Стоилов: Наследникът на Лозан Панов трябва да отстоява независимостта на съда

Графикът за избор на нов председател на Върховния касационен съд бе приет единодушно и според него процедурата се открива на 30 септември, а гласуването за кандидатите ще бъде на 14 януари.

© Дневник

Графикът за избор на нов председател на Върховния касационен съд бе приет единодушно и според него процедурата се открива на 30 септември, а гласуването за кандидатите ще бъде на 14 януари.Бъдещият председател на Върховния касационен съд (ВКС) трябва да е човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда.


Той трябва да проявява характер, което не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт и на другите власти, но да повиши доверието към съдебната система като цяло. Такъв профил на бъдешия председател на ВКС очерта служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Пленумът на ВСС днес прие правила за избор на един от "тримата големи" в съдебната власт и внесе някои промени в правилата за провеждане на процедурата.
ВСС гласува единодушно процедурата да бъде открита на 30 септември. Следват 4 поредни заседания на пленума на съвета, на които ще се правят номинации - 7, 14, 21 и 28 октомври. На 14 януари трябва да бъдат изслушани кандидатите, допуснати за заемането на поста и веднага след това ще се проведе гласуването.


Пленумът промени правилата за избор на нов председател на ВКС като гласуването ще бъде не през електронната система и паралелно за всички кандидати, а чрез вдигане на ръка "за" и "против" всеки кандидат. Промените се налагат, ако се гласува онлайн заради пандемията, тъй като системата няма възможност за дистанционно отчитане на вота. Въвежда се и запис на изслушването на кандидатите и гласуването, който ще се пази за срок от 5 г.


"Нямам проблеми с графика освен това, че времето между решението и крайният срок, в който трябва да започне да действа новият председател, е твърде кратко. Тоест, ако има някакви възражения по кандидатурата от страна на президента, твърде много се скъсява времето за това", коментира Стоилов.


Той отговори и на въпрос, свързан с призивите на Съюза на съдиите в България за оставка на изборните членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.


"Евентуалното оттегляне на съдиите, които са представители на съдийската общност във Висшия съдебен съвет, би делегитимирало състава на ВСС, но едва ли би прекратило неговата дейност. Затова всяко едно действие трябва да бъде преценено така, че да не обезсмисля дискусията и да не улеснява този избор във ВСС", коментира министърът на правосъдието.


Той подчерта, че кандидатите за поста трябва да имат високи професионални резултати и интегритет, достатъчно способност да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в своите действия. "Второто, в някои случаи, като че ли е по-важно и това трябва да бъдат изискванията на всички, които правят преценката", добави Стоилов.


Какво предвижда процедурата за избора на нов председател на ВСС, какви са очакванията и заявките - четете тук

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Стоилов: Наследникът на Лозан Панов трябва да остроява независимостта на съда"

  Като Лозан Панов

 2. 2 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1053 Неутрално
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело


  Янаки Стоилов гаче ли е описал самият Гешев. Жалко, че ВСС вече го похарчи като главен прокурор.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  Нямам надежди при този състав на ВСС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Гневно

  Любимецът на дрОгаря лилов/с извинение/ министър на правосъдието в Отечеството през 2021-ва година....това май е пълният отговор на въпроса :"Защо живеем така - ПРАСЕШКИ"?!

 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Любопитно

  Не останаха много като Лозан Панов. Дано не се предаде.

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Ах нидей

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#6] от "SEAL":

  Какви - избрани на кастинг с Пеевски, според неговите собствени думи?

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Да я ОСТРОЯВА!? И от време на време да се закача с Pi Ar Sevi Бойко.

 10. 10 Профил на Гербидж интолерънт
  Гербидж интолерънт
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не мисля, че този състав на ВСС има каквато и да е легитимност да решава повече каквото и да е.

  Този ВСС е срам и позор за съдебната власт. Начело с Магдалинчев и Гешев.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Любимецът на дрОгаря лилов/с извинение/ министър на правосъдието в Отечеството през 2021-ва година....това май е пълният отговор на въпроса :"Защо живеем така - ПРАСЕШКИ"?!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Любимецът на дрОгаря Лилов иди доди ама бодигардът на дрОгаря Живков ми идва в повече!

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Любимецът на дрОгаря лилов/с извинение/ министър на правосъдието в Отечеството през 2021-ва година....това май е пълният отговор на въпроса :"Защо живеем така - ПРАСЕШКИ"?!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Отговорът на въпроса защо живеем така ПРАВЕШКИ не е в това, че служебен министър на правосъдието за няколко месеца е любимецът на Александър Лилов, а в това, че дванадесет години министър-председател е пазвантинът на Тодор Живков.

 13. 13 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Проформа!
  Де факто Белгария си има институт за подготовка и развитие на висши кадри чрез информационната среда, който е прикрепен към държавен университет.
  Ефективността на този институт е доказана чрез лидерите Пеевски и Гешев. А Доган и Цацаров дори са наградени от ръководителя с ордени за лидерство.

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Невъзможни нещица в България. Българинът каквото и да иска, прави така, че то да не се случи. Ако има моменти на просветление, то винаги се оказва, че е насрещният влак в тунела.

 15. 15 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Всичко засега изглежда в порядъчен ред и както трябва да е.

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Герберските тролове не могат да проумеят, че когато се кланяш на бивша мутра, сикаджия, пожарникар, автокрадец, агент на ДС ..., не е свидетелство за интелект да подхващаш темата, кой какъв е бил някога.

 17. 17 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Докато текат спорове за главния прокурор, за съдебната реформа и кой да бъде наследник на Лозан Панов в България се случват ето такива неща!

  **********************************************
  79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази. Трети месец софиянецът Петър Дечков е поставен в абсурдна ситуация – по случайност се е разминал без наранявания след инцидент с пътен хулиган, а скутерът му е потрошен Той знае номера на автомобила на нарушителя, колата е на руското посолство в столицата, но КАТ не може да издири нарушителя, за да се попълни коректно протоколът за инцидента, а Петър да си получи парите от застраховката и да си ремонтира мотора. Мъжът е финансист по образование, но от години работи като сервизен техник.

  Инцидентът става на 3 юли тази година, около 18,50 часа

  „Прибирах се към дома по ул. „Юрий Гагарин“ със скутерче. Цялата улица е еднопосочна. Вече се движех по нея, когато от една от преките се появи срещу мен „Нисан Терано“, от последните модели, тъмносин. Води се тип SUV. Автомобилът беше с дипломатически червен номер С6811“, разказва пред Faktor.bg потърпевшият софиянец.

  „Уличката е тясна, а от дясната страна в разрешената посока за движение винаги има паркирали автомобили. Осъзнах, че водачът на нисана се движи в абсолютно нарушение на пътния закон – в забранена посока. Но той не показа, че е готов да даде на заден ход, да спре и да изчака да мина, а продължи към мен. Тогава спрях вдясно от тротоара, изблъскан от идващия автомобил. За миг водачът спря до мен, а после потегли рязко напред като удари и счупи левия мигач на мотора. В последния момент реагирах и успях да си дръпна крака, иначе гумите щяха да минат през него. Моторът падна вдясно, а така се счупи на високия бордюр и десният мигач. Имам щети от удара по спойлера и други части на скутерчето. Но въпреки инцидентът

  шофьорът си продължи най-демонстративно

  в забранената посока“, спомня си Дечков.

  Непосредствено след сблъсъка с пътния терорист софиянецът се обажда веднага на КАТ. Оказа се, че има и пряк свидетел на цялата случка, готов даде показания.

  „Полицаите пристигнаха сравнително бързо, бяха подготвени и компетентни, казвам го на база на дългогодишния ми опит като шофьор. И двамата униформени признаха, че дори и да са били на мястото на инцидента е нямало да могат да реагират и да спрат нарушителя, защото водачът е с дипломатически имунитет. От разговорите стана ясно, че автомобилът е собственост на Руското посолство и най-вероятно е управляван от техен служител. Съответно ми написаха протокол, но тъй като другата виновна страна не присъства, а трябва да се подпише на протокола, неговата графа остана празна. Посъветваха ме да отида в КАТ и да подам заявление, за да бъде издирен“.

  На 6 юли Петър Дечков подава заявление в КАТ за издирване на нарушителя. То е заведено под номер 72374, но и до днес чака резултат. Пише писмо за неприятната случка до столичен вестник, но не получава отговор, нито последва публикация. Изпраща сигнал и до Външно министерство. Те все пак отговорят, че тъй като лицето е с дипломатически имунитет, могат само да изпратят до Руското посолство протестна нота. Дечков се надява, че все пак този протест е изпратен, въпреки, че няма конкретно потвърждение, нито дали руската страна е отговорила.

  „Същевременно разбрах, че за въпросното издирване на шофьора КАТ могат да се мотат 6 месеца. Проблемът е, че без пълен протокол от КАТ аз не мога да си получа парите от застраховката за ремонт на нанесените щети. Тогава реших да си потърся правата чрез Гаранционния фонд. Пуснах до тях уведомление за имуществени щети. Техни представители дойдоха и снимаха повредите, дадоха ми и протокол за ПТП, след което получих от тях писмо, че Управителния съвет на фонда отказва да изплати обезщетението за щетите, заради това, че уврежданията са причинени от неидентифицирано МПС и водач. Така се оказах в една абсурдна ситуация – можех да бъда прегазен, въпреки че съм се движел, спазвайки пътния закон, нанесоха ми щети върху мотора, знае се номерът на нарушителят, който причини ПТП-то, знае се чия собственост е въпросният автомобил, но той по дипломатическите конвенции не подлежи на проверка. Очаквам все пак полицаите да издирят виновника, но те нямат електронна система за проверка, а аз работя и не мога непрекъснато да ходя до КАТ за резултат. Между впрочем разбрах, че въпросният дипломатически автомобил е застрахован в „Лев Инс“, а моят мотор е също застрахован там“.

  Дечков обяснява, че е учил в руски училища, работил е с руснаци, има приятели от този етнос. Няма нищо против руската нация и смята, че тя не трябва да се отъждествява нито с ръководството на страната им, нито с такива „безумни простаци“, които си позволяват подобно поведение на пътя.

  „Проблемът опира до съответния дипломат, нямам все още представа кой е той персонално. Очаквам в случая

  българските институции да си свършат работата

  Конкретно КАТ да ми даде съответния документ, за да мога да отида при застрахователя и да претендирам за щетите. Неприятно е самото усещане, че това се върши от дипломат, който не подлежи на проверки, че такива лица остават безнаказани, но предизвикват едни горчиви усещания. Разговарях с мой приятел, който е бил на дипломатическа мисия в чужда държава. Имал е подобен инцидент с чужд гражданин, но е спрял, оказал е съдействие и изобщо не му е минавало през ума да избяга или да се скрие зад дипломатическия си имунитет“, обяснява Петър. Той акцентира, че за последните 25 години няма нито едно нарушение на пътя и дори притежава златен талон като добър водач.

  Всъщност пътните инциденти с коли на Руското посолство в София са доста чести. Най-арогантно и безцеремонно дипломатите паркират на забранени места, в алеите на парково, а преди време видимо пиян служител на посолството предизвика верижна катастрофа. От дипломатическата мисия на Кремъл обаче високомерно подминават сигналите за подобни хулигански прояви и неспазване на законите.
  https://faktor.bg/bg/articles/79-dni-sofiyanets-chaka-kat-da-kazhe-koy-e-ruskiyat-diplomat-potroshil-motora-mu-i-opital-da-go-pregazi

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  В България няма морал, това е основното. Не може комунист като Стоилов за нещо да призовава. Не може комунисти да оправят държавата, защото тя е на това дередже заради тях. Не може комунисти да говорят за морал. Партия, която чества, и отброява конгреси, чества 9.09.1944 г., жали за един тоталитарен строй и е пълна с кадри на БКП, ДС , КГБ и т. н. престъпни организации не може да прави промяна. Тя просто винаги ще води държавата в пропастта.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Тоест, според Стоилов „наследникът” трябва да спазва Конституцията и да е убеден привърженик на принципа за „разделението и независимостта на властите”(по Шарл Монтескьо „За духа на законите” - 1748г.).

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonimnii":

  Чудесно описваш ГЕРБ и елита на тази партия. Пропусна само партитата на язовира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  От този ВСС няма да бъде избран читав председател на ВКС, освен ако всички кандидати не са такива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK