Фандъкова: Парното в София няма да спре

Фандъкова: Парното в София няма да спре

© Цветелина Белутова, КапиталЦената на парното в София не трябва да бъде повишавана, призова кметът на София Йорданка Фандъкова. "С това съм напълно съгласна с министъра на енергетиката и с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране", добави тя. Действащата тарифа на "Топлофикация София" е със заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегаватчас. За август тя е 57,6 лв., за септември вече е 69,4 лв., а от 1 октомври се очаква нова по-висока цена на природния газ.


Тази разлика в цената трябва да бъде компенсирана от държавата, в противен случай "Топлофикация София", която е най-големият клиент на "Булгаргаз", ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и категорично няма да може да покрива задълженията си. Само за периода юли-септември от повишената цена на природния газ финансовата дупка е 11 млн.лв., предупреди Фандъкова.


Парното в София няма да спре, обеща тя след проведена среща със служебния министър на енергетиката Андрей Живков. По повод обявените мерки от служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради повишаването на цените на електроенергията, кметът на София призова да се изготвят такива и заради същия проблем с природния газ.
"Топлофикация София" е най-големият потребител на природен газ в страната и отоплява близо 1 млн.души. Затова искаме правителството да предвиди отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза, която би се отразила директно на предприятията и на цялата енергийна система на страната", допълни Фандъкова.


Доставчикът "Булгаргаз" обяви вчера, 27 септември, че е завел поредно дело срещу "Топлофикация София", като този път искът е за 54 млн. лева. Изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов посочи, че в момента просрочените задължения на столичното дружество за природен газ са за 105 млн. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK