално отчетеното плюс безсимптомно преболедувалите, които няма как да се засекат. А и властите, които така и не развиха мащабна система за тестване, нямат ясен аргумент защо и кога трябва да се ваксинират вече преминалите през заболяването.


Въпросът е, че пред тези въпроси стоят правителствата на всички страни в Европа. Но докато някои от тях постигнаха целите на масовото ваксиниране и вече отменят почти всички пандемични мерки, България толкова безнадеждно изостава в кампанията, че тя сякаш върви към приключване поради изчерпан интерес.


Данни за това колко от населението над 18 години е с поне една поставена доза към 22 септември. България е последна с около 23%, пред не е Румъни с 34%

© ecdc.europa.eu

Данни за това колко от населението над 18 години е с поне една поставена доза към 22 септември. България е последна с около 23%, пред не е Румъни с 34%


Ангел Кунчев - главният здравен инспектор на България, който повече от година беше сдържан в оценките си, миналата седмица каза пред БНТ: "Ако продължаваме да се държим като идиотите на Европа, ще ударим страшно икономиката и туризма и догодина никой няма да поиска да дойде в България, ако темпът ни на ваксинация е същият". Той също посочи, че едва 6-7% от настанените сега в болница с COVID-19 са ваксинирани.


Но в годината с безпрецедентно много избори, политици, стремящи се да попаднат в управлението, почти не коментират ваксинационната кампания, а тези в опозиция с готовност използват темата. Отново Бойко Борисов каза на 3 септември, докато шофира по магистрала "Хемус":


Това е моделът "Радев": застой, хаос и разруха. Епидемии, изпуснати, без ваксинационна програма, провалена - лично от Радев и неговите антиваксъри, едва 15% и сега затварят бизнесите, затварят всичко и казват "мерки". Ама мерките са парите на данъкоплатците - вместо юни, юли, август да се ваксинира всичко масово.


Самият Борисов се ваксинира срещу COVID-19 едва през юли (от боледуването му са минали около 9 месеца), а актуалните мерки срещу разпространението на коронавируса са леки, остана фокусът да бъде поставен върху основното обвинение: ваксинациононната кампания е "проспана" и "провалена" от президента и Кацаров. Със същото заключение оставката на настоящия министър е искал и бившият - Костадин Ангелов, при изказване от трибуната на 46-ото Народно събрание.


Отвъд политическите нападки, реалността е, че темпът на ваксинация е еднакво бавен, а населението еднакво нежелаещо да се защити от тежко разболяване и фатален изход при заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19), независимо кой е на власт, сочи графика, изготвена от "Дневник" на база всекидневните данни от информационния портал за коронавируса.


Ваксинирането срещу COVID-19Откакто от края на декември миналата година се поставят в България ваксини срещу COVID-19, "Дневник" събира данните, предоставяни от Министерството на здравеопазването и държавната фирма "Информационно обслужване" и ги обобщи в графика по седмици.


Тя показва, че има шест момента на по-върхови стойности на поставените дози: първата е от края на февруари, когато заради слаб интерес от приоритетните групи на лекари и преподаватели, по разпореждане на Бойко Борисов бяха пуснати т. нар. зелени коридори, където може да се ваксинира всеки, стига да се нареди на опашка. На хората от опашките се предлагаше само продуктът на "Астра Зенека", но интерес имаше, защото още не бяха на дневен ред данните за изключително редки случаи на тромбози, свързвани с дозите.


Втората проява на засилен интерес е от началото на май. Тогава имаше много почивни дни заради Великден, Международния ден на труда и Гергьовден, заради което властите активно призоваваха хората да се възползват от зелените коридори по празниците.


Имаше и ключова разлика: за първи път при свободното ваксиниране се предлагаха от предпочитаните иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БионТех" и "Модерна"). Изглежда, че интересът към иРНК ваксините се е задържал и през следващите две седмици (10 май - 16 май и 17 май - 23 май), когато свободното ваксиниране продължи. В посочения период са поставени най-много дози, съответно 180 932 и 143 664 за седмица.


Как го правят в чужбина? Пиерпаоло Пиколи, творчески директор на Valentino, позира с един от лимитираната серия суичъри (V) Vaccinated (цена 590 евро); САЩ се отварят за пръв път от пролетта на 2020 г. за пристигащи със самолети и кораби европейци, но само ако са ваксинирани; в Иран работа върши и обикновен билборд, пред който да с инаправиш селфи.

© Reuters

Как го правят в чужбина? Пиерпаоло Пиколи, творчески директор на Valentino, позира с един от лимитираната серия суичъри (V) Vaccinated (цена 590 евро); САЩ се отварят за пръв път от пролетта на 2020 г. за пристигащи със самолети и кораби европейци, но само ако са ваксинирани; в Иран работа върши и обикновен билборд, пред който да с инаправиш селфи.


Периодът съвпада с идването на първото служебно правителство на власт, но едва ли то би могло да си присвои заслугите. Увеличените доставки на ваксината на "Пфайзер"/"БионТех" бяха в крайна сметка заради отстъпени количества от други европейски страни по време на редовното управление. Това обаче се случи месеци след като стана известно, че първоначално е заложено най-вече на препарата на "Астра Зенека", който е най-евтин, а и се съхранява в обикновен хладилник (иРНК ваксините са наричани "студени ваксини" и изискват строг режим на транспорт и съхраняване при -70°С и -20°С).


Интересът към тази векторна ваксина бързо започна да клони към нулев, защото около месец след първата доставка, през март употребата на препарата на "Астра Зенека" бе спряна за кратко заради данни за изключително редки тромбози.


Първите две седмици на юни са последният период, в който е имало някакъв завишен интерес към ваксинирането срещу COVID-19. Трудно може да се определи каква е точната причина за плахия възход, но са възможни поне три предположения (както и комбинации от тях):

- доставянето на флакони до няколко пункта, вместо всички лични лекари да се редят опашка пред Регионалните здравни инспекции, като така косвено да са стимулирани общопрактикуващите медици да организират пациентите си за ваксинация;


- началото на летния сезон, в който повече хора пътуват в чужбина, особено предвид, че от 1 юли влязоха в сила европейските сертификати за COVID-19, които са улеснение за ваксинираните.


- началото на тенденцията да отварят временни ваксинационни пунктове на места, където отиват много хора: напр. в паркове, на площади, на пазари и др.


Видимо от графиката, извън посочените периоди на възход, средноседмично поставените ваксини срещу COVID-19 са в сходни граници. Налага се заключението, че ваксинационната кампания срещу разболяване от коронавируса е сходно "провалена" и "проспана" от всички власти.


Малко ваксинирани, много останали дози


Данни, публикувани от Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията сочат, че 23.5% от пълнолетното население на България е получило поне една доза, а 22% са приключили ваксинационния си цикъл (терминът бе въведен, след като започна употребата на ваксината на "Янсен", която е единствената еднодозова).Според статистиката към 20 септември 5 517 730 са доставените до България дози ваксини срещу COVID-19, докато поставените са 2 462 697 дози, или над 3 млн. дози за страната не са употребени. Според данни на държавната фирма "Бул Био", предоставени на депутатите в Народното събрание, към 11 юни в складовете ѝ е имало 400 хил. дози на "Астра Зенека" и "Пфайзер"/"БионТех" с изтичащ срок на годност. Така на изпроводяк след серия от разточителни изказвания депутатите одобриха даването на общо около 800 хил. дози на Северна Македония и други страни.


Още за политическите внушения за броя ваксинирани хора в България четете тук
За профила на българския "антиваксър" четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Когато Мангъров cе лее отвсякъде, вcички cтанахме на мангър*

  https://m.24chasa.bg/mnenia/article/10202370

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Когатозапочнат бунтовете ще спрат да се карат.
  Ще си задават въпроса "Къде сбъркахме..."

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Абсолютно и изначално сбъркана кампания, като повечето касаещи интереса на българския народ.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  Айрес стига лъжи и глупости! Радев още за 3-ти март миналата година обяви антиваксърската си кампания. А на кривите журналисти Боко още им пречи.
  Така се поддържа 112-тото място по свобода на словото...😈😈😈

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 803 Неутрално


  20% ваксинирани, 80% дебили...
  Сметките излизат!

 7. 7 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Като сме последни, не трябваше ли да умираме яко, камиони пълни с трупове, масови гробове, и т.н.
  Но не. Горе- долу същото като в Израел и Дойчланд.
  Даже сме по- добре.
  Мдааа

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  "Той също посочи, че едва 6-7% от настанените сега в болница с COVID-19 са неваксинирани." - редакторите, поправете си грешката, 6-7% са ваксинираните пациенти и над 93% са НЕваксинирани.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#7] от "Pomak":

  Цъфнали и вързали сме, всичко е цветя и рози.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 471 Неутрално

  В нашата страна книгата «Как да умрем като средновековни селяни, напук на съвременната медицина» би станала бестселър.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Мангъров не е антиваксър, точно напротив, Мангъров е един от най-яростните защитници на ваксините. Само че когато опре въпросът до "ваксините" за ковид-19 вече Мангъров е на друга позиция ("ваксините" е в кавички, защото това реално не са ваксини, тъй като не те предпазват от разболяване). И защо никой не си задава въпроса защо такъв убеден пропагандатор на ваксините е против това, което се пробутва за ковид-19?
  Все пак Мангъров не е кой да е.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Не схващам каква е тази световна конспирация за пълна ваксинация. Нека приемем, че който се е ваксинирал не умира, а който не се е ваксинирал умира. Основно умиращите са възрастни хора, които не искали да се ваксинират. Че оставете хората на мира. Те са направили своя избор. Ако ваксинираната част от обществото е по-разумната, то какво и пречи да се избави от по-неразумната част, която в основната си част дори не произвежда материални блага, а гълта пари от бюджета.
  Предходната теза беше, че неваксинираните причинявали смърт. Вече се доказа, че ваксинираните също заразяват по сходен начин.
  Вчера например излиза статия "Профил антиваксър ..." без автор. Пуска се в Дневник, в Пеевските вестници и маса други. Очевидно подготвена акция...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#1] от "constatator":

  Точно мнение, но много закъсняло. А в началото, когато му пускаха умозаключенията на мангъра, и някои от нас го наричаха лъжец, не можеха да сварят да ни "заваряват" коментарите. Сега, медиите не носили никаква вина за това, че същият, основно, не слизаше от основните такива, и после се чудим, че има хора, които с гордост изричат: "Аз съм мангъровец, не нося маска, за ваксина не искам да чувам".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "Pomak":

  Несъмнено сме по-добре. За последните седем дни смъртността в България на милион души е 70 човека. В Германия е 5. В прословутия Израел, който от доста време вече не е лидер по ваксинации, но както и да е, дори и там на милион души умират по 15 човека. Едните са "само" четири и половина пъти по-добре. Другите точно четиринадесет пъти.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 18. 18 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  И какво са виновни политиците, че кампанията не върви да попитам? С тази свободия къде се бърка с демокрация вече 30 години наистина ли очаквате някакви по различни резултати?

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Любопитно

  "има преболедували и социолозите от агенцията правят допускане, че става дума поне за 2.5 милиона души"

  Как така въпросът "кой е болен?" от медицински стана социологически?

 20. 20 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Радев като политикът с най-висок рейтинг защо още не призовал хората да се ваксинират? Здравето на хората ли му е по-важно или предизборната кампания?

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Българин Бг":

  Тази с която живее в момента имаше проблеми след ваксинация и даже я вкараха в болница след като тя се ваксинира. Не знам въобще дали Резидента е ваксиниран.

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Айрес стига лъжи и глупости! Радев още за 3-ти март миналата година обяви антиваксърската си кампания. А на кривите журналисти Боко още им пречи.Така се поддържа 112-тото място по свобода на словото...😈😈😈
  —цитат от коментар 5 на Петър Самсонов


  Я пак???
  Кога Радев се е изказал против ваксините?
  И кой отмени всички планове за ваксинация за да може 2 седмици да се хвали, че имало небивал интерес към ваксинирането. След като създаде хаос и отвращение от кампанията, започна да плюе по Радев.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Май се позабравиха статиите в "Дневник" срещу извънредното положение и как ни ограничавали гражданските права с носенето на маски и забраната за събиране на повече хора. А също и горенето на маски на площада, пренебрежението на президента към предупрежденията, който се изложи даже и в чужбина, хулите и подигравките, които отнесе НОЩ заради мерките и то по време, когато ваксини все още нямаше. Даването на трибуна на такива като Мангъров, подкрепяни от такива като Кацаров.
  И цялата тази кампания беше с политически мотив като се пренебрегваше фактът, че вирусът няма политическа окраска и кара наред.
  Сега всичките тези изцепки са забравени и авторите им - ни лук яли, ни лук мирисали.
  То трябва да има елементарна почтеност и отговорност за писането на неща, които застрашават живота и здравето на населението.
  Къде е онази мастита адвокатка, на която носенето на маски й нарушавало правата? Извини ли се публично за глупавата статия?
  Въобще след тези разнопосочни сигнали населението съвсем престана да вярва на когото и да било. В другите държави всички партии публично подкрепиха мерките и ваксинацията, в България във всичко се търсят политически дивиденти.
  Ей затова ще сме на последно място във всички класации, заради тарикатлъка на политиците.

 24. 24 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ваксините спасяват човешки живот - собствения или нечий друг. Това е причината да се ваксинираме по принцип. Хората които не искат да се ваксинират намират информация която ги кара да вземат протиположно решение, но в крайна сметка това означава, че те не вярват на ваксините и смятат за правилно да се предпазят като не се ваксинират. Проблема е в липсата на обективна офоциална информация, колко заразени са ваксинирани, каква част от настанените в болница са ваксинирани и каква част тях са в интензивно.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Политици се карат - тъжно.

 26. 26 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петър Самсонов":

  Не на страха! Другари дайте да се заразим! Всички на шипка юруууш!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 27. 27 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Простотията и първичният егоизъм не прощават. Лошото е, че и тези дето сме ваксинирани, носим маски и спазваме дистанция, когато е възможно, страдаме заедно с останалата част от "мъдрия" български народ.

 28. 28 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#22] от "Virgin":

  Радев не се обяви за "антиваксър", защото то тогава нямаше ваксини. Той тогава се спускаше по вълната на "Няма никъв вирус".

  "Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим."

 29. 29 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#20] от "Българин Бг":

  Човекът е интелигентен и е наясно,че здравето на хората не зависи от ваксина срещу коронавирус.

 30. 30 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":
  Аз съм забелязал, а съм чел, че хората открай време си умират.
  Мда
  А ако наистина хората умират От корона, повече се дължи че сме и най-болната нация.
  Умирането От корона е повече в методиката на броене

 31. 31 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#22] от "Virgin":

  Твоя Радев подкара стадото на 3-ти март по време на забраната. Не на страха какво е ако не "такова нещо няма", ммм? А ся тихомълком се ваксинира обаче никой не разбра. Що така?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 32. 32 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Неутрално

  не се карат, а се крият, защото не искат да са на власт, когато тока скочи с 20%, парното д 30%, а храната с 40%.

  Евроатлантида
 33. 33 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":
  В Германия, Австрия и Швейцария, ваксинираните, постъпили в болница не се тестват за COVID ако нямат симптоми. Това е официало обявено. Така, че всяко число има контекст. ;-)

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  "депутатите одобриха даването на общо около 800 хил. дози на Северна Македония и други страни"

  След като дори Северна Македония без достъпа до ваксини осигурен от ЕС ни задмина по процент ваксинирани, не знам с кого трябва да се сравняваме... На Балканите не само Албания ни изпревари, но и Косово! Вече реотанът от вицовете няма право да е албански, а трябва да е български. На път сме да изостанем дори от Босна и Херцеговина за да запазим твърдо последното място на балканската опашка; за европейската класация да не говорим!

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#6] от "praseta_mezeta":


  20% ваксинирани, 80% дебили...Сметките излизат!
  —цитат от коментар 6 на praseta_mezeta


  20 % тежки дебили, мислещи се за "елит" и 80 % дебили. Сметката излиза определено. :-)

 36. 36 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мондиана":

  Не всички ваксинирни слагат маски и спазват дистанция... Болшинството мислят че стават безсмъртни след ваксината и никакви вируси не ги ловят и те никакви вируси не могат да пренасят, та свалят маските.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 37. 37 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Истината е съкрушителна. Никой не намери пътя, за да направи истинска кампания и хората да могат да вземат решението си наистина "информирани"... Не слушайки ЕЖК (на пазара, съседката, баджанака) или Фейсбук...
  Вирусът ще ни намери всички по един или друг начин. Или ще се заразиш или ще си ваксиниран - срещата ще е неизбежна.
  Как да се срещне с него, решава всеки сам!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Това е нормално за третия свят.

 40. 40 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  "Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият
  имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му"

  Това са думи на министъра на здравеопазването Ст.Кацаров.

  https://www.novinite.bg/articles/194181/Svetiloto-d-r-Stojcho-Kacarov-skochi-na-merkite-Ne-e-hich-kritichna-situaciyata-lok-daunat-e-greshka .

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мондиана":


  Простотията и първичният егоизъм не прощават. Лошото е, че и тези дето сме ваксинирани, носим маски и спазваме дистанция, когато е възможно, страдаме заедно с останалата част от "мъдрия" български народ.
  —цитат от коментар 27 на Мондиана


  Вие пък за какво страдате? :-)

 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#39] от "EU Fighter":


  Това е нормално за третия свят.
  —цитат от коментар 39 на EU Fighter


  Много си запознат с третия свят? Да не живееш в Русия?

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Радев се бори срещу вируса с вдигнат юмрук.

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  До коментар [#24] от "vzoran":

  "не вярват на ваксините и смятат за правилно да се предпазят като не се ваксинират"

  И как се предпазват като не се ваксинират? Да не би да виждате в България мнозина да спазват стриктно други мерки? Сравнете българските курорти с гръцките или турските...

  Г-н Борисов бе пример за това как _не бива_ да се носят маски, но и другите политици не са по-добре!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Ваксинационните кампания е защото политиците не познават народопсихологията на българина. Той не вярва на властта и на нищо безплатно. Ако ваксината беше по 100 лв., а прием в КОВИД отделение 3000 лв., 90% щяха да са ваксинирани, а 40% да са дали рушвет за да предредят останалите.

  Евроатлантида
 48. 48 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ваксинационните кампания е защото политиците не познават народопсихологията на българина. Той не вярва на властта и на нищо безплатно. Ако ваксината беше по 100 лв., а прием в КОВИД отделение 3000 лв., 90% щяха да са ваксинирани, а 40% да са дали рушвет за да предредят останалите.
  —цитат от коментар 47 на sa6


  Прав си. Те сега масово дават по 300лв за фалшив сертификат вместо да си сложат безплатна ваксина :Д

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  До коментар [#36] от "НеНаСтраха Решетников Вирусов":

  Имаше един кратък период през който се смяташе, че ваксините предпазват от безсимптомно заразяване и пренасяне на вируса в почти всички случаи. Вариантът Делта сложи край на това, макар че при равни други условия пак е по-добре човек да е ваксиниран...

 50. 50 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 471 Весело

  [quote#48:"Българин Бг"][/quote]

  Хахаха, това беше добро. Ама прав си. Дават пари за нищо.

 51. 51 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Какво е виновен Радев, зомбитат се набоцкаха от начало, последвани от принудените чрез репресии, останалите просто не искат!?!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 52. 52 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално
 53. 53 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Дневник да въведе забрана във форума да пишат неваксинирани хора. А на ваксинираните по 10 плюса бонус.

 54. 54 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pomak":

  Любимата мантра на антиваксърите. Тънката разлика обаче е, че смъртността от Ковид у нас, в момента е 14 пъти по-висока от тази в Германия, докато обичайната смъртност е 1,5 пъти по-висока. Малка, но доста съществена разлика, която определено не е в полза на антиваксърите. Както и да е. Който иска да се ваксинира. За останалите места по болниците има. Засега.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Политиците си се карат, защото не могат да разделят мръвката от държавната трапеза. А кампанията с боцкането си върви. Добре - зле, няма значение. Нали върви и боцнатите се увеличават.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Любопитно

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Ами, ако грешката е вярна?

 57. 57 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  А това, че страните с образцово здравеопазване са с висок процент на ваксинирани нищо ли не говори на антиваксърите?
  Включително и Куба, в която ходят от САЩ да се лекуват:
  https://www.dw.com/коронавирус-в-куба-вече-ваксинират-и-децата-над-2-години/a-59120911

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Любопитно

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  От ка не признават имунитета на преболедувалите.

 59. 59 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 211 Весело

  Сипвайте джина, манете ги тия ваксини. Какво ще стане, ако всички медии спрат с корона/ваксини новините. Просто спрат. Завинаги...

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Любопитно

  До коментар [#37] от "dale4nata":

  По - точното е : или ще се заразиш ваксиниран, или ще се заразиш не ваксиниран. И в двата случая си заразоносител и заразяваш други хора. Колкото до тежестта на боледуване, тук си е малко късмет.

 61. 61 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":От ка не признават имунитета на преболедувалите.
  —цитат от коментар 58 на Vlado Nikolov


  По-силният, естествен имунитет, враг номер едно на страхливите ваксъри. Ако всички вярваха на собствената си имунна система, фармата ще фалира, аптекарите и докторите на нивата.

 62. 62 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Плоскоземно е да се обяснява с плоскоземие нежеланието на част от българите да се ваксинират. Зад решението "нe желая да се ваксинирам срещу ковид" (именно срещу ковид, а не изобщо) могат стоят всякакви мотиви от целия спектър - от истинска ирационалност, от глупост и от неинформираност, та до добро познаване на законите на биологията. Вчера Галъп излезе с изследване, че близо 1/3 от респондентите заявяват, че са преболедували. От гледна точка на медицината това са точно толкова защитени хора, колкото и ваксинираните. Обективен факт, който си върши работата и дали част от преболедувалите отказват ваксиниране поради познаване на медицинския отговор, или поради ирационалност, няма никакво значение. Ето какво казва честният медик по темата със защитеността на преболедувалите:
  https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10199318

  И понеже общественото мнение се формира от егоистичните интереси на най-силните откъм влияние фактори: медии, официална власт и търгаши със здраве (макар че огромната част от медиците са си честни), резултатът е един миш-маш, в който огромен голям дял има манипулацията. На моменти тя е толкова неприкрита, че рефлексът на българина включва към недоверие - далеч не от ирационалност. В частност по ефекта на тази статия - "Дневник" като поставя въпроса на полето "Бойко или Кацаров е виновен?", нека от три пъти да познаем какъв ще е ефектът...

 63. 63 Профил на krokodil_gena
  krokodil_gena
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Проблема на голямата смъртност всеки го знае но се крие от медиите. А именно- некадърие, мързел и неизаинтересованост на медецинския персонал в болниците.

 64. 64 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1760 Весело

  Дневник да въведе забрана във форума да пишат неваксинирани хора. А на ваксинираните по 10 плюса бонус.
  —цитат от коментар 53 на crq18506084

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Колко месеца след ваксинирането ваксинираните ще имат право да пишат ?
  Ако само 6 , Явор Ясенов Буковски направо да си цапне 20 ваксини и ще е спокоен за следващите 10 години .
  Пък и дневник си осигурява блестящ писател , всички доволни !

 65. 65 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#49] от "plamen_b":

  Това кой в какво вярва и каква е действителността наистина разликата е от земята до небето. Ваксинираните могат да пренасят вируса безсимптомно затова логиката е те винаги да носят маски.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 66. 66 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#48] от "Българин Бг":

  После избиват инвестицията в сертификата със спестени пари от непроведени тестове, ако им се налага да се тестват често.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 67. 67 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  По-силният, естествен имунитет, враг номер едно на страхливите ваксъри.
  —цитат от коментар 61 на crq18506084


  А ако нямаш силен имунент гробището?
  А как пък преценихте, че точно вие имате от силния имунитет? Някакви изследвания ли си правихте или просто така решихте?
  А ако имате силен имунитет и се ваксинирате имунитетът ви ще отслабне ли?

 68. 68 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#40] от "dlagnikov":"Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият
  имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му"

  Това са думи на министъра на здравеопазването Ст.Кацаров.

  https://www.novinite.bg/articles/194181/Svetiloto-d-r-Stojcho-Kacarov-skochi-na-merkite-Ne-e-hich-kritichna-situaciyata-lok-daunat-e-greshka " "" "" "" ".


  Миналата година преди още да имах възможност да се ваксинирам на 01.12.2020г. се разболях от Ковид19 установен с PSR тест. Тази година докато се чудех след колко време да се ваксинирам защото нали имам естествен имунитет на 17.09.2021г. пак с PSR тест се установи, че отново съм с Ковид 19. Имам познат който също вече за втори път преболедува Ковид 19. Оказва се, че и естествения имунитет е временен.

 69. 69 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Мангъров не е антиваксър, точно напротив, Мангъров е един от най-яростните защитници на ваксините. Само че когато опре въпросът до "ваксините" за ковид-19 вече Мангъров е на друга позиция ("ваксините" е в кавички, защото това реално не са ваксини, тъй като не те предпазват от разболяване). И защо никой не си задава въпроса защо такъв убеден пропагандатор на ваксините е против това, което се пробутва за ковид-19?Все пак Мангъров не е кой да е.
  —цитат от коментар 14 на anonimnii


  Предпазват от смърт и тежко каране на болестта! Това да не е малко? Няма ваксина, която да предпазва на 100%.

 70. 70 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Чудя се две неща: 1. Защо в България ваксинацията не стане задължителна за определени категории, както стана в доста европейски страни? 2. Защо отказващите да се ваксинират да не подпишат декларация, че в случай на лечение ще си покрият всичките разходи за своя сметка?

 71. 71 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  От разчитащите на силния си имунитет хора познавам точно 1 брой, реално правещ нещо да има такъв - спорт, хранителен режим, добра грижа за себе си.
  Но и той се ваксинира, за да може да пътува по-лесно.

 72. 72 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 203 Неутрално

  До коментар [#70] от "ambra":

  Защото ви плащаме "безплатните" дозички чрез осигурителните си вноски.

 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Защо в България ваксинацията не стане задължителна за определени категории, както стана в доста европейски страни?
  —цитат от коментар 70 на ambra


  Един от възможните отговори е - защото е противоконституционно.

 74. 74 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Последни сме били в Европа, видиш ли !?... А както беше казано в Светото псание: "... И последните ще станат Първи!"

 75. 75 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#68] от "constatator":

  Това че имаш имунитет не означава задължително че няма да се разболееш а че ще го прекараш по-леко. Имам колега който се разболя преди ваксинирането и след това. За него специално разликата според него е била в липсата на диария вторият път. Всичко е строго индивидуално.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 76. 76 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#68] от "constatator":

  Болен и заразен са различни състояния. Всеки може да има вирус на ръкава да речем, или в устата, но това никак не означава, че е болен. Това , че ПСР-то е положително също не означава нищо - не е тайна, че самия създател на ПСР-а казва че с него не може еднозначно да се определи наличието на въпросния вирус, може да се определи , че някакъв коронавирус е налице, ама те са 40 вида. Така, че сам разбираш , колко объркано е всичко с Ковид и как на практика , няма нищо общо с научния подход.

 77. 77 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 158 Неутрално

  [quote#73:"atmanpg"][/quote]

  Явно в Западна Европа не е противоконституционно.

 78. 78 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#38] от "stargate":

  Хохохо, поласкан съм, че го направихте лично и ме обидихте. Трогнат съм от вниманието.
  За прост не знам, но определено съм тъжен, гледайки в какво сме се превърнали като нация, дори не говорим за някаква средна интелигентност. Промити мозъци, за които медицината се свежда до една ракия, за да убиеш вируса. Платени драскачи, заработващи дребни с откровени лъжи и пропаганда, довели ни до това да сме отново последни в Европа. Е..първи сме по смъртност, ама кво ти дреме... Форума тук е изключително показателен за това. Рядко вече коментирам дори.
  Стоя си зад думите, прости сме.

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 79. 79 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Какво му е противоконституципнното на задължителното ваксиниране?
  Едва ли има неваксиниран българин от бебе с пълен комплект задължителни ваксини, освен някое дете на БГ мамите.😄
  Тази е първата, за която дават избор и резултатът е огромен брой, държащи се като бебета - не искам пък 🥶

 80. 80 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#79] от "44bond_street":

  Това,че участваш в безплатно,доброволно клинично проучване и никой няма право,да те задължава да го правиш.Ако ти нямаш проблем да си опитна мишка,аз примерно имам.

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04838795

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show
  /NCT04811664

  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04516746

  Виж датите за края на проучванията,все още няма ваксина с приключили такива.

 81. 81 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#76] от "naturist":Болен и заразен са различни състояния. Всеки може да има вирус на ръкава да речем, или в устата, но това никак не означава, че е болен. Това , че ПСР-то е положително също не означава нищо - не е тайна, че самия създател на ПСР-а казва че с него не може еднозначно да се определи наличието на въпросния вирус, може да се определи , че някакъв коронавирус е налице, ама те са 40 вида. Така, че сам разбираш , колко объркано е всичко с Ковид и как на практика , няма нищо общо с научния подход."" "" "" ".


  Първия път преболедувах по-тежко Ковид 19 защото имах и пневмония тогава установена със рентгенова снимка. Сега в момента съм болен от Ковид 19 със симптоми но го преболедувам по-леко защото нямам пневмония. Но и двата пъти съм болен със симптоми за Ковид 19.Не съм медицинско лице за да твърдя колко вида са коронавирусите. Според мен Ковид 19 ще мутира постоянно и ще го преболедуваме всяка година.

 82. 82 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#80] от "pwq381057889":

  Честно казано, и аз проявих характерната българска предпазливост, да изчакам какво ще става с другите, преди да се ваксинирам. Но вече е достатъчно ясно, като гледаш статистиките по света (и по-малко даваш ухо на махленски слухове) - ваксинираните са с по-добри шансове срещу болестта.
  Доброволците да се борите с болестта невъоръжени като Кобрата с Кличко сте по за мислене.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#83] от "pwq381057889":

  😄 Какво по-точно ми показваш, каква поука виждаш там, обясни на мен и уважаемата публика, като се поуспокоиш.

 85. 85 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#81] от "constatator":

  От случките със семейството мога да кажа следното - ноември и декември го преболедувахме - отначало децата по-леко, след това аз по-тежко.
  Явно имунитетът при преболедувалите трае около 6-8 месеца.
  Аз се ваксинирах с Пфайзер, децата ги повтори. Сега двамата се пооправиха.
  Жената е с автоимунно заболяване и никакви вируси не я закачиха...
  За нас - дъртите- работата отива на периодични ваксинации както с противогрипните ваксини. За съжаление работя с хора и не съм сигурен, че някакви маски ще ме предпазят.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 86. 86 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Леле как вият на умряло вковидсектантите. А нещо за загиналите от респираторни заболявания, рак, инфаркт, инсулт и други преди Ковид няма ли да кажете? Тогава що не брояте всеки ден труповете и не вадехте статистика? От март 2020 г. ли започна да ви пука за човешкия живот? Доста лицемерно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 87. 87 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Айрес стига лъжи и глупости! Радев още за 3-ти март миналата година обяви антиваксърската си кампания. А на кривите журналисти Боко още им пречи.

  Така се поддържа 112-тото място по свобода на словото...😈😈😈
  —цитат от коментар 5 на Петър Самсонов


  Борисов ще им е виновен още дълго време, всички слабости на служебното радево правителство се приписват на него!

 88. 88 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#86] от "Darkman":

  Ако нещо друго доведе до 20% увеличение на смъртността ще "вием" и за него.

 89. 89 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#85] от "mitko11":

  Поздравления, че си се ваксинирал, макар че си преболедувал. Стигнахме до там да поздравяваме хората със здрав разум. В България не са останали много такива. Моя позната в България прекара вируса декември миналата година. Не се ваксинира и сега е на смъртно легло, защото го хвана отново и вероятно ще си отиде до ден два, бъбреците й отказаха, с двойна пневмония, тромбози навсякъде из тялото, трагедия.

  Пазете се от доносника vesolr
 90. 90 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 232 Разстроено

  До коментар [#13] от "jlh59313635":

  Сори, но едва ли, народът и не чете, особено книги.

 91. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Явно в Западна Европа не е противоконституционно.
  —цитат от коментар 77 на ambra


  Предполагам, че и там е противоконституционно, но просто си затварят очите.
  В името на народното благоденствие, разбира се.

 92. 92 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#83] от "pwq381057889":

  2025-а година.
  Рзговор в трамвая:
  - Ти ваксинира ли се.
  - Не бе! Днес още не съм. Не ми остана време.

 93. 93 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#84] от "44bond_street":

  Поуката е,че задължават хората „доброволно” и безплатно,да се боцкат с ваксини в експериментална фаза.

 94. 94 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Не е работа на политиците да решават медицински проблеми. При странични ефекти като дълбоко венозна тромбоза или парализиране, хората трябва сами да решат.

 95. 95 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#79] от "44bond_street":


  Какво му е противоконституципнното на задължителното ваксиниране? Едва ли има неваксиниран българин от бебе с пълен комплект задължителни ваксини, освен някое дете на БГ мамите.😄Тази е първата, за която дават избор и резултатът е огромен брой, държащи се като бебета - не искам пък 🥶
  —цитат от коментар 79 на 44bond_street


  Това е първата, която изобретиха за 6 месеца. Другите са ги работили и тествали има няма по 10-тина години. :-)

 96. 96 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#23] от "pamela":

  ''Къде е онази мастита адвокатка, на която носенето на маски й нарушавало правата? Извини ли се публично за глупавата статия?''

  Ще се извини, когато се извинят за неадекватнстта си тези, които затвориха паркове, планини и гори. :)

 97. 97 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#93] от "pwq381057889":

  Алтернативата ти е да си правиш експерименти с ковида, ти или той, в много рундове.

 98. 98 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До коментар [#79] от "44bond_street":
  —цитат от коментар 95 на stargate


  Не са я изобретили за 6 месеца.

 99. 99 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До коментар [#84] от "44bond_street":Поуката е,че задължават хората „доброволно” и безплатно,да се боцкат с ваксини в експериментална фаза.
  —цитат от коментар 93 на pwq381057889


  Ваксините не са в експериментална фаза, не разпространявайте дезинформация.

 100. 100 Профил на pwq381057889
  pwq381057889
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#97] от "44bond_street":

  Ъхъ,ти сигурно си от последователите на новата медицина,от след 2019г.
  За такива като теб,естествен имунитет не съществува,признавате само дозозависимия изкуствен такъв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK