Пандемията от COVID-19 и Брекзит не са намалили интереса към образованието в чужбина

Пандемията от COVID-19 и Брекзит не са намалили интереса към образованието в чужбина

© Цветелина Николаева, КапиталПандемията от COVID-19 и излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) не са намалили интереса на българските абитуриенти към висше образование в чужбина, показа проверка на "Дневник" преди започващата днес нова академична година. Според Министерството на образованието и науката (МОН) в последната година броят на желаещите да следват извън страната намалява, но незначително. Сходна тенденция отчита и частната компания "Интеграл" - един от най-големите образователни консултанти на пазара и организатор на международното изложение "Световно образование". Оттам отчитат, че бързата адаптация на висшите училища - с въвеждане на разнообразни форми на обучение, финансови стимули и строги антивирусни мерки, е основната причина желаещите да учат извън България да не намаляват, въпреки необичайната ситуация в света.


С около 30% по-малко български дипломи за следване в чужбина е заверил тази година Националният център за информация и документация на образователното министерство, съобщи пресцентърът на ведомството. Спадът обаче отчита само официално легализираните дипломи, а далеч не всички университети по света искат заверени от държавата документи.


Общо 1536 души от завършилите училище през изминалата учебна година са получили печат "Апостил" (Apostille), който удостоверява истинността на дипломата им за средно образование. Легализирани са общо 2652 документа заедно с такива на завършили от предходни випуски.
За сравнение, през 2020 г. са заверени преведените дипломи на 2210 абитуриенти. С тези на дипломирали се по-рано са общо 3678. През 2019 г. са легализирани 2823 документа на дипломирали се в същата година, а заедно с предишните са общо 4683.


"Да, има известно намаление на кандидатите, но то не е толкова драстично. Държавната статистика отчита по-голямо намаление, тъй като съди само по легализираните дипломи, които не са най-коректният критерий", обясни пред "Дневник" Николай Христанов, мениджър висше образование в "Интеграл". Той добави, че очакванията на консултантската фирма са около 3800 студенти да започнат своето обучение в чужбина сега.


На онлайн изложението, което компанията проведе наскоро, е имало над 2 пъти повече посетители в сравнение с предишната година. "Очакваме повишен интерес и към присъствените изложения, които започват в края на другата седмица", добави Христанов.

Присъствените форуми на "Световно образование" ще се проведат в София на 9 и 10 октомври, в Пловдив - на 11 октомври, Бургас - 12 октомври), Варна - 13 октомври. Регистрациите за тях са вече отворени.

Според Министерството на образованието тенденцията за плавно намаляване на желаещите да следват в чужбина се дължи на:
 • по-малките випуски, които завършват средно образование
 • излизането на Великобритания от ЕС
 • пандемията от COVID-19 в последните години.
Сходни причини изтъкна и Николай Христанов. "Несъмнено COVID оказа влияние върху избора за следване в чужбина, но все повече хора си дават сметка, че в момента западноевропейските държави са далеч по-безопасни от България за провеждане на ефективно присъствено обучение поради по-високия процент ваксинирани и ясната политика и правила за превенция на пандемията, коментира той. По думите му излизането на Великобритания от ЕС също е повлияло на броя на кандидатстващите, но тенденцията е те да пренасочват интереса си към други европейски държави, които предоставят по-достъпни условия за студентите - Нидерландия, Германия, Белгия и др. "Самите европейски университети също стават по-активни и предлагат повече възможности на чуждестранните студенти, за да привлекат отказалите се от Великобритания", посочи Христанов.


Пред "Дневник" зрелостници, решили да продължат образованието си в България, изтъкнаха различни причини за решението си - най-вече лични и финансови. Те обаче са единодушни, че не пандемията ги е спряла от следване в чужбина. Решилите да учат в западни университети пък не се притесняват от COVID-19.


Нидерландия е най-предпочитана от бъдещите студенти


Тази година Нидерландия е водеща дестинация за българските кандидат-студенти с около 35% ръст на кандидатите, отчитат от "Интеграл" пред "Дневник". Сред най-търсените специалности са "Международен бизнес", "Икономика", "Компютърни науки и инженерство", "Политика и международни отношения", "Психология", "Арт и дизайн". Забелязва се интерес и към по-нетрадиционни програми като "Физиотерапия", "Музика и вокално пеене", "Обработка и технология на храните".


Миналата година около 12% от желаещите са кандидатствали паралелно в две или повече държави. Тази година този процент е нараснал на 15%. Някои бъдещи студенти подават кандидатури в 3-4 дестинации едновременно, за да имат повече възможности и по-голям шанс за прием, посочват консултантите на "Интеграл". За миналата година най-често срещаната комбинация е била Нидерландия/Великобритания. Тази година тенденцията се запазва, но и все повече зрелостници подават документи паралелно в Нидерландия и Дания/Белгия/Италия, отбелязват от "Интеграл".


Учене в COVID пандемия


Проучване на QS Quacquarell Symonds (един от световните лидери за анализ на висшето образование) сред близо 15 хиляди младежи в евросъюза през 2020 г. показа, че 90% от анкетираните потенциални студенти виждат бъдещето си в следване в чужбина. Миналата година над половината анкетирани заявиха, че искат да отложат с година следването си, най-вече заради несигурността в пандемията от коронавирус, но не се отказват от идеята да заминат след това. През 2020 г. университетите в Европейския съюз спешно пренаписаха плановете си, проявиха гъвкавост и положиха усилия да върнат студентите си.


Повечето западноевропейски държави и учебни заведения изключително бързо се адаптираха към новата обстановка, предлагайки няколко варианта на обучение - на място (където обстановката позволява), хибриден модел или дистанционно. За академичната 2021-2022 г. обучението в редица държави и университети в Европа започва присъствено, като се следи обстановката и при необходимост ще се вземат съответните мерки за преминаване към хибридно или онлайн обучение.


Във Великобритания предвид добрата ваксинационна кампания на страната, както и отпадането на мерките, университетите посрещат новите студенти на територията на кампуса, като все пак дават опцията и на студенти, които нямат възможност да пътуват поради ограничителни мерки, да започнат обучението си онлайн. За студентите, които се обучават физически и живеят в общежития към университетите, е предвидено регулярно (препоръчително 2 пъти седмично) тестване чрез бърз или PCR тест. Студентите, които имат желание да се ваксинират във Великобритания, могат да го направят безплатно.


Правителството на Нидерландия взе решение в средата на август, според което от 30 август отпада спазването на дистанция от 1.5 м и физическо обучение е възможно при лекции и упражнения с не повече от 75 студенти в зала. Маските са задължителни при придвижване във и между сградите на университета. Препоръчително е студентите да се тестват два пъти седмично, като бързите тестове са безплатни за студенти.


Датските висши учебни заведения също започнаха учебната година присъствено. Учебната година в Германия започва през октомври. Поради автономността на университетите всеки от тях решава по какъв начин да започне. В един от водещите изследователски университети в Европа - Университетът в Манхайм, обучението през първия семестър започва онлайн, докато други университети, като техническите университети в Мюнхен и в Хамбург, започват присъствено.


Повечето университети в Белгия, която е с над 90% ваксинирано население, започват обучението присъствено, като ще се следи развитието на обстановката и при необходимост ще се премине към онлайн обучение, посочва "Интеграл".


Такси и стипендии


За академичната 2021-2022 г. близо 50 от висшите училища във Великобритания взеха решение да "замразят" таксите или да предложат стипендии за европейски студенти, в резултат на което първокурсниците от евросъюза ще плащат досегашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 500 и 18 800 паунда годишно. Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии - в по-голям размер тя се отпуска за кандидати с отличен успех и постижения, като броят е ограничен и се предоставя на конкурсен принцип. Съществуват и стипендии, покриващи общежитието, както и такива на база доходи на семейството, а размерът им най-често варира в диапазона 1000-3500 паунда на година.


За предстоящата 2022-2023 г. от "Интеграл" очакват университетите във Великобритания да обявят новите цени, които ще бъдат оповестени на изложенията "Световно образование" през октомври.


За Нидерландия таксата за 2022 г. се очаква да бъде 2209 евро, като същевременно се запази политиката първокурсници в бакалавърски програми да заплащат половин такса. Белгия предизвиква все по-голям интерес с достъпните си такси - 962 евро за бакалавър и по-голяма част от магистратурите, възможността за избор между академична и практическа насоченост и програми на английски език.


Във Франция таксата за бакалавърските програми е 190 евро на година. Студентите имат възможност да кандидатстват за социална помощ в размер на 30% от месечния наем, без оглед на сумата и дали става въпрос за общежитие или квартира. От втората година студентите във Франция могат да кандидатстват за допълнително финансиране от 400 евро месечно на база доходите на родителите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Гурбетлъка, ученето в чужбина и изселничеството имат дълга традиция по тези земи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Моят прочит е, че най-прогресивната част от нацията оценява всяка година управлението на страната и гласува с краката си.

  Къде да отидат да учат? В СУ, където при покъртителна очевидност на плагиатство и углавно престъпление "конспирация за покриване следите от престъпление" ние още чакаме конкретни действия от ръководството, а то ни предлага баш ръководителя за президент?!

  В СУ, където още сигурно се преподават лампови транзистори и от всяко положение материалната база е от късния 19-ти век?

  Единствено кадрите на Библиотекарския правят страхотни кариери, но там бройката е малка и без връзки не става.

  Естествено, че в чужбина ще ходят!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 190 Неутрално

  винаги се изненадвам, че след като станахме член на ес изобщо има желаещои да учат в български университети предвид качеството на образованието и перспективите.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#3] от "saz391051887":

  А не си ли изненадан, че въобще някой е останал в държавата? Вместо всички да се разселят избдругите краища на ЕС? Явно много консерви има по тези земи.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Аз лично подкрепих решението на детето си да учи зад граница. Според мен всеки отговорен родител трябва да го направи. В противен случай го обрича на същия безсмислено пропилян живот в България, където ако не си бандит или с комунистически корени си обречен на мизерия и унижения.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  винаги се изненадвам, че след като станахме член на ес изобщо има желаещои да учат в български университети предвид качеството на образованието и перспективите.
  —цитат от коментар 3 на saz391051887


  Не е важно само къде учиш,но и какво. Имам познат завършил социология в немски университет и живее на социални помощи в Германия.
  Познавам и хора,завършили български университети с шестцифрени годишни доходи.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Весело

  Честит първи учебен ден на студентите "по света и у нас".
  Да учат, да сполучат и да дойдат някой ден да помогнат да си оправим кочинката. Или още по-добре - да я развалим и да си направим една нормална къща за средната класа.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В момента ситуацията е доста сложна и решения не се взимат лесно. Света определено се промени.
  Аз също си представях моето дете да учи в чужбина, но това се промени след март 2020.
  За добро или за лошо времето ще покаже.
  Целта на ученето на Запад е свързано с интегриране, придобиване на определени навици, комуникация с колеги и преподаватели, опит и т.н.
  В момента варианта да седиш в квартирата под наем някъде в Германия и да учиш онлайн някак не ми се връзва. За съжаление тая гадна пандемия обърка живота на много млади хора

 9. 9 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#3] от "saz391051887":

  Учат?
  Има желаещи да вземат диплома, а там е лесно.
  Да учат е друго

 10. 10 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Учих във Великобритания няколко години след присъединяването на България към ЕС. Тогава беше пълно с българи там - сега вече положението е друго. Има голямо пренасочване към континента.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Разстроено

  Аз лично подкрепих решението на детето си да учи зад граница. Според мен всеки отговорен родител трябва да го направи. В противен случай го обрича на същия безсмислено пропилян живот в България, където ако не си бандит или с комунистически корени си обречен на мизерия и унижения.
  —цитат от коментар 5 на Драгомир Дончев


  Много горчивина в тази изповед на родител. Но решението е предизвикано от безспорните факти.
  Сърдечно Ви съчувствам, г-н Дончев...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Тази година пред ученето в чужбина на сегашните 12-класници има и една друга сериозна пречка, неадекватните "реформи" на Вълчев. За съжаление ГЕРБ успяха да усер*т и образованието. Масово 12-класниците в дипломите си нямат необходимите оценки и/или хорариум за кандидатстване - ученето на физика, химия, биология и т.н. приключва още в 10-ти клас.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Както се каза и по-горе, хората гласуват с краката си и забележете, че посоката е една.
  Това навежда на простичката мисъл, че е крайно време да престанем да се връзваме на явни и скрити мераклии да ни върнат в лоното на евразията. Вместо това е време да се стегнем и да гласуваме и работим за възможно по-бързото ни пълно интегриране в ЕС, изравняване със стандартите на живот, образование и останалите сфери. Това е не лесния, но единствено възможен начин, децата ни да учат и да се реализират у нас, а с това ще се подобри живота на всички ни. Никой не казва, че пари ще падат от небето, но живота ще върви в посоката, в която се движи и нашата младеж, поне онази смислена и активна част от нея.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Весело

  Аз лично подкрепих решението на детето си да учи зад граница. Според мен всеки отговорен родител трябва да го направи. В противен случай го обрича на същия безсмислено пропилян живот в България, където ако не си бандит или с комунистически корени си обречен на мизерия и унижения.
  —цитат от коментар 5 на Драгомир Дончев  До коментар [#5] от "Драгомир Дончев":


  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  Такъв съвет,(не точно със същите думи),ми даде баба ми,която забележете беше върла комунистка и у червата... И си остана комунистка до последно... Тежка шизофрения!

 15. 15 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Освен медицината друго няма....

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Докога ще бягаме, вместо да направим България, каквато ще я харесваме и ще искаме да останем в нея.Ако така мислеха нашите предци, досега да я нямаше на картата.

 17. 17 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Те нашите предци я докараха до тук

 18. 18 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#3] от "saz391051887":

  И в чужбина да отидеш ако те мързи да гледаш пак ще излезеш толкова образован колкото тук. Нагледал съм се на момчета и момичета които чакат наготово и очакват специално отношение тук, а има и такива които в чужбина без парите на мама и тате не могат да се оправят, я дали ще повтарят, я дали ще си купуват ново бельо щото не могат една пералня да пуснат. В крайна сметка всичко опира до това как се отнасяш към образованието си. Наслушал съм се и съм се нагледал на истории. Но тенденцията е, който си цени парите(или поне тези на родителите си) сяда и учи стабилно, кой иска купонче се връща или ако мама и тате са специални повтаря. Тъжната истина е, че ако се вдигне летвата тук ще останем без студенти(Бойко си го каза 2009та още). ОБАЧЕ всеки трябва да разбере, че образованието става качествено право пропорционално когато четерибуквието е в седнало положение над учебници вместо да върти гюбеци в 33.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#5] от "Драгомир Дончев":

  Кой ще ти плаща пенсията ? Със знанията научени в добър университет напрактика тук си без конкуренция. Как така има хора които успяват тук и постигат доста добри успехи, поради простата причина, че конкуренцията ти е некомпетента или липсва. Да знаеш ти ще си от тия неумни биологични единици, които после ще мрънкат "Боеко/Иванов/Доган/Царя/ еди кой си съсипаха българия и изгониха младите". Е сори, това го слушам от 10 години и за всичко са виновни такива като тебе, които възпитават келеши които чакат на готово вместо да седнат и да свършат малко мръсна работа. А аз явно ще трябва да преосмисля дали си струва да плащам данъци за да храня такива като теб !

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#17] от "mrpetrov":

  До тук я докараха мързелът и глезотията. Имам бол познати които вместо да потърсят преподавател за да си оправят затлачените изпити мрънкат, че не са ги потърсили лично и не са им дали всичко на тепсия. Друг случай, работата на 8 часа работен ден е тегава и заплатата е ниска ама нема си мръднеме пръстечто дори да опитаме. Половината ми колеги не знаят защо са в университета и се държат все едно са в кафене а някои откровено чакат да си вземат заверката и до там. И после що са бакшиши и сервитьорки. Докато вместо свобода имаме свободия и вместо отговорност имаме безотговорност и мързел, ще е така. Тук синчетата на богаташчета, като оня мистър келеш който заби мерц за 400 хил. евра няма да коментирам. Те или ще фалират това което родителите им са постигнали с як труд или ще се озаптят и ще спрят с простотиите.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 21. 21 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Образованието е било важно винаги, сега е важно и ще бъде важно винаги.
  Колкото по-образован човек - толкова по-добре.
  Образованието в чужбина - още по-добре. Качеството е по-добро, виждаш свят, обогатяваш се, но е скъпо. За който не може да си го позволи - и родните университети са алтернатива, и за щастие през 2021-ва знанието е безплатно и навсякъде. Стига да имаш желание да търсиш, в интернет има всичко.
  Който има желание - ще успее.

 22. 22 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  Който има акьл няма да учи социология!!!

 23. 23 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 190 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":

  ит това е проблем защото? да не би вълчев да е намалил обучението по точните науки?
  питам

 24. 24 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 190 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deadpudding":

  аз залягах над учебниците и завърши отлично. образованието ми в СУ нищо не струва и не е качествено независмо от положените усилия. имате доста сбъркатни представи какво прави едно образование качествени и едно общество смислено

 25. 25 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#24] от "saz391051887":

  Не, не разбра. И ти си чакал на готово. Като е ниска летвата, ясно че няма как да е добро. Затова търсиш и се интересуваш. В 21ви век е така. Имаш интернет, спокойно можеш да си изтеглиш същите учебници с които преподават на запад. Работата е от теб. Не ти говоря за 1980-някоя година. Не ти говоря, че половината преподаватели не струват също така. Ако искаш образование вдигаш летвата и изискваш. Имам достатъчно примери в живота си от такива които са минали през елитни гимназии и после в чужбина и сега не знаят какво да правят с живота си и мрънкат що нямат пари, до такива които са минали през сравнително смотани техникуми и смотани университети, но знаят какво искат от живота си и са успели. Никой не е крив за личните ни провали, разбира се можем да критикуваме непотизма в университетите който е досущ като този в администрацията и правителството, както и лошо написаните учебници - продукт на този непотизъм. Но в крайна сметка затова имаме глави на раменете. Апропо, на запад и особено в САЩ също са на мнение че висшето им образование запада, особено като видиш african american studies, women studies и подобни специалности които нищо не произвеждат освен затоплизъм и сензации... Айде по-добре да спра, че ще напиша роман

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deadpudding":

  Напълно съм съгласен с всичко казано.
  Но то не променя факта, че съществува и такова нещо като средно ниво на обучението и то е по-добро в Германия, Англия и САЩ отколкото в България.
  А че ще има преуспели в България с обучение от България или без такова е факт.
  Както е факт, че нито Гейтс, нито Джобс, нито Зукърбърг са завършили висше...
  Но не от всеки ще стане Гейтс и Джобс и Зукурбърг, нали?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK