Водят се преговори с фирми от Норвегия и Нидерландия за помощ за заседналия кораб

Водят се преговори с фирми от Норвегия и Нидерландия за помощ за заседналия кораб

© Maritime.bgДържавата не разполага с никакво оборудване, с което да освободи заседналият край Камен бряг кораб, разчитаме изцяло на частни фирми, каза днес на брифинг пред журналисти директорът на главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" в "Морска администрация" Румен Николов. Той допълни, че се водят и преговори с фирми от Норвегия и Нидерландия, специализирани в такива операции. Тяхното оборудване обаче трябва да дойде от Северно море.


"Невъзможно е корабът да се разтовари към брега, защото има риск от замърсяване. Отново ще се работи по море", уточни Николов. За целта обаче вятърът трябва да утихне и вълнението да намалее. Очаква се това да стане в понеделник-вторник. В началото на седмицата беше направен опит за разтоварване на част от азотния тор в кораба, но операцията беше спряна, защото голяма част от товара се разсипваше в морето.


Това даде повод на служебния министър на екология Асен Личев да поиска от правната дирекция във ведомството да подготви писмо до прокуратурата, с което да поиска разследване по раздел "Престъпление срещу околната среда" от Наказателния кодекс срещу "Морска администрация".
Преди началото на новата операция отново ще се направи оглед от водолази. Според Николов 11 дни след инцидента в състоянието на кораба няма промяна.


За момента се знае, че от удара в скалите има процеп в носовата част, през който навлиза вода в баластните танкове. "Целостта на хамбара (където е товара, б.а.) не е нарушена. Три пъти през денонощието се правят замервания на влагата, те са сухи", увери Николов.


Според него има създадена организация за евакуация на екипажа и неговото карантиниране, но капитанът не желае това да се случи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK