Павол Шалай, "Репортери без граници": В България се събират всички проблеми на медиите

Павол Шалай (третият отдясно наляво) по време на конференцията на АЕЖ

Павол Шалай (третият отдясно наляво) по време на конференцията на АЕЖ"България е на последно място в класацията на "Репортери без граници", защото събира на едно място, всички други проблеми за медиите, които се срещат в други държави в Европа. Правото на информация в България е в дълбока криза. Нуждаем се от план за излизане, който да гарантира надеждна информация и да подкрепя тези, които я създават и разпространяват - журналистите. В страна, опустошена от коронавирус и от корупция при разпределянето на средства от Европейски съюз, достъпът до надеждна информация за публичните политики е повече от всякога в общ интерес на българите, но и на всички европейци."


Това коментира Павол Шалай, регионален координатор на "Репортери без граници", отговарящ за Европейския съюз и Балканите по време на международната двудневна конференция "Нови хоризонти в журналистика", организирана от Асоциацията на европейските журналисти, съвместно с World Press institute. Той участва в панела "Журналисти на прицел". България заема последното място - 112-о по свобода на медиите в Европа в класацията на "Репортери без граници". От няколко години България пада с по едно място.


"Агресията спрямо класацията в България беше най-сериозна в България", коментира Шалай. Той каза, че в други държави има неглижиращо отношение към класацията.
Шалай заяви пред "Дневник", че е на мисия в България. Той провежда срещи с представители на основните политически сили, служебния министър на културата и журналисти. През март 2021 г. "Репортери без граници" представиха 10 препоръки до българските власти за подобряване на медийната среда в България и препоръчаха темата да стане част от предизборната кампания и платформите на политическите партии.


Според Шалай България е най-подходящото място за международна конференция за медиите, защото тук се виждат всички проблеми, а и заради заеманото място в класацията по свобода на медиите.


Павол Шалай

© Biela vrana/Citbor Bachraty

Павол Шалай


Той коментира, че Европейския съюз е най-безопасният континент за журналистите, но има огромни разлики между отделните държави. Шалай показа картата, изобразяваща класацията на "Репортери без граници", на която държавите, които се считат с най-безопасна среда и с най-свободни медии, са в бяло. "Тази бяла зона обаче се свива всяка година от 2013-та година насам."


Според Шалай голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция. "Прави го държавата, пречи и то посредством разпределянето на държавни средства по непрозрачен и дискриминативен начин", коментира още Шалай. Една от препоръките на "Репортери без граници" към България беше именно да се спре това непрозрачно разпределяне на средства.


Друг проблем, който той очерта е "омразата към журналистите и неразбирането за тяхната професия"."През последната година се отчита нарастване. Той завърши изказването си с цитат от книгата на Георги Господинов "Времеубежище": "Там, където има тъмнина, винаги дреме чудо."


Светлината в тунела - защита срещу дела срещу журналисти и медии


Шалай видя повод за оптимизъм за ситуацията с медиите в Европа и това са намеренията на Европейската комисия да има законодателство, което да защитава журналистите и медиите от поръчкови дела, чрез които се цели натиск.


Злоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика от миналата година кампания срещу това явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки. (Повече за SLAPP - тук).


"В следващите месеци ще видим как ще се развие тази инициатива. Но е много важно да има мерки и на национално равнище. Има два други инструмента, които са повод за оптимизъм - механизма за върховенството на закона, както и докладите по него, в които от догодина, ще има препоръки. Така ще може максимално бързо да се преминава към конкретни действия", коментира още Шалай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK