Трайчо Трайков призова да не се доближава Паметника на съветската армия

Трайчо Трайков призова да не се доближава Паметника на съветската армия

© Анелия НиколоваДа се избягва приближаването до Паметника на съветската армия в Княжеската градина, помоли гражданите Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", в профила си във "Фейсбук". "Големият монумент, построен през 1954 г. от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР се намира в недобро конструктивно състояние и в момента", мотивира се той. Областната администрация на София е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лева от държавния бюджет, за ремонта му. Дирекция "Строителен контрол" към Столичната община е помолена да ограничи достъпа и да забрани провеждането на всякакъв вид мероприятия.


Малко по-късно през деня, отново във "Фейсбук", Трайков написа, че не смята за оправдано удължаването с общински средства на живота на "толкова противоречив обект".


"Най-удачно е да бъде демонтиран и съхраняван на безопасно място извън Княжеската градина, където не представлява опасност за хората", предложи той.

На 26 септември Мартин Заимов бе арестуван за няколко часа, защото заличи част от надписа на паметника с аргумента, че съдържа исторически грешки.


Монументът няма статут на войнишки паметник и не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 1992 г. Той е построен през 1947 г. със средства на българската държава, набирани и чрез дарения на граждани.


През март 2020 г. групата на "Демократична България" внесе доклад в Столичния общински съвет с предложение кметът Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на паметника, който е държавна собственост, но е изграден върху 6 дка общинска територия в Княжеската градина. По оценка на Заимов, който е бивш подуправител на Българската народна банка, преместването ще струва около 200 хил. лева. Досега не е последвало действие от общината по предложението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK