Прокуратурата още проверява "пробита" ли е била системата за случайно разпределение на дела

Година и половина прокуратурата все още не е приключила проверката с привлечени към наказателна отговорност лица или с внесен в съда обвинителен акт

© Георги Кожухаров

Година и половина прокуратурата все още не е приключила проверката с привлечени към наказателна отговорност лица или с внесен в съда обвинителен актМногократно нерегламентирано влизане в системата за случайно разпределение на делата от анонимни потребители от екзотични дестинации, изтрити системни файлове с данни за цели дни, съдържащи информация кой кога е влизал в системата и какво е правил в нея, преправяне на информация и многократни опити за сриване на базата данни от 2015 до 2020 г.


Това показва справка на прокуратурата, изпратена до Висшия съдебен съвет. Информацията на държавното обвинение е по разследването, започнало на 1 април 2020 г. за нерегламентирано влизане и злоупотреби с централизираната система на съдилищата, в която делата се разпределят на случаен принцип. Миналата година бе назначен одит, а главният прокурор Иван Гешев обяви, че през последните 5 години не е имало правосъдие и случайно разпределение на делата. Днес от държавното обвинение дословно потвърждават думите му, прилагайки частично извадки от няколко технически експертизи.


Информацията, предоставена на ВСС, е изпратена под формата на писмо, но е непълна, тъй като проверката на Софийската градска прокуратура все още продължава повече от година и половина, а и не всички данни и доказателства може да бъдат оповестени публично. След серия от одити през 2020 г. и констатирани проблеми, през септември повторен одит на фирма "АМАТАС" на централизираната система установи, че в нея няма нито външни, нито вътрешни уязвимости и всички рискове от нерегламентиран пробив са отстранени.
Темата обаче стана повод за подновяване на дебата в съдийската колегия за сигурността на системата за случайно разпределение и отново повдигна по-големия въпрос - има ли манипулации; ако има такива, те водят ли до нищожност на съдебните актове и има ли правосъдие.


Какво показват данните на прокуратурата


Справката бе представена пред съдийската колегия от Даниела Марчева. От нея се установява, че през 2016 г. е имало триене на логове и на цели файлове за цели дни, в които се събира системна информация кой кога е влизал в системата и какво е правил в нея. Има данни за преправяне на информацията. Според справката на прокуратурата 4 дни след заседанието на ВСС на 13 април 2020 г., когато бе решено системата да не се одитира, но и да не се ползва, сървърът е бил атакуван така, че да срине цялата система и да се изтрият хиляди записи с информация. Атаката е дошла от анонимни потребители от Канада, Унгария, Саудитска Арабия, Хонконг, Хондурас и други екзотични дестинации.


За периода от една година - от 31 декември 2016 г. до 31 декември 2017 г., липсва какъвто и да е запис с конкретно име, т.е. няма никакви данни кой е влизал в системата и какво е правил вътре. Системата е със занижена сигурност и защита.


Случайно ли е било случайното разпределение на делата


"От 2015 до 2020 г. само на база на тази справка се вижда, че реално не е имало случайно разпределение на делата", коментира Даниела Марчева данните на прокуратурата и повтори дословно извода на главния прокурор от преди година. "Слухове отдавна циркулират в пространството. Нашата отговорност е да осигурим сигурността на системата. Винаги съществува някакъв риск, но трябва да положим усилия да се справим с този проблем", добави Марчева и каза, че не си представя по-голям проблем от това, че липсва сигурност на системата за разпределение.


"Върховенството на закона и независимостта на съда остават едни абстрактни красиви думи без съдържание. Ето това е съдържанието. Моите изводи бяха в края на изложението. Тези дела хвърлят петно върху цялата съдебна система", коментира още Марчева.


Думите й дадоха повод на Олга Керелска и Атанаска Дишева да призоват за анализ на фактите и въздържане от крайни изводи и заключения по начин, по който и прокуратурата прави такива, особено след като информацията не е пълна, а данните от техническите експертизи са извадени избирателно.


"Говори се за някакви справки, които не са предоставени на нашето внимание. Разполагаме само с преразказ и изводи на наблюдаващия прокурор. Подходът ми напомня на една друга институция, която вади избирателно данни по досъдебни производства и прави изводи, а обществото основателно не е съгласно с такава практика", подчерта Керелска.


Боян Новански нарече информацията за нарушения в системата за случайно разпределение на делата "тотално безогледно, брутално безобразие". По думите му от справката на СГП става ясно, че "неоторизирано е влизано безброй пъти".


"В централизираната система няма пасианс, няма видеоигри, няма клипчета, за които някой да се притеснява да не бъде хванат, че гледа в работно време. Там има само дела и информация за тях. Като се трият милиони логове, означава само едно - че няма случайно разпределение на делата. Миналата година при обсъждането имаше отпор като в битката при Сталинград да не се прави одит. Надявам се прокуратурата да си свърши работата и съжалявам, че по-рано не я сезирахме", коментира Новански.


Атанаска Дишева от своя страна посочи, че няколко месеца след 9 април 2020 г., когато във ВСС бе обсъждана темата и когато имаше данни, че няколко членове са сезирали прокуратурата, тя е поискала данни докъде е стигнало производството. По думите й това разследване би трябвало вече да е приключило заради значимостта на проблема.


"На 13 април 2020 г. са направени десетки хиляди неуспешни опити за манипулации. Преди да говорим гръмко, да си даваме сметка, че не може да бъдат обявени за нищожни съдебните актове заради незаконен съдебен състав. Нека не всяваме смут с твърдения на главния прокурор, които звучат като ехо", призова Дишева.


Тя посочи, че няма нито едно дело, по което съдебният акт е отменен заради незаконност на състава, тъй като не е бил определен на случаен принцип. Дишева посочи и че във Върховния административен съд е имало десетки дела, по които адвокати са твърдели, че не е имало случайно разпределение на делата, и нито един съдебен акт не е бил отменен на това основание, а мотивите са били различни мотиви.


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов посочи, че според справката на прокурор Ненкова са установени подозрителни събития за достъп до системата. Тя е разрешила достъп до част от информацията, която според Панов трябва да се публикува на сайта на ВСС, а преценката дали има престъпление, кой го е извършил и т.н. е на прокуратурата. "Всеки може да интерпретира справката както реши, но трябва да бъде публична тази информация", посочи Панов.


С гласуване бе решено справката на прокуратурата да бъде публикувана на сайта на ВСС, а за следващото заседание на пленума в четвъртък да се изиска информация докъде е стигнал одитът на системата за случайно разпределение на делата.


Как се стигна до разследването "пробита" ли е системата


Разследването, за което на 16 април 2020 г. бе разпитан и бившият правосъден министър Христо Иванов, започна, след като на 3 април говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви на пресконференция, че Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство по сигнал на ВСС. Шестима от членовете на съвета са сезирали държавното обвинение, след като са получили резултатите от изготвен одитен доклад за проверка на сигурността на системата и имало ли е пробиви в нея.


Главният прокурор Иван Гешев първи коментира темата, като обяви, че "системата е пробита", и изрази съмнения, че през последните 5 години, докато тя е функционирала, изобщо е имало някакво правосъдие. Той дори нарече ситуацията "коронавирус в съдебната система".


Тогава главният прокурор посочи като отговорни сегашния лидер на "Да, България" Христо Иванов, който през 2015 г. беше министър на правосъдието, и съдия Калин Калпакчиев, който по същото време беше член на съдебния съвет, под чийто натиск според Гешев била създадена централизираната система. Това станало, като фирмата изпълнител Smart systems била определена без обществена поръчка, а в продължение на 4-5 години работата на системата не била одитирана. Гешев намеси и името на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов "и две-три присъдружни негови дами", които по думите му "се хвърляха като Матросов на амбразурата да не се извърши одит на тази система". И тримата посочени са сред критиците на избора на Гешев и на негови методи на работа.


Пълният одит и данните на прокуратурата са тайни


Темата даде повод на бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов да свика извънредно заседание на пленума на ВСС на 9 април по въпроса. Заседанието, продължило 9 часа, завърши с няколко решения. Едно от тях е да се прекрати договорът с фирмата Smart systems, която през последните 2 години е поддържала безплатно, без договор и на доброволни начала системата. Решено бе и да се търси друга фирма, която да отстрани уязвимостите.


Миналата година одитният доклад е бил изготвен при клауза на конфиденциалност. След продължителни спорове дали резултатите от него трябва да бъдат публикувани, за да не се стига до спекулации по темата, ВСС в крайна сметка реши да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори по случая, тъй като докладът вече е част от материалите по делото. Такова разрешение бе получено както за целия доклад, така и за части от него.


Окончателното решение на ВСС обаче бе да се изиска резюме от фирмата за киберсигурност "Amatas" ЕАД, изготвила доклада. Целта да не бъде публикуван целият текст на доклада беше, за да не се съдържа и оповестява конкретна информация за начините, по които може да бъде проникнато нерегламентирано в системата. До решението се стигна, след като 4 часа членовете на ВСС изслушваха "на тъмно" двама експерти по киберсигурност, участвали в изготвянето на одита.


През април миналата година докладът на "Amatas" ЕАД установи общо 23 уязвимости в системата, обособени в три групи - с висок, среден и нисък риск.


Темата отново излиза на дневен ред, а година и половина прокуратурата все още не е приключила проверката с привлечени към наказателна отговорност лица или с внесен в съда обвинителен акт. По този текст на закона, по който е започнало разследването - за нерегламентиран достъп до системата, се предвижда до 3000 лв. глоба.


Защо прокуратурата разпита бившия правосъден министър Христо Иванов - четете тук и тук
Пълната хронология на събитията за системата за случайно разпределение на делата - четете тук
За досъдебното производство, образувано в прокуратурата - четете тук
Защо Гешев определи казуса като "коронавирус в съдебната система" - тук
Какво показа одитният доклад на системата за случайно разпределение на делата - четете тук

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Тези от прокуратурата никога няма да си признаят , че "системата е пробита"!!!!

 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  Системата е толкова непробиваема, колкото е лоялна жената на капитан на кораб :)))

  Какво значи екзотични дестинации ? Китай ? Еми да екзотична е... Храната им също... Всяка втора улица има ресторант предлагащ прясно сготвено куче.. Впрочем не е проблема в това, че ядат кучета, ми как приготвят месото и вярването им, че месото е по вкусно ако бъде сготвено живо..

  Опааа взех, че без да исках развалих настроението ви, предлагам, да не проучвате темата, че може и апетита ви да падне :)))

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Правилно! За какво да бързат?! и те семейства хранят! Тамън като отгледат децата и заработят прилична пенция може и да стигне до съда първа инстанция!

 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Тогава главният прокурор посочи като отговорни сегашния лидер на "Да, България" Христо Иванов, който през 2015 г. беше министър на правосъдието, и съдия Калин Калпакчиев, който по същото време беше член на съдебния съвет, под чийто натиск според Гешев била създадена централизираната система.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Разграден двор.

  кратък
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Не, не е " пробита", а направо е поставена на 100 процента в услуга на мафията ! И всички го знаят ! Прокуратурата е инструмента това да се случи !!!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Системата не е пробита, а взривена.

  Съмнително образован индивид с доста спорна кариера (нито едно спечелено наказателно дело) бе поставен за водещ прокурор по дело за ощетяване на държавата с милиарди, предизвикало трус в банковата система, и си затвори очите пред едно от основните действащи лица в аферата, многократно споменавано с инициалите ДРП, ДП1, Д.П. и т.н.

  Заради "заслугите" си въпросният впоследствие бе повишен в главен прокурор, където се прослави с медийните си спектакли с огромни бюджети и нулева правна полза, и със самонастаняването си в държавна резиденция, на каквато няма право ( и от която, слева Богу,бе изритан).

  Може смело да се каже, че в България няма прокуратура.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Направо от айпитата на чичко Си и чичко Путин... тия изобщо вярват ли си?

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  А кой ще провери дали самата прокуратура не е "пробита"?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Всички работещи със системата твърдят че е пробита, само прокуратурата се съмнява

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK