Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" получи голямата награда за достъп до информация

Спас Спасов е получавал и друг голямата награда на Програма Достъп до обществена информация

© Красимир Юскеселиев

Спас Спасов е получавал и друг голямата награда на Програма Достъп до обществена информацияЖурналистът от "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов беше отличен с голямата награда "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" за най-добър журналистически материал, свързан с достъпа до информация. Неправителствената организация, най-активно използвала закона за достъп до обществена информация през 2020 година, е Българският хелзинкски комитет, а институцията, най-добре организирала информация за гражданите, е Изпълнителната агенция по горите.


Наградите се раздават от Програма "Достъп до обществена информация" всяка година на 28 септември - Международният ден на правото да знам. Категориите са шест (гражданин, неправителствена организация, журналист, институции и две антинагради - катинар и срамота, и вързан ключ, в които се номинират институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите по ЗДОИ).


Повече за всички номинации - тук
Прокуратурата получи "голямата антинаграда" за институция, която не изпълнява задълженията си и нарушава правата на гражданите - "Катинар", за втори път, след като и през 2014 година беше отличена. Държавното обвинение получава "отличието" заради "категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес".


Другата антинаграда - "Вързан ключ", беше присъдена на Държавен фонд "Земеделие" за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителят към мястото на публикуване.


Списък с всички наградени:


Категория "Гражданин, използвал най-активно правото си на информация"
Почетна награда "Златен ключ" за цялостен принос към достъпа до информация в България
Юлиян Чолаков бе удостоен с почетна награда за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата в памет на Чолаков бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.


Награда "Златен ключ" се присъжда на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като "ЦУМ-гейт", списък на делата за "къщи-за-тъщи", които Държавен фонд "Земеделие" преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.


Категория "Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация"


Награда "Златен ключ" се присъжда на Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.


Почетна грамота е за Българския институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на наръчник "Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19" след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.


Категория "Най-добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация"
Награда "Златен ключ" се присъжда на Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" за разследването му за удълбочаването на каналите на Пристанище Варна по сключеното споразумение между Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД. Спасов води и печели три дела за достъп до информация, като отразява резултатите от разследването в серия публикации във в. "Дневник". Грамота получава Красен Николов от "Медиапул"


Категория "Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани"


Награда "Златен ключ" се присъжда на Изпълнителната агенция по горите за изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност на работата на институцията чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в страницата на институцията на договори, разрешителни и проверки. Създадено е мобилното приложение "ЗАЩИТИ ГОРАТА" с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите.


Почетна грамота получава Община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност. И през 2021 г. общината е на 4 място в рейтинга на активната прозрачност сред всички 563 проучвани институции със 75,5 точки и на 3 място сред общините в България с 92 т. Тя е и сред общините, отговорили на заявлението на ПДИ в хода на проучването в рамките на 5 дни.


Категория "Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ" и нарушава правата на гражданите


Антинаграда "Катинар" се присъжда на Прокуратурата на Република България за категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.


Категория "Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация"
Антинаграда "Вързан ключ" се присъжда на Държавен фонд "Земеделие" за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителят към мястото на публикуване.


*статията е коригирана в 11:47 ч. на 1.10

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 619 Весело

  ....."Земеделие" за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана.

  Ами прочети си я като е публикувана.
  Или и това ви мързи да направите?

 2. 2 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Поздравления за Спас! Компетентен и смел.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  "Бате к*ре, ън Прокопи ората ноу дзеха ъ це врат къе не им е раота!"

  Този коментар на новината щеше да прозвучи по високите етажи, ако се пренесем мислено във времето преди 12.05.2021 г.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  ЧЕСТИТО, Спасе!!!

  Все така безжалостно да газиш с кубинките по мазолите на организираните престъпни групи, произлезли“народната милиция”!

  Ще си налея едно уиски за твое здраве. 😊

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Честито на отличените. Дано продължат по същия начин да борят корумпетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 767 Неутрално

  И аз да кажа - жив и здрав да е Спас Спасов! Много добро перо, коментарите и разследванията почти винаги са в десятката. Продължавай все така✌😎

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  КОЙ е собственика на тази фирма "Програма Достъп до информация"!?

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  “КОЙ е собственика на тази фирма "Програма Достъп до информация"!?”

  Беше Сорос, но я продаде на Бил Гейц. 😆😆

  Милиционерите за 30 го̀дин демокрация си останахте милиционери.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Браво на С.Спасов за пристанище Варна и на Н .Неделчев за далаверите на Цеко

 11. 11 Профил на rcb051051380
  rcb051051380
  Рейтинг: 104 Неутрално
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  "Фондация Програма Достъп до Информация ", това е точното име...
  Създава си някой фондация и получава награди от нея... Примерно...
  Кой финансира въпросната фондация? От страницата на фондацията в интернет, в страницата "донори" може да се види... "Фондация Америка за България" и "Институт Отворено Общество София" са само някои от тези, които дават пари.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Интересното на НПО-тата, фондациите, институтите в България е, че винаги са на грешната страна... Как така се получава? Случаеност?...
  ДБ се обедини с БКП, а те БКП са едни демократични... но всички тези там организации мълчат... Подменя се истината в България и уж започвали някакви промени... от КОЙ? От Мая, Резидента, Бойкикиев, Атанасов...
  Абе организациите във вашите страни дето сте позиционирани за същите тези неща щяха да ви линчуват хората на площада... знаят ли собствениците ви какво точно правите в България?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  ами, честито
  но само за наградата на Спас Спасов

  останалите неиронични награди ми се виждат съмнителни

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  борят я, ама тя е непреборима

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поздравления!

  Спасов е невероятен професионалист!
  Жалко, че такива в България са само неколцина!

  Още веднъж - поздравления г-н Спасов!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK