Боряна Мусева от етичната комисия на Софийския университет: Няма политически влияния над работата ни

Боряна Мусева

© Личен архив

Боряна МусеваЕтичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" приключи проверката срещу преподавателя и неуспял кандидат за министър на вътрешните работи и вицепремиер Петър Илиев със заключението, че има данни, че е плагиатствал от труда на доц. д-р Наталия Киселова. Ректорът изпрати случая до Юридическия факултет, защото плагиатството е основание за дисциплинарно уволнение.


Реакцията на Илиев беше отричане - че книгата му няма нищо общо с тази на Киселова (според комисията има дословно преписани 90 страници, дори и с грешките - бел. ред.) и че комисията няма необходимата компетентност, защото е водена от политически пристрастия заради това, че неин член по думите му е бил сред учредителите на "Да, България" (проверяваната книга с копираните текстове е от 2015 г., а партията е е създадена през 2017 г. -
бел. ред.).
Членовете на етичната комисия са 10 - преподаватели от различни факултети, студент и представител на администрацията. Председател е доц. д-р Валентина Кънева, а заместник - доц. д-р Боряна Мусева. Мусева е сред учредителите на "Да, България", но няма активна роля в политическия живот на партията. "Дневник" й зададе няколко въпроса.


Пълният текст на становището на етичната комисия - тук
Реакцията на Слави Трифонов за казуса с Петър Илиев - тук
Петър Илиев неколкократно атакува работата на Етичната комисия. Това повлия ли по някакъв начин на работата ви?


- Не. Ние бяхме сезирани с конкретна задача, а именно сравняване на две произведения на членове на академичната общност от Софийския университет с цел установяване на степен на съответствие между тях. Изводите от сравнението трябваше да проверим с оглед спазването на етичните стандарти за научноизследователската дейност и академична почтеност, следвани в академичните среди. Тази дейност е предимно фактическа: четене и сравняване на два текста - при това от колеги, доценти, професори, които от дълги години проверяват студентски работи, дипломни тези, дисертации, други научни трудове и имат набито око и сериозен опит.


Ние останахме фокусирани през цялото време на проверката върху нашите непосредствени задължения и се постарахме да я осъществим при гарантиране правото на защита от страна на Петър Илиев, от което той се възползва.


Без да ви споменава лично, бяхте чест обект на атаки от страна на Петър Илиев. По думите му работата на комисията е била водена от политически пристрастия, защото сте били учредител на "Да, България". Как ще отговорите на това?


- Всеки сам преценява как да се защити: по същество или чрез посочване на външен враг. Аз не съм негов враг, а колега, който е излъчен от Юридическия факултет още през 2016 г. за член на Етичната комисия. Там си върша работата вече втори мандат заедно с колегите от другите факултети.


Изобщо не ми е приятно да разглеждам сигнали за плагиатство, а още повече да установявам такова. Политическата принадлежност или каквито и да е други пристрастия не са били никога от значение при осъществяване на дейността на Етичната комисия. Те не влияят и на работата ни като преподаватели - факт, който е безспорен, включително и в Юридическия факултет, където голяма част от колегите подкрепят една или друга политическа партия, което не е тайна за обществото.


И пак повтарям: когато в обективната действителност съществуват два текста и е налице съвпадение между тях, няма как установяването именно на това съответствие или по-ясно казано - преписване или повтаряне на чужда поредица от думи без посочване на първоизточника - да е податливо на политически или други пристрастия.


Имаше ли разногласия в комисията и от какво естество?


- Не, нямаше никакви разногласия. Становището е подкрепено единодушно от всички членове на Етичната комисия.


Как очаквате, че ще се развие процедурата в Юридическия факултет на Софийския университет?


- Колегите от Факултетния съвет ще излъчат експерти, които според мен ще подходят добросъвестно и ще излязат с обосновано становище пред академичната общност и обществеността, която безспорно показа, че няма никаква търпимост към плагиатството в научните и образователните среди.


Казусът е бил известен на цялата катедра от години, знаели са го и много други преподаватели в Юридическия факултет. Това укоримо поведение ли е според вас, трябва ли и други да понесат отговорност освен Илиев?


- Голяма част от колегите от Юридическия факултет, включително и аз, не сме знаели за случилото се през 2015 г. Не мисля, че е редно да се правят крайни изводи, без да се направи необходимата проверка. Но в тази връзка все пак да не забравяме - Катедрата по конституционно право помогна на Етичната комисия в процеса на установяване на действителния обем на книгата на Петър Илиев към 2015 г., което беше особено важно с оглед привнесената в рамките на вътрешноинституционалната проверка неяснота за истинската книга.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 812 Неутрално
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 686 Весело

  Да бе, да! Разбира се че няма!
  Верваме ти!

 3. 3 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ... само от ДС ни командват и никой друг.

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Пунта Трифонара каза че било отдавна, преди ИТН.

  И намесите нямат значение

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  А да видим колко време ще отнеме на СУ да уволни Илиев?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Има, има.
  Иначе тази процедура щеше да се случи пред 6 години.
  Но иначе е правилна.

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Весело

  Мисля, че е редно да и се стовари гибелния, но спрааведлив гняв на Тошко и Славчо.

 8. 8 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Трифонов става по-жалък и от Методиев.
  Което е адски трудно за всеки друг...

 9. 9 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Нагъл плондер, който можеше да стане министър на вътрешните работи и вицепремиер. Всъщност плондерът е този, който го предложи. В цивилизованите страни, направеното е повод за отстраняване дори на студенти, а да не говорим за преподаватели. Но чалгасветът е по-различен.

 10. 10 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 350 Весело

  От геройския род ГЕРОЙСКИ плагиатстват! :)
  хехехе......

 11. 11 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Любопитно

  Само в рамките на четири месеца Трифонов сътвори два огромни гафа с идиотските номинации и идиотската защита на Ники Василев и Пешо Илиев.
  Има ли шанс на тия години до ноември да поумнее.
  Определено не.
  Преди ползуваше за мислене главите на сценаристите от шоуто.Сега ползува главите на сценаристи-библиотекари.
  И това ми било "бунтар срещу статуквото"
  То "статуквото" го създадоха баш библиотекарите,барабар с твоя приятел Свинаря,Славчооо...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на mxa57684253
  mxa57684253
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Браво на цялата комисия! Петър Илиев сам се е закопал навремето като е преписвал. А в последните месеци пак сам се и дозакопа. Жалък...

 14. 14 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#7] от "Doge":

  "Мисля, че е редно да и се стовари гибелния, но спрааведлив гняв на Тошко и Славчо."

  Последно според Слави това нямало нищо общо с него, 'щото било част от древната история от епохата B.C. (before casting).

 15. 15 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Да отдадем дължимото на съвестната, изключително професионална работа на екипа на "Дневник".
  Четох становището на Комисията по етика, цитират "Дневник" вътре, това също е признание.
  Респект!

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Факт е, че никой не нанесе толкова щети на Илиев, както самият той с изявите си.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Да отдадем дължимото на напетия масон с големия водомер на ръката - той еднолично потопи Славитаник.

  Chapeau!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Самият факт, че Петър Илиев хвърли усилия да издаде отново книгата си с 80 страници по-малко, показва признание за преписване. Но това е и обвинение към издателството, което издава със задна дата преработено издание. Дано да загуби автори.

  vesela
 19. 19 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Когато на мен трябваше "да ми се помогне " за Дипломната работа беше замесена една жилетка и как майка ми не показала една плетка на комшийка.Еми целия вход знаеше че слага боба с тенджерата в хладилника, да цяла седмица ядене.

 20. 20 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Та така,дяволът е в детайлите.

 21. 21 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Браво на Боряна и колегите и...

 22. 22 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 717 Весело

  Сик транзит... по римски или казано по румелийски: ай сиктир.

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  В цивилизованите страни, направеното е повод за отстраняване дори на студенти, а да не говорим за преподаватели. Но чалгасветът е по-различен.
  —цитат от коментар 9 на wkk57607068


  Плагиатствалият Гьоргьовден от Бело дубне и създал партия със същото име, няма начин да разбере че това е престъпление

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  В България това е редовния номер, наказват ме, уволняват ме, гонят ме по политически причини. А някои още дори не са станали политици.

 25. 25 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1691 Весело

  Айде и вие сега...Преписвал... Да преписваш, значи да гледаш оригинала и да пишеш, повтаряйки дума по дума. Илиев само е копи-пействал.

 26. 26 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Цитат:
  Мусева е сред учредителите на "Да, България", но няма активна роля в политическия живот на партията.

  -------
  Сорос е поставил на много ключови места своите соросчета...

 27. 27 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ама, хич няма, да не си по силите нещо

  https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/posts/1686636718295736/

  Това че е от ДБ е напълня случайност

 28. 28 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Нагъл плондер, който можеше да стане министър на вътрешните работи и вицепремиер. Всъщност плондерът е този, който го предложи. В цивилизованите страни, направеното е повод за отстраняване дори на студенти, а да не говорим за преподаватели. Но чалгасветът е по-различен.
  —цитат от коментар 9 на wkk57607068


  Май се изхвърляш и обявяваш Германия за нецивилизована страна и локомотив на чалгасвета...

  Прилагам следното доказателство!
  German Greens say plagiarism claims are ‘character assassination’
  This article is more than 2 months old
  Party hires prominent libel lawyer to defend its lead candidate, Annalena Baerbock, against allegations
  https://www.theguardian.com/world/2021/jun/30/german-greens-say-plagiarism-claims-are-character-assassination

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Самият факт, че Петър Илиев хвърли усилия да издаде отново книгата си с 80 страници по-малко, показва признание за преписване. Но това е и обвинение към издателството, което издава със задна дата преработено издание. Дано да загуби автори.
  —цитат от коментар 18 на vesela


  Всеки съдействал поема и вината, като съучастник.
  А СУ си лепна петно, което трудно ще забърше. И така трябва!

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Май се изхвърляш и обявяваш Германия за нецивилизована страна и локомотив на чалгасвета...
  —цитат от коментар 28 на Аскет


  Ся, Сорос цивилизовани страни ли атакува, или нецивилизовани? Че се объркАх. Щот' у нас е Сорос, пък в Германия са цивилизовани.
  Не ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Илиев трябва да бъде уволнен незабавно. Заедно с цялото жури.

 32. 32 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  [quote#30:"Николай Колев"][/quote]

  Прилагам следното доказателство!

  10 Famous People Who Were Accused of Plagiarism

  10. Melania Trump
  9. George Harrison
  8. James Cameron
  7. Jane Goodall
  6. The Beach Boys
  5. Amy Schumer
  4. Helen Keller
  3. Beyoncé
  2. Joe Biden
  1. Dr. Martin Luther King

  https://filthyrich.es/10-famous-people-who-were-accused-of-plagiarism/ #:~:text= 10 Famous People Who Were Accused of,by others when making videos, stage... More

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Проблемът не е толкова в това, че е преписвал, какъвто грях и на други по-известни явно е бил присъщ, а на цялата реакция на самия засегнат и неговите защитници. Тази реакция е неразбираема, нелогична, истерична, агресивна, неприлична и т.н. Не може такъв човек да бъде в управлението на държавата, просто не може - не толкова заради плагиатството, а заради реакцията му към разкриването на това му деяние. Всички сме съгрешавали повече или по-малко, въпросът е как се отнасяме към тези наши грешки. Това ни определя като едни или други хора.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Сит търбух за наука глух.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 38. 38 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#26] от "Аскет":

  От къде се разбира , че "Да България" са хора на Сорос? Дайте някакви доказателства.
  Кой и как финансира партиите Възраждания 1 и 2 , Атака , Абв ?

 39. 39 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Рядко тъпи тъпанари са това плагиаторите (а не "плагиатите", което е нещо друго). Имам обаче известно подозрение, че П.И. донякъде са го подхлъзнали. Той си знае как. Което не променя факта, че е рядко тъп. Тъпотата ще досъсипе света.

  Ако сте се ваксинирали "ен" пъти, пробвайте "ен + 1".

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  Явно говориш от личен опит... Строга господарка ли го играе?

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#32] от "Аскет":

  Пропусна Мили Ванили :).... Че, то на №1 в тази класация самото му име е изплагиатствано от техните

  CONTADOR GRATUITO!
 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Цитат:Мусева е сред учредителите на "Да, България", но няма активна роля в политическия живот на партията.-------Сорос е поставил на много ключови места своите соросчета...
  —цитат от коментар 26 на Аскет

  До коментар [#32] от "Аскет":

  Т.е., Сорос е оставил на много ключови места своите соросчета. Предимно в цивилизованите държави.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ааа...
  Д-р Барбадоски не мисли така ;)

  "Боряна Мусева от етичната комисия на Софийския университет:
  Няма политически влияния над работата ни"

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не съвсем ;)
  Д-р Барбадос забърши и се еманципира от свои 80 стр.
  на труда си.

  И си вкара още един автогол.
  Неговият научен принос нямал нищо общо с по-раншен,
  с труда на негова колежка.
  А какъв научен принос е принос на щраус глава в пясъка
  (както казва народа), научен игнорант, и задник публичен?
  Абсурд.

  До коментар [#25] от "fkm26555709":

  Айде и вие сега...Преписвал...
  Да преписваш, значи да гледаш оригинала и да пишеш,
  повтаряйки дума по дума.
  Илиев само е копи-пействал.

 45. 45 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Pozdravlenia za rabotata na etichnata komisia edna raboteshta institutzia v Bulgaria!

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Неуместен възторг.
  С малки ръчички и широка уста,
  он причинил болшая вреда

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Да отдадем дължимото на напетия масон
  с големия водомер на ръката - той еднолично потопи
  Славитаник.

  Chapeau!

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#41] от "г-н Думанов":

  А и сегашната "лидерка" на Европа - Урсула фон Лайден.
  цели 40% преписани мотамо в дисертацията й, ама жената веднага се извинила мило и казала, че го направила "без да иска" неумишлено.
  Така се прави в Европа, а не като това диване дето изобщо май още не е вдянал къде се намира.
  Или точно пък защото си мислил, че е наясно как се оправят тия неща тука.
  Ама е проспал май динамиката на процесите в обществото....

 48. 48 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#47] от "k_":

  Разликата е, че Урсула, когато е била обвинена сама е поискала комисията да разгледа дисертацията й и в последствие е оневинена и си запазва титлата си след решението на комисията, че въпреки липсата на референции на някакви пасажи не било умишлено, а грешка.

  Знаеш ли каква е най-голямата улика когато е умишлено? Сам си знаеш, че си направил нещо и се опиташ да го покриеш.

 49. 49 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Преди двайсетина дни си позволих да се усъмня в работата на тази Етична комисия, мислейки че се старае да измъдри как да спаси плагиатора Илиев.
  Явно е, че не съм бил прав! Единодушието при решението на Етичната комисия говори за старателно отношение при проверката и за взимането на правилното решение.
  От мен - голям поздрав затова!
  Сега да видим комисията към Правния факултет какво ще измъдри - ще се старае ли да покрие нечестните действия на колегата си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 50. 50 Профил на mr50
  mr50
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Къде остана защитникът му г-н Тошко, който заплашваше със съд всеки, който дръзваше да изказва дори съмнения в преписваческото "творчество" на Петър Илиев. Нали казваха, че ще защитават всички "свои хора". Предполагам, че Тошко и Слави отново са се скрили зад Дивана и кроят следващото "интервю". Много ми липсват тези интервюта, които действително показват какво представлява ИТН и техните велики водачи.

 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#32] от "Аскет":

  Пропусна Led Zeppelin, Лудвиг ван Бетовен (Ода на радостта с тема взета от Моцарт—Misericordias Domini ), Михаил Горбачов и така нататък.

 52. 52 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mda":

  Дисертация от 62 страници?! Това ще да е нещо гениално. Няма ли кой да даде линк на английски към тази брошурка, наред с преписания текст, за да я видим лично с очите си тази излагация, а не да разчитаме какво някакви приятелски кръгове оправдали? Кой може да каже дали не са ѝ подшушнали сама да им я представи, за да я оправдаят после? И, това не е някой си Петър Илиев, който поне се постарал да напише 600 от почти 700-те страници. Жалък мухъл някакъв, а тя ръководи Европа. Докъде се докарахме.

 53. 53 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Тези хора в Университетите, не са помирисвали никога реален казус, примерно - регистрация на фирма, завеждане искова молба, малко са ми смешни.

  Седят по цял ден, да имат огромна власт, може да те изхвърлят от университета, това ясно.

  Ма и да ми правят разследване за плагиатство и на мен, 20 години стаж като адвокат, все някъде съм втъкал и на професор мислите.

  Интересно е, защото реалните учени нямат против да бъдат цитирани и не пискат за плагиатство, все едно аз да се разпискам, че ме цитират.

  Смехотворно.

 54. 54 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#52] от "bryghtlyght":

  Ако имаш достъп до медицински академични източници, можеш да я намериш - "C-reaktives Protein als diagnostischer Parameter zur Erfassung eines Amnioninfektionssysndroms bei vorzeitigem Blasensprung und therapeutischem Entspannungsbad in der Geburtsvorbereitung"
  по-кратка е защото е дисертация в медицината и дължината на дисертациите се различава доста между различните науки и страни.

 55. 55 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Интересно е, защото реалните учени нямат против да бъдат цитирани и не пискат за плагиатство, все едно аз да се разпискам, че ме цитират.Смехотворно.
  —цитат от коментар 53 на ivan_lawyer


  Защото това, което е направил не е цитиране, а точно обратното. Цитиране е когато посочиш, кой е автора на мисълта, резултата, идеята, която използваш в своя труд. Цитиране е когато отдаваш дължимото на работата на другия, върху която градиш своята.

  Плагиатство е, когато НЕ цитираш първоизточника и оставяш читателите/слушателите да мислят, че това е твое оригинално творение. Киселова и дисертацията й въобще не са били споменати в цитираната литература, ВЪОБЩЕ.

 56. 56 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#54] от "Mda":

  Няма такова нещо. Дисертацият е толкова дълга, колкото е необходимо, за да се обоснове научния принос, независимо от специалността. Да не говорим, че само литературната справка е стотици страници. Това е някаква подигравка с науката и цяла Европа търпи това безропотно. Къде е брошурката ѝ на английски и текстовете от които е преписвала? Това е наистина въпросът, който си заслужава да се обсъжда, а не какво бил направил някакъв си член или поддържник на някаква си напълно нелепа партия.

 57. 57 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#56] от "bryghtlyght":

  Ало коня, свали капаците. Плочата ти е зациклила на едно и също място.
  Колегата/колежката от форума ти е предоставил/а името на дисертацията. От тук нататък сам изрови каквото ти е нужно и тогава пиши конкретно за нещо, което не ти харесва.
  Няма нужда от безсмислени словоизлияния.

 58. 58 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#53] от "ivan_lawyer":

  “Интересно е, защото реалните учени нямат против да бъдат цитирани и не пискат за плагиатство, все едно аз да се разпискам, че ме цитират.”

  Ти, сериозно ли задаваш този въпрос или искаш, така, малко да разведриш атмосферата, за на се присвиваме чак толкова много от неудобство, когато обсъждаме този срамен случай?

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#57] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":

  Значи и ти нямаш под ръка текстовете на английски. Защо ли се обаждаш тогава? Ако ти си доволен от онова, което дружеска комисия е направила, за да прикрие простъпката на толкова значим елемент в европейската политика, аз не съм и искам да видя оригиналите на английски. Не мисля, че искам много.

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#55] от "Mda":

  “Киселова и дисертацията й въобще не са били споменати в цитираната литература, ВЪОБЩЕ.”

  Не е точно. В доклада, така както е представен от Дневник, чета:

  “На с. 505, в бележка под линия, П. И. констатира "ценен научен принос в материята на парламентарния контрол" на Н. К., без конкретно позоваване на изводи или мнения, като препраща към две нейни статии. Статиите са включени в библиографията на книгата.”

 61. 61 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#59] от "bryghtlyght":

  Сега да не останеш много разочарован, ще ти кажа две неща:
  1. Не съм привърженик на Урсула. Поредния родствен политик, който не може нищо друго да прави. Като наш Сергейчо.
  2. Оригинала е на немски... знам шокиран си, но това е простата истина.

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#61] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":

  Ако не си чул, да ти кажа, дисертациите се превеждат на английски. Още повече, въпросната е живяла години в щатите и знае на какъв език можеш да бъдеш чут от световната колегия. Та, тя едва ли ще се изолира от света току-така, като си публикува дисертцията единствено на език, който никой не говори. Освен, ако наистина не е плагиатор и разчита, че преписвачеството ѝ ще остане скрито-покрито от широкия свят.

 63. 63 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Разбирам.
  Ами като си толкова интелигентен намери си я. Проблема че си от тези НИКОЙ дето не говорят езика си е изцяло твой, дерзай.

 64. 64 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Господине, не знам в какъв свят живеете, където дисертациите имат "стотици страници литературна справка". Защитила съм преди 6 години докторска степен в университет в Холандия, дисертацията ми е достъпна онлайн, във формата, в който я изискваше университета ми трябваше да бъде отпечатана в А5 формат, беше 160 страници (включващи заглавни страници, благодарности, сертификати от завършените докторантски курсове, етц) и има 18 страници (А5, широко форматирани според изискванията на университета) литература. Дисертацията ми включва и три публикувани в международни журнали статии (защото такъв беше регламента за моята катедра). Имала съм колеги в същата сфера като мен, чиито дисертации са били 240 страници, други, които са били под 100. Една колежка от съвсем различен отдел, където отглеждаха животни и имаха експерименти с тях, имаше 5 публикувани статии на 120 страници. И това е в Холандия, в Германия изискванията може да са различни.

  И понеже мислите, че в различните сфери дисертациите трябва да са с един и същи обем, ще ви дам за пример настоящите дисертации обявени за публична защита в Медицинската ни Академия - които можете да видите ето тук: http://career.mu-sofia.bg/index.php/proceduri/ons-doktoranti-proceduri-menu-top - отидете на който и да е от докторантите, изберете от менюто "Автореферат" и ще видите, че са с обем 70-90 страници. Защото в медицината, както в някои други науки като биология, физика, химия, голяма част от дисертацията се базира на анализ на информация от експерименти, който се прави статистически и се представя чрез фигури, таблици и няма нужда да се описва в десетки страници. В други науки, където анализа е описателен, обема расте.

 65. 65 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Дисертацията й е предадена в Германия през 1990та и както в повечето страни, по подразбиране се предава написана на местния език. По индивидуално разбиране дисертацията може да бъде написана на английски или друг език, но немския е стандартния в Германия. Както в България е българският.

 66. 66 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#60] от "bryghtlyght":

  Т.е. точно това, което казах и аз - дисертацията на Киселова, от която са откраднатите страници, не е цитирана никъде. Това, че е цитирал други две статии е без значение.

 67. 67 Профил на zka261078725
  zka261078725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Mda":

  До коментар [#66] от "Mda":

  Не е точно това:

  “Киселова и дисертацията ѝ въобще не са били споменати в цитираната литература, ВЪОБЩЕ.”

  Дисертацията ѝ не е била спомената, но самата Киселова е спомената, макар и с други статии. Изобщо, приносът на Киселова е отбелязан като “ценен научен принос в материята на парламентарния контрол”, а не е “ВЪОБЩЕ” игнорирана в книгата, каквото впечатление се създава от българската масмедия. Сега, остава да се види дали преписаното от младежа не са уводни тривиалност, които нямат нищо общо с претенциите му за приноси. В моята книга, плагиатство е, когато е откраднато научно творчество, когато са откраднати научни приноси, а не когато се препишат тривиалности от сорта “водата е мокра”. Знам, даже и в такъв случай е отвратително да преписваш от колежката и, ако на мен се случеше (приемаме го теоретично, заради разговора), аз бих сам напуснал академията, без да ставам част от такъв скандал. Но, преписване на тривиалности, като това от колко камари се състоял английският парламент или какви били правомощията на италианския президент, не е плагиатство. Затова, още в предишна дописка пледирах да се разгледат преписаните пасажи по-задълбочено и по същество. Това ще е от полза също и за студентите подали сигнала. От това, което видях, етичната комисия се е задоволила да установи единствено еднаква подредба на думи, но това съвсем не е достатъчно, за да се отсъди, че е плагиатство. Плагиатство ще е, ако младежът присвоил, без да цитира, приноси на молежката му, но такова нещо не видях досега да е констатирано.

 68. 68 Профил на zka261078725
  zka261078725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Mda":

  Така е, когато се отнася до теб и мен. Но, когато се отнася до публично лице от такъв калибър, самата тя трябваше да си преведе дисертацията на английски някъде в нета, придружен с превод на частите от текстовете, нарочени че били откраднати. Така, тя веднага би накарала да замълчат неспокойни души като моята, които и в този момент казват—както изглежда, наистина става дума за плагиатство, но дружеска комисия ѝ е препоръчала сама да ѝ представи дисертацията си, за да ѝ направи услугата да я оневини. Въпреки че, в сравнение с нея, Петър Илиев не можеш да го видиш и под микроскоп и не си заслужава изобщо да се обсъжда, но и за него може да се каже, че той, пък, не е намерил дружеска комисия да го оневини, защото комисията, която му е решавала съдбата, е обратното на дружеска. Нейни членове принадлежи на вражеската политическа сила, която има интерес да го унищожи. Това току-виж си помислила неспокойна душа като моята, да не говорим, че добре се знае—обществото sides with the underdog. Тъй че, остават много висящи конци, свързани с морала на У̀рзула фон дер Лайен и, ако някой не понечи да ги завърже, това ще е за нейна сметка, а най-вече за сметка на устойчивостта на ЕС. Има мълчаливо мнозинство и не всички се оставят, поне в сърцето си, да ги правят на будали, а това непреодолимо разклаща съюза.

 69. 69 Профил на zka261078725
  zka261078725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Mda":

  До коментар [#64] от "Mda":

  Първо, 62 страници не са 160. От друг порядък е обемът на твоята дисертация, за да я принизяваш до недоносчето под форма на брошурка на някой си, напълно нехаещ за морал и доблест. Разбира се, не мисля, че дисертациите трябва да са с еднакъв обем, но, съгласно стандартите в добрите университети, които изискват поне половината от дисертацията да е литературна справка, в случая ни се предлага нещо, написано на 31 страници, където трябва да се съдържа приносът. Това ще да е някакъв потресающ принос в обрастта на obstetrics, но даже и да е така, обосновката му няма как да се състои само в писменото му излагане, а трябва да се обоснове експериментално, откъдето да се достигне до теоретични изводи. Както и да го гледам това чудо, не мога да си представя как в 31 страници се постига необходимата научна строгост. Да, наистина има и такива, които са защитили дисертация за разгъването на пожарникарския маркуч ли беше, що ли, или пък един защитил дисертация за униформите в руската армия … някакви такива дивотии … и се е случило да са някакви незначителни фактори из европейската политика. В случя обаче иде реч за президент на обединена Европа. Какво да кажем за морала на обединена Европа, щом морала на президента ѝ (или там, както ѝ беше титлата) изглежда да е под нивото на река Дунав?

 70. 70 Профил на zka261078725
  zka261078725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":

  По принцип си прав. Аз лично не оспорвам, че няма значение на какъв език е представен приносът. Реалностите обче са други. Не е случайно, че България изобщо я няма на научната карта на света. Езикът и мястото на публикуване, е основната пречка. Иначе, ако се разровиш в българската архивна научна литература, ще намериш открития със световно значение, останали незабелязани за света, както симфониите ни, романите ни, филмите ни, рок-музиката ни и каквото още се сетиш. Несправедливо е, но светът изобщо не ни е приятел, за да очакваме справедливост.

  Колкото до фон дер Лайен, въпросът за езика на оспорвания текс има съвсем друга разцветка. Това е политически въпрос, свързан с морала на основния европейски лидер. Този лидер сам трябва да се погрижи, и то спешно, името му да се изчисти, представяйки доказателство написано на най-четения език. Този проблем не е мой. Проблемът е изцяло на лицето имало наглостта с подобен морал да се тика да ръководи Европа и да я учи на морал, зелени сделки и ваксиниране. С мълчанието си по този въпрос, тя сама си слага клеймото на незачитане от мълчаливото мнозинство и няма защо да се чуди защо то (мълчаливото малцинство) се било съпротивлявало, не се ваксинирало, не искало изобщо да я чуе за Македония, както и за цяла още поредица от съвършени глупости, което това нечестно, лъжливо лице иска да наложи на Европа. Да се надяваме, че разбра какво искам да ти кажа.

 71. 71 Профил на xif091095199
  xif091095199
  Рейтинг: 52 Неутрално

  от Ангелина -Вярваш ли си ,в това което казваш и то точно в политически зависимия СУ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK