Столичната община иска спешна държавна помощ за "Топлофикация София"

Георги Георгиев и Прошко Прошков.

© Максим Караджов

Георги Георгиев и Прошко Прошков.Рязкото поскъпване на природния газ предизвика свикване на извънредна сесия на Столичния общински съвет на 7 октомври. Целта е да се сформира преговорен екип, който да иска компенсации от държавата за "Топлофикация София". В него ще участва ръководството на СОС, кметът Йорданка Фандъкова и всички лидери на политическите групи, поясни новият председател на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ. Той е получил уверение от всички тях за подкрепа по проблема. "Единствената ни цел е да не се вдига цената на парното за потребителите", потвърди готовността да съдейства председателят на групата на "Демократична България" Грети Стефанова. Същата позиция изрази и Георгиев.


Скокът на цената на природния газ и на квотите за въглеродни емисии в момента представляват 95% от разходите на отоплителното дружество. В същото време цената, одобрена през юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), вече е два пъти по-ниска от тази, по която "Топлофиказция София" се налага да купува газа, посочи той. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерството на финансите трябва да представят компенсации, защото има извънредна обстановка и тя важи за цяла Европа, подчерта той.


"Няма да има спиране на парното през зимата, топлоподаването ще е нормално, увери Прошко Прошков, председател на комисията по енергийно планиране на СОС. Идеята на преговорния екип е заедно с доставчика "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг да се търсят работещи решения, включително чужд опит, подчерта Георгиев. Мерките, които ще предприеме държавата ще важат и за другите отоплителни дружества в страната в подобно положение, добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK