Асен Балтов ще съди "Пирогов", смята уволнението си за политическо

Асен Балтов ще съди "Пирогов", смята уволнението си за политическо

© Юлия ЛазароваБившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов не приема мотивите за уволнението си, определя го като политическо и ще търси правата си по съдебен път. Той все още не е подписал заповедта си за уволнение, като твърди, че в мотивите за отстраняването му като редови лекар (травматолог) са посочени негови действия като изпълнителен директор на лечебното заведение.


"Веднъж бях освободен като изпълнителен директор от министър Кацаров, това не беше достатъчно и на 13 септември вече като редови лекар - ортопед, травматолог бях уволнен дисциплинарно от проф. Поромански (д-р Иван Поромански - новоназначеният директор на "Пирогов"), обясни той пред Би Ти Ви.


След освобождаването си от ръководния пост Балтов излезе в болничен заради хипертонична криза. Тя е започнала два дни преди подмяната на борда на "Пирогов" на 19 юни.
"Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане - 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено", каза Балтов.


Той разказа своята версия за окончателното уволнение от "Пирогов" на 13 септември.


"След две извършени операции юрисконсултът на болницата ме накара писмено да отговоря за по-малко от един час на шест въпроса. Въпросите искаха да покажат, че съм виновен за определени неща, за да имат основание да ме уволнят дисциплинарно. Отговорих и половин час след това бях извикан в кабинета на проф. Поромански, където той ми заяви, че не иска да работи с мен", каза Балтов.


Назначил ли е сам себе си


В събота (25 септември) пред Би Ти Ви проф. Иван Поромански обясни, че е уволнил Балтов за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс.


"Когато постъпих като директор на "Пирогов" ми беше поднесена докладна от проф. Енчев, завеждащ клиниките по ортопедия и травматология и приятел на Асен Балтов, в която той предлага Балтов да стане началник на операционния блок. Балтов отдолу е разписал съгласен - той е назначил сам себе си", коментира Поромански. От този момент се е наложила проверка на досието на Асен Балтов, където по думите на Поромански са установени множество други нарушения, заради които той бил уволнен.


Балтов разказа, че става дума за допълнително споразумение от 2018 г., той се е съгласил да заеме длъжността началник на операционния блок до провеждането на конкурс и не е назначил сам себе си, като показа документ с подписи.


"Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката", обясни проф. Балтов.


Добави, че ако е назначил себе си, то при уволнението му е трябвало да бъде посочена тази длъжност. В заповедта обаче е уволнен от длъжността лекар ортопед.


Балтов твърди, че не е имало случаи, в които да нарушава моралните норми. Затова смята, че уволнението му е политическо. Не става въпрос и за лични отношения, защото по думите му с проф. Иван Поромански преди това е работил много добре. След неговата смяна още 15 човека са освободени от администрацията на "Пирогов".


На 25 септември Поромански отрече да е имало политическа намеса и каза, че никой не му се е обаждал да го наставлява да уволни Балтов. На 26 септември пред БНТ здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че има факти, свързани с нарушения, и той като принципал е трябвало да реагира. "Единственият начин да реагирам е да сменя ръководствата на тези лечебни заведения - "Пирогов", "Александровска" и "Лозенец". Нямам колебание и съмнение, че съм постъпил правилно в тези случаи", заяви той.


Според Балтов обаче нарушения няма. "Стойчо Кацаров е назначил одитен доклад от август 2021 г., в който се опитват да намерят пробойни в управлението ми като изпълнителен директор. Такива не намират", каза той, като съобщи данни, според които през последните години болницата излиза на печалба, а за последните 4 години в нея са инвестирани 50 млн. лева за обновяване.


Не се вижда като политик


"На този етап не виждам пътят ми да продължи в политиката. Всички ме познават като лекар. Политиката е работа за политиците", заяви Балтов. Той добави, че няма водени разговори с него от страна на конкретна политическа партия. В неделя (26 септември) бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че в публичното пространство се е завъртяло името на Балтов като потенциална номинация на партията за президент и той веднага е бил уволнен от "Пирогов".


Балтов каза, че не очаква нищо хубаво от действията като министър на Стойчо Кацаров.


"Хора, които участвахме в националния оперативен щаб, а аз бях и във ваксинационния, знаете какво се случи с тези две структури, видяхте как бяха отречени. Имаме най-много заболели за последната вълна, най-много жертви. Не очаквам нищо хубаво от това, което направи министър Кацаров. Пропуснаха се 4 месеца за ваксинации. Хората станаха много колебливи. Изнасят данни, че има ваксинирани и боледуват. Да, така е, но те боледуват леко", коментира той.


Вила, но не и лична връзка с Царево


Балтов обясни и за т.нар. "малък Пирогов" в Царево, за който възникнаха въпроси изнасяна ли е техника от "Пирогов" и има ли документи за нея. Той показа протокола за отговорно пазене и обясни, че два пъти е носена техника от "Пирогов" там. Тя е предоставена и пише, че съхранението на апаратурата ще бъде в сграда, общинска собственост, като за целия период на съхранение страните не си дължат възнаграждение.


"Тази техника не беше нужна на "Пирогов", а медицинският център в Царево, където минават хиляди туристи, е в критично състояние", обоснова се проф. Асен Балтов, отричайки да има лична връзка с Царево, освен, че има вила там и е помолен за меморандум, когато се направи медицински център Пирогов да се ангажира за спешния център.


Потвърждава за писмото до ДАНС


Балтов потвърди, че е изпратил писмо до ДАНС през 2017 г. за организиране на нелегитимни и подривни действия на негови колеги, които са поименно цитирани.


"Пирогов е стратегически обект от значение за нацинална сигурност от 2009 г. Хората от ДАНС казаха, че аз трябва да подам такъв доклад, а те ще преценят дали има нужда от него, или не. ДАНС се интересуваше, защото протестите тогава бяха под наслов, че това е синдикална организация, а се оказа, че зад нея няма никакви синдикални искания. В момента, ако има такива брожения пред "Пирогов", Поромански трябва да направи абсолютно същото. От ДАНС идват регулярно на проверки - поне веднъж на три месеца", поясни Балтов.Той е сигурен, че протестите тогава са били абсолютно нелегитимни.


Във връзка с протестите в негова подкрепа след уволнението му Балтов смята, че за много от хората, които не са удобни, при предстоящите конкурси за 28 началници на клиники, най-вероятно ще бъде направено така, че да не ги спечелят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK