"Репортери без граници" за България: Медиите да бъдат санкционирани, ако не декларират финансиране

Снимката е илюстративна

© Цветелина Белутова

Снимката е илюстративнаМинистерството на културата да създаде прозрачна и справедлива система за разпределяне на държавната реклама в съответствие с показатели за надеждност и независимост, както и да санкционира медиите, които не спазват законовите си задължения да декларират приходите си от публично финансиране и от определени донори в специалния към Министерството на културата регистър.


Това са част от препоръките на "Репортери без граници" след посещението на Павол Шалай - ръководител за Европейския съюз и Балканите за организацията в София на 23 и 24 септември. По време на визитата той се е срещнал с представителите на различни партии от българския парламент, които е апелирал "да превърнат надеждността на информацията в ключов въпрос в кампаниите си и, ако бъдат избрани, да включат някои от препоръките на "Репортери без граници" за подобряване на българската медийна среда.


Преди изборите през април от организацията изпратиха 10 предложения с призив темата да стане основна част от предизборната кампания. Освен това призив към българските власти и политици е бил да се предприемат конкретни мерки за насърчаване на достоверното отразяване на събитията и за подкрепа на независимите български медии.
Подобен призив от организацията отправят и сега - да бъдат подкрепени медиите, които разпространяват достоверни новини и информация, а властите да превърнат надеждната журналистика в ключов въпрос в кампанията за парламентарните избори през ноември.


"Невъзможността да се провери спазването на тези изисквания (бел. ред. дали медиите подават информация за финансирането си към регистъра) създава нелоялни пазарни условия, излага независимите медийни донори на произволно преследване и в крайна сметка подкопава медиите, които не зависят от държавно финансиране и спазват законовите си задължения."


Всички медии са задължени по закон да подават декларации пред Министерството на културата, в които да посочват действителния си собственик и начините на финансиране. От ведомството формираха преди време работна група, която да изготви предложения за промяна в този регистър заради факта, че на практика той не изсветлява докрай медийната собственост.


Изследване на Института за публична среда показа, че за 2020 година 350 организации са изпълнили задължението си да подадат декларации, 221 от тях (или 63.1%) са обявили получено финансиране и/или сключени договори с публични институции. В декларациите на останалите 129 податели (или 36.9%) няма информация за финансови операции през съответната година.

"Служебното правителство разкри, че от 2017 г. до 2021 г. българските медии са получили 5 млн. евро под формата на финансирана от Европейския съюз реклама, поставена през националните институции. Трябва да се хвърли цялата възможна светлина върху тези съмнителни практики", пише в съобщението си организацията.


Оттам са поискали от министъра на културата разследване на кампанията за повишаване на обществената осведоменост относно различните форми на пристрастяване, които може да са били използвани за насочване на финансиране към медии, подкрепящи ГЕРБ, бившата управляваща партия, за сметка на независими медии. По този начин според организацията се подкопава медийният плурализъм.


През лятото на 2021 година служебното правителство обяви, че има данни за злоупотреби с националната програма за борба със зависимостите, като пари получават едни и същи организации, като сумата е набъбнала до над 5 млн. лева.

"Медийният пейзаж в България се характеризира със силно присъствие на вестници и уебсайтове, които изпомпват дезинформация и се контролират от олигарси, често близки до определени политически партии",
пишат още от "Репортери без граници".


От организацията са поискали от Съвета за електронни медии (СЕМ) да предприеме мерки "за ограничаване на разпространението на дезинформация, като използва законовите си правомощия за прилагане на Етичния кодекс на българските медии", става известно от съобщението.


Освен това "Репортери без граници" настояват СЕМ да работи повече за укрепване на независимостта
на българските обществени медии, "особено на обществената телевизия, която се отличи с подкрепата си за бившето правителство по време на предсрочните избори, проведени през юли", се разбира още от съобщението.


"Насърчаването на правото на достоверни новини и информация трябва да бъде абсолютен приоритет", коментира Шалай, цитиран в прессъобщението. "В отсъствието му е невъзможно да се води борба с Covid-19 или корупцията. Професионалната журналистика трябва да бъде подкрепена, като се действа сега, преди да е станало твърде късно."

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Тези май наистина не разбират, че проблемът с медиите в Отечеството изобщо не е какво "декларират"...?!
  Проблема на огромната част от така наречените "медии" е, че са част от партийно- политическата трансмисия...!
  Просто са престанали да бъдат "кучетата" на обществото и работят в сферата на "услугите"!

 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Министерството на културата да създаде прозрачна и справедлива система за разпределяне на държавната реклама в съответствие с показатели за надеждност и независимост, ...


  г-н Минеков това отдавна го направи. Той обеща да свърши работа за 10 години в рамките на 3 месеца. Понеже вече управлява повече от 3 месеца, сега гони столетие отметната работа. На практика, следващият министър на културата изобще не трябва да го има. Цялата работа е свършена вече от г-н Минеков.
  Изобщо не се съмнявам, че г-н Минеков е създал подобна справедлива и прозрачна система.
  Носят се слухове, че с едната ръка е писал заповеди за уволнения, с другата - обосновани предположения, а с краката си - системата. Левият крак за прозрачна такава, десният - за справедлива. Което е ясен знак и мощен сигнал, че всичко е направено както трябва!!!


 3. 3 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Ще останеме без медии, ако декларират финансиране бе.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Весело

  Ами ще го декларират ФИНАНСИРАНЕТО ето как

  - Откъде са ви парите ?

  - От чекмеджето.

  - Кой го пълни това чекмедже ?

  - Синът ми го пълни.

  - А той откъде ги взема за да го пълни ?

  - Аз му ги давам............

  И ДЕКЛАРИРАНЕТО на ФИНАНСИРАНЕ е НАЛИЦЕ

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Хахаха, то тогаз и дневник ще го закърши, камо ли останалите.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Леко съм объркан. Преди време ДПС предлагаха същото. Възможно е защото тогава разпределяха порциите, службите бяха техни, да са искали да осветят Капитал за да насъскат талибаните на каскетчето срежу тях.

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Хахаха, то тогаз и дневник ще го закърши, камо ли останалите.
  —цитат от коментар 5 на ironhorse


  Ясно и четливо е записано най-отдолу, кой финансира "Дневник"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Аз пък имам друго предложение.
  От ЕС да изпратят одитори, които да ревизират всички медии в България.
  Да, от ЕС, а не нашата НАП или Сметна палата защото те са на издръжка на бюджета и са поръчкови, като всички борисови институции. На тях не може да се вярва, така както не може да се вярва на съда и прокуратурата.
  Затова - проверка от ЕС.

  кратък
 14. 14 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Ще лъснат бая рускоплатени драскачи. Очаквам голям политически лай срещу това решение. Кои ще лаят най-много?

 15. 15 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Правилно,

  А за билбордовете на политиците от къде са парите?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":

  Хахахах, Фондацията финансира ЧАСТ от изданието, в което си запазва правото да пропагандира македонска нация. правата на ромляните да грабят и убиват, като част от обичаите им, както и разбора се турбоглупостите с избор на пол и сексуалната ориентация и правата им, да имат повече права от хетеросексуалните.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тази препоръка на Репортерите цели единствено да захрани пропагандни рупори на Задкулисието в България, по този начин пропагандните машини на някои медии ще бълват повече полуистини, комбинирани с грешни изводи, слугуващи на "редакционната" им политика!

  Коя медия какви обществени поръчки ще получава не е от тяхна компетенция!

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#16] от "ironhorse":

  И правата на троловете да тролят очевидно

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Абсолютно съм за :)

  Ама после да като санкционират някоя медия да не почне обратен рев, че имало цензура :)

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  "Медиите да бъдат санкционирани, ако не декларират финансиране"

  Такива като дневник, медиапул, клуб з и т.н., дали са декларирали финансирането от Америка за България? Знам че логото на тази организация виси някъде долу в сайтовете им ама това не значи, че са декларирали получените пари. И какво изобщо значи това "Фондация Америка за България финансира проект на "Иконмедия""? Какъв е този проект точно? Не е ли това начин да се прикрива директно финансиране за медии, които в замяна налагат съответната редакционна политика?

 21. 21 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ""Медийният пейзаж в България се характеризира със силно присъствие на вестници и уебсайтове, които изпомпват дезинформация и се контролират от олигарси, често близки до определени политически партии" - сякаш са го писали специално за Дневник. Забравили са да добавят, че дезинформацията се използва като открита реклама на определени "почтени" типове, с цел реализиране на ендемична политическа, а впоследствие и олигархично-икономическа корупция.

 22. 22 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  По-важно, според мен, е кой контролира заграбения вестникарски пазар и националните медии. Ясно е, че се водят частни (без БНТ), имат записан собственик и са на държавна хранилка. Проблемът с тези медии, че са в обръч и собствеността им се мени при всяко завъртане, а това насочва към общ контрол.
  Еднаквостта на медийното отразяване при медиите в обръча, също е показател за общ център.
  Кой се крие зад Пеевски?

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#20] от "Billy Pilgrim":

  "Знам че логото на тази организация виси някъде долу в сайтовете им ама това не значи, че са декларирали получените пари. "

  Това е ПУБЛИЧНО ДОСТЪПНА информация, а обстоятелството, че ТИ не можеш да я намериш (т.е. не знаеш как се ползват съвременните информационни технологии) не ти дава право да подмяташ инсинуации и открито клеветнически твърдения за сайта, който те търпи да си изливаш фрустрациите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  тез "Репортери без граници" на първо място - поне така е в статията - са загрижени за разпределението на държавната реклама... хм, интересно
  останалите им искания и предложения мигом избледняха

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хай Буй":

  а отделно е диктувал на поне три секретарки, така че може и за 100 години работа да е отметнал!
  направо жива легенда!
  кога ще свалят "езическата" Света София с бухала, за да сложат негов паметник там?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мариана Кълвачева":

  защо точно от ЕС?
  коя се води "медийно най-свободна" страна?
  да изпратят от там
  за своя сметка
  докладът им ще се излъчи в рамките на програмата на БНР "Хумор сатира и забава"

  сериозно:
  публична тайна е кой на какво е собственик
  и, след като това се знае, човек може да преценява степента на доверието си към една или друга медия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#26] от "Николай Теллалов":

  Тук не става дума за свобода на медиите.
  Тук говорим за пари, за много пари, раздавани само на послушните кучета.
  Не ме интересува свободата на словото, то е резултат от нещо, а от какво, вече стана ясно, от парите.
  А защо проверката да е от ЕС ли, ами защото проблемите се решават първо в семейството и ако там не се решат, тогава се вадят на показ и се отива в съда.

  кратък
 28. 28 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  При ГЕРБ професионалната журналистика се контролираше от Главния прокурор. Манипулативната "журналистика" се насърчи при влизането ни в ЕС и се угояваше с евросредства, с пари от държавни структури и ограбването на независими от.Системата издатели и разпространители.

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Не беше ли по-лесно вместо да изпишеш този пост просто да ни кажеш какъв точно проект на иконмедия финансира Америка за България щом е толкова общодостъпно? И този проект вече години наред продължава, не свърши ли вече проекта? Или фондацийката перманентно превежда пари на иконмедия? Клуб з, медияпул и т.н. и те вече над 10 години някакъв проект въртят и получават пари от АзБ ама никой не знае какви са тия проекти.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Те не са ли длъжни по закон да декларират финансирането си? Или никой не ги търси и те си траят.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мариана Кълвачева":

  ами разбира се, че става дума за пари!
  и разбира се, че ще ги дават на свои послушковци!

  обаче това за "семейството" - недей
  семейството е нещо доброволно, поне би трябвало така да бъде; никой бюрократ не е част от кое да е семейство

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Теллалов":

  За семейството - ами така е, нас насила ни ожениха, така както в някои страни е практика булката да се продава на жениха, нас насила ни напъхаха и в НАТО и в ЕС, за което трябва да сме "благодарни" на американските агенти в България, като почнем от Соломон Паси, минем през Височеството и продължим до настоящи дни.
  Продажници има колкото щеш, да не споменавам имена, че дежурният редактор е на пост.

  кратък
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK