Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко АнгеловИнформацията на Министерството на здравеопазването, че вече седмица хората със симптоми на коронавирус, които са отишли на преглед в т. нар. COVID зони, могат да получават безплатни лекарства за домашно лечение, се оказва неточна.


Кабинетите в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, бившите поликлиники) и медицински центрове следва да предоставят на пациентите в неусложнено състояние достъп до специалист. Целта е хората да потърсят помощ навреме, а и да не отиват до болниците, където натоварването е най-голямо.


Проблемите около лекарствата, предписани от COVID зоните, са разнопосочни, като някои се решават в движение, други едва ли ще бъдат поправени. Предизвикателствата се простират от това да не са сключени необходимите анекси към договорите, през това да не е обновен софтуерът на компютрите, до липсата на лекарства в аптечната мрежа или до нуждата да се доплаща за уж безплатните медикаменти.


Тука има, тука няма COVID зона
В първия ден, в който трябваше да заработи предписването на безплатни лекарства в COVID зоните (от 17 септември), медиите съобщиха, че това не е възможно. Причината бе, че кабинетите не са подписали необходимите за целта анекси към договорите си със Здравната каса.


"Искахме да решим какви са нашите възможности, най-вече като лекари и екипи", каза пред "Дневник" Силвия Лазарова, управител на 24-ти ДКЦ. Тя обясни, че в COVID зоната досега са правени само тестове, или с други думи - само са диагностицирани пациентите. Взимането на проба може да направи медицинска сестра, но за изписването на лекарства е необходим лекар, който да прецени състоянието и да събере данни за евентуални други заболявания.


Освен анексите към договорите, за издаването на рецепти за лекарства трябва да бъде препрограмиран и софтуерът на компютрите в COVID кабинетите. В първите дни на обявената възможност това не бе направено, но около седмица по-късно технологичният проблем би следвало да е решен в повечето COVID зони.


Заради тези обстоятелства управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев прави заключение на 20 септември (три дни след обявената възможност за безплатни лекарства) пред Българското Национално радио (БНР), че министерството е избързало с обявяването на възможността за изписване на безплатни лекарства за домашно лечение на COVID пациенти.


Според списък на Здравната каса COVID зоните, в които административният и технологичен път за издаване на електронни рецепти за безплатни лекарства е извървян, са около 70. В осем области обаче въобще няма COVID зони: Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Силистра, Смолян и Търговище.


Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко Ангелов


Проблемите продължават: в аптеката


Ако се окаже на практика възможно посещението в COVID зона, пациентът следва да получи електронна рецепта. Тя не може да е на хартия, защото от 1 юни лекарствата, които се покриват (напълно или частично) от Здравната каса, трябва да са само с електронна рецепта. Следователно, и софтуерът на компютрите в аптеките трябва да е в синхрон с новите възможности за безплатни лекарства за COVID-19.


Списък на Касата сочи, че тя заплаща за 18 лекарства за пациенти с коронавирус на домашно лечение. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и антигоагуланти (медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци).


Но част от осемнайсетте лекарства "трайно липсват" в аптечната мрежа, казва пред "Нованюз" Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. За друга част от смятаните за безплатни лекарства, пациентите ще трябва да доплащат, обяснява Костов. Причината е, че те са част от група лекарства, за която Здравната каса плаща, но има едно ключово условие: с публични средства се покрива изцяло най-евтиното от групата. За лекарствата от същата група, но на търговци, които продават на по-висока цена, доплаща пациентът.


И още условия


В правилата е заложено, че електронната рецепта може да съдържа до три медикамента, при това трябва да бъдат взети накуп от една аптека, обясни за "Дневник" Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз (БФС).


"Проблемът е, че няма да могат да бъдат намерени в една аптека, а Касата няма как да плати една трета от рецептата на една аптека, другата една трета - на друга, третата - на трета", смята Маринов.


Така за хората остават следните възможности: или да търсят аптека, в която има всичко предписано, или да използват електронната рецепта за това, което е налично, а останалите медикаменти да се търсят допълнително, като се платят с лични средства. Но: ако се избере втория сценарий, човек трябва да има и хартиена рецепта. "Електронната рецепта по Здравна каса, когато се изпълни, се затваря и повече не се вижда в системата", обяснява Маринов.


Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко Ангелов


От личния лекар: не може


Ако опитът с COVID зона за достъп до безплатните лекарства се окаже неуспешен, то личният лекар не е решение. Общопрактикуващият медик би могъл да изпише същите лекарства, но отивайки в аптеката, пациентът трябва да си ги плати. Причината е, че отпускането на медикаментите без заплащане е предвидено да бъде само от лекар-специалист, но не и от общопрактикуващ лекар.


Целта според здравните власти е така да се намали вероятността от смесване на потока от COVID пациенти с други болни преди кабинетите на личните лекари. Общопрактикуващите медици продължават да получават допълнително заплащане за работа в условия на епидемия и е въпрос на индивидуална практика дали даден лекар консултира COVID пациентите си само по телефона или ги преглежда в кабинет.


Що е то COVID зона


Обособени COVID зони има още от края на миналата година, като тогава работата им се свеждаше до изследване с антигенен тест, взимане на кръвна проба и евентуално рентгенова снимка. Те представляват кабинети или изнесени извън сградите фургони за някои ДКЦ (бившите поликлиники) и медицински центрове. Би трябвало COVID зоните да са отделени, за да не се смесва потокът от хора със симптоми на коронавирус с останалите. (Списък с актуалните COVID зони може да видите тук)


Настоящият здравен министър Стойчо Кацаров пожела да разшири възможностите в COVID зоните, като да се изписват лекарства за пациенти с коронавирус на домашно лечение. На няколко пъти той определи очакваното събитие като уникално, защото досега Здравната каса заплаща (напълно или частично) само лекарства на пациенти с хронични заболявания и за болнично лечение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK