Румен Спецов: Мълчах за фирмата си, защото не исках да се обяснявам за нещо, което не съм направил

Брифинг на министерство на финансите НАП и агенция митници за мерки за повишаване на събираемостта на приходите. Румен Спецов

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Брифинг на министерство на финансите НАП и агенция митници за мерки за повишаване на събираемостта на приходите. Румен Спецов"Мълчах, защото смятам, че не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил. Пак потвърждавам, че нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени."


Това казва в интервю за вестник "24 часа" директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Това е първият му коментар, след като беше назначена проверка за това дали една от фирмите му има данъчни задължения.


На 30 септември "24 часа" и Би Ти Ви, позовавайки се на доклад от Националната следствена служба, съобщиха, че не е открито да има нарушения и задължения на фирмата "Гранекс трейдър".
Спецов казва, че не е запознат с констатациите на проверката. "Бях викан там (в следствието - бел. ред.), за да дам свидетелски показания като един от управителите на "Гранекс трейдър". Пред следователите дадох ясни и изчерпателни отговори за моето участие във фирмата и за нейната дейност. Но нямам представа какво е заключението на следователите", казва директорът на НАП.


"Реших сега да говоря, защото пред следователите посочих точно това, което във вашата публикация от четвъртък казвате, че се съдържа в заключението на доклада на следствието -­ че Румен Спецов не е извършил нищо незаконно. И ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които си позволиха да ме нарекат мошеник и измамник и изрекоха куп други обидни квалификации", уточнява още Спецов.


По думите му за периода, в който е направена проверката на НАП, не е бил нито управител, нито съдружник в "Гранекс трейдър". "Компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами. При цялата дейност на "Гранекс трейдър", включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими", казва още началникът на агенцията.


Той допълва, че и НАП е констатирала в ревизионен акт, че няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. "Компанията не е извършила нито една фиктивна сделка, а НАП признава, че има стока, че има приходи от нейната продажба, но не признава разходите", казва още Спецов и допълва, че е продал фирмата, защото не е намерил финансиране за производството на фуражи.


По думите на Спецов атаката не е срещу него лично, а срещу служебното правителство. Той казва, че има заплаха към него и семейството му, но не може да разкрие повече информация, защото данните са класифицирани.


До проверката се стигна, след като малко след назначаването на Спецов бившите министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Томислав Дончев го обвиниха, че през 2016 г. е получил лично ревизионния акт на фирмата си, в който е било написано, че има задължения за ДДС от 1.2 млн. лв. Според тях той е имал един месец да подаде възражение, след което е поискал и полагащото му се по закон удължаване на този срок с 1 месец, който е използвал, за да продаде задлъжнялата фирма на малоимотен гражданин, съден няколко пъти. Бившият министър на финансите от служебното правителство Асен Василев обяви, че ще се направи повторна проверка на случая, макар да е бил уверен от Спецов, че е продал бизнеса си, преди да е натрупал задължения към бюджета.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK