Обезщетения за теча на данни от НАП паднаха в съда

Обезщетения за теча на данни от НАП паднаха в съда

© ДневникВърховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с които са присъдени обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП), довела до изтичането на лични данни на милиони български граждани. Това съобщава "Сега".


Според съда случаите (обезщетение от 200 и от 100 лева) трябва да бъдат преразгледани, защото са били допуснати съществени нарушения, заради които не са изяснени факти и обстоятелства от значение за спора.


По първото дело върховният съд постановява, че долната инстанция е е трябвало да назначи експертиза. "Като не е направил това, съдът е пропуснал да изясни съществен за спора въпрос - било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса", пише в решението на ВАС.


Сходни са аргументите на върховния съд и по отношение на обезщетение от Административен съд - Добрич. "След като съдът не разполага със специални знания, за да прецени какво е направено, дали направеното е достатъчно, могла ли е да бъде избегната хакерската атака и ако "да", какво още е следвало да се направи, съдът е следвало служебно да допусне изслушването на съдебно-техническа експертиза", пише още в решението.Върховният съд връща и два други случаи за преразглеждане от Административен съд - София. Става въпрос за казуси, по които исканията за обезщетенията са отхвърлени. "Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял вреда, тъй като преживеният стрес и безпокойство не са довели до трайно изменение в ежедневно битовите навици и поведение. Ищецът сочи като неимуществена вреда, чието обезщетяване иска, преживеният от него стрес, безпокойство и притеснение. Тези негативни преживявания са състояние на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното поведение на физическите лица в ежедневието им", пише в едно от решенията на върховния съд.


Над 15 юли 2019 година стана известно, че данните на над 6 милиона души са изтекли от Националната агенция по приходите. По случая се активизира и прокуратурата, която започна разследване. По него беше арестуван Иван Тодоров - шефът на фирмата "Тад груп", отговаряща за киберсигурността, който беше обвинен в кибертероризъм, заедно с негов служител, а търговският директор на дружеството получи обвинение за подбудителство. Тодоров остана в ареста до февруари 2020 г., когато бе освободен под гаранция. Според информация на "Сега" разследването по случая е приключило, но предстои да бъдат прецизирани на обвиненията, чак след което обвинителният акт може да бъде внесен в съда.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Егати съда, тоест утре могат да почнат и да продават лични данни и да са невинни.

  Много хитър
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Гневно

  Буквоеди, запетайкоеди, точкоеди, събрали се и определят човешки съдби.
  Без капка свян...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на hik131059121
  hik131059121
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Дано течът на данни допринесе за източване на сметките на въпросните съдии, да видите тогава какви обезщетения ще си приемат, на НАП свят ще им се завие.

 4. 4 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  мда, нанай правосъдие в тиквункаскетовата държавица !


  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Честито, имате си държава.
  И съд.

  кратък
 6. 6 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 526 Неутрално

  поредното кривосъдие, то затова няма един виновен и осъден от богопомазаните, или адвокатите или съдиите ще кажат на черното - бяло...

 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1314 Весело

  До коментар [#1] от "Кум Лисан":

  Не, утре просто трябва да бъде назначена съдебно-техническа експертиза, за да стане ясно на съда, а и на всички ни, какво не е свършено около защитата на въпросните бази данни.
  Мен лично най-вече ме интересува откъде и защо се е появила база данни "QNEQNEV" в директория "PAVKOV", но това е въпрос, който нито дебелият, нито каскетосаният поискаха да си причинят.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Дано течът на данни допринесе за източване на сметките на въпросните съдии, да видите тогава какви обезщетения ще си приемат, на НАП свят ще им се завие.
  —цитат от коментар 3 на hik131059121

  Едва ли, някакви сметки, по които постъпват заплати…
  Тия, другите сметки, с истинските пари, ги няма в сървърите на НАП.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Да попитам ако съда беше отсъдил да се платят обезщетения как и кой щеше да ги плати? ;)

  Отговор от вашите данъци :)


 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  И какво са виновни съдещите НАП за неуредиците в съда? Щом съда на 1-ва инстанция не си е свършил както трябва работата, да наказват съответните съдии.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Дано течът на данни допринесе за източване на сметките на въпросните съдии, да видите тогава какви обезщетения ще си приемат, на НАП свят ще им се завие.
  —цитат от коментар 3 на hik131059121


  Предполагам доста филми си гледал :)

  Ако искаш да ти дам моята сметка, да видим как ще я източиш :)

 12. 12 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  И какво са виновни съдещите НАП за неуредиците в съда? Щом съда на 1-ва инстанция не си е свършил както трябва работата, да наказват съответните съдии.
  —цитат от коментар 10 на rumen_s


  За всяко обезщетение от 100-200 лв. назначаване на експертиза струваща поне 5 пъти по-скъпо от обезщетението? Та съдилищата ще фалират

  Сам съм, други няма...
 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#12:"MilliVanilli"][/quote]

  Това не може да е проблем на някой, решил да си потърси правата заради безхаберието на държавата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Ясно беше, че държавата ще направи и невъзможното (незаконното) за да защити чиновниците и да не плати и стотинка на гражданите, чиито интереси е увредила. По отношение на обезщетенията от страна на държавата, съм съгласен. Обаче защитата на чиновниците ни праща отново в г/за на Европейската юриспруденция.

 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял вреда, тъй като преживеният стрес и безпокойство не са довели до трайно изменение в ежедневно битовите навици и поведение. Ищецът сочи като неимуществена вреда, чието обезщетяване иска, преживеният от него стрес, безпокойство и притеснение. Тези негативни преживявания са състояние на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното поведение на физическите лица в ежедневието им", пише в едно от решенията на върховния съд.
  ---
  Това ми звучи добре. Значи ще може да се съди за неимуществени вреди, които нямат директно външно проявление? А при следващо дело просто ще трябва експертиза, която ще покаже, че в НАП са си седяли на ръцете.

 16. 16 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И ко ся? Ганя го окрадоха, че накрая и го изклатиха на изпроводяк.

 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кум Лисан":Не, утре просто трябва да бъде назначена съдебно-техническа експертиза, за да стане ясно на съда, а и на всички ни, какво не е свършено около защитата на въпросните бази данни.
  —цитат от коментар 7 на Darulio


  И това в съда ли трябва да се установява?

  В смисъл- ВАС казват:

  "Като не е направил това, съдът е пропуснал да изясни съществен за спора въпрос - било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса"...

  Според мен е съвсем очевидно, че не е било направено "всичко необходимо", щото- ако беше направено- нямаше да има теч.

  А защо не е направено, и какво точно не е направено- не е проблем на някой с изтекли данни. С други думи- не е предмет на това дело.

  Ако има виновни за "не- направеното"- да си правят експертизи, в друго дело. Това дело е за обезщетения заради теча (който е факт!), а не за повишаване на IT- квалификацията.

  Друг е въпросът, че ако на 6 милиона трябва да се присъдят по 100 лева (да речем)- малко се получава ситуацията- дай 100 лева, да ти дадем 100 лева.

  Ама това- как да е.

  За мен пък по- важният въпрос е- след огромните пушилки- очертава ли се да се намери виновен, или пак не- данните сами изтекли...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса"
  Ами по всичко изглежда, че не е направено.

 19. 19 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Егати съда, тоест утре могат да почнат и да продават лични данни и да са невинни.
  —цитат от коментар 1 на Кум Лисан


  От дългите аргументи за отмяна на обещетенията излиза , че е възможно и това.

 20. 20 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 550 Весело

  А шефката на нап беше на почивка нали?
  Сигурно и сега си почива.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK