Корабът Vera SU и товарът му са "погинали"*, твърди в свои заповеди капитанът на пристанище Варна

Момент от днешното укрепване на кораба Vera SU с допълнителни котви.

© Maritime.bg

Момент от днешното укрепване на кораба Vera SU с допълнителни котви.Временно изпълняващият длъжностите капитан на пристанище Варна и директор на дирекция "Морска администрация" в града Валентин Джамбазов е дал на собственика на кораба Vera SU срок от близо месец - до 15 октомври, за да го изтегли от защитената местност Яйлата. За това съобщи специализираното издание Maritime.bg, което публикува и копие от заповеди, издадени от Джамбазов. Според тяхното съдържание турската компания, собственик на плавателния съд, е трябвало да предаде план за изтеглянето на кораба до 27 септември, което е само седмица след засядането. Това очевидно не се е случило, но не е последвала и реакция от страна на дирекция "Морска администрация" - Варна.


Необяснима подробност във втората от заповедите, издадени от Джамбазов, е и твърдението, че както корабът, така и товарът му са "погинали". (Вижте текста на заповедите на английски в края на статията)


* Справка в няколко специализирани сайта в интернет показва, че в морската застрахователна практика с термина, цитиран в заповедите на Джамбазов - "peril", се означава "засядане, потъване, сблъсък, въздействие на тежки вълни и силни ветрове".
Други източници реферират към "злополуки, улавяне на кораба или неговия товар от пирати, загуби при сблъсък, нахлуване на вода в трюмовете и т.н. Терминът "peril" се използва и в смисъл на "загуби, причинени от опасностите на море, които не могат да бъдат предотвратени с никакви разумни грижи, умения и усърдие" от страна на екипажа на кораба.


Очевидно е в склучая с Vera Su не става дума за нито една от изброените по-горе хипотези.


Днес "Дневник" потърси временно изпълняващия длъжностите капитан на пристанище Варна и директор на дирекция "Морска администрация" в града с два въпроса:

  1. На какво основание е дал на собственика на Vera SU цял месец, за да изтегли кораба си от защитената зона, в която е заседнал?
  2. Защо не е реагирал на твърдението на турската компания, че корабът и товарът му са "погинали", при положение че това очевидно не е вярно, а вместо това е включил това твърдение в официален документ, който е подписал.
След кратко колебание Джамбазов отговори, че заповедите му са отменени със заповед на служебния министър на транспорта Христо Алексиев и вече се работи по тях, но не пожела да уточни кога се е случило това и какво е записано в новите заповеди. След това побърза да затвори телефона си след уточнението, че не е упълномощен да дава изявления пред медиите и с пожелание за приятен ден.


Днес на въпрос на водещия Виктор Николаев в утринния блок на "Нова телевизия" защо седем дни след инцидента не са предприети мерки за изтегляне и обезопасяване на кораба директорът на Държавната агенция "Морска администрация" в София Живко Петров отговори иронично, че операцията можела да започне "след седем или след десет дни".


Заповедта на Валентин Джамбазов, която стана известна днес, вероятно е и обяснението за притеснителното бездействие на всички институции в държавата за първата седмица от инцидента, пише Maritime.bg.Предоставянето на толкова дълъг срок за подготовка на план, както и за изтегляне на кораба от мястото, на което заседна, крие непосредствена опасност от замърсяване на района на резервата Яйлата, тъй като от днес следобед се очаква постепенно влошаване на метеорологичните условия в района.


В късния следобед днес от "Басейнова дирекция "Черноморски район" съобщиха с мейл до медиите, че "резултатите от изпитване на двете водни проби, взети на 25 септември до товарния кораб Vera SU в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара, са показали, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба". В момента проверките продължавали.


Текстът на статията е променен в 16.39 ч. на 27 септември.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK