Кои са адвокатите на Делян Пеевски в САЩ и как опровергават ДПС

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ в 44-ото Народно събрание. Председателят на ДПС често защитава бившия депутат

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ в 44-ото Народно събрание. Председателят на ДПС често защитава бившия депутатНа около километър от Белия дом, по "Пенсилвания авеню" в посока Капитолия, се намира старата поща на Вашингтон, в която сега е луксозният хотел "Тръмп" на бившия американски президент. Точно срещу него в офис сграда е централата на една от най-влиятелните адвокатски кантори в страната. Основаната в 1873 г. във Филаделфия "Морган Люис и Бокъс" ("Morgan Lewis & Bockius, LLP") с над 2200 адвокати и специалисти покрива нуждите на клиенти от всевъзможни сектори и има офиси в Северна Америка, Азия, Европа и Близкия изток, включително Дубай.


Това е кантората, която представлява интересите на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в САЩ във връзка със санкционирането му по Глобалния закон "Магнитски" на 2 юни 2021 г. Името ѝ се появи и през 2019 г. като негов защитник по друг случай - дело във федерален съд с иск срещу него за 200 милиона долара по закон за борба с мафията, пране на пари и корумпирани организации.


Кантората потвърди, че представлява Пеевски и за "Магнитски", в писмо от 20 септември, изпратено до български медии, отчасти в отговор на публикуваното в "Дневник" мнение на Майкъл Харис, лобист на братя Бобокови в САЩ. В текста се казва, че Харис е твърдял, че има доказателства, подкрепящи решението на OFAC, "което би изисквало американско официално лице да наруши няколко закона, като предостави тази информация".
В позицията на американеца в "Дневник" никъде не се споменава за информация, дошла от OFAC. Той казва: "Доказателствата, довели до санкциите на финансовото ни министерство срещу Пеевски, са огромно количество. Те са много по-ясни, по-изчерпателни и по-изобличаващи, отколкото доказателствата, които обикновено се представят в американски съд." В самото съобщение на финансовото министерство за санкционираните по "Магнитски" българи са изредени доста обвинения и няколко конкретни примера, макар и с неразкрити други имена на участвали в тях.


Името на Харис беше замесено от ДПС в България и Европа в кампанията, която партията води в защита на Пеевски и в която се опитва да внуши, че с пари, платени от някого в България, били подведени официалните власти в САЩ за Делян Пеевски.


По този повод "Дневник" изпрати въпроси на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), но към приключването на статията отговори не бяха получени.


Само санкционираният може да знае


От "Морган Люис" казват още, че "всякакви изказвания на лица извън американското правителство, че санкционираният е "виновен" и че OFAC има достатъчно доказателства, не може да се смятат за основателни, тъй като американският закон забранява разкриването пред частно лице на специфична информация и на източниците, на които са разчитали САЩ, освен пред санкционираното физическо или юридическо лице".


Този аргумент по повод думите на Маршал Харис обаче важи и за твърденията, идващи от ДПС, за невинността на Делян Пеевски. Кантората, която го представлява, на практика казва, че нито партията, нито депутати от нея, нито който и да е негов неоторизиран защитник в България или чужбина разполага с фактите и доказателствата на OFAC, за да претендира, че те са неоснователни или резултат на "подвеждане", дошло от България.


Самият Пеевски е коментирал публично два пъти след налагането на санкциите - първия път веднага след съобщаването им, когато ги определи като "абсолютно недопустим и тенденциозен" акт, и малко по-късно по повод списък с фирми на санкционираните, изготвен от българското финансово министерство - той опроверга за определена компания и връзките си с нея. Няма официална информация бившият депутат да е получил достъп до информация от OFAC. "Морган Люис" също не посочват в писмото си, че разполагат с такава като негови представители.


На този фон български и евродепутати от ДПС твърдят, че санкциите се "несъстоятелни" или че факти и доказателства срещу Певски няма. От писмото на кантората се разбира, че и те няма как да имат подобна информация, т.е. директните твърдения от трети лица за виновност или невинност и на каква база са решенията на американските институции на този етап са заблуждаващи.


Писмото на "Морган Люис" бе представено в български издания с подвеждащи заглавия от типа на "US адвокат каза кога падат санкциите срещу Пеевски". В текста няма подобно нещо - съобщено е, че от името на Пеевски е започната процедура пред OFAC и Държавния департамент (той също го санкционира на основание президентска Заповед 13818) с искане за изваждането му от списъка на санкционираните, "ако това бъде разрешено".


Внимателният прочит на писмото показва, че не е изрично посочено, че "Морган Люис" са наети да защитават Пеевски пред федерален съд, ако се стигне до такъв иск. Иначе казано, ясно е, че са наети за процедурата, която и "Дневник" описа преди време с обяснението от OFAC, че не е задължително това да прави адвокатска кантора, а може лично засегнатият да започне обжалване.


В текста се отбелязва споменатият процес за изваждане на санкциониран от списъка на OFAC и се разбира, че адвокатите по-скоро помагат за правилното оформяне и представяне на правни и фактически основания на искането за изваждане от списъка и изискване на информация от американските агенции.


Петзвездният хотел "Тръмп" (вдясно) в бившата поща във Вашингтон и сградата с офиса на "Морган Люис" (вляво) от другата страна на "Пенсилвания авеню"

© google.com/maps

Петзвездният хотел "Тръмп" (вдясно) в бившата поща във Вашингтон и сградата с офиса на "Морган Люис" (вляво) от другата страна на "Пенсилвания авеню"


Иск във федерален съд е следваща стъпка


От "Морган Люис" допълват как може да се стигне до федерален съд, пред който Министерството на финансите трябва да докаже достатъчно основание за действията си. "В противен случай федералните съдилища може да отменят решенията на OFAC, както се е случвало в предишни случаи, в които тази служба не е предоставяла подобни доказателства", пишат още от кантората.


Въпросът за достатъчните основания за санкциониране от САЩ е коментиран от години в редица издания и правни портали и там неведнъж е обяснявано, че обикновено информацията, събрана за конкретно лице или фирма, е далеч по-изчерпателна от оскъдните факти, които се разпространяват публично. За решението се използва най-безспорната част от нея, включително за да не се изчаква прекалено с предприемането на наказанието.


Но междувременно продължава събирането от властите на още данни, включително защото има задължение до 30 септември всяка година на OFAC да се изпраща информация - включително от засегнатия - за това какво е било замразено и блокирано заради санкциите в САЩ, тъй като службата обикновено не знае абсолютно всичко за санкционирания. Освен това инструкция на OFAC от 21 юни 2019 г. разшири обхвата на исканата информация - банки и институции да докладват не само за блокирани, но и за отхвърлени транзакции по активи на санкционирания.


Стигне ли се до съд, Министерството на финансите може да използва информация, събрана от разузнавателни източници не само на министерството, но и на други агенции на САЩ или подадена от партньори поверителна или секретна информация.


За да може един адвокат да борави с такива данни, той трябва да и има нужното ниво на достъп до такава информация, засягаща националната сигурност.


Защо тази кантора


Затова не е изненадващо, че с конкретния случай на Делян Пеевски се е заел Кенет Нуненкамп, партньор в "Морган Люис", отговарящ и за казуси, свързани с националната сигурност, и представлявал клиенти пред министерствата на външните работи, на вътрешната сигурност, на отбраната, на финансите и на външната търговия на САЩ.


Кариерата му включва и работа във военната прокуратура на военноморските сили на САЩ и вътрешни разследвания за нарушаване на закони и регулации, от което може да произтичат санкции. Той знае как да подготви, задейства и приложи план за проверка, подаване на искове и информация - доброволно разкриваща или отговаряща на искане за разкриване на данни - интервюта със свидетели, правни съвети за фирми и извънсъдебно уреждане на спорове, пише в личния му профил във фирмата.


"Ако клиент има въпрос, незабавно ще намерим човек в глобалната ни мрежа, който има отговор за него", обясняват от кантората. Тя обслужва около 90% от компаниите в списъка Fortune 100, което я нарежда в елитната категория Big Law кантори. Където и хонорарите са солидни, но и точно "Морган Люис" са известни с това, че работят pro bono за близо 1800 клиенти годишно.


Самата кантора се случва да е обект на съдебни действия, включително заради свои прочути клиенти. Такъв е Доналд Тръмп и нейни специалисти са помагали на неговата Trump Organization по данъчни въпроси. Сега Летиша Джеймс, главният прокурор на Ню Йорк, включи "Морган Люис" сред фирмите, от които изисква хиляди документи във връзка с това какви данъци е плащал Тръмп.


В конкретния случай кантората не е обвинена в нищо, но агенция "Блумбърг" цитира данъчна адвокатка от Калифорния, която казва, че "на адвокатите са позволени грешки, но не им е позволено умишлено да дават лош съвет или да прикриват престъпление".


Двама служители на "Морган Люис" попаднаха под прожекторите покрай този случай - Шери Дилън и Уилям Нелсън, работили за бившия президент от 2005 г. Дилън бе до Тръмп на пресконференцията му от 2016 г., на която той обеща да се оттегли от участие в бизнеса, сочейки към купчина документи, които обеща на направи общодостъпни, след като приключат някои одитни проверки. Нелсън написа заедно с Дилън писмо от 2017 г., в което се потвърждаваше, че Тръмп е имал някои бизнес връзки с Русия. След като са прегледали данъчни декларации за 10 години те стигнаха до заключение, че той не дължи пари на руски кредитори. Статията на "Блумбърг" по темата беше озаглавена "Сагата с данъците на Тръмп показва границата между това да си адвокат и да си съучастник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Аз лично избирам да вярвам, че американците направиха жест на благодарност към Борисов заради самолетите и изгониха основния му трън от страната.

  Колкото до адвокатите, единственото, което мога да кажа от известен личен опит е, че 100 от тях на морското дъно е само едно добро начало.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  ДПС е враг на България.

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Набедиха го мунчето и това е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Да си адвокат на този..... е дъното на човешкото дъно!!)!

 5. 5 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ясно. Никой няма информация, но всички се изказват за какво ли не.

  Корпулентният е отблъскващ и бизнеса му изглежда доста нечистоплътен, обаче и статията е крайно тенденциозна в стремежа си да опакова заедно Тръмп и Пеевски.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Хората са професионалисти, просто ще приберат едни пари, много пари.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  За самолетите заслугата е изцяло на Доган.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  И като благодарност, американците разследват спонсора на Доган?

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  " Името ѝ се появи и през 2019 г. като негов защитник по друг случай - дело във федерален съд с иск срещу него от 200 милиона долара по закон за борба с мафията, пране на пари и корумпирани организации."

  Това дело по закона RICO е много по-опасно и съсипващо. Делата не се гледат по-общия ред, макар да се водят в стандартните съдилища.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Дали пък кръга около Шиши не спасява някой друг. Не е ясно дали списъка с попадналите под ударите на "Магнитски" няма да се добавят нови имена.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Хората са професионалисти, просто ще приберат едни пари, много пари.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Без да направят нищо по въпроса за изваждането на корпулентния "депутат" (с по-малко от пръстите на едната ръка изказвания за няколкото му мандата като такъв) от списъка.
  Шишко, няма спасение за теб!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Проблемът не е в Делян Пеевски!
  Защото след като държавата се справи с него, върхушката на дпс ще роди друг Делян Пеевски!
  Проблемът е в това, че не се спазва Конституцията!
  Конституция на Република България, Глава първа, Чл. 11, ал.4: "...Не може да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа..."
  Следователно, ЦИК трябва да откаже регистрация на дпс! Нека дпс да обжалват, а Конституционния съд да обясни защо дпс не е етническа партия.
  Ако е необходимо, ще се приеме закон, който да регламентира, кога една партия е етническа...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":
  Това с парите е ясно, но не знам дали тези момчета са гледали онзи прекрасен филм "Адвокат на дявола"!
  Защото "не всичко е пари, приятелю" не е само текст от песен...в този живот всичко се плаща... и те не само с пари!!!

 14. 14 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqni парите не меришат,а защо се усеща такава воня?!

  Тиква под наем.
 15. 15 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Любопитно

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  професионалисти не е синоним на мораЛ

  Тиква под наем.
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  За да е ясно къде живеем и как сме управлявани. За Хърватска отпадат визите а за нас Магнитски.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Любопитно

  А как им плаща? Нали е забранено на каквато и да е американска фирма или гражданин да върши бизнес с Пеевски?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  По-нагли същества от депесарите аз не познавам!

  Комунистите са виновни!
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Гневно

  За да е ясно къде живеем и как сме управлявани. За Хърватска отпадат визите а за нас Магнитски.
  —цитат от коментар 16 на К2


  И Хърватска ще влезе преди нас в Еврозоната!

  Май не бе добра идея да избираме пожарникар да управлява държавата! И така три пъти!

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Добра реклама на Морган Люис.
  Изглежда като платена.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Правилно или не са наложени мерките по тези закони знаят, както се казва и в материала, институциите които ги налагат и попадналото по ударите лице.
  Но не ми е ясно, това заставане на амбразурата в защита на шиши от ДПС като организация и отделните лица като "ментата" например от какво е мотивирано. Глупост ли или са притискани до стената със съответните документи и доказателства за съвместни криминални действия е въпроса и отговора е "по-скоро да".

 23. 23 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Въпреки високото ниво на тенденциозност и не особено голям професионализъм в тази статия, информацията в нея (поне част) е изключителна важна за нас, за всички нас. Но съдейки по броя коментари и изказвания и + и - под коментарите, е много по-важно да се изказваме подготвени и неподготвени за ваксини и други глупости, а не да се интересуваме от сериозните проблеми. Например ако човекът от снимката не беше крал толкова много от парите ни, както и тези зад него, сега щяхме да сме в пъти по-добре като медицински грижи за населението,нямаше да сме на първите места по смъртност със или без пандемия, за култура пари и т.н. и т.н. Или например да се поинтересуваме защо човека убил Милен Цветков скоро ще е на свобода. И много други неща от близките две три години. Няма да ми стигне цяла страница да давам примери.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#15] от "TzZar":

  "професионалисти не е синоним на мораЛ"

  Да, не е.
  А пък на адвокатската професия моралът изобщо не влиза в длъжностната характеристика :)

 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  "Май не бе добра идея да избираме пожарникар да управлява държавата! И така три пъти!"

  Ха ха ха! И тук не сме уникални - шведите си избират заварчик да управлява държавата им. И така три пъти. Да не ти описвам как са я закършили в момента (пореден взрив оня ден).

  Ма то и с предишния премиер, дето е икономист, не случиха...

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#23] от "Sergei Gorbachov":

  "Например ако човекът от снимката не беше крал толкова много от парите ни, както и тези зад него, сега щяхме да сме в пъти по-добре като медицински грижи за населението"

  Човекът от снимката е велик дарител и най-голям благодетел на здравеопазването и на неговите търговски дружества. Явно не сте добре информирани, че първите китайски респиратори бяха внесени и дарени от Пеевски
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarite-ot-vma-i-pirogov-poluchiha-darenite-respiratori-ot-peevski-snimki-2220685 .
  Маски, предпазни облекла пакети с храна, фурми, фурми все дарения, от които фирмите на Пеевски и свързани с него, Интръст, Градус, Крина реализираха милионни печалби.
  Ако "надареното" население обиди или се отнася пренебрежително към благодетеля си - велик дарител, то дарителят може да си оттегли даренията ... в левовата равностойност ... втори път.

  Като говорим за професионализъм, да Ви питам Кое е професионалното действие: Да се дари нещо като му се обяви тройно по-висока цена? Да се приеме дарение на тройно по-висока цена без да влезе в употреба? Или да се отразят тези "велики дарения" без да се знаят качеството на дарените стоки и договорът за дарение?

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#14] от "TzZar":

  Вонята не е от парите, а от мазната политическа корпорация, която вече 30 години издевателства над снагата на Отечеството!!!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  " Кантората, която го представлява, на практика казва, че нито партията, нито депутати от нея, нито който и да е негов неоторизиран защитник в България или чужбина разполага с фактите и доказателствата на OFAC, за да претендира, че те са неоснователни или резултат на "подвеждане", дошло от България."
  Всички коментари по-нататък са излишни.

 29. 29 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Една граматическа грешка: "Основаната в 1873 г. във Филаделфия..." Редакцията на Дневник, г-н Карабоев, в този случай се използва думата "през", а не "в".

 30. 30 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  До коментар [#24] от "areta":

  моля,моля имат си етична комисия,каквото и да означава ;-)

  Тиква под наем.
 31. 31 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Разстроено

  До коментар [#25] от "areta":

  да ги ожалиш шведите с техния мижав стандарт на живот.

  Тиква под наем.
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Тук се налага да припомним колко ризи се разкъсаха и колко клетви се изрекоха, че нямало доказателства и че американците ТРЯБВАЛО да НИ ги дадат черно на бяло. Сега става ли ви ясно, таварисчи, че доказателства няма да бъдат публикувани ИЗОБЩО. Дори адвокатите да ударят на камък с OFAC и се стигне до съд, то със сигурност процесът няма да е публичен. Това е суверенно решение на американската страна и тя не е длъжна да споделя фактите публично. Факт е, че засегнатата страна има достатъчно законови гаранции да се защити. Остава неясно кой е Карабоев и какви са тези намеци за Тръмп? И не, централата на Morgan Lewis е във Филаделфия, а срещу хотела е само едно от десетките представителства на кантората по цял свят.

 33. 33 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Разстроено

  До коментар [#27] от "selqnin":
  радвам се че сте го осъзнали. + и от мен.

  Тиква под наем.
 34. 34 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Весело

  До коментар [#32] от "Lemmy":
  черен бойко,кой друг !?

  Тиква под наем.
 35. 35 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Проблемът не е в Делян Пеевски! Защото след като държавата се справи с него, върхушката на дпс ще роди друг Делян Пеевски! Проблемът е в това, че не се спазва Конституцията! Конституция на Република България, Глава първа, Чл. 11, ал.4: "...Не може да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа..."Следователно, ЦИК трябва да откаже регистрация на дпс! Нека дпс да обжалват, а Конституционния съд да обясни защо дпс не е етническа партия. Ако е необходимо, ще се приеме закон, който да регламентира, кога една партия е етническа...
  —цитат от коментар 12 на Рим


  Голям конституционалист се извъди. Я да те питам за явни нарушители на КРБ, като президент и министър назначен от него?
  Ако това канадско момче беше нарушило канадската конституция, какво щеше да му се случи?

 36. 36 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 547 Неутрално

  ТИЯ ЗИМАТ ПАРИ И ТО БАЯ , БЕДНЯЦИТЕ БЪЛГАРСКИ И ТХ ЩЕ ГИ ПЛАТЯТ

 37. 37 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":"Май не бе добра идея да избираме пожарникар да управлява държавата! И така три пъти!"Ха ха ха! И тук не сме уникални - шведите си избират заварчик да управлява държавата им. И така три пъти. Да не ти описвам как са я закършили в момента (пореден взрив оня ден). Ма то и с предишния премиер, дето е икономист, не случиха...
  —цитат от коментар 25 на areta


  Твърдението за "неграмотността" на Борисов е проблем на твърдящия и евтина,ниска тролова квалификация .
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Бойко_Борисов

 38. 38 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":"Май не бе добра идея да избираме пожарникар да управлява държавата! И така три пъти!"Ха ха ха! И тук не сме уникални - шведите си избират заварчик да управлява държавата им. И така три пъти. Да не ти описвам как са я закършили в момента (пореден взрив оня ден). Ма то и с предишния премиер, дето е икономист, не случиха...
  —цитат от коментар 25 на areta


  Толкова са прости, че раздават най-пристижните награди за наука в света.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":Хората са професионалисти, просто ще приберат едни пари, много пари.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Много пари, наши пари...

 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Лобистът на Бобокови Маршал Харис срещу адвокатите на Пеевски от "Морган Люис". Две несъпоставими величини. Не е въпрос дали Пеевски е ангел, а Бобокови дяволи. Поуката е, че не всичко, което Америка казва по наш казус, трябва да се възприема буквално, като пътеводна звезда. Има Америка и Америка. Има, в последна сметка, техни си политически напрежения, симпатии и антипатии. Предишният президент покани лично Борисов и го похвали - страхотни сте. Дори ни даде за пример на немците. Там политическите напрежения доведоха до крайности и новата администрация се счита за отрицание на старата. Но след 1-2 години не се знае. Предишните пак ще дойдат. Това се отнася и за руснаците. Бай Тошо им беше най-предания и близък. Но точно те го свалиха. Но това не се отнася до Евросъюза, обаче. В чиито парламент имаме депутати, участваме в Еврокомисията с наш еврокомисар, в обсъжданията във вземането на решения, включително и възможности да блокираме много важни относно разширяването, ако не ни устройват.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Не лъжи. Всъщност, против еврозоната е новият ви идол Кокорчо.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#31] от "TzZar":

  "да ги ожалиш шведите с техния мижав стандарт на живот."

  За сега все още не са жалене, но напоследък имат доста проблеми, главно свързани със социалната им система - със здравеопазването, с образованието, с безработицата, с криминалните, с полицията, със съда...

  Ако не се вземат в ръце, може и стандартът им да поспадне в бъдеще.

 44. 44 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#37:"crq18506084"][/quote]

  Къв твърдящ те гони бе!! И лепнал уикипедия ох боже боже :ДДД Неграмотността и простащината на ББ са константа по-силна от основните физични закони

 45. 45 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Как карадайъ защитава пеевски?
  Та той едва говори български.

  Майчиният му език се губи в една родина и няколко прародини.

  Абе пари да падат.

 46. 46 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 905 Неутрално

  “ Доказателствата, довели до санкциите на финансовото ни министерство срещу Пеевски, са огромно количество. Те са много по-ясни, по-изчерпателни и по-изобличаващи, отколкото доказателствата, които обикновено се представят в американски съд.”

  Ами хайде де, сложете ги на масата тези ясни, изчерпателни и изобличаващи доказателства! Даже и масов убиец, и сериен изнасилвач има право на защита, а защитата трябва да има достъп до целия следствен материал, до всяко доказателство, даже и най-дребното! Но голото твърдиние за железните доказателства на финансовото министерство (??) беше достатъчно на харвардската трупа да започни да прави черни списъци!

 47. 47 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "...всякакви изказвания на лица извън американското правителство, че санкционираният е "виновен" и че OFAC има достатъчно доказателства, не може да се смятат за основателни...." С други думи статията в Дневник е пореден буламач, гарниран с взаимно изключващи се хипотези на смучещите калта под ноктите си. Хубавото в случая е, че има заведено дело и истината ще излезе наяве. Тогава някои ще ближат дълбоки рани - с доста сериозни финансови последици, защото бумерангът ще е жесток. Кои са тези някои? Или Пеевски - ако OFAC спечели, или кръгът Капитал, защото ще последва много сериозна разправа с международни клеветници.

 48. 48 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#47] от "xso16686927":
  “ Хубавото в случая е, че има заведено дело и истината ще излезе наяве.”

  Ако излезе. Да имаш право и да получиш право са различни бири. Генерално, не за конкретния случай.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Интересно, докато беше пожарникаря на власт успешно влязохме в чакалнята и имахме всички шансове да влезем навреме. Но от както пожарникаря го няма, някакви умни и красиви познаха да шикалкавят, как трябвало да помислим добре (Василев), как трябвало първо да достигнем европа (Каримански) и т.н. Та дали пожарникаря ще е виновен ако не влезем навреме?

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  "Интересно, докато беше пожарникаря на власт успешно влязохме в чакалнята и имахме всички шансове да влезем навреме."

  Да! Като си купихме акции на ПИБ на цена ДВА пъти над пазарната!

  https://www.segabg.com/hot/category-economy/durzhavata-e-na-minus-100-mln-leva-vlizaneto-na-bbr-pib

 51. 51 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  ДПС трябва вече да са разбрали проблема с Делянчо.
  Американците са пробили Системата. Намерил се е предател сред своите.
  Макар, че "Пеевски" контролираше МВР, ДАНС, Прокуратурата, министерствата и медиите, "вражеските сили" са намерили пролука. Сега от "границата между това да си адвокат и престъпник" всичко е пред очите им.

 52. 52 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Свинята блатска-делигатска окради толкова пари, че може да си позволи всякакви адвокати. Утехата за нас е, че тази кантора ще съдере 9 кожи от прасето. Надяваме се и резултатът от това да е никакъв, но тъй или иначе дебелото прасе е невъзвръщенец за нашата територия. Колкото пари е откраднал, всичките за адвокати да ги даде, аз това му пожелавам.

 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":
  Така е, но парите не миришат, а Пеевски има много дълбоки джобове.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Цитат:
  Глобалния закон "Магнитски"

  ------
  Журналята от цял свят примират от кеф да пишат тая ГРАНДИОЗНА идиотщина...

  Примерно - нашият роден и любим Наказателен кодекс също е световен (глобален - новоговор!)

  Доказвам веднага!

  Чл. 4. (1) Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина.
  ...
  Чл. 5. Наказателният кодекс се прилага и към чужденци, извършили в чужбина престъпления от общ характер, с които се засягат интересите на Република България или на български гражданин.

  --------------
  заб. новелите (кх-кх!) на чл. 4 и чл. 5 са непроменени от 1968 година - т.е. над 50 години нашият НК е ГЛОБАЛЕН...

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#50] от "vassilun":

  Да, дори и така. Ако трябва съм съгласен да си ги купим и на тройна цена щото вложените 10 милиона лева са нищожни на фона на предимствата за цялото общество от влизането в Еврозоната.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Любопитно

  До коментар [#50] от "vassilun":Да, дори и така. Ако трябва съм съгласен да си ги купим и на тройна цена щото вложените 10 милиона лева са нищожни на фона на предимствата за цялото общество от влизането в Еврозоната.
  —цитат от коментар 55 на m17


  Колко са вложени? Десет милиона или 140 милиона?

  https://www.mediapool.bg/darzhavata-kupuva-do-19-ot-pib-za-140-mln-lv-news308525.html

  Много си ларж! Но не с твоите пари, а с парите на хората! Не е случайно, че си фен на пожарникаря, защото и той така раздаваше не от своите пари през прозореца на джипката!

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  Имали БОЛ пари....:) Няма случай влезлите в списъка да излязат :)

 58. 58 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Те в момента от десет кладенеца вода ще носят само и само да го оневинят. За жалост много хора са с грешна представа за законодателството в Америка и правилата на OFAC.

 59. 59 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Май "Магнитски" се е прицелил в краченцата на АА, ББ и ВГ.

 60. 60 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 516 Неутрално

  С цареството на дебелата лоена свинка е свършено. ДПС колкото и да подскачат нищо не могат да напрвят

 61. 61 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Хм, а как Пеевски е платил на тия? С подставено лице и това ОК ли е?

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#56] от "vassilun":

  Всяко нещо на този свят си има цена. И ако цената на бъдещето на България в ЕС е 140милиона, аз съм ок и давам своята част през данъците си. И дори да беше 1400 милиона пак съм съгласен защото възможността да бъдем в клуба на 30+ най-развитите и богати държави на този свят ще ни донесе неизмеримо по-големи ползи.

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#62] от "m17":

  "И ако цената на бъдещето на България в ЕС е 140милиона, аз съм ок и давам своята част през данъците си."

  Много си дащен! А Цеко си има неговия апартамент в Манхатън! Аз и ти му го плащаме!

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Така те прикриват следите
  на истинските бандити ;)

  До коментар [#8] от "fkm26555709":
  До коментар [#7] от "дерибеев":

  И като благодарност, американците разследват
  спонсора на Доган?

 65. 65 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "fpyyh":

  Това не важи, когато плащаш на адвокат. Всеки има право на защита, когато си плаща, дори свинята.

  ... с двеста...
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Хей, sera, sera...
  Whatever will be, will be.
  The future's not ours to see.

  https://www.google.com/search?q=sera+sera+whatever+will+be+will+be+lyrics&source=hp&ei=BSFWYcS7KeWOxc8Pl6SqsAo&iflsig=ALs-wAMAAAAAYVYvFSwvmJqZ0psNpPqImjRr_yXrqrXb&oq=sera+sera+whatever+will+be+will+be+lyrics&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYATIHCC4QDRCTAjIECAAQDTIECAAQDTIGCAAQDRAeMggIABANEAUQHjoFCAAQgAQ6BQguEIAEOgsILhCABBDHARCjAjoLCC4QgAQQxwEQ0QM6CAguEIAEEJMCSgUIOxIBMVCrGljvXmC5tQFoAHAAeAGAAYoPiAGydJIBBzYtMS41LjSYAQCgAQGwAQA&sclient=gws-wiz

  ***

  Обвинителите адвокати на олигарх от ДПС... да сложат некакви доказателства... Ама нямат.

  От друга страна:
  ако си "Магнитски" обвиняем олигарх, не е лесно.

  Публикацията пише, че ти имаш пълен достъп до обвинителната информация.
  Но твоите адвокати... _и_ твоите адвокати имат,
  ама условно.

  Твоят адвокат, по закон, следвало казват да има специални права за достъп до обвинителната информация.
  Иначе: адвокат игнорант по случая.

  Колкото и богат олигарх да си, системата ще те разори.
  § 22 (Параграфът!)

  До коментар [#46] от "Сара":

  “ Доказателствата, довели до санкциите на финансовото ни министерство срещу Пеевски, са огромно количество.
  Те са много по-ясни, по-изчерпателни и по-изобличаващи,
  отколкото доказателствата, които обикновено се представят в американски съд.”

  Ами хайде де, сложете ги на масата тези ясни, изчерпателни
  и изобличаващи доказателства!

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNITED

  Еврика, да ;)

  Закон определящ сега.
  Кога една етническа партия е (з)верски расистки:
  русофилска или
  туркофилска или
  македонофилска или
  т.н. etc.

  До коментар [#12] от "Рим":

  Проблемът не е в Делян Пеевски!
  Защото след като държавата се справи с него, върхушката на дпс ще роди друг Делян Пеевски!

  Проблемът е в това, че не се спазва Конституцията!
  Конституция на Република България, Глава първа, Чл. 11, ал.4: "...

  Не може да се образуват политически партии на
  етническа,
  расова или
  верска основа..."

  Следователно, ЦИК трябва да откаже регистрация на дпс! Нека дпс да обжалват, а Конституционния съд да обясни защо дпс не е етническа партия.

  Ако е необходимо, ще се приеме закон, който да регламентира,
  кога една партия е етническа...

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#54] от "Аскет":

  "т.е. над 50 години нашият НК е ГЛОБАЛЕН..."

  Нашият Наказателен кодекс, приет на 1 май 1968 г., от 52 години, опс повече от 40 г., считано от 1981 г., НЕ Е ГЛОБАЛЕН - глобите са определени в левове (напр., чл. 135, актуален със "глобалната заразна ситуация" Чл. 135. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който, като знае, че страда от венерическа болест, зарази другиго със същата болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до двеста лева.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако в случая на предходната алинея заразените са непълнолетни лица до 16-годишна възраст или са заразени повече от две лица, наказанието е лишаване от свобода до пет години или глоба до петстотин лева.)

  "Кога ще стигнем американците" или кога нашият НК ще "намагнизизирва" банковите транзакции? - Когато българския лЪв влезе в кошницата поне на "специалните права на тираж" ... или се заговори за "петро-левове" така, че ръцете на петролните шейхове да затреперват при мисълта, че може да се разплащат в различна от лЪв-а валута.
  https://www.investor.bg/novini/130/a/mvf-na-krachka-ot-vkliuchvane-na-iuana-vyv-valutnata-si-koshnica-206910/
  "СПТ е вид международен резервен актив, който МВФ създаде през 1969 г., за да замени системата на фиксирани валутни курсове Бретън Уудс, която бе създадена в края на Втората световна война. Бретънудската система (Bretton Woods system) е международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания, установена в резултат на провеждането на специална международна конференция, състояла се от 1 до 22 юли 1944 г.
  ...
  Първоначално стойността им е определена като стойността на 0,888671 грама злато. След провала на Бретънудската валутна система през 1973 г. СПТ се предефинират като „кошница от валути“. Между 1974 и 1981 г. валутите, които са влизали в кошницата са 16, но след 1981 г. броят им бе намален на 5. Днес в нея влизат четири валути: еврото, японската йена, британската лира и американският долар. Това са валутите на страните, които имат най-голям износ. "

  Това е от към "стойността" на американския закон Магнитски. От към правната същност, по него не се повдигат обвинения за престъпления - сравнението с НК е пресилено, да не кажа - неудачно. Законът Магнитски е олицетворение на "американската мечта" за елиминиране на корупцията ...чрез хомогенизиране чрез доларовите (или през американска банка) на международните "свободни пазарни" разплащания. Всеки е свободен да мечтае за щастие. Едни виждат щастието, ако се "изчъгъртат" корупционните плащания. Малко е като щастлив кон с капаци, защото "щастливата американска демокрация" се прави на ударена за местата на разплащания, офшорните зони, подхранващи корупцията.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#47] от "xso16686927":

  "Хубавото в случая е, че има заведено дело и истината ще излезе наяве. Тогава някои ще ближат дълбоки рани - с доста сериозни финансови последици, защото бумерангът ще е жесток."

  Умнико, къде прочетохте, че е "заведено дело"!? Разлика между "дело" (съдебно отсъждане) и "процедура" (административна отсъждане - забрана ... като да не влизаш в бар без Ковид сертификат или да не пипаш американски долари докато не изясниш как, от кого и за какво си се сдобил с тях) правите ли?

  "съобщено е, че от името на Пеевски е започната ПРОЦЕДУРА пред OFAC и Държавния департамент (той също го санкционира на основание президентска Заповед 13818) с искане за изваждането му от списъка на санкционираните, "ако това бъде разрешено"."

  Сиреч, кантората "Морган Люис и Бокъс" ще лази на колене вместо Пеевски и ще отправя молитви към OFAC и Държавния департамент да "забравят", че Пеевски е барал долари, защото видите ли, "ръцете му били чисти" ... като на ангел.

  При все че съм заклет критик на САЩисаната външна политика, без никога да съм отричал огромния информационен ресурс, който САЩ са успели да мобилизират за управлението си, не виждам как могат да им "бъдат затворени очите":
  - от една страна имаме потенциален измамник в лицето на Пеевски в делото "Case No. 18-cv-11072" пред окръжния съд на Ню Йорк - https://www.bg-voice.com/wp-content/uploads/2019/02/delo-sreshtu-Peevski-NYC-complaint.pdf ;
  - от друга страна имаме "олигарх" - човек, който с промяната на Закона (Закона за банковата несъстоятелност) се облагодетелствува -
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/40b77e0d-c023-4fd1-91b9-188bd26e94a4
  (КС)
  Р Е Ш И :
  Обявява за противоконституционни разпоредбите на § 5, ал. 1- 4, § 6, ал. 1 и 2, § 7 и § 8 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (обн. ДВ, бр. 22 от 2018 г., доп. ДВ, бр. 33 от 2019 г., в сила от 19.04.2019 г.), чл. 60а, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност (обн. ДВ, бр. 22 от 2015 г., доп. ДВ, бр. 33 от 2019 г., в сила от 19.04.2019 г.), § 16 от Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (обн. ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) и чл. 60б, ал. 1, 2 и 3 от Закона за банковата несъстоятелност (обн. ДВ, бр. 22 от 2018 г., в сила от 16.03.2018 г.).
  - и то безскрупулен олигарх-измамник - със фалшива медия пропагандира несъстояли се събития или решения (КС бил отхвърлил искането на "политика-съдия" Лозан Панов, каквото не е отправяно) -
  "https://europost.eu/en/a/view/cc-rejects-scc-attempt-to-torpedo-the-peevski-amendments-25353
  "The Constitutional Court (CC) has rejected the Supreme Court of Cassation’s attempt to nullify one of the amendments to the Bank Insolvency Act designed to facilitate bringing back assets to the CorpBank insolvency estate.
  A year ago, the Commercial College of the court headed by Lozan Panov (the SCC) asked the CC to declare Paragraph 8 of the transitional and final provisions of the abovementioned regulatory act unconstitutional. The paragraph in question enters into force with an antedate and stipulates that any set-off recorded in the books after the date CorpBank was placed under special supervision by the Bulgarian National Bank (BNB), i.e. 20 June 2014, shall be considered null.
  It was introduced to parliament by lawmaker and Telegraph Media publisher Delyan Peevski and his fellow Movement for Rights and Freedoms MPs Yordan Tsonev and Hamid Hamid and passed by the legislator in 2018."

  А ако държите на любовта си към мамни-прасчо, данчо салфетката и други сарайски богомолки, ей Ви тук становището на Върховния административен съд, написано като за простаци:
  http://www.constcourt.bg/bg/Acts/Download/86f8ed28-7db3-4e58-9263-ef2ec2e32a93

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Американците не искат от българските институции да правят каквото и да било по отношение на санкционираните лица. Институциите ни сами предприемат действия спрямо тях. Смеят ли да не го направят 😜

 71. 71 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Да си адвокат на този..... е дъното на човешкото дъно!!)!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  И защо?
  А да гласуваш за човек като Пеевски какво е?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK