Павол Шалай, "Репортери без граници": В България се събират всички проблеми на медиите

Павол Шалай (третият отдясно наляво) по време на конференцията на АЕЖ

Павол Шалай (третият отдясно наляво) по време на конференцията на АЕЖ"България е на последно място в класацията на "Репортери без граници", защото събира на едно място, всички други проблеми за медиите, които се срещат в други държави в Европа. Правото на информация в България е в дълбока криза. Нуждаем се от план за излизане, който да гарантира надеждна информация и да подкрепя тези, които я създават и разпространяват - журналистите. В страна, опустошена от коронавирус и от корупция при разпределянето на средства от Европейски съюз, достъпът до надеждна информация за публичните политики е повече от всякога в общ интерес на българите, но и на всички европейци."


Това коментира Павол Шалай, регионален координатор на "Репортери без граници", отговарящ за Европейския съюз и Балканите по време на международната двудневна конференция "Нови хоризонти в журналистика", организирана от Асоциацията на европейските журналисти, съвместно с World Press institute. Той участва в панела "Журналисти на прицел". България заема последното място - 112-о по свобода на медиите в Европа в класацията на "Репортери без граници". От няколко години България пада с по едно място.


"Агресията спрямо класацията в България беше най-сериозна в България", коментира Шалай. Той каза, че в други държави има неглижиращо отношение към класацията.
Шалай заяви пред "Дневник", че е на мисия в България. Той провежда срещи с представители на основните политически сили, служебния министър на културата и журналисти. През март 2021 г. "Репортери без граници" представиха 10 препоръки до българските власти за подобряване на медийната среда в България и препоръчаха темата да стане част от предизборната кампания и платформите на политическите партии.


Според Шалай България е най-подходящото място за международна конференция за медиите, защото тук се виждат всички проблеми, а и заради заеманото място в класацията по свобода на медиите.


Павол Шалай

© Biela vrana/Citbor Bachraty

Павол Шалай


Той коментира, че Европейския съюз е най-безопасният континент за журналистите, но има огромни разлики между отделните държави. Шалай показа картата, изобразяваща класацията на "Репортери без граници", на която държавите, които се считат с най-безопасна среда и с най-свободни медии, са в бяло. "Тази бяла зона обаче се свива всяка година от 2013-та година насам."


Според Шалай голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция. "Прави го държавата, пречи и то посредством разпределянето на държавни средства по непрозрачен и дискриминативен начин", коментира още Шалай. Една от препоръките на "Репортери без граници" към България беше именно да се спре това непрозрачно разпределяне на средства.


Друг проблем, който той очерта е "омразата към журналистите и неразбирането за тяхната професия"."През последната година се отчита нарастване. Той завърши изказването си с цитат от книгата на Георги Господинов "Времеубежище": "Там, където има тъмнина, винаги дреме чудо."


Светлината в тунела - защита срещу дела срещу журналисти и медии


Шалай видя повод за оптимизъм за ситуацията с медиите в Европа и това са намеренията на Европейската комисия да има законодателство, което да защитава журналистите и медиите от поръчкови дела, чрез които се цели натиск.


Злоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика от миналата година кампания срещу това явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки. (Повече за SLAPP - тук).


"В следващите месеци ще видим как ще се развие тази инициатива. Но е много важно да има мерки и на национално равнище. Има два други инструмента, които са повод за оптимизъм - механизма за върховенството на закона, както и докладите по него, в които от догодина, ще има препоръки. Така ще може максимално бързо да се преминава към конкретни действия", коментира още Шалай.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Нас трябва да ни обявят за експериментално опитно поле.
  Тук могат да изучават:
  Проблемите на медиите.
  Проблемите в съдебната система
  Проблемите скорупцията
  Проблемите създадени от мафията
  Приблемите в здравеопазването
  Проблемите в образованието
  Идиотизмът на антиваксърите
  ....

 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Цитат:
  Павол Шалай, "Репортери без граници": В България се събират всички проблеми на медиите

  ---
  Много точно...

  Примерно - сравняваме врескотнята за квази космическите напъни на демократите Безос и оня другия (така и не му запомних името!) - каква информационна ЖЪЛТОПАВЕТНА ЕУФОРИЯ...

  Дойде ред на републиканеца Мъск - и той направи смешни Безос и другия - като момчченце си изпрати хората надалече и нависоко, повече от останалите космически сили, и кво!?
  Отчете се жълтопаветните СМИ с изстрелването и като настъпи една тишина... В един момент даже се притесних да не е станала беля (пу-пу-пу!!!) и проверих - летяха си. Върнаха се както подобава на астронавти - делово, професионално.
  И кво - пак пълна тишина... АБСОЛЮТНА тишина. Струва се Дневник още не е сколасал да ни съобщи, че астронавтите на републиканеца Мъск са се завърнали.

  Та такава е истината - у нас се събират ВСИЧКИ проблеми на СМИ от света.
  Т.к. СМИ по света и у нас в ОГРОМНАТА си част са под пряк и непосредствен контрол на Филантропа и неговите хора, то съответно цензурата е НЕВЕРОЯТНА, даже за една толкова далечна от политиката и джендърството тема - Космонавтиката!

  Страшна нищета на жълтопаветната пропаганда...

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  "Според Шалай голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция."

  Демек че отказват да приемат мигранти :)

 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Абе друго са си свинчовите медии! Каква мисъл! Каква обектовност!

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Смятайте за едно такова нещо като лъжат и премълчават, и то е ОЧЕВИДНО безкрайно далеч от политика и политически ежби, то какво остава за измамите, които дънят за политиката, идеологията и пр.

  Затова съм извел, че в Световната История не е познат случай жълтопаветната преса да е казала нещо вярно за каквото и да е.

 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  "Според Шалай голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция."Демек че отказват да приемат мигранти :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  А за корупцията нещо!? Или тази тема е тзбу за гербероните? Нещо като "Не споменавай напразно благото герберско!"

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":Абе друго са си свинчовите медии! Каква мисъл! Каква обектовност!
  —цитат от коментар 4 на 3biri


  Ти трябва да си жълтопаветник, т.к. делиш олигарсите на приближени до Филантропа и неприближени до филантропа, съответно за теб приближените до Филантропа олигарси са праведници, а другите - чудовища.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Ма още ли сте на туй 142? Пеевски не си ли продаде лошавите вестници? Или не е бил той само дето ползвал медиите кът бухалка? Кое друго име му идва първо на човек на ума?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 105 Неутрално

  1. Зависимост от собственици-олигарси.
  2. Зависимост от държавно финансиране.
  3. Зависимост от чуждестранни правителствени и частни фондации.

  И в трите случая получаваме автоцензура и тотална липса на плурализъм, а в последния и обслужване на чужди геополитически и идеологически интереси.

 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":

  Само съдебната система бе достатъчно да се посочи.
  Всичко останало е СЛЕДСТВИЕ.
  Може хляб да нямаме, но ако имаме работеща съдебна система, тогава и хлябът ще се появи.
  И обратното.
  Ако ще милиони да имаме и складът да пращи от стоки, ако няма съдебна система, всичко ще загубим.
  Азбучна истина.
  Неслучайно точно в тази система съпротивата е най-силна.
  Точно там е Бастилията на мафията.

  кратък
 11. 11 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Най-репресирана от властта е журналистката Илиана Беновска:

  „Илиана Беновска, чрез регионалното софийско радио К2 е получила 203 651,60 лева. Най-щедри към Илиана Беновска са били от Министерството на икономиката – по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” Беновска е отличена със 114 981,60 лева; по Програмата за развитие на селските райони – с 45 792 лева; по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – с 24 000 лева; по оперативна програма “Региони в растеж” – с 11 016 лева; по оперативна програма “Околна среда” – със 7 862 лева.“, 19.02.2019 г.- clubz.bg/79669-pravitelstvoto_e_razdalo_otnovo_milioni_levove_na_elektronnite_medii

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 383 Любопитно

  В България журналистите са нещо средно между подметки и използвана тоалетна хартия.. при това напълно заслужено.
  В продължение на над 10 години журналистите вместо да си вършат работа, да се образоват, квалифицират, да задават неприятни въпроси, да поемат рискове, журналистите си прибираха паричките и обслужваха няколко олигарха вкл. иво прокопиев.
  Това което се вижда сега е резултат и усилия в продължение на години.
  Тука е така.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Репортери без граници с какво право определя позициите на цели държави???
  Като гледам Дневник каква свобода на изразяване имат например, не виждам какъв проблем има с медиите в България. Това, че са зависими от собствениците си, е друг въпрос. Така е навсякъде.

 15. 15 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":

  България бе изоставена от най-доброто си поколение, тези родени м/у 66 и 76, вижте какви позиции много от тях заемат, почти няма престижен Американски университет без български професор, някой са дори декани на катедри.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  И това го казва словак, в чиято страна застреляха разследващ журналист и приятелката му като кучета.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  112-о място след един куп африкански и азиатски държави е абсолютно абсурдно, и го знаят и от Репортери без граници, и от Дневник, и тукашните червени форумисти. Просто им изнася да се правят на жертви.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#18] от "Моа Преател Тайпи":

  “ Exception caught: 'System.NullReferenceException'. Comment 12 deleted?
  —цитат от коментар 12 на Gretel

  пу, размина ти са рапортацията :(((“
  ——
  Късмет. Отивам да пусна едно тото

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Само като чуеш името на формата "Репортери без граница" и е ясно, че е в ход поредната схема за лесни пари :)

 22. 22 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Репортери без граници" извиниха ли се на България за набеждаването при случая с убитата репортерка в Русе? НЕ! Трябва ли да ни интересува мнението на организация говореща неистини за страната ни?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 23. 23 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мариана Кълвачева":

  Христос нахрани 5 хиляди чивека с 5 хляба и две риби. Ти смяташ, че съдебната система е манната небесна! Няма как да се оправи образованието, робската психикв или тъпотата антиваксърска със съдебна система. За другоите нрща става.

 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#23] от "3biri":

  "Ако на 10 си нямал колело, а сега като голям караш Бентли, все едно, пак на 10 си нямал колело."
  Тоест не може нещата да се оправят от средата, трябва да се почне отначало.
  За вас вече е късно, но за малките деца не е.
  Оттам трябва да се почне да се гради наново, да се учи, да се възпитава, да се чете и т.н.
  Бавно и полека, но трябва да е в правилната посока.
  А днес силно се съмнявам, че се върви в правилната посока.

  кратък
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Репортерите на Сорос пак в акция за диви желъди!

 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Въх....

  Като гледам колко минуса са ми нацвъкали явно филантропската тролска фабрика е активирала питомците си...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 882 Неутрално

  А...Списвачи шо сега павол шалай ли се казва или павол Салай?????Кой ше ми каже

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Според Шалай България е най-подходящото място за международна конференция за медиите, защото тук се виждат всички проблеми, а и заради заеманото място в класацията по свобода на медиите."
  За опитни мишки ще ни ползват.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Според Шалай голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция."Прави го държавата, пречи и то посредством разпределянето на д ържавни средства по непрозрачен и дискриминативен начин", коментира още Шалай.
  _____________________________________________________

  Шалай е много далеч от проблемите на медиите в България, а повечето от тях са собственост на олигарси.

  И всеки олигарх си има "редакционна политика", като вместо разследваща журналистика, която е доста скъпа и трае дълго време, на читателите се сервират полуистини, смесени с много лъжливи заключения!

  Например за корупцията няма нито едно доказателство, но този "проблем" е силно експониран в статиите!

 37. 37 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  И това го казва словак, в чиято страна застреляха разследващ журналист и приятелката му като кучета.
  —цитат от коментар 17 на nv


  Да, ама Словакия е на 36 място в класацията на "Репортери без граници"!

  Трябва ли в България да застрелят журналист или някой българин да заеме мястото на Павол, за да почнем да се качваме нагоре по стълбичката?

 38. 38 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 962 Весело

  Най-ми е смешно когато "Дневник" непрекъснато се позовава на "Репортери без граници". Спрете да се позовавате на тази ПРОПАГАНДНА АГЕНЦИЯ. Освен, че се финансира от Сорос, парите й идват и от други, но тайни източници за да им върши работата, вж https://bg.wikipedia.org/wiki/Репортери_без_граници
  На Прокопиев много повече може да му се вярва.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на mfs441077727
  mfs441077727
  Рейтинг: 8 Неутрално
 44. 44 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 962 Неутрално

  и аз мисла дет е крайно време да разкажат за бившата на Панорама и така лубима "афера Костинброд" До коментар [#42] от "Моа Преател Тайпи(е в нелегалност и готви партизанска война срещу тлъстия педофил Казаков)":

  Аферата "Костинброд" отдавна се изясни, ти какво не разбра?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK