Тристранката подкрепи удължаването на програмите за потърпевши от COVID бизнеси и служители

Тристранката подкрепи удължаването на програмите за потърпевши от COVID бизнеси и служители

© Георги КожухаровНационалният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи единодушно удължаването на мярката 60 на 40 до края на годината. До края на октомври бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа на заетостта за месеците август и септември, заяви социалният министър Гълъб Донев след извънредно заседание на съвета.


Мярката е с нов дизайн и предвижда компенсация за бизнеса според спада в оборота му. За фирмите със спад от 30% компенсацията ще бъде 50%, а за тези със спад от 40% помощта ще бъде 60%. Бюджетът на мярката е 250 млн. лв., а Донев съобщи, че средномесечният брой на подпомогнатите е 67 - 73 хил. души.


Социалните партньори подкрепиха и удължаването на мярката "Запази ме +". Тя ще действа до средата на следващата година. По нея могат да кандидатстват служители от бизнеси, затворени с акт на държавен орган или регионална здравна инспекция заради епидемията и самоосигуряващи се. Бюджетът е 150 млн. лв. Прогнозите са, че ще бъдат подкрепени около 67 хил души. месечно. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", заяви, че ако се наложи служители да излязат в неплатен отпуск вследствие ограничаване на дейността, ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки.


Предвидени са пари за транспортния бранш
Правителството договаря с транспортния бранш COVID мярка с бюджет от 15 милиона лева до края на годината. Това стана известно от коментар на заместник-министъра на финансите Людмила Петкова на заседанието на НСТС, цитирана от БНР.


Средствата ще стигнат до транспортните фирми през гласуваната с актуализацията на бюджета допълнителна субсидия за общините от 100 милиона лева, обясни Петкова.


Има разписана мярка - до 100 милиона за общините, които да се предоставят за покриване на мерки във връзка с COVID. Разговорът ще бъде една част от тях да отидат за подпомагане на градския и междуградския транспорт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK