Върховният касационен съд посочил 101 проблема в единната система на съдилищата

Според доклада проблемите не са критични и непреодолими и ВКС може да работи в системата въпреки трудностите, които се решават ежедневно.

© Велко Ангелов

Според доклада проблемите не са критични и непреодолими и ВКС може да работи в системата въпреки трудностите, които се решават ежедневно.Проблемната Единна информационна система на съдилищата отново стана повод за дебат и раздори във Висшия съдебен съвет и на днешното заседание на пленума. Системата бе внедрена поетапно и въпреки проблемите, които съдиите срещат при работата с нея, тя функционира навсякъде в страната. Последно бе внедрена във Върховния касационен съд (ВКС), но малко след това, на 11 август, със заповед на председателя Лозан Панов и след решение на пленума на съда, използването на ЕИСС бе прекратено.


Днес Вероника Имова представи доклад на съвместна комисия, която е участвала в установяването на проблемите - те са общо 101, а по думите й 74 от тях вече са решени. Останалите според доклада не били критични и непреодолими и ВКС може да работи в системата въпреки трудностите, които се решават ежедневно.


Любопитен детайл от изложението на Имова бе фактът, че ръководството за потребителя, който ще работи със системата, е събрано във внушителните 700 страници, в които са описани всички действия, които могат да се изпълняват със системата.
Въпреки проблемите, довели до изключително остра позиция от страна на съдии от ВКС, днес Висшият съдебен съвет прие с мнозинство доклада, според който проблемите не са критични. Против бяха 6 от членовете на съдийската колегия, сред които и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд, които поискаха отлагане на гласуването на доклада и той да бъде приет, след като съдиите от ВКС се запознаят с него и дадат становището си.


Съдиите във ВКС се оплакали от 101 проблема


От 2 август до 5 август е била извършена проверка във ВКС и в рамките на тези 5 дни комисия (с участието на представители на ВКС, разработчика от Информационно обслужване, съдии от ВКС и ай ти специалисти) се е срещнала с представители на отделенията в трите колегии на ВКС и деловодствата, които обслужват администрирането на делата. Съдиите и служителите са посочили затрудненията си при работата със системата, а констатираните затруднения и проблеми по време на проверката комисията е категоризирала в групи.


"Първата група са проблеми в резултат на непознаване на функционалностите на системата в детайли. Втората група са от организационен характер - организацията на работа с ЕИСС изисква и някои допълнителни мерки, които административните ръководители следва да извършват, още повече че още миналата година ВСС изготви методика за работа с ЕИСС в средата, в която едновременно се разглеждат и "хартиени дела", и такива, които се гледат в рамките на ЕИСС. На трето място - проблеми, свързани с несъответствие, нормални за програмен продукт, и те са 18 системни и 18 функционални", обобщи Имова.


По думите й, очевидно тази система създава проблеми, но те са били дефинирани като отстраними и не създават пречки за процесуалните действия и правно-техническите действия, които се изискват при обработка на делата. Някои от проблемите са били решени веднага на място от представителите на "Информационно обслужване". Други са били решени с разработването на нови версии.


"До днешна дата са създадени 4 нови версии с по десетки подобрения в системата, т.е. отстраняване на несъответствия на функционалностите, както и оптимизация. Не на последно място по важност са проблеми, изискващи реализиране на нови функционалности, но те имат некритичен характер", посочи Имова.


По думите й заключението от доклада, изготвен месец и половина след посещението във ВКС, заявените от върховните магистрати проблеми, които препятстват използването на ЕИСС, по същество са преодолими затруднения, те нямат критичен характер, не налагат преустановяване на работата с ЕИСС и към момента системата има нужните функционалности, за да могат съдиите да продължат работата си.


Тя отчете, че към днешна дата са решени 74 от тези критични проблема. "В рамките на тези 74 проблема, които са отстранени, се включват указанията от страна на проверителите на системата, дадени на място, и версиите, по които изпълнителят си взе бележка и в хода на изготвянето на доклада, създаде няколко подобрения с десетки оптимизации и отстраняване на несъответствия. Всяка седмица има нови версии на системата, които улесняват работата на магистратите. Системата не е препятствана да работи, 152 съдилища използват наличните функционалности", обясни Имова.


Лозан Панов: ВКС не е опитно зайче и заслужава уважение


"Проблемът е в това, че системата работи по-зле от системата, която работеше преди това във ВКС. Съвсем нормално е служителите и магистратите да очакват по-добро. Процесите във ВКС се забавят, това накърнява законните права на гражданите. Не мога да приема оправданието, че този проект за система е започнат при предишния състав на ВСС. Има множество несъответствия с разработените функционалности, но тук имаме проблем с оценката на несъответствията", коментира Лозан Панов.


По думите му, ако членовете на комисията и изпълнителят "Информационно обслужване" достигат до извода, че проблемите са отстраними, според експерти във ВКС те не са.

"Година и 6 месеца след въвеждането на тази система ние установяваме отново пропуски, отново несъответствия, версии, които се обновяват и в хода на самата проверка. Извинявам се, но, ако това е продуктът, който ВСС предлага на съдилищата, то този продукт е негоден за работа в съдебната система. Не приемам заключенията. Не, тези проблеми са непреодолими и ВКС не може да работи със система, която очевидно има несъвършенства и създава проблеми", подчерта Панов.

"ВКС не е опитно зайче. ВКС заслужава уважение и заслужава необходимите предпоставки за неговата нормална работа. Когато това възпрепятства работата, съвсем нормално е като председател да обезпеча тази работа", обясни председателят на съда решението да се преустанови работата на съдиите и служителите на ВКС със системата.


Той предложи и среща на експертите със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който изрази готовност за такава още в края на следващата седмица. "Използвайки системата, сме принудени да нарушаваме законите и други правила, заложени в българското законодателство. Имаме готовност да ви запознаем с всички проблеми, които сме констатирали, за да изградите собствено мнение и виждане", обясни още Панов, отправяйки покана към министъра.


Атанаска Дишева внесе конкретика като цитира два проблема и предложените за тях решения. Преди това тя посочи, че е била ужасена, когато е разбрала с какви проблеми са принудени да се сблъскат съдиите от ВКС.


Дишева обясни, че единият от двата съществени проблема е, че в ЕИСС може да бъде подменяно съдържанието на вече подписан акт, макар че процесуалните закони забраняват да бъде изменен подписан и обявен акт. По думите й предложеното решение е тези вече подписани актове да бъдат заключвани и да няма възможност да се редактират.


Друг проблем, регистриран от ВКС, е при подписване на съдебен акт от троен състав с три подписа в системата не може да бъде проверено от съдия дали другите двама са подписали акта, нито пък се вижда кой е правил поправки, ако има такива. Проблемите все още не са решени.


Висшият съдебен съвет е обжалвал заповедта за спиране на работата с ЕИСС


Паралелно с обсъждането на доклада и проблемите в системата се разви и друг спорен въпрос. От думите на Вероника Имова се разбра, че Висшият съдебен съвет е оспорил заповедта на Лозан Панов от 11 август, с която се спира работата на ВКС с Единната информационна система. Освен това срещу същата заповед има и друга жалба от адвокат Николай Баташки.


Жалбата на Баташки е изпратена за сведение на ВСС на 12 август, а жалбата на ВСС е с изходящ номер от 24 август. Срокът за администриране е 3 дни, посочи Магдалинчев. Заради това 4 дни по-късно той е поискал информация, но от Административния съд София-град научил, че там няма постъпили жалби.


На 17 септември ВСС е подал молба до Административния съд София-град, който служебно е изискал преписката от ВКС и тя е била изпратена на 29 септември около обед. Темата защо Панов е забавил изпращането на преписката стана повод за коментар от страна на Магдалинчев, че не може да има препятстване на правосъдие по този въпрос и съдът решава спора.


Имова от своя страна подчерта, че е нарушен срокът, в който трябва да бъде администрирана жалбата и поясни, че за жалбата на адвокат Баташки научила от медиите. "В очакване сме да бъде придвижена, за да защитим правата в съда. Със заповедта еднолично се спира работата с ЕИСС и смятаме, че тя е изготвена без материална компетентност на издаващия я", добави още Имова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK