Експерти: Шофьорът, причинил катастрофата с Милен Цветков, е психически здрав

За днешното заседание Николов дойде без конвой от съдебна охрана, след като бе освободен под домашен арест

© Георги Кожухаров

За днешното заседание Николов дойде без конвой от съдебна охрана, след като бе освободен под домашен арестСофийският градски съд (СГС) изслуша съдебно-психиатрична експертиза, според която подсъдимият за смъртта на Милен Цветков е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Освен това магистратите изискаха информация от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дали фирмата, от която подсъдимият Кристиан Николов е купил чай и паста със съдържание на вещества от канабис, са лицензирани, какво е съдържанието на двата продукта и дали се продават свободно на пазара в България.


Освен това от фирмата производител се изисква да предостави опаковки от двата продукта, за да бъдат изследвани в допълнителна експертиза и да се установи дали са повлияли по някакъв начин на Николов преди катастрофата на 19 април м.г. По искане на защитата съдът изиска и справка от прокуратурата дали срещу фирмата, която предлага на българския пазар тези продукти, са образувани досъдебни производства и какво се е случило с тях.


На днешното заседание магистратите изслушаха комплексна съдебно-психологична и психиатрична експертиза, според която Николов е вменяем и не страда от психични заболявания, които биха попречили да носи наказателна отговорност. В отговор на въпроси на защитата експертите разясниха, че макар да не е имало изричен въпрос в експертизата, те не са установили Кристиан Николов да е склонен на импулсивни действия. Според вещите лица употребата на наркотични вещества, открити в тялото му след катастрофата, са стимуланти и не може да доведат до "успиване", за каквото спомена пътникът на предната седалка и свидетел по делото Георги Иванов в показанията си. Точно обратното - кокаинът и амфетамините са възбуждащи вещества, които биха могли да доведат до импулсивност и дори агресивно поведение, но това е временен ефект от наркотиците, а не траен модел на поведение.
Вещите лица са питали Николов как се е чувствал по време на катастрофата и след това и по думите им първоначално е бил в емоционален шок, който с времето е намалял, а по-късно е изпитвал тревожност за бъдещето. Посочиха и че в ареста и затвора е получавал психологическа и духовна помощ. Вещите лица го определиха като интелигентен човек, който не се старае да доминира и да изпъква със социалното и финансовото си положение.


За следващото заседание по делото се очаква да бъдат представени новите доказателства и да се изслуша експертизата, назначена днес от съдебния състав.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK