Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко АнгеловИнформацията на Министерството на здравеопазването, че вече седмица хората със симптоми на коронавирус, които са отишли на преглед в т. нар. COVID зони, могат да получават безплатни лекарства за домашно лечение, се оказва неточна.


Кабинетите в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, бившите поликлиники) и медицински центрове следва да предоставят на пациентите в неусложнено състояние достъп до специалист. Целта е хората да потърсят помощ навреме, а и да не отиват до болниците, където натоварването е най-голямо.


Проблемите около лекарствата, предписани от COVID зоните, са разнопосочни, като някои се решават в движение, други едва ли ще бъдат поправени. Предизвикателствата се простират от това да не са сключени необходимите анекси към договорите, през това да не е обновен софтуерът на компютрите, до липсата на лекарства в аптечната мрежа или до нуждата да се доплаща за уж безплатните медикаменти.


Тука има, тука няма COVID зона
В първия ден, в който трябваше да заработи предписването на безплатни лекарства в COVID зоните (от 17 септември), медиите съобщиха, че това не е възможно. Причината бе, че кабинетите не са подписали необходимите за целта анекси към договорите си със Здравната каса.


"Искахме да решим какви са нашите възможности, най-вече като лекари и екипи", каза пред "Дневник" Силвия Лазарова, управител на 24-ти ДКЦ. Тя обясни, че в COVID зоната досега са правени само тестове, или с други думи - само са диагностицирани пациентите. Взимането на проба може да направи медицинска сестра, но за изписването на лекарства е необходим лекар, който да прецени състоянието и да събере данни за евентуални други заболявания.


Освен анексите към договорите, за издаването на рецепти за лекарства трябва да бъде препрограмиран и софтуерът на компютрите в COVID кабинетите. В първите дни на обявената възможност това не бе направено, но около седмица по-късно технологичният проблем би следвало да е решен в повечето COVID зони.


Заради тези обстоятелства управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев прави заключение на 20 септември (три дни след обявената възможност за безплатни лекарства) пред Българското Национално радио (БНР), че министерството е избързало с обявяването на възможността за изписване на безплатни лекарства за домашно лечение на COVID пациенти.


Според списък на Здравната каса COVID зоните, в които административният и технологичен път за издаване на електронни рецепти за безплатни лекарства е извървян, са около 70. В осем области обаче въобще няма COVID зони: Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Силистра, Смолян и Търговище.


Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко Ангелов


Проблемите продължават: в аптеката


Ако се окаже на практика възможно посещението в COVID зона, пациентът следва да получи електронна рецепта. Тя не може да е на хартия, защото от 1 юни лекарствата, които се покриват (напълно или частично) от Здравната каса, трябва да са само с електронна рецепта. Следователно, и софтуерът на компютрите в аптеките трябва да е в синхрон с новите възможности за безплатни лекарства за COVID-19.


Списък на Касата сочи, че тя заплаща за 18 лекарства за пациенти с коронавирус на домашно лечение. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и антигоагуланти (медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци).


Но част от осемнайсетте лекарства "трайно липсват" в аптечната мрежа, казва пред "Нованюз" Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. За друга част от смятаните за безплатни лекарства, пациентите ще трябва да доплащат, обяснява Костов. Причината е, че те са част от група лекарства, за която Здравната каса плаща, но има едно ключово условие: с публични средства се покрива изцяло най-евтиното от групата. За лекарствата от същата група, но на търговци, които продават на по-висока цена, доплаща пациентът.


И още условия


В правилата е заложено, че електронната рецепта може да съдържа до три медикамента, при това трябва да бъдат взети накуп от една аптека, обясни за "Дневник" Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз (БФС).


"Проблемът е, че няма да могат да бъдат намерени в една аптека, а Касата няма как да плати една трета от рецептата на една аптека, другата една трета - на друга, третата - на трета", смята Маринов.


Така за хората остават следните възможности: или да търсят аптека, в която има всичко предписано, или да използват електронната рецепта за това, което е налично, а останалите медикаменти да се търсят допълнително, като се платят с лични средства. Но: ако се избере втория сценарий, човек трябва да има и хартиена рецепта. "Електронната рецепта по Здравна каса, когато се изпълни, се затваря и повече не се вижда в системата", обяснява Маринов.


Обещаните безплатни лекарства за домашно COVID лечение ги има, но не съвсем

© Велко Ангелов


От личния лекар: не може


Ако опитът с COVID зона за достъп до безплатните лекарства се окаже неуспешен, то личният лекар не е решение. Общопрактикуващият медик би могъл да изпише същите лекарства, но отивайки в аптеката, пациентът трябва да си ги плати. Причината е, че отпускането на медикаментите без заплащане е предвидено да бъде само от лекар-специалист, но не и от общопрактикуващ лекар.


Целта според здравните власти е така да се намали вероятността от смесване на потока от COVID пациенти с други болни преди кабинетите на личните лекари. Общопрактикуващите медици продължават да получават допълнително заплащане за работа в условия на епидемия и е въпрос на индивидуална практика дали даден лекар консултира COVID пациентите си само по телефона или ги преглежда в кабинет.


Що е то COVID зона


Обособени COVID зони има още от края на миналата година, като тогава работата им се свеждаше до изследване с антигенен тест, взимане на кръвна проба и евентуално рентгенова снимка. Те представляват кабинети или изнесени извън сградите фургони за някои ДКЦ (бившите поликлиники) и медицински центрове. Би трябвало COVID зоните да са отделени, за да не се смесва потокът от хора със симптоми на коронавирус с останалите. (Списък с актуалните COVID зони може да видите тук)


Настоящият здравен министър Стойчо Кацаров пожела да разшири възможностите в COVID зоните, като да се изписват лекарства за пациенти с коронавирус на домашно лечение. На няколко пъти той определи очакваното събитие като уникално, защото досега Здравната каса заплаща (напълно или частично) само лекарства на пациенти с хронични заболявания и за болнично лечение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  За лекарства пари няма, но може да правим по 20 000 теста на ден, с които да ловим “безсимптомно заболелите” и после да си оцветяваме региони в различни цветове…
  Медицината така напредна в 21век, че в един момент всички се оказахме болни…

 2. 2 Профил на Живомир Нинов
  Живомир Нинов
  Рейтинг: 16 Неутрално
 3. 3 Профил на Живомир Нинов
  Живомир Нинов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Медицината така напредна в 21век, че в един момент всички се оказахме болни…
  —цитат от коментар 1 на dwr30648311


  По повод горното:


  Дядо ми живя до 103 години.

  Обаче- тогава медицината не беше така напреднала.
  —цитат от коментар 0 на Фолклора

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ковид зоните имат организация ,която е невъзможна практически да се осъществи , там трябва да работят специалисти ,а такива няма ,както забелязахме при предната вълна , техните договори с касата не са обвързани със задължително работно време по каса , а само обявяват график ,така точно когато беше върха на пандемията и имаше най много нужда от лекари ,изведнъж навсякъде в градовете специалистите изчезнаха ,имаше поне 20 % болни от тях ,имаше съвестни ,които приемаха пациенти ,дори загинаха ,но 80% се изпокриха и просто ги нямаше никъде ,цели градове без един гастроентеролог ,без един кардиолог ,в момента цели градове без един педиатър ,щото инфекцията гази децата.Така че тези ковид зони ще станат много трудно ,а и изискването за писане на електронни рецепти ще дойде много на всеки хванал се с това специалист ,те отдавна не са свикнали да пишат каквото и да е било и им идва много ,всичкото администриране и разправия и агресия се прехвърля на джипито ,където същата игра струва на пациента нищо , а джипито се прилъгва с1-2 левчета да поеме цялата логистика , трудностите при приема на електронните рецепти и разправията с недоволния от него пациент.ОТ цялата работа отново лекарите на първа линия ще поемат ковид болните ,те ще са потърпевши и пак ще го правят безплатно за всички ,както са свикнали в тази държава ,накрая пак джипитата ще бъдат охрачвани и тормозени с проверки на криещите се сега чиновници от РЗОК И НЗОК ,за да си оправдаят нищоправенето и заплатите ,само че ,като свърши пандемията ,сега ги няма ,не знам защо .

 5. 5 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1432 Весело

  Целта на "ковид зоните" , е да се привлече всеки с настинка да се тества чрез обещание за безплатни лекарства - просто трябват бройки, не може най неваксинираната страна да им по малко заболели от тези с най много ваксинирани. Не е по канон!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 6. 6 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Тъй де, щото ви мързи да се ваксинирате, сега ще точите парите от здравната каса за лечение. И после ще протестирате.

  На мене тази ниска ваксинация в БГ на фона на световната започва нещо да ми се вижда съмнителна. Нещо не е наред със статистиката у нас, някъде пак нещо се лъже статистиката за да се лапа

 7. 7 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Няма как по света да е над 50% а у нас 20%. Някой някъде лъже.

 8. 8 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1432 Весело

  Тъй де, щото ви мързи да се ваксинирате, сега ще точите парите от здравната каса за лечение. .....
  —цитат от коментар 6 на skw42563365

  Тъй де, те парите на здравната каса и тези за "мерките" са дошли от господ, или от главно ваксинираните пенсионери!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#6] от "skw42563365":

  Щото сме най умни на света и хванахме световната конспирация още в началото.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Колко ли пари и време са изхарчени за тази неработеща система, от която я се възползват стотина души, я не?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Хората отдавна са казали, че безплатен обяд няма. Само сиренето в капана за мишки (безплатните лекарства). Но накрая се оказва, че и него си плащаме.

 12. 12 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Преди постъпване в болница ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изисква тест, за това има и хора и пари- пландемията трябва да се подържа!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 13. 13 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Всичко в тази държава се прави за отбиване на номера. Ама да се свърши някаква реална работа, т.е. нещата да са премислени и уредени - не. И понеже тази дейност е изключително регулирана от държавата, имам предвид отпускането на безсплатни лекарства, проблемите там никога не свършват. Би трябвало при всеки подобен проблем - недостиг на лекарства, липсата на възможност за отпускането им от аптеките, липсата на възможност за предписването им от лекар, някой в МЗ да подава оставка или да бъде уволнен. Не може в това министерство да работят един милион хора, които нищо да не вършат. Пътя е пределно ясно очертан и проблемите са ясни без да е нужно човек да се напъва да ги измисли. Значи в това министерство са назначени само калинки, при това изключително тъпи, а най-голямата калинка е министърът на здравеопазването. Тоя Кацаров ли е, Кацарски ли е и неговите заместници трябва да бъдат уволнени незабавно.

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Любопитно

  То какво не е "тука има, тука няма" в тая страна?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Разстроено

  Другият път дойде, тате ми купи.... безплатна рецепта.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 16. 16 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  Няма как по света да е над 50% а у нас 20%. Някой някъде лъже.
  —цитат от коментар 7 на skw42563365


  Да, лъже наистина - съсловието на плоскоземните антиваксъри. Лиже народа, а лъже и себе си, предлагайки на хората да не се ваксинират.
  А лошото е, че мнозина им се връзват.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  ... Лиже народа...
  —цитат от коментар 16 на дедо Андро


  Е, това е лЪже народа, разбира се.
  Извинете ме, моля.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Че Кацаров не става и за чеп за зеле,е ясно вече и на децата.Той ,обаче,не е виновен.Това са му възможностите.Виновен е този,който за втори път го слага за служебен министър на здравеопазването - фатмака- пРезидент Радев,който точи лиги за втори мандат.

 19. 19 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 212 Неутрално

  А кой плаща за тия безплатни лекарства? Пак ли осигуряващите се, като и за безплатните "ваксини"?

 20. 20 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Тия докато се организират да правят, каквото трябва, всички вече ще са го или преболедували, или умряли от Ковида.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  И какви са лекарствата за лечение на COVID? Аспирин общо взето.
  Мангъра ви каза още преди година, личните лекари да си влязат в ролята и да си проследяват пациентите. Да си влязат в ролята и за ваксиниране, да ги прозвънят по телефона, да ги поканят и да ги проследяват и да помагат на тези, които я понасят по-тежко.
  Деее и търтеите, седят по цял ден и се оплакват и мислят глупости

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Един личен лекар има бумащина, колкото един бюро счетоводител. Дали има време и физическа възможност да си върши пълноценно работата? Пет минути преглед, петнадесет минути работа с документи. Може и повече, защото така изисква НЗОК. Особено, когато тия от касата се "втурнат да работят".

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vlado Nikolov":

  И? Това мой проблем ли е? Да си иде там да си преговаря с касата имат си съюз, подписват си договори и т.н.
  Не ми обяснявай, 80% са абсолютни търтеи само събират пари за каквото се сетиш и рушвети , и се крият ако трябва да прегледат болен.

 24. 24 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":
  "И какви са лекарствата за лечение на COVID? Аспирин общо взето."

  А, и конското лекарство на Домусчиев - този конкурент на световните фарма-гиганти. Сигурно потрива ръце, като гледа пропагандата на антиваксърите.

 25. 25 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Хубава работа ама българска.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Не може строеви офицер да команва здравеопазването. Във всички армии има Военни лекари които командват и армиите в епидемична обстановка. Въпреки грешките привнесени от чужбина, Мутафчииски се справи много добре, преди да бъде оплют от антиваксерите на Мангъров/Кацаров.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 302 Неутрално

  BBC промотира ваксините в Уелс:
  1/3 от случаите на ковид са на неваксинираните
  https://www.bbc.com/news/uk-wales-58680204

  Каква е целта на ваксинационния сертификат ако две трети щъкат свободно и разнасят вируса?

 28. 28 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ми в статията се казва, че в Уелс повечето са ваксинирани. И не всички ваксинирани са в перфектно здраве, но без ваксината, щяха да са по-зле.

  Но толкова висок процент желаещи да проверят на свой гръб "ма верно ли?... те ше ми кажат" май има само в България. Това последното е извън статията.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Смени си личния лекар с някой от останалите 20%.

 30. 30 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#28] от "44bond_street":

  Същия начин на мислене може да се приложи и при смъртните случаи - повечето смъртни случаи са на неваксинирани - неподходящи за ваксинация с вече влошено здраве (като цяло, не конкретно за Уелс)

 31. 31 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#28] от "44bond_street":

  Аха, умират си, ама без ваксината щяло да е по-зле. Не разбирате ли, че имате нужда от психиатрична помощ?

  Не знам как да ти обясня, че членувам в групата Ваксини във фейсбук и там хората са адски болни, имат хиляди заболявания и са нон стоп по болниците.

  Как аз, който не стъпвам в болница и не съм ваксиниран, преча на здравната система, а те, ваксинираните с хиляди други заболявания, не пречат?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 32. 32 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlater":

  Никоя ваксина или лекарство не може да върне увреденото здраве на хората по магически начин, но специалистите казват, че шансовете на същият слабия организъм да се пребори с болестта са по-големи и рисковете по-малки, отколкото без нея.

  Специализирани групи по интереси във фейсбук и на пейките пред входовете казват обратното по какви ли не начини - от обвинения в умишлено отровителство от страна на всички правителства по земното кълбо - до безполезност, придружени от страховити "истински случки", които могат да ти причинят уплах или хилеж. Но това е фолклор, народно творчество, не е сериозно. :)

 33. 33 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 302 Неутрално

  ... рисковете по-малки, отколкото без нея.
  —цитат от коментар 32 на 44bond_street


  Това обаче не е никакво основание да се ограничават правата на здрави хора чрез изискване за сертификат. След като и ваксинирани могат да разпространяват безпроблемно, ефективността на ваксината вече е различна. Въобще не е 95% както "специалистите казваха". Ефективността на ваксината е нещото което и даде разрешение за спешна употреба (EUA).
  Сега когато ясно се вижда че тази ефективност е многократно по-малка - все още някак си важи това EUA. И в същото време на основа на това решение ни налагат разни сертификати и рестрикции.

  > "от обвинения в умишлено отровителство от страна на всички правителства по земното кълбо - до безполезност, придружени от страховити "истински случки", които могат да ти причинят уплах или хилеж."

  Аз като "антиваксър" (само за тази ваксина) следя какво се публикува в такива среди.
  От лично впечатление мога да кажа, че са два типа хора. Първата група са тези които без критика попиват всичко каквото им се каже и след това разпространяват, без значение дали е вярно или невярно.
  Пример: имаше наскоро проучване за миокардити в Отава от ваксинациии. Бяха изкарали едни числа които по никакъв начин отговаряха на данните от източника който бяха цитирали. Бяха многократно занижили процента на ваксинираните и по този начин увеличиха този на страничните ефекти с миокардит. Тоест проучването беше грешно, и тези от първата група приеха резултатите от това проучване за достоверни (без да направят усилие да проверят данните), и вероятно са продължили да разпространяват неверни твърдения за ваксините. След това проучването беше потвърдено от авторите, че е погрешно и премахнато

  Втората група са тези които задават въпроси, и търсят отговори. Това най-често са хора които търсят информация и публикуват смислени мнения. Това са също и учени, които публикуват информация която е важна за сегашната ситуация

  Тези двете групи хора са поставени под един общ знаменател от мейнстриим медиите - антиваксъри. Няма дискусия с две гледни точки - единствено едната гледна точка се приема за достоверна и правилна. Няма дебат. Всичко което се каже против ваксините се сякаш умишлено се прикрива от повечето медии.

  В същото време първата група "антиваксъри" за която споменах допълнително заглушава критиката към ваксините с техните "безумни" твърдения.

 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 162 Неутрално

  тинтириминтири и шментикапели хахахах,, да смучат евкалиптови бонбонки и да цедят лимончета

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  Ами там е работата, че по мои наблюдения са 100% ама ...допуснах че все пак може да има и свестни, ама не съм ги срещал

 36. 36 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Демагогия и популизъм по Харвардски... Безплатно ама друг път...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 37. 37 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#6] от "skw42563365":

  До 10 дни болниците ще се препълнят с болни ,както е тръгнало всичко да се разболява , тогава всички неваксинирани ще имат щастието да усетят как се лекува без кислород ,без достъп до болница и без възможност за каквато и да е помощ и от където и да е , това са реалностите ,които ни чакат .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK