Все още не се знае дали инцидентът с Vera Su ще се отрази на мигриращите рибни пасажи

Заседналият край Яйлата Vera SU

Заседналият край Яйлата Vera SUПасажи чернокоп и сафрид мигрират в момента в южна посока, движейки се край брега на защитената местност Яйлата, където на 20 септември аварира турският кораб Vera Su. Дали те ще бъдат засегнати от замърсяването, предизвикано при вчерашния опит за разтоварване на уреята, която той е превозвал, зависи единствено от количеството, попаднало във водата, силата на вятъра, вълнението и водните течения. Това каза за "Дневник" ихтиологът Марина Панайотова от Института по океанология във Варна.


"Пасажите сафрид и чернокоп мигрират от зоните за изхранване и размножаване в украинската и румънската част на Черноморския шелф и сега се придвижват през България към Турския бряг и Босфора, каза още Панайотова. В този смисъл те наистина присъстват в тази част от крайбрежието, където се случи инцидентът. В момента единствено сигурно е, че в зависимост от концентрацията на попадналата във водата урея в различна степен ще бъдат засегнати фитопланктонните видове с всички произтичащи от това последици. Но оттук нататък имат значение температурата на водата, морските течения, вятърът и вълните. В зависимост от всичко това могат да се разиграят различни сценарии. Да се говори предварително за отравяне на преминаващите пасажи риба без достатъчно информация е несериозно", обясни Марина Панайотова.


Според нея азотните съединения влияят върху дихателните апарати на рибите. Но тъй като и чернокопът, и сафридът са бързоподвижни риби, те обикновено успяват да отбягват райони със замърсяване за разлика от мидите, други дънно прикрепени организми или дънни риби.


В петък Басейнова дирекция взе проби от водата в близост до авариралия кораб Vera Su, но до приключването на работата по този текст резултатите от анализа им все още не бяха публикувани. Неофициално от пресцентъра на дирекцията съобщиха за "Дневник", че в тях към момента нямало нищо обезпокояващо. Едва днес сутринта обаче са взети проби от по-голяма дълбочина след вчерашното разпиляване на големи количества урея в морето край Яйлата. Тези резултати, които могат да дадат яснота за евентуални поражения върху преминаващите пасажи риба, щели да бъдат готови едва привечер утре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK