Частично бедствено положение е обявено за района, в който е заседнал Vera Su (допълнена)

Vera Su, заседнал в скалите край Яйлата

© Александър Тодоров, Maritime.bg

Vera Su, заседнал в скалите край ЯйлатаЧастично бедствено положение за срок от 7 дни в местността Яйлата е въвела от 17 ч. днес Елена Балтаджиева, кмет на Каварна. С издадената от нея заповед се спира достъпа на граждани до скалите над заседналия кораб Vera Su, но е оставена възможност за извеждане на карантинираният екипаж на заседналия кораб, при искане от капитана на кораба.


По-късно пресцентърът на Областната администрация в Добрич уточни, че забраната за достъп до Яйлата няма да се отнася за журналистите, изпълняващи задълженията си на мястото на инцидента.


В заповедта, подписана от Балтаджиева, е предвидено подсигуряване на медицинска помощ за екипажа на кораба при възникване на необходимост и обезпечаването му с подслон и храна. Без да става ясно какво точно е имала предвид, Елена Балтаджиева е споменала в заповедта си и "организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на резерват "Яйлата"" и едноименната защитена местност.


В състава на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия Балтаджиева е наредила да бъдат привлечени шефовете на "Морска администрация", щаба на Военноморските сили, директорът на "Пристанище Варна", прокурор от окръжна прокуратура в Добрич и други длъжностни лица. Единствените, които ще имат право да нарушават забраната за преминаване в забранената зона са хората, свързани с изпълнение на мерките за овладяване на бедствието, пише още в заповедта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK