Съдебният съвет даде старт на процедурата за избор на наследник на Лозан Панов

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари, а до 14 януари Висшият съдебен съвет ще гласува и избере негов наследник

© Георги Кожухаров

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари, а до 14 януари Висшият съдебен съвет ще гласува и избере негов наследникЕдинодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) официално откри процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд, който да наследи Лозан Панов на поста след изтичане на мандата му. Точката бе първа в дневния ред на пленума, а самата процедура продължава 6 месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление, а на финала ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд.


Председателят на ВКС е един от "тримата големи" в съдебната система заедно с главния прокурор и председателя на Върховния административен съд и е член по право на Висшия съдебен съвет. Графикът предвижда процедурата да приключи на 14 януари 2022 г. с изслушване на кандидатите и изборът на един от тях чрез гласуване.


Вчера бе съобщено, че председателят на ВКС свиква пленума на съда днес, за да бъде обсъдена процедурата. Заради епидемичната обстановка заседанието ще се проведе чрез видеоконферентна връзка.
Целта е върховните съдии да се запознаят с приетия времеви график за провеждане на процедурата, като ще имат възможност да дискутират и да изложат позициите си по повод на изключително важната роля на Пленума на ВКС в процеса на избиране на следващия административен ръководител на съда.


Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г., а според Закона за съдебната власт процедурата за избор на нов шеф се открива не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата.


Задължителни условия за кандидатите е да имат 12 години юридически стаж, да са представили концепция за работата си като председател на ВКС, декларация за имотно състояние и произход на средствата за придобиване на имуществото по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет.


Право да номинират кандидати имат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В момента колегията се състои от 10 съдии, като мнозинството (6 от тях) са избрани от квотата на Народното събрание, а 4-ма са избрани от съдии. Колегията може да излъчи общо трима кандидати за поста. Предложения за номинации може да направи пленумът на Върховния касационен съд и пленума на Върховния административен съд. Право да издигне кандидат има и министърът на правосъдието, а той вече даде заявка, че може да го направи, но това няма да е "самоцел". Лозан Панов обяви, че няма да прави номинации.


В рамките на няколко месеца номинираните кандидати трябва да представят кадрова справка, в която да бъде описано образованието, юридическият опит и стажът им, квалификации и специализации.


Процедурата предвижда кандидатите на бъдат оценени от две комисии - по професионална етика и по атестирането и конкурсите. Те трябва да представят и концепции за управлението и развитието на Върховния касационен съд, както и мотивация да заемат поста. На финалния етап на процедурата се провежда изслушване, в което кандидатите ще се представят и ще им бъдат задавани въпроси както от членовете на ВСС, така и от неправителствени организации, професионални сдружения и представители на академичната общност.


За кандидатите се гласува едновременно, като всеки член има право да подкрепи само един от номинираните. За да бъде избран, новият председател на ВКС трябва да получи най-малко 17 гласа. Ако никой от кандидатите не събере нужните гласове, изборът продължава с гласуване за двамата номинирани, получили най-много гласове.


Ако отново не се съберат 17 гласа "за", процедурата се прекратява. При осъществен избор пленумът на ВСС прави предложение до президента, който назначава с указ председателя на ВКС. Президентът има право веднъж да върне предложения му кандидат във ВСС с мотиви за решението си, а при повторно предложение от ВСС за същия кандидат държавният глава е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник. Мандатът на председателя на ВКС е 7 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Какво облекчение за мафията, че мандатът на Панов свърши!
  Сараите се подготвят за кастинг.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Кандидати, за които има компромати, по-добре да не се издигат. Ще е доста кален терен.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Що, Панов какво толкова е направил?

 4. 4 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  дали ще хванат цаца

  Тиква под наем.
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  Кандидати, за които има компромати, по-добре да не се издигат. Ще е доста кален терен.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  И Гешев викаше, че няма да се кандидатира за главен прокурор, защото борбата ще е кална! Но въпреки калта бе "избран"!

  "Гешев: 99,9% няма да се кандидатирам за главен прокурор, причините са от личен характер"

  https://trud.bg/гешев-999-няма-да-се-кандидатирам-за-глав/

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Най-малкото, разваляше рахатя на есемесващия Борисов и единодушието на прокуроропослушния ВСС.

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#1] от "spiegel":


  Какво облекчение за мафията, че мандатът на Панов свърши! Сараите се подготвят за кастинг.
  —цитат от коментар 1 на spiegel


  Очакваш да вкарат добър олигах в затвора?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Весело

  Дани Кирилов и Петър Илиев номинирани ли са?

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Аз пък не знам с кой акъл Никито Младенов се е вързал да се кандидатира за президент от ГЕРБ?!

  Да изостави блестяща (и високоплатена) международна кариера, за да стъпче репутацията си в калта като “кандидата на Бойко”…

  Странни хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Съдебният съвет даде старт на процедурата за избор на наследник на Лозан Панов

  А небиваше.
  Млад е още, можеше дълги години да служи на отечеството.

  Трябваше заглавието да е така:

  Лозан Панов даде старт на процедурата за избор на наследник наСъдебният съвет

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 12. 12 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 757 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Грънчо, миришеш на страх.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  Като правосъден министър Христо Иванов определя съпругата на Лозан Панов като Черен лебед:
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/sydyt-na-oligarhijata-skandalno-izpra-chernija-lebed-na-lozan-panov-214155

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Половината ВСС е прокурорско, но с гласовете им се избират двамата върховни съдии. Тоест, едната уж равнопоставена страна в съдебния процес, съизбира председателите на ВКС и ВАС. По тая логика - къде са адвокатите като друга съпроцесна страна, та да има некакъв паритет сепак?!

 15. 15 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1210 Весело

  Половината ВСС е прокурорско, но с гласовете им се избират двамата върховни съдии. Тоест, едната уж равнопоставена страна в съдебния процес, съизбира председателите на ВКС и ВАС. По тая логика - къде са адвокатите като друга съпроцесна страна, та да има некакъв паритет сепак?!
  —цитат от коментар 14 на Лелка


  питай Ристо той напраи тая риформъ
  те на чети:
  Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) (1) Органите на съдебната власт избират членове на Висшия съдебен съвет по колегии не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на изборните членове.
  (2) Членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт се избират пряко чрез тайно гласуване съответно от съдиите, от прокурорите и от следователите по реда на раздел I "а".

 16. 16 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  тва кво общо има по темата на статията?
  МОДЕРАТОРА ?!?

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Природата не търпи празно пространство. Мястото освободено от Красьо черничкият и Пеевски ще бъде попълнено от друг дилър. Помилваните престъпници получават по-жестоки наказания извън съебната система. Отново в деведесетте.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":Що, Панов какво толкова е направил?
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Развиха му гайките на гумите на служебния мерцедес.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  По тая логика - къде са адвокатите като друга съпроцесна страна, та да има некакъв паритет сепак?!
  —цитат от коментар 14 на Лелка


  Те са в парламента и приемат лобистки закони като Ванко 1, и за закриване на несговорчиви съдилища.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":


  Аз пък не знам с кой акъл Никито Младенов се е вързал да се кандидатира за президент от ГЕРБ?!Да изостави блестяща (и високоплатена) международна кариера, за да стъпче репутацията си в калта като “кандидата на Бойко”… Странни хора.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Ти да видиш, Нормандия! А можеше Боко пак да сложи Тетка и ти пак с чиста съвест и малко овращение да гласуваш за Решетников. Сега трябва да добавиш още отвращение като пускаш "червената" бюлетина за зеленият .....

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Весело

  Аз пък не знам с кой акъл Никито Младенов се е вързал да се кандидатира за президент от ГЕРБ?!Да изостави блестяща (и високоплатена) международна кариера, за да стъпче репутацията си в калта като “кандидата на Бойко”… Странни хора.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Пак не позна, Грънчаров:
  "Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент и ще бъде подкрепен от ГЕРБ, съобщават БНТ, Би Ти Ви, "Нова телевизия" и националното радио".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK