Журналистите ще се справят: диагноза и решения

Журналистите ще се справят: диагноза и решения

© Юлия ЛазароваЖурналистиката и журналистите ще се справят.


С натиска за бързи и качествени новини, с условията на пандемията, които уязвиха допълнително моделите на финансиране. С разнообразието от нови технологични възможности и жанрове. Със защитата на журналистите от натиск и насилие. С нарастващите случаи на омраза и недоверие към репортерите в страни от Европа и света. С баланса да се придържат към основните ценности на една от най-старите професии и да отговорят на предизвикателствата на времето. Трудно е, но ще се справят.


Това бяха основните послания на международната конференция "Новите хоризонти пред журналистиката", организирана от Асоциацията на европейските журналисти и World Press Institute (американска неправителствена организация, насочена към обучение на международни журналисти) в партньорство с фондация "Америка за България". На нея разследващи журналисти от САЩ и други държави по света дискутираха с български колеги какви са перспективите пред професията.
Проблемите на медиите, свързани с дезинформацията, опитите за натиск, хватките, които властта (се опитва да) прилага, за да заглуши критичните гласове си приличаха в историите, разказани от журналисти от Полша, Украйна, България.


"Технология на натиска": диагнозата е известна


В Бълтария оптимизмът е по-обран, гледната точка е върху моментното състояние и проблемите на българкия медийния пазар - намалените редакционни екипи заради свитите приходи, лошото заплащане, властовия и институционален натиск, концентрацията. Хоризонтът е близък - трябва да се намерят решения на проблемите, за които се знае и говори отдавна. Категоричен отговор няма. Той минава през много гледни точки.


Според изпълнителния директор на "Галъп" Първан Симеонов в България независимите медии са последна грижа на хората, от една страна защото хората тук нямат потребност от тях и от друга, защото днес всеки може да е медия. "И след като това е възможно, може да повярваме във всичко. Няма универсален авторитет. Полуистините са по-опасните лъжи. Живеем в пост истината и лайковете са по-важни от фактите. Имиджът продава по-добре". Симеонов участва в последния панел, който беше фокусиран върху проблемите на българските медии.


Той цитира експериментално изследване на агенцията (не беше уточнено сред колко души е направено), според което на въпроса дали хората са готови да плащат за информация 66 % отговарят отрицателно, а само 22 % смятат, че това е нещо, за което си струва да се отделят пари. "Българското общество гледа на информацията като на естествен ресурс. Не е готово да плаща за това. Тогава задкулисие, правителство ще плащат. Защото обществото не е готово да даде своя дан за качествена информация", коментира още Симеонов.


Според бившия директор на "Новини и актуални предавания" в Би Ти Ви Венелин Петков, който след смяната на собствеността в телевизията, беше освободен, "свободата а словото е функция на медийната собственост. Ефирните телевизии за българското общество са основният източник на информция за масовата българска аудитория. Българският народ все още получава основната доза информация от националните ефирни телевизии", коментира Петков. Той говори за това как държавата е овладяла много добре механизмите за натиск върху медиите и много зависи от това кои са собствениците и дали те ще подадат на натиска. И че познава от личния си опит "технологията на натиска".


Според кореспондента на "Капитал" и "Дневник" във Варна и основател на сайта "За истината" Спас Спасов регионалната журналистика в България е като черна мрежа (бел.ред - даркнет) - там е пълно с трафиканти и ченгета. "И в регионалната журналистика е така - фалшиви новини, откровена пропаганда, захаросани новини за селски кметове и техните приятели. Там е пълно с търговци на аудитории", заяви още Спас Спасов.


Според главния редактор на списание "Мениджър" Весислава Антонова промяната в българската медийна среда ще дойде от промяната на обществените медии. Тя цитира данни на Евростат и Националния статистически институт, според които в България има над 3000 журналисти, 77 радиостанции (мнозинството от които са музикални), 120 телевизии и над 200 печатни издания.


Модели на финансиране: от Африка до България


Темата за това какви могат да са различните модели на финансиране на медиите и има ли нови възможности беше обсъдена в панел с участници от Южна Африка, САЩ и България.


"Когато ProPublica стартира в края на 2007 г., основната цел беше да даде сили на разследващата журналистика на национално, а в някои случаи и на международно ниво, като добавихме анализирането на данни и други дигитални елементи към процеса. Днес тези цели продължават да са важни, но основните ни ресурси са насочени към това да възвърнем разследващия фокус в журналистиката, както в нашите собствени материали, така и чрез подкрепа на местните и регионалните медии." Това заяви Пол Стайгър, основател и бивш главен редактор на ProPublica - неправителствена организация за разследваща журналистика. В неговата кариера той е бил главен редактор на Wall street Journal в период, в който изданието печели 16 награди Пулицър. Той основава сайта, в момент в който печатните медии изживяват криза. "Можехме да наемем пет от най-добрите репортери, които все още са при нас. Беше чудесно време да пробваме нон профит модел. Има позитиви и в модела на организация в обществена полза и тези, които работят за печалба".


"След всичките трансформации, през които преминахме, аз съм оптимист. Оптимист, че журналистиката ще премине и ще се справи с достойнство. Журналистиката носи ценности на читателите, на обществата защитавайки ги от злоупотребата с власт", заяви изпълнителният директор на "Икономедиа" Галя Прокопиева. Тя разказа за моделите за финансиране на компанията, сред които са рекламата, организиране на бизнес събития и конференции, абонаменти и специални проекти.


Според нея "колкото по-малък е пазарът, толкова по-малко са решенията, към които може да се прибегне". Но в един момент ще трябва да се защити публичната журналистика и читателите да плащат за нея.


"В Африка пари от медии не могат да се правят. Там става въпрос за оцеляване. Медийният пейзаж винаги е бил недохранен, има недостиг на средства, не е имало финансиране за медиите", разказа Камила Бат - журналист и медиен консултант от Южна Африка.


На този континент около 60 % от хората нямат достъп до интернет. Традиционните медийни платформи успяват да оцелеят и да се разрастнат през последните години. Тук там има порив за иновации, иновативни платформи, за иновативни източници на приходи, които да издържат бизнесите.


Бат разказа, че наскоро е обучавала нигерийски журналисти, които са споделили, че нямат пари, за да стигнат до правителствен брифинг и затова правителството им плаща превоза. "Има огромни въпроси, свързани с етиката. Те са затрудняващи за журналистите, които се намират между чука и наковалнята", заяви още Бат.


Бат има специален интерес към подкастите и е сред създателите на някои от най-разпознаваемите новинарски подкасти в Южна Африка, които печелят награди. Тя разказа за подкаст, в който е участвала, който е бил в партньорство с автомобилна марка. "Тя покрива производствените разходи, но това ни помага да вършим голяма част журналистическа работа, която не е свързана с тях, а за теми как живеем и как се движим".


Постоянната заплаха - застрашени медии и журналисти


"Авторитарните режими правят всичко възможно да сложат намордник на медиите. Има посегателства срещу журналисти по целия свят. Ситуацията в Беларус, където критични журналисти са пращани в затвор, Гърция, Малта и Словакия - където журналистите стават жертва и на убийства. В Унгария и Полша независимите медии са подложени на много сериозен натиск. Това е болест, която се разпространява из целия регион. Това не е изолирано събитие, а техники, които се прилагат в нелиберални демокрации", разказа Йоанна Кравчик, ръководител на отдел "Партньорства" в полския вестник Gazeta Wyborcza. Тя участва в панела "Журналисти на прицел".


По думите й в Полша медиите са подложени на съвсем реална заплаха от овладяване. Даде пример с това как енергийна компания, собственост на държавата купува голяма част от медиите и след това започва подмяна на главните им редактори, които не са благосклонни към правителството, а журналистите в тези медии напускат.


"Европейския съюз е най-безопасният континент за журналистите, но има огромни разлики между отделните държави", коментира Павол Шалай от "Репортери без граници". Ток показа картата, изобразяваща класацията на организацията, на която държавите, които се считат с най-безопасна среда и с най-свободни медии, са в бяло. "Тази бяла зона обаче се свива всяка година от 2013-та година насам."


България заема последното място - 112-о по свобода на медиите в Европа в класацията на "Репортери без граници". От няколко години страната пада с по едно място. "Агресията спрямо класацията беше най-сериозна в България", коментира Шалай. Той каза, че в други държави има неглижиращо отношение към класацията.


Според Шалай, голям проблем в България, но и в други държави е институционалният блокаж, който се осъществява спрямо журналистите, които разследват корупция или миграция. "Прави го държавата, пречи и то посредством разпределянето на държавни средства по непрозрачен и дискриминативен начин", коментира още Шалай. Една от препоръките на "Репортери без граници" към България беше именно да се спре това непрозрачно разпределяне на средства.


Друг проблем, който той очерта е "омразата към журналистите и неразбирането за тяхната професия". "През последната година се отчита нарастване. Той завърши изказването си с цитат от книгата на Георги Господинов "Времеубежище": "Там, където има тъмнина, винаги дреме чудо."


Новите хоризонти - истории, разказани през подкасти


"Подкаст направен добре може да стигне до много различна, по-млада публика и също така да донесе някакви приходи", така Майкъл Монтгомъри, журналист и продуцент на подкаста за разследваща журналистика Reveal откри панела за това как подскастите трансформират журналистиката. Интервю с него, четете тук.


В него взе участие Джейми Бартлет, писател и журналист от Би Би Си, който е автор на подкаста Missing Cryptoqueen, която хвърли светлина върху най-голямата измама с криптовалута в света с участието на българката Ружа Игнатова.


"Би Би Си много дълго време търсеше вълнуваща история за криптовалута. Имаше статии тук и там, които бяха специфични. Като отидохме и разказахе, че имаме история за жена, която е изчезнала и която е завлякла много хора плюс способността да пишеш за технология през лична история и драма - за пет минути разбираш, че това е необикновена история. Как някой е създал смесица от маркетингова компания с таква за криптовалута. Никой в основните медии не пише за мултилевъл маркетинг. Това е огромен и вълнуващ свят", разказа Бартлет.


В подкаста Бартлет включва и майка си, на която обяснява по телефона какво е блокчейн и я пита дали го е разбрала. Тя отговаря отрицателно, но майка му задава конкретни въпроси, които влизат в епизода. "Как ще привлечеш някой, ако вторият епизод започва със сухо обяснение на това какво е блокчейн. И трябваше да измислим креативен начин?, обясни още Бартлет. Той допълва: "знаех, че хората също няма да го разберат. Но не исках да се чувстват зле от това. Исках хората да се чувстват окей с това, че не го разбират".


Повече от панелите може да гледате във видеата, прикачени към статията.

Първият ден от конференцията
Вторият ден на конференцията
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  В България няма независими медии, никоя медия не прави разследваща журналистика, предпочитат се полуистини умело каширани с политкоректни за "редакционната политика" изводи и препоръки!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Журналистите ще се справят: диагноза и решения"
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  Справянето с мисирките: рецепти и подправки!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  според което на въпроса дали хората са готови да плащат за информация 66 % отговарят отрицателно, а само 22 % смятат, че това е нещо, за което си струва да се отделят пари. "Българското общество гледа на информацията като на естествен ресурс.

  Много смешен анализ. Докато медията е прост рутер на информация, която идва от ТВ или от фейсбук, не виждам причина, това да се смята за журналистика.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  В България няма независими медии, никоя медия не прави разследваща журналистика, предпочитат се полуистини умело каширани с политкоректни за "редакционната политика" изводи и препоръки!
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  Не само в България, а НИКЪДЕ, няма независими медии. :-) Още по-лошото е, че сега дори НЕ са медии, а рупори на долнопробна пропаганда! Дори големите световни новинарски агенции тип БТА, са завладени и излъчват само удобни новини. Всички които не пеят в общи я хора са наричани "конспиратори" и са цензурирани брутално по всички възможни канали!

 7. 7 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Да вземат да ги закрият всичките и да заживеем в един по-добър свят.

 8. 8 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Важното е грантове да има и да следваме правилната идеологическа линия.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Показателен е ентусиазмът, с който троловете на зайчарника нападнаха темата.

  В България все още има и добри журналисти, и отлични политически коментатори.

  Отровната смрад от Pi ar Sevi Boiko не е повалила всички в будна кома.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Още по-показателен е ентусиазмът, с който троловете на лисичарника на ДС нападнаха темата и се опитват да я пренасочат...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  БХ нали ще става мисирка та чакаме неговото "експертно" мнение! Трябваше да го сподели а не да се крие в зайчарника.

 12. 12 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Ще се справят, за това им се плаща

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  “БХ нали ще става мисирка ...”

  С Гешев ще списват затворния стенвестник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":
  С милиционерски исказ!

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":


  Показателен е ентусиазмът, с който троловете на зайчарника нападнаха темата.В България все още има и добри журналисти, и отлични политически коментатори.Отровната смрад от Pi ar Sevi Boiko не е повалила всички в будна кома.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Ако под отлични журналисти имаш предвид, журналисти, които пишат манипулативни статии срещу грантове, да то тогава има отлични журналисти. :-) За истинска журналистика, и дума не може да става. Дори новините са прецедени и предефинирани, за да звучат в съзвучие с пропагандата, дори по случайност да не съвпадат с целите й.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Добрите журналисти в националните медии стават все по-малко и все по-страхливи. В кабелните има добри, но колко хора ги гледат. Всичко се купува и продава в тази държава, журналистите не правят изключение.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Ето тука едно мнение на Асен Йорданов.

  "Бих им кaзaл, чe тe изoбщo нямaт прeдcтaвa зa иcтинcкoтo cъcтoяниe нa cвoбoдaтa нa cлoвoтo в Бългaрия. И чe тo ce нaмирa в пo-лoшo cъcтoяниe, oткoлкoтo прeди гoдинa, дa рeчeм. Първo - нищo нe ce e прoмeнилo. Втoрo - влизaт прaвилaтa нa нoвa цeнзурa. Члeнoвeтe нa eврoпeйcкaтa дeлeгaция eдвa ли чуят тaзи иcтинa oт кaзиoннитe мeдии - тeзи нa Пeeвcки и Прoкoпиeв. И eднитe и другитe ca пoлитичecки и икoнoмичecки зaвиcими. Дa, вeчe имa нoвa цeнзурa в Бългaрия...
  Вeчe нищo лoшo нe мoжe дa ce кaжe зa нoвия пoлитичecки прoeкт /бeл. рeд нa Aceн Вacилeв и Кирил Пeткoв/. Журнaлиcт e кaзaл нeщo критичнo зa нeгo и cлeд тoвa e бил прeдупрeдeн. Имa нoви прaвилa нa цeнзурa и тe ca cвързaни c нoвитe прoeкти. „Бивoлъ“ e мeдия, кoятo вoди oжecтoчeнa биткa c цялoтo cтaтуквo в Бългaрия. "

  https://fakti.bg/mnenia/615524-ima-nova-cenzura-u-nas-ima-i-svobodni-jurnalisti-koito-vodat-bitka-no-sa-kato-pushechno-meso

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  ТРУД, БЛИЦ и ПИК са еталони за журналистика. Всички медии служат на Чорбаджията си.
  Но това са дребни проблеми. По-важното е как се справя Министерството на информацията и истината в държавата на Оруел. Инакомислещите и политнекоректните на Запад изчезнаха напълно. Почистването е перманентно и повсеместно. Такива вече се срещат само в затворите, гетата и под мостовете. Има ги и по кюшетата, но те нямат глас.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "За кой журналисти говорим?За тези дето на тумби следваха пожарникаря?И после почнаха да следват ДБ,Изпразни СЕ!Отвън ....И сега тичат след дуото на резидента?От такива(90% са) няма да чуете ИСТИНА."
  До коментар [#16] от "Willy Messerschmitt":

  Кой наема журналисти? Навсякъде назначават само пиари. И в дълбоката държава от която пишеш е така.

 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Цитат:
  Журналистите ще се справят: диагноза и решения

  ----
  Ще се справят, как ще да не се справят!

  Все някога в някоя дописка ще сгъчат между многото думи и редовете лаконичното, че Астронавтите на републиканеца Мъск са се завърнали... Мимоходом ще го кажат!

  Защото Дневник, а и безброй подчинени на Сорос СМИ, така и не намериха сили и място да уведомят Световната Общественост, че Астронавтите на републиканеца Мъск са се завърнали, докато ни проглушиха ушите за смехотворните "постижения" на демократите Безос и оня другия...

  Никога не е имало по-тъмни информационни времена от уж днешния век на информацията с неговата ужасяваща ЦЕНЗУРА!

  Страшна нищета на т.нар. журналистика...

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хай Буй":

  ++++++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#21] от "Аскет":

  Ти па за астронавтите си се закъхарил. Сега се вихри пак скандала с емейлите на Хънтърчо. Взеха, че ги потвурдиаха, че са автентични. Не че още тогава не беше ясно, че са истински и че самият байГън е намесен във всички сделки на синчето си де. Та нито думичла не се каза за този сландал по нитп една българска медия! Нищо! Пълна тишина! Все едно не е важно, че америка ския президент е корумпе и уволняеащ главни прокурори. :-)

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  от цялата работа разбрах , че у Полша имало диктатура !
  санкции, ембарго и ежедневни бомбени рейдове над варшава , докато авторитарния, хомофобски, трансфобски режим там не падне .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK