Социалният министър е скептичен за синдикалните идеи за минимална заплата

Гълъб Донев

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Гълъб ДоневСлужебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев е скептичен за идеите на КНСБ минималната заплата да се вдигне на 760 лв. от началото на следващата година.


Според КНСБ този ръст от 17% спрямо тази година е необходим заради високата инфлация в България.


Пред Нова телевизия тази сутрин Донев каза, че в министерството в момента се водят разчети какъв да е новият размер на минималната заплата, но "скок от 650 лв. на 760 лв. е твърде голям и необвързан с другите компоненти, които участват в определянето й". По думите му вероятността да бъде приета сумата от 760.лв. е малка.
От казаното от социалния министър се разбра, че се залага на увеличаване на социалното подпомагане на хората, живеещи под линията на бедност, чрез средства от бюджета. "Ще има плавно нарастване в броя на хората, които ще бъдат подпомагани с месечни социални плащания и от 65 хил. сега за две години те ще нараснат на 117 хил. души, каза той.


Вицепремиерът отрече вчерашните твърдения на председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, според когото в новия си дизайн схемата за подпомагане "60/40" на бизнеси със спад на оборотите заради коронавируса достига само до държавни предприятия и ще последват фалити. Алибегов недоволства, че досега са подпомагани бизнеси с 20% спад на оборота, а сега - с 40%.


Мярката е качествена, работи и не е вярно, че е трудна за достигане.


Гълъб Донев,

министър на труда и социалната политика


97% от предприятията, получавали подпомагане при дизайна с 20% спад в оборота, и в момента получават подпомагане, отговори Донев. Той напомни, че икономиката сега е в различна ситуация спрямо миналогодишната - има ръст на брутния вътрешен продукт и заетостта, а безработицата намалява. При новия дизайн 25% от средствата по мярката, получени през юни и юли, са за хотели и ресторанти, двойно се увеличават средствата за тях", добави министърът. Той отрече, че се подпомагат само държавни фирми. Поясни, че формата на собственост не е фактор при достъпа, а целта е да се защитят работните места.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK