Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

© Юлия ЛазароваБанкерът и бивш кандидат за кмет на София Мартин Заимов е бил задържан от полицията тази сутрин, след като е боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на града. Освободен е около 14 ч., съобщи самият той пред "Дневник".


Заимов е част от гражданска инициатива за преместване на паметника, като заяви, че акциите ѝ ще продължат. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му според Заимов е в Музея на социалистическото изкуство.


"Българската съдебна система, в това число и прокуратурата показва еволюция, тъй като квалифицира деянието като политическо изразяване. Щастлив съм и смятам това за много ценно", каза Заимов пред "Дневник". Допълни, че поради това да бъде арестуван е безсмислено. "Кой ангажира толкова полицаи, имаше близо 10 полицаи, освен тези в полицейското управление", попита Заимов. Единствено той от организаторите на акцията е бил задържан, като според него причината е, че е пристигнал малко по-рано от останалите.

"Важно е да възстановим достойнството на българите, а не да имаме фиктивно такова, което произвежда чудовища. Не може подобен насилнически паметник, символ на режим, определен за престъпен със закон, да стои в центъра на София", обясни тезата си той, като добави, че в надписа върху паметника има три неистини.

"Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Името й е Червената армия. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода", каза внукът на ген. Владимир Заимов.
Втората лъжа е "признателният български народ". За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие у възрастните хора, защото, ако попитате младите, които се забавляват около паметника, за тях той е на тези, които са ни освободили от турско робство. Не може да има надпис в центъра на града с невярно съдържание, който накърнява достойнството на всеки, който минава отпред и знае за какво става дума.


Третата лъжа е, че армията ни е освободила. От 2 септември 1944 г. имаме ново правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия. Българската армия не е водила битка със съветски войски, те й обявяват война. Овладяват държавата.


Заимов смята, че Столична община като минимум трябва веднага да сложи надпис, който да описва историята на паметника, кога и защо е изграден, колко струва окупацията на България, защо е окупирана, кога ѝ е обявена войната. "Дори това не поиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа защо, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави", коментира той.


За инициативата


Първата стъпка на групата бе да изпрати общо писмо към основните политически сили с призив ясно да изразят позицията си какво биха предприели по отношение на "този символ на насилието и заплахата в центъра на София", съобщи на 10 май Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България". Тя участва и в друга гражданска инициатива за демонтиране на паметника, която е регистрирана през 2010 г. Активистите са проучили цялата документация, която показала, че Паметникът на съветската армия (ПСА) няма статут на единична недвижима културна ценност, нито е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни.


ПСА не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската феерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.


Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

© Надежда Чипева, Капитал


През март 2020 г. групата на "Демократична България" внася доклад в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. "Този доклад все още не е влязъл за разглеждане в комисиите на СОС, отбеляза Георгиева.


Демонтажът и преместването на монумента ще струва не повече от 200 хиляди лева, смята Мартин Заимов. Инициативната група даде предложения и какво би могло да се изгради на негово място. "Идеята е да се изгради (скулптурен) комплекс на основателите на българската държава. В София няма паметник на Христо Ботев в цял ръст", отбеляза Иван Анчев, бивш консул в Чикаго.


В инициативната група за преместването на ПСА, която ще събира и предложения за осмисляне на пространството участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев. Всички обявиха, че не представляват политическите сили, в които членуват, а са обединени от запазването на достойнството на България, подчерта Благоев. Той предложи да се организира референдум на коя дата да е националният празник и дали патриаршеската катедрала да носи името на Александър Невски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK