Христо Христов поема "Дарик радио"

Христо Христов

Христо ХристовНовият главен изпълнителен директор на "Дарик радио" е Христо Христов. Това решение е взето тази седмица от Съвета на директорите и ще влезе в сила след вписване в Търговския регистър, съобщиха от радиото. Христов ще заеме поста на внезапно починалия в началото на август Радосвет Радев, като сред приоритетите си той посочва да продължи делото му. Христов и Радев имаха съвместно участие в няколко компании и медиийни проекти.


След смъртта на Радев на шести август тази година управлението на медията беше поето от програмния директор Константин Вълков.


"Поемам отговорността да продължа мисията на "Дарик" за качествена, свободна и независима журналистика в името на Радосвет. Ще запазим характерната и утвърдена публицистика в ефира на "Дарик", спортните коментари, новините, интервютата, анализите - ще растем, оставайки верни на себе си", казва Христов, цитиран в съобщението за избора.
"Ще растем, оставайки верни на себе си. За поколения "Дарик" и лицата на "Дарик" са символ на свободата и критичното мислене, ето защо ще продължим да даваме ефир както на вече утвърдени, така и на нови талантливи хора в различни сфери. Ще увеличим проектите, свързани с развитието на предприемачеството в България, както и ще дадем повече гласност на темата в ефира ни", обяви още Христов. Сред амбициите му са да разшири присъствието на "Дарик" не само в радио ефира, но и все по-силно ще навлезем в онлайн пространството и социалните мрежи. "Скоро ще обявим стратегическо партньорство в тази насока, както и обновена програмна схема, в която слушателите ще станат и зрители, и активни участници.", казва Христов.


Според съобщението на медията за неговото назначение Христов е предприемач и инвеститор, започнал кариерата си като журналист именно в Дарик радио. По-късно работи в BBC London, а през 2005 г. създава едни от първите новинарски сайтове у нас - DarikNews.bg и Gong.bg. В периода 2013-2019 г. е главен изпълнителен директор и акционер в "Нетинфо", част от "Нова броудкастинг груп", заедно с Радосвет Радев, с когото ги свързват редица общи бизнес начинания в областта на дигиталната икономика.


През 2019 година малко след като братята Кирил и Георги Домусчиеви придобиха "Нова броудкастинг груп", в чието портфолио бяха сайтове "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз", Христов се оплака от безпрецедентна и засилена намеса в редакторската политика на сайтовете и месец по-късно беше освободен.


Христов е инвеститор е в редица успешни онлайн проекти като Grabo.bg, eBag.bg, Broshura.bg.


Той е в борда на директорите на най-голямата организация за предприемачи - Endeavor, инвестиционен партньор във фонда Eleven, член на борда на съветниците на Българската стартъп организация BESCO, част е от Консултативния съвет на фондация Cedar, член е на Почетния тръст на Фондация "Международна награда на херцога на Единбург - България", ментор във Founders Institute, както и в бордовете на инвестиционните фондове HR Capital, "Доверие - обединен холдинг", "Кънвиниънс" (собственик на eBag), "Ейт Инвестмънтс" (собственик на Superdoc и Healee), Biodit и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK