Съдиите ще изслушват новите си представители във Висшия съдебен съвет само онлайн

Висшият съдебен съвет реши общото събрание да се проведе изцяло в онлайн формат и кандидатите за нови членове на съвета да бъдат изслушани чрез видеоконферентна връзка.

© Цветелина Белутова, Капитал

Висшият съдебен съвет реши общото събрание да се проведе изцяло в онлайн формат и кандидатите за нови членове на съвета да бъдат изслушани чрез видеоконферентна връзка.Изслушването на двамата кандидати за членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се проведе само онлайн чрез видеоконферентна връзка и няма да има възможност за присъствие на място при задаване на въпросите към кандидатите. Това реши днес пленумът на ВСС след дебат по темата как да бъде организирано провеждането на общото събрание на съдиите на 9 и 16 октомври.


Предварително бе планирано на 9 октомври магистратите да се съберат в зала "Арена Армеец" за определяне на избирателна и секционна комисия и изслушване на кандидатите, а на 16 октомври да се проведе гласуване в Съдебната палата. На 16 октомври трябва да бъдат избрани двама нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които да заемат местата на подалите оставки Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Кандидатите за членове на ВСС са двама - Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от ОС - Варна.


Първоначално бе предложен и обсъден хибриден вариант - както онлайн участие на магистрати, така и присъствено. Вече е ангажирана и зала "Арена Армеец", а договорът за наем е на стойност 70 хил. лв. и ВСС ще дължи неустойка, ако не я ползва. По думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев обаче може и да не се стига до плащане на неустойка, ако договорът бъде прекратен по взаимно съгласие.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов припомни, че може да се използва и тържествената зала 15 в Съдебната палата в София, при това безплатно, но мнозинството реши, че изслушването ще стане само онлайн заради действащите ограничения заради пандемията от коронавирус и увеличения брой заболели.


Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков би било по-трудно да се организира и присъствената форма, тъй като заповедта на министъра на здравеопазването забранява събиране на повече от 30 души, а по думите на Чолаков само техническият екип, който ще обезпечава провеждането на общото събрание, се състои от толкова служители. Допълнително според Чолаков би било затруднение да се изисква сертификат за ваксиниране, скорошен отрицателен тест за зараза или документ за преболедуване.


"Промяната е в последния момент, а важният въпрос е и дали самите съдии ще имат възможност да участват, как и къде. Първоначално беше предложение за една сграда, след това се направи предложение за друга с по-голям обем заради противоепидемичните мерки", посочи Панов.


Според Цветинка Пашкунова ВСС е длъжен да създаде организация така, че всички съдии, които имат желание, да могат да участват и присъствено. Подобна бе и тезата на министър Янаки Стоилов, който предложи съдействие от страна на Министерството на правосъдието. Според него би могло въпреки краткия срок от 10 дни да се създаде достатъчно добра организация и за присъствено провеждане на изслушването и гласуването и се даде възможност на магистратите да преценят дали биха искали да се включат онлайн или на място.


"Започна да ми изглежда, че зад формата на събранието стои нещо друго, което не е свързано с технически и здравен въпрос. Други въпроси излизат на преден план. Става дума за права, приемането на двете възможности удовлетворява правата и на двете страни. Щеше да има проблем и ако беше само присъствена форма, защото някой може да се почувства в голям риск", намекна министър Стоилов.


В крайна сметка обаче мнозинството прие общото събрание да се проведе само онлайн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK