Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

© Юлия ЛазароваБанкерът и бивш кандидат за кмет на София Мартин Заимов е бил задържан от полицията тази сутрин, след като е боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на града. Освободен е около 14 ч., съобщи самият той пред "Дневник".


Заимов е част от гражданска инициатива за преместване на паметника, като заяви, че акциите ѝ ще продължат. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му според Заимов е в Музея на социалистическото изкуство.


"Българската съдебна система, в това число и прокуратурата показва еволюция, тъй като квалифицира деянието като политическо изразяване. Щастлив съм и смятам това за много ценно", каза Заимов пред "Дневник". Допълни, че поради това да бъде арестуван е безсмислено. "Кой ангажира толкова полицаи, имаше близо 10 полицаи, освен тези в полицейското управление", попита Заимов. Единствено той от организаторите на акцията е бил задържан, като според него причината е, че е пристигнал малко по-рано от останалите.

"Важно е да възстановим достойнството на българите, а не да имаме фиктивно такова, което произвежда чудовища. Не може подобен насилнически паметник, символ на режим, определен за престъпен със закон, да стои в центъра на София", обясни тезата си той, като добави, че в надписа върху паметника има три неистини.

"Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Името й е Червената армия. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода", каза внукът на ген. Владимир Заимов.
Втората лъжа е "признателният български народ". За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие у възрастните хора, защото, ако попитате младите, които се забавляват около паметника, за тях той е на тези, които са ни освободили от турско робство. Не може да има надпис в центъра на града с невярно съдържание, който накърнява достойнството на всеки, който минава отпред и знае за какво става дума.


Третата лъжа е, че армията ни е освободила. От 2 септември 1944 г. имаме ново правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия. Българската армия не е водила битка със съветски войски, те й обявяват война. Овладяват държавата.


Заимов смята, че Столична община като минимум трябва веднага да сложи надпис, който да описва историята на паметника, кога и защо е изграден, колко струва окупацията на България, защо е окупирана, кога ѝ е обявена войната. "Дори това не поиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа защо, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави", коментира той.


За инициативата


Първата стъпка на групата бе да изпрати общо писмо към основните политически сили с призив ясно да изразят позицията си какво биха предприели по отношение на "този символ на насилието и заплахата в центъра на София", съобщи на 10 май Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България". Тя участва и в друга гражданска инициатива за демонтиране на паметника, която е регистрирана през 2010 г. Активистите са проучили цялата документация, която показала, че Паметникът на съветската армия (ПСА) няма статут на единична недвижима културна ценност, нито е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни.


ПСА не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската феерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.


Мартин Заимов е бил арестуван за заличаване на част от надписа върху Паметника на съветската армия

© Надежда Чипева, Капитал


През март 2020 г. групата на "Демократична България" внася доклад в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. "Този доклад все още не е влязъл за разглеждане в комисиите на СОС, отбеляза Георгиева.


Демонтажът и преместването на монумента ще струва не повече от 200 хиляди лева, смята Мартин Заимов. Инициативната група даде предложения и какво би могло да се изгради на негово място. "Идеята е да се изгради (скулптурен) комплекс на основателите на българската държава. В София няма паметник на Христо Ботев в цял ръст", отбеляза Иван Анчев, бивш консул в Чикаго.


В инициативната група за преместването на ПСА, която ще събира и предложения за осмисляне на пространството участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев. Всички обявиха, че не представляват политическите сили, в които членуват, а са обединени от запазването на достойнството на България, подчерта Благоев. Той предложи да се организира референдум на коя дата да е националният празник и дали патриаршеската катедрала да носи името на Александър Невски.

Коментари (343)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на
  Рейтинг: 320 Неутрално

  От идеологическа и историческа гледна точка, мястото на паметника наистина е в музея на соц изкуството. От естетическа и символична си е точно на мястото - София е страшен пост-социалистически кенеф!

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Така ще е докато търпим окупаторският монумент,капище на руорабите да грози града ни....Да бъде символ на режим отречен и заклеймен от света за жестокоста и пагубната си роля.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1047 Гневно

  Полицията пак е злоупотребила с парите от моите данъци!
  Докога ще плащам за охрана на това недоразумение МОЧА?

  Fu*k Your Opinion
 4. 4 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 198 Разстроено

  Изключителна простотия е да обругаваш паметници.. предполагам, че на "богоизбраните" е позволено още от Стария завет..

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Време е цялата МОЧА да бъде заличена, а не само надписите върху нея. Адмирации за Заимов.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1474 Любопитно

  Едни боядисват с бяла боя надпис на паметник на армия която ни е обявила война и ние е окупирала за три години и за това им действие са арестувани. Други пък замеряха български национални институции и българския национален герб с яйца и за това им действие бяха избрани за депутати а един за министър и то на културата? 🤔

 7. 7 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хи, хи, тоя човек да си види първо роднините... Чудно е как хората имат къса памет, а иначе имат претенции...

 8. 8 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Наследникът на съветския шпионин е против СССР. Никак не е вярно.

 9. 9 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 790 Весело

  Слабак. Трябвало е да си разкъса бялата риза и да се хвърли с голи гърдички срещу полицаите репресори.
  Пеейки Cotton Eye Joe примерно.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  "Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода", каза внукът на ген. Владимир Заимов."

  Марто ще се откаже ли от дяда си царският генерал работил за същата Червена армия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " "Там има три лъжи в едно изречение. Първата е, че Съветската армия ни е освободила. Името й е Червената армия. Съветската армия възниква след войната. Преди това се казва Червената армия и това не е за подценяване, а е свързано с еволюцията на сталинизма. Това има значение за наличието или загубата на свобода", каза внукът на ген. Владимир Заимов.

  Втората лъжа е "признателният български народ". За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие у възрастните хора, защото, ако попитате младите, които се забавляват около паметника, за тях той е на тези, които са ни освободили от турско робство. Не може да има надпис в центъра на града с невярно съдържание, който накърнява достойнството на всеки, който минава отпред и знае за какво става дума.


  Третата лъжа е, че армията ни е освободила. От 2 септември 1944 г. имаме ново правителство на Константин Муравиев, което обявява война на Германия. Българската армия не е водила битка със съветски войски, те й обявяват война. Овладяват държавата."


  Все някой трябваше да разбуни кошера в тая държава на зависими от Москва продажни политици и нейни клакьори ! Поздравления на Мартин за достойната постъпка ! Най - после нещо реално свършено срещу блатото на овчедушието и слугинажа на Кремъл !!!

 13. 13 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ivan Stoev":

  "Паметник" на Армията, обявила война на България на 05.09.1944-та?
  Я, стига!

  Fu*k Your Opinion
 14. 14 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Поздравления, Мартине!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Евроатлантиците" от герб вардят съветския шмайзер баш по милиционерски тертип - караулят, арестуват и в посола рапортуват.

 16. 16 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Подкрепям. Има си музеи, който иска - да ходи да им се кланя там.

 17. 17 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Този не беше ли от родата на. генерал Заимов? Как ли се върти в гроба! Ами,генерале, човек родата си не избира.

 18. 18 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Класически демократичен мръсник. Абе като не си съгласен с нещо, съгради си каквото си искаш със собствените ръчички, защо рушиш труда на другите?

  Аз ако не съм съгласен с цвета на колата ти да я намацам ли? Или ако ми блести прозореца ти да го счупя ли? Вандали. Не сте представителна извадка от обществото, че да си налагате психическите отклонения!

 19. 19 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Абсолютно подкрепям, Тоя Заимов е пич!

 20. 20 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Абсолютно подкрепям, Тоя Заимов е пич!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Преместването на моча в музея за соц "изкуство" би била втората по значимост положителна стъпка в историята на България след членството ни в НАТО и ЕС!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Крайно време е да се махне, но кой ще има волята да го направи?

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  " "Кой ангажира толкова полицаи, имаше близо 10 полицаи, освен тези в полицейското управление", попита Заимов. "

  Да се обърне към " даскалицата" - кмет на Столицата ! Интересно КОЙ ! Радев и служебното правителство също е с беззъбо отношение към Русия и си трае по всички парливи въпроси от национален интерес за нас !

 25. 25 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Поздравления за Мартин Захариев и целия инициативен комитет!

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 446 Неутрално

  разглобен на товарни вагони да заминава за Димитровград

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 888 Весело

  Бойкикев, Заимов - все тъмно червена номенклатура се борят с комунизма, който преди 32 години фалира и изчезна. Без изненади!

 29. 29 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 404 Неутрално

  МОЧА-та трябва да се демонтира... но също така трябва да се преименува и паркът Заимов... иначе цялата работа пак половинчата....
  Не може да им се отрече обаче и афинитетът на фамилия Заимови... към руското, монументално изкуство

  I shave with Occam's razor
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  Време е цялата МОЧА да бъде заличена, а не само надписите върху нея. Адмирации за Заимов.
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  Абе направо всички сгради в центъра на София строени в сталински стил в които са вградени мрачните сенки на онази епоха да бъдат взривени и да почнем начисто, а?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  От текста
  "Втората лъжа е "признателният български народ". За времето си може това да е било актуално, но в днешно време да го пише, при това със златен шрифт, е проява на огромно малодушие"

  Не съм чул из Европа да си променят надписите на паметниците. Каквото е било актуално, това е написано, не е работа на потомците да променят историята. Май и тук ще задминем европейците.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#10] от "Ivan Stoev":

  " Ало, умно-красавците.. бъдете мъже и направо го взривете.. клепането с боя е за гейове и балъци.."

  И като го взривяваш както ти скимне и наоколо има хора, при такъв взрив дали няма да има случайни жертви ? Заслужава ли си заради един МОЧ да страдат те ! По - добре да се взриви напълно контролирано, та да видим как ще се потят тия, дето подаряваха България на своите господари в Кремъл, там ще ги броим " мъжете".......

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  “Десните евроатлантици” на Алфа Заека не намериха сили и кураж ШЕСТНАЙСЕТ ГОДИНИ да махнат от центъра на София тази вулгарна подигравка с националното ни достойнства.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Евроатлантикът от Банкя няма ли да коментира или го е страх Мутрафонова да не му дърпа ушите?

 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Тва е за медал, а не за арест.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Разбира се, че е политически протест и нищо не могат да му направят. Плюл съм по този бетон и ще продължавам да плюя, защото въобще не трябва да го има. Нито там, нито другаде. Аз съм направо за унищожаване. Рано или късно ще бъде махнат от там. За жалост за 32 г. демокрация това не се случи... Има нещо гнило в Дания...

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oleg Iliev":

  "Май и тук ще задминем европейците."

  А вас съветските възпитаници май ви е яд, а?! Така трябва! Да ви е яд!

 38. 38 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Достатъчно е да се махне скулптурната група на върха и да остане постамента, на който да се постави нещо сивмолично, което да обединява, а не да ни разделя. Може да се помисли по въпроса. Защо да не се напише със златни букви, че свободата не се подарявя, а за нея се воюва не веднъж и дваж, а цял живот и от всички. И да стане нашият Паметник на свободата - истинската, вътрешната, извоюваната от и в нас нас самите.

 39. 39 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Достатъчно е да се махне скулптурната група на върха и да остане постамента, на който да се постави нещо сивмолично, което да обединява, а не да ни разделя. Може да се помисли по въпроса. Защо да не се напише със златни букви, че свободата не се подарявя, а за нея се воюва не веднъж и дваж, а цял живот и от всички. И да стане нашият Паметник на свободата - истинската, вътрешната, извоюваната от и в нас нас самите.

 40. 40 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  лодкарството

  детската болест на маште на олигарсите

  и бояджилъка

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 41. 41 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сахаров":

  Отиди да го демонтираш бе, лаенето по форумите няма да го демонтира. Дай личен пример и отивай да видим какво ще направиш.

  Иначе през 97-2001-ва СДС имаха, кмет, премиер, президент, главен прокурор - цялата власт в държавата и не посмяха да го бутнат, какво остава сега някой да го направи от позицията си на 10%. Смех!

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ivan Stoev":

  Е я си представете Паметник на Хитлер да се извисява над всички паметници в центъра на Тел Авив...

  ДБ=БКП
 43. 43 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  С учителка по руски за кмет и двама културни министри заклети “антикомунисти” и начело с ония с дядовците, който насила носил пионерската вратовръзка по Чернобилския дъжд? Е как да стане?

 44. 44 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Еее... Изглеждаше ми сериозен човек, макар и прекалено елегантен. 🤭Симпатичен. Това е излагация.

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  " “Десните евроатлантици” на Алфа Заека не намериха сили и кураж ШЕСТНАЙСЕТ ГОДИНИ да махнат от центъра на София тази вулгарна подигравка с националното ни достойнства."

  " Алфа Заека" само при подобна мисъл му се подкосяват краката, ти говориш да дръзне и тръгне да прави нещо такова..........:

  https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-obsydi-s-putin-covid-19-balkanski-potok-situaciiata-v-siriia-300279/


  ..................................................................

 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oleg Iliev":

  Коя Европа? Западна Европа не е била под комунистическо робство. Я отиди с това мислене в Полша да видиш как ще изядеш пердаха. Българинът е прекалено мек с такива гниди като вас.

  ДБ=БКП
 47. 47 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oleg Iliev":"Май и тук ще задминем европейците."А вас съветските възпитаници май ви е яд, а?! Така трябва! Да ви е яд!
  —цитат от коментар 37 на vassilun


  Ох, маминото, по-кротко :)

 48. 48 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сахаров":Отиди да го демонтираш бе, лаенето по форумите няма да го демонтира. Дай личен пример и отивай да видим какво ще направиш.Иначе през 97-2001-ва СДС имаха, кмет, премиер, президент, главен прокурор - цялата власт в държавата и не посмяха да го бутнат, какво остава сега някой да го направи от позицията си на 10%. Смех!
  —цитат от коментар 41 на Шоршо


  Сам не мога да ге демонтирам... Мога да го взривя... но ми стига смелост, колкото да го препикая

  I shave with Occam's razor
 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сахаров":

  Е нали по едно време беше парк "Мадрид"? Но Заимов е далеч от бетона в центъра. И да, нека да не е Заимов.

  ДБ=БКП
 50. 50 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Браво! Този паметник да се махне и да си го занесат в Русия!

 51. 51 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Евроатлантикът от Банкя няма ли да коментира или го е страх Мутрафонова да не му дърпа ушите?
  —цитат от коментар 34 на show.no_mercy

  Всъщност оня от зайчарника в Банкя протрива доволно ръце.
  Подобни акции отвличат вниманието и сменят дневния ред, внасят разкол между партиите които са срещу ГЕРБ и ДПС и в крайна сметка са в негова полза.

 52. 52 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#48] от "Сахаров":

  Ами като смелостта ви стига само да дращите по формуите къде сте тръгнали тогава?

 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ivan Stoev":Е я си представете Паметник на Хитлер да се извисява над всички паметници в центъра на Тел Авив...
  —цитат от коментар 42 на anonimnii


  Над какви паметници се извисява в парка?! Май няма да имаш нищо против паметник на Ахмед ага Барутанли в Батак в знак на помирение и етническа толерантност?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ненавиждам миналото ни преди 1989, но този паметник по-скоро представя историята, а не инсценира и промовира комунизма, както Колизеумът представя историята, а не насладата от жестокостта на гладиаторските борби.
  Премахването на такъв паметник прилича малко на замитане под килима на срамотиите, както криенето на цигански гета и домове за болни деца от чужди журналисти и пр.

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Предлагам в центъра на Тел Авив един паметник на Хитлер и да пише "От признателният еврейски народ"... Може и там на германски "Arbeit macht frei"...
  И да има евреи дето на някаква дата всяка година да му поднасят венци и цветя, А една партия от парламента в Израел да крещи как не може този паметник да се махне... Да има "безсмъртен полк" с нацистки униформи и пречупени кръстове дето да маршируват... И когато някои евреин се осмели да боядиса паметника в някакъв цвят да го вкарват в затвора...

  ДБ=БКП
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#43] от "show.no_mercy":

  “С учителка по руски за кмет и двама културни министри заклети “антикомунисти” и начело с ония с дядовците...”

  И с хиперактивни рубладжийски тролове като тия, дето за броени секунди се изсипаха под статията?!

  Ние сме обречени като нация, защото не сме нация, а ибрикчийски боклук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  При положение, че никой в София не го иска този бетон, не знам защо не се направи референдум в София и да се гласува.

  ДБ=БКП
 59. 59 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как никой във Виена на никой не му идва на акъла да маха паметника на съветската армия?
  Тука няколко човека самопровъзгласили се за "демократи", а всъщност най-обикновени Талибани искат да рушат

 60. 60 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 937 Весело

  бяхме го забравили човяка,креативен е,веднага да бъде поканен за депутат:))))))))))))))))

 61. 61 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Могат да преименуват на "Паметник на изнасилвачите"... около 2 млн. германки са изнасилени от тази "армия".

  ДБ=БКП
 62. 62 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Изключителна простотия е да обругаваш паметници.. предполагам, че на "богоизбраните" е позволено още от Стария завет..
  —цитат от коментар 4 на Ivan Stoev


  "Паметник" е нещо което човек издига на герой , жертвал се за него ....а не осмъртил се с метилов алкохол , докато е окупирал странатаму.....това не е паметник а ...позорище.....

 63. 63 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  Достойна постъпка? Да ви имам и достойнството. Не, благодаря.

  На крива ракета, космосът и пречи.

 64. 64 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Писал съм го и по-рано.
  Паметника си е паметник и трябва да се уважава в това му качество - че ни напомня за това, какви са били някогашните ценности.
  Що се отнася до надписа - тук Мартин Заимов има известно право
  Надписа трябва да отразява и съвременната интерпретация на събитията.
  Препоръчвам на държавните институции, поддържащи паметниците, до добавят текст, как изглеждат тези събития от съвременна гледна точка.

 65. 65 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  То пред този паметник освен някакви бабички и дедета някой друг не съм видял да се кланя като на някакъв идол... БКП си ги води своите там редовно на поклонение пред идола... Те нали са си сатанисти и се покланят на масови убийци.

  ДБ=БКП
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#41] от "Шоршо":

  " Иначе през 97-2001-ва СДС имаха, кмет, премиер, президент, главен прокурор - цялата власт в държавата и не посмяха да го бутнат, какво остава сега някой да го направи от позицията си на 10%. Смех!"

  Не го направиха, което е истина е истина ! Но пък успяха да взривят мавзолея ! Е, стана от втория път, но все пак стана ! И въпреки злобата, която се изля тогава срещу това, включително и от изявени общественици като Светлин Русев, например, днес на никого не му липсва въпросната гробница на комунистическия предател, напротив, София е много по - добре без нея ! Е, същото ще е като се приключи и с този болшевишки трофей !

 68. 68 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Полицията пак е злоупотребила с парите от моите данъци!Докога ще плащам за охрана на това недоразумение МОЧА?
  —цитат от коментар 3 на vova.josei_ki


  Съжалявам, но камерите са предоставени от Русия. Ся, по какъв начин е уредено БЪЛГАРСКАТА полиция да изпълнява вменени и от руската държава задачи...трябва да питаме някой, ама #КОЙ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oleg Iliev":

  "Ох, маминото, по-кротко :)"

  Вече над 30 години сме "по-крото" с червените кратуни! И заради това сме на опашката в ЕС по всички показатели!

 70. 70 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#18] от "otrqdnik":

  Не са, това е хубавото. Но трябва някой да ги постави на мястото им - много са нагли, 30+ г. вече...

 71. 71 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#66] от "uej03527584":

  Трибуквен коя е твоята родина?

  ДБ=БКП
 72. 72 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#38] от "kmat":

  Всъщност скулптурната група е дълбоко обидна. Руския войник, като фараон, доминира с огромния си ръст в центъра, и около него са дребните и незначителни "освободени" българи.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 73 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Всяка колония на Британската Империя има пирамида или обелиск в столицата си, като символ че е под контрола на британските глобалисти! Например, обелиска Вашингтонски Монумент или пирамидата Айфелова Кула (+обелиска Луксор)! В София това е глобалиския обелиск с пирамидална основа, наречен Паметник на Съветската Армия! То общо взето, всички паметници за Съветската Армия са все глобалиски символи, например пирамидата Шипка!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 75. 75 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1794 Неутрално


  ...И с хиперактивни рубладжийски тролове като тия, дето за броени секунди се изсипаха под статията?!Ние сме обречени като нация, защото не сме нация, а ибрикчийски боклук.
  —цитат от коментар 56 на Norman Granz


  Според мен би било по-добре поне по-интелигентните уцастници във форума да на падат на нивото на изказвания от рода на "рубладжийски тролове" за опонентите си. Но може пък и наистина да сме обречени, колкото и да не ми се вярва и да не ми се иска.

 76. 76 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Шоршо":

  А тоя дето 12 год ни пази от комунистите кое от изброените нямаше?

 77. 77 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#1] от " ":
  От всякаква гледна точка, паметникът е срам за българите. За българите.Точка

 78. 78 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Браво! Този паметник да се махне и да си го занесат в Русия!
  —цитат от коментар 50 на konservator.bg


  Колегата Oleg Iliev, завършил образованието си в мАскве може да си го занесе в Берлин, където живее благодарение на българския си паспорт!

 79. 79 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Страхлив чакал Заимов.
  Способен да върши само подли неща. И само срещу мъртвите.
  Обезьяна ебаная!😡

  "Чуждестранен агент"
 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#48] от "Сахаров":Ами като смелостта ви стига само да дращите по формуите къде сте тръгнали тогава?
  —цитат от коментар 52 на Шоршо


  А твоята смелост докъде стигна?

 81. 81 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ало, умно-красавците.. бъдете мъже и направо го взривете.. клепането с боя е за гейове и балъци..
  —цитат от коментар 10 на Ivan Stoev


  Това е гейско капище ...след парадите си там се покланят и гейовете и русофилите .....то и няма разлика между тях......

 82. 82 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Тяхната м@м@ и Мочи, Альоши, и каквито там грозни, комунистически кютуци има из българските градове, нали имаше някакъв музей на комунизма, да ги хвърлят там и да се отървем веднъж завинаги. Браво на Мартин Заимов!

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 83. 83 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Присъствието на този цирей показва, кои все още владеят българската държава. Олигархията произлязла от комунистическата номенклатура.

 84. 84 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oleg Iliev":

  Няма и да чуем - просто е крайно време всички тия "борци" да започнат да четат история, та белким им светне защо и какво. Иначе много се чудят, едно чудене, едно пъшкане...

 85. 85 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Мартин Заимов, Христо Бойкикиев...

  ДБ=БКП
 86. 86 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1204 Весело

  "Един 59-годишен гражданин"...
  Проблемите с простатата се решават от андролози, "МОЧА" не помага...

  От идиоти отговор не чакам
 87. 87 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#31] от "Oleg Iliev":Коя Европа? Западна Европа не е била под комунистическо робство. Я отиди с това мислене в Полша да видиш как ще изядеш пердаха. Българинът е прекалено мек с такива гниди като вас.
  —цитат от коментар 46 на anonimnii


  Щом си роб винаги ще си намериш робство - за българите комунизма си беше велика епоха на възход ! :-) плещи си глупостите в Полша, западна Европа или някъде другаде - тук няма да срещнеш разбиране по въпроса.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 88. 88 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 967 Любопитно

  "Щастлив съм... "
  И на тоз ли акъла му колкото на футболист?

 89. 89 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#76] от "show.no_mercy":

  Мутрата и бодигад на Тато те пазил от комунистите!? Ще падна от смях! Не просто като инсталираха мутрата в дясното пространство имаше вакуум и затова го писаха десен. Ако вакуума беше отляво щеше да е ляв. При него има една единствена идеология и тя е краденето като за последно.

 90. 90 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Много навреме - идат парламентарни и президентски избори. Десните редици на родните леваци трябва да се сплотяват. Очаквам всеки момент някое изявено българче да скочи в защита на националната чест и да потърси, обезателно в ефир, сметка от Радев - така де, какво е отношението на последния към обругателите на националното достойнство. Заимов, Сотиров и Сие? Еба ти държавата! Ама, какво е виновна държавата, след като е пълна с помияри?!

 91. 91 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#59] от "Niko Kostantinov":

  "Как никой във Виена на никой не му идва на акъла да маха паметника на съветската армия?"

  Колко години Виена е била под съветския ботуш? И колко години беше България?

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#79] от "putinxujlo":

  На теб са ти промили мозъка, че "червената армия" е била някаква добра... Как така си против чекиста Путин? То болшевиките са си болшевики. Хем се ядосваш на Путин, хем на тези които са против него...

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 686 Неутрално

  А, и накрая - темата за паметника се появява в точно определени моменти, като се използва да се отвлече вниманието на обществеността от някой скандал, гешефт или злоупотреба, която да не се раздухва много много. Сега, интересно е в настоящия момент какво се прикрива, та чак кандидат за кмет като Мартин Заимов се е ангажирал.... Обикновено има други едни л@йн@, като оня @#*трес/як Манол, които хулиганстват и се правят на много загрижени за българското национално самочувствие. Прошляци и безделници, дето нищо не са направили със собствените си ръце....

 94. 94 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#91] от "vassilun":

  Колко години Виена е била под съветския ботуш? И колко години беше България
  _____________________________________
  Дали е до това или е до манталитет?

 95. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Тяхната м@м@ и Мочи, Альоши, и каквито там грозни, комунистически кютуци има из българските градове, нали имаше някакъв музей на комунизма, да ги хвърлят там и да се отървем веднъж завинаги. Браво на Мартин Заимов!
  —цитат от коментар 82 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Няма пък ... това са паметници на нашите герои
  ... ако не ти харесва > бохчата , камилата ... Анадола или Амстердам

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 96. 96 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#80] от "vassilun":

  Аз не се бия в гърдите по формуите как ще взривявам паметници. Питай кандидат бомбаджийте.

 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Съдбата на бетона не е работа нито на червени гниди, нито на чужденци. Софиянци не го щат.

  ДБ=БКП
 98. 98 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#75] от "Oleg Iliev":

  "Но може пък и наистина да сме обречени, колкото и да не ми се вярва и да не ми се иска."

  Обречени сте да обичате Русия повече от България!

 99. 99 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 609 Неутрално

  По моему може и да си остане на мястото но да има над него някой немски или български войник, който им пикае на главите насъветските катили!

 100. 100 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Всяка колония на Британската Империя има пирамида или обелиск в столицата си, като символ че е под контрола на британските глобалисти! Например, обелиска Вашингтонски Монумент или пирамидата Айфелова Кула (+обелиска Луксор)! В София това е глобалиския обелиск с пирамидална основа, наречен Паметник на Съветската Армия! То общо взето, всички паметници за Съветската Армия са все глобалиски символи, например пирамидата Шипка!
  —цитат от коментар 73 на ivo


  Не намесвай ШИПКА - тя е символ на освобождението на България
  = колкото е руска , толкова е и българска > на българските опълченци

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK