Лозан Панов няма да присъства на избора на нови членове на съдебния съвет

На днешното заседание председателят на Върховния касационен съд обяви, че няма да открие общото събрание на съдиите, а по-късно се разбра, че изобщо няма да присъства на него

© Георги Кожухаров

На днешното заседание председателят на Върховния касационен съд обяви, че няма да открие общото събрание на съдиите, а по-късно се разбра, че изобщо няма да присъства на негоПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нито ще открие, нито ще присъства на общото събрание на съдиите на 9 и 16 октомври, когато трябва да бъдат избрани двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които да заемат местата на подалите оставки Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Кандидатите за членове на ВСС са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от ОС - Варна.


"Заявявам, че няма да участвам в откриването на общото събрание", каза днес Панов по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС, цитиран от lex.bg. Председателят на ВКС не обясни причините за решението си, но то идва на фона на продължаващи призиви от Съюза на съдиите в България за оставки както на всички изборни членове на колегията, така и на целия състав на ВСС.


Решението на Панов бе обявено, след като председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков предложи общото събрание да се проведе изцяло онлайн заради ограниченията заради коронавируса.
В заповедта за свикване на общото събрание се предвиждаше на 9 октомври магистратите да се съберат в зала "Арена Армеец" за определяне на избирателна и на секционна комисия и изслушване на кандидатите. Самото гласуване на 16 октомври ще се проведе в Съдебната палата, припомня lex.bg.


Заради последните заповеди на министъра на здравеопазването и забраната за провеждане на подобни масови струпвания на много хора се наложи обсъждане на други възможности за провеждане на избора. Чолаков предложи кандидатите да бъдат изслушани онлайн, а Атанаска Дишева - да се запълни капацитетът на залата с допустимия брой от 30 съдии със сертификат за ваксина или документ, че са преболедували, а останалите да се включат с въпроси чрез видеоконферентна връзка.


Според Чолаков обаче това ще затрудни достъпа, ще е трудно да се прецени кой да бъде в залата и кой не, а същевременно ще стане и по-скъпо, защото ще се плаща и за зала, и за камери в съдилищата.


Председателят на ВКС обаче напомни, че може да се използва тържествената зала 15 в Съдебната палата при строго спазване на противоепидемичните мерки. Различни варианти ще бъдат обсъждани на пленума на ВСС следващата седмица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK