Разтоварването на Vera SU по въздух също се оказа невъзможно

Корабът Vera Su, заседнал в скалите край Яйлата

© Александър Тодоров, Maritime.bg

Корабът Vera Su, заседнал в скалите край ЯйлатаЗаради скалистия релеф на високия бряг в местността Яйлата разтоварването на заседналия там кораб Vera Su е невъзможно по въздух. Това са показали облитанията на района с хеликоптер, извършени вчера. Информацията е била съобщена от министъра на отбраната Георги Панайотов по време на експертна среща, състояла се днес в Министерството ана вътрешните работи под председателството на Бойко Рашков.


Освен него в експертна среща за обсъждане на ситуацията със заседналия кораб са участвали служебните министри на околната среда и водите Асен Личев, на транспорта Георги Тодоров и на земеделието Христо Бозуков. В обсъждането на ситуацията със заседналия кораб са участвали и зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.


С цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд в областната администрация в Добрич е бил създаден координационен щаб и е бил изготвен план за действие. Председател на срещата е бил служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.
Разтоварването на Vera SU по въздух също се оказа невъзможно

© МВР


Сред решенията, взети на срещата е да бъде провеждани непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието и при необходимост екипажът на кораба да бъде изведен в рамките на 30 мин. При успокояване на вятъра и вълнението, което към 13.30 ч днес е било 4 бала ще бъдат предприети действия за разтоварване на кораба и изтеглянето му в открито морето.


Участниците в срещата са обсъдили и най-неотложните действия по укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати разбиването или увреждането му в скалите край Яйлата. Непрекъснат ще бъде и териториалният мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно бъде анализирано състоянието на морската вода в района на заседналия кораб.


В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване, пише още в разпространеното прессъобщение. По време на днешната експертна среща министърът на околната среда и водите е повторил казаното по-рано днес на извънреден брифинг, че дейността на "Морска администрация"от 20 септември до този момент е вече "обект на прокуратурата".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK