Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" получи голямата награда за достъп до информация

Спас Спасов е получавал и друг голямата награда на Програма Достъп до обществена информация

© Красимир Юскеселиев

Спас Спасов е получавал и друг голямата награда на Програма Достъп до обществена информацияЖурналистът от "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов беше отличен с голямата награда "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" за най-добър журналистически материал, свързан с достъпа до информация. Неправителствената организация, най-активно използвала закона за достъп до обществена информация през 2020 година, е Българският хелзинкски комитет, а институцията, най-добре организирала информация за гражданите, е Изпълнителната агенция по горите.


Наградите се раздават от Програма "Достъп до обществена информация" всяка година на 28 септември - Международният ден на правото да знам. Категориите са шест (гражданин, неправителствена организация, журналист, институции и две антинагради - катинар и срамота, и вързан ключ, в които се номинират институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите по ЗДОИ).


Повече за всички номинации - тук
Прокуратурата получи "голямата антинаграда" за институция, която не изпълнява задълженията си и нарушава правата на гражданите - "Катинар", за втори път, след като и през 2014 година беше отличена. Държавното обвинение получава "отличието" заради "категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес".


Другата антинаграда - "Вързан ключ", беше присъдена на Държавен фонд "Земеделие" за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителят към мястото на публикуване.


Списък с всички наградени:


Категория "Гражданин, използвал най-активно правото си на информация"
Почетна награда "Златен ключ" за цялостен принос към достъпа до информация в България
Юлиян Чолаков бе удостоен с почетна награда за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата в памет на Чолаков бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.


Награда "Златен ключ" се присъжда на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като "ЦУМ-гейт", списък на делата за "къщи-за-тъщи", които Държавен фонд "Земеделие" преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.


Категория "Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация"


Награда "Златен ключ" се присъжда на Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.


Почетна грамота е за Българския институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на наръчник "Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19" след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.


Категория "Най-добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация"
Награда "Златен ключ" се присъжда на Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. "Дневник". Грамота получава Красен Николов от "Медиапул"


Категория "Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани"


Награда "Златен ключ" се присъжда на Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на работата на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на институцията на договори, разрешителни и проверки. Създадено е мобилното приложение "ЗАЩИТИ ГОРАТА" с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.


Почетна грамота получава Община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност. И през 2021 г. общината е на 4 място в рейтинга на активната прозрачност сред всички 563 проучвани институции със 75,5 точки и на 3 място сред общините в България с 92 т. Тя е и сред общините, отговорили на заявлението на ПДИ в хода на проучването в рамките на 5 дни.


Категория "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ" и нарушава правата на гражданите


Антинаграда "Катинар" се присъжда на Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.


Категория "Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация"
Антинаграда "Вързан ключ" се присъжда на Държавен фонд "Земеделие" за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителят към мястото на публикуване.


*статията е коригирана в 11:47 ч. на 1.10

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK