COVID зони са открити в нови две области, пет остават без такива

COVID зони са открити в нови две области, пет остават без такива

© Велко АнгеловВ 23 области в страната са разкрити COVID зони към 30 септември, съобщават от Министерството на здравеопазването. В тях пациентите могат да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки, както и да им бъдат предписани лекарства за домашно лечение. Най-много зони са разкрити в столицата - 18. Спрямо предишната седмица зони са разкрити в нови две области - Благоевград и Велико Търново. В пет области обаче въобще няма COVID зони: Видин, Кърджали, Силистра, Смолян и Търговище.


Кабинетите в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, бившите поликлиники) и медицински центрове следва да предоставят на пациентите в неусложнено състояние достъп до специалист. Целта е хората да потърсят помощ навреме, а и да не отиват до болниците, където натоварването е най-голямо.


В COVID зона пациентът следва да получи електронна рецепта. Тя не може да е на хартия, защото от 1 юни лекарствата, които се покриват (напълно или частично) от Здравната каса, трябва да са само с електронна рецепта. Следователно, и софтуерът на компютрите в аптеките трябва да е в синхрон с новите възможности за безплатни лекарства за COVID-19. Списък на касата сочи, че тя заплаща за 18 лекарства за пациенти с коронавирус на домашно лечение. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и антигоагуланти (медикаменти, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци).
Ако опитът с COVID зона за достъп до безплатните лекарства се окаже неуспешен, то личният лекар не е решение. Общопрактикуващият медик би могъл да изпише същите лекарства, но отивайки в аптеката, пациентът трябва да си ги плати. Причината е, че отпускането на медикаментите без заплащане е предвидено да бъде само от лекар специалист, но не и от общопрактикуващ лекар.


Списък с разкритите COVID зони можете да намерите в прикачения файл.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK