Кратки новини

Дневник, сайт, мобилна версия, телефон, лаптоп

© Дневник

Дневник, сайт, мобилна версия, телефон, лаптопПроходът на Републиката затваря от понеделник за месец

Кратки новини

© Надежда Чипева

В периода 04.10 -31.10 ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката. Това съобщава пътната агенция. Трафикът ще бъде през проходите Шипка, Ришки и Котленски.


Леките автомобили ще преминават през прохода Шипка, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по пътя Шумен-Карнобат и Омуртаг-Котел.


Причината за преустановяването на движението е ремонт на близо 22 км участък - Килифарево-Предела, в област Велико Търново.


Целта на предприеманите дейности е повишаване на безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България.


Стойността на ремонтните дейности е 2.1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи са възложени на пътноподдържащата фирма "Пътни строежи-Велико Търново" АД.

ЦИК вече приема онлайн заявления за гласуване в чужбина

Кратки новини

© Георги Кожухаров

На сайта на ЦИК вече може да се подаде онлайн заявление за гласуване в секция извън страната в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 г.


Заявления се подават до 19.10.2021 г., 24:00 часа българско време. Те служат за:

  • образуване на избирателни секции извън страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място;
  • съставяне на списъците за гласуване за образуваните избирателни секции.

Има арестувани в Буковлък за купуване на гласове

скрийншот

скрийншот

Четирима души са арестувани в село Буковлък за купуване на гласове. Днес в селото се провеждат частични кметски избори, съобщава "Нова телевизия" .
.
"Полицаите влязоха у нас. Щяха да откъртят вратата. Мислиха, че купуваме гласове", разказва един от мъжете.


Бивш, настоящ полицай и директор в мебелна фабрика влизат в битката за над 3000 гласа в плевенското село. Кметски избори са насрочени днес, тъй като бившия кмет загуби битката с COVID-19 тази година. Росен Русанов беше на поста си цели 19 години.


Гласуването днес се провежда само с машини.

Протестиращи срещу дрифтове в Стара Загора опитаха да влязат в прокуратурата

скрийншот

скрийншот

Протестиращи втори ден в Стара Загора след пътен инцидент, при който автомобил помете и рани тежко трима пешеходци на тротоар, жители на града настояват за строг контрол на пътя и прекратяване на т. нар. дрифтове. По разкази на свидетели шофьорът, помел три жени преди ден е правел тъкмо това.


Протестиращите влязоха в Районна прокуратура - Стара Загора, тъй като по-рано днес имаше пресконференция, на която хората не бяха допуснати, съобщи Би Ти Ви.


18-годишният водач, който е причинил катастрофата, в резултат на която една от пострадалите е с ампутиран крак, е син на местен бизнесмен, получил е книжка преди около четири месеца и за това време е успял да натрупа две провинения, съобщава телевизията. В нощта на инцидента, петък вечер, водачът, който сега е арестуван, не е бил сам в колата, имало е още двама души с него, които са основни свидетели на прокуратурата.

На 26 свлачища са монтирани уреди за следене

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал

На територията на близо 7 хил. дка свлачища в страната са изградени над 500 съоръжения, които са част от съществуващи и нови измервателни системи за проследяване състоянието им. Това съобщава строителното министерство, по чиито проект е станало това. Той обхваща 26 свлачища в различни райони на страната.
Така изградените измервателни системи ще дават актуална информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси, данни, необходими на компетентните органи за вземане на правилни решения и за предприемане на действия за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия за недопускане на бедствени и аварийни ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората, посочват от министерството.


Проектът е за 2.5 млн. лв., повечето от които са европейско финансиране.

НАП отчете 2.2 млрд. лв. повече приходи отпреди година

Към 30 септември в Националната агенция за приходите са постъпили общо 20.2 млрд. лв., което е с 2.2 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, обяви приходната администрация.


Това е пореден месец с рекордни приходи, след като към 31 август, Агенцията отчете 18 млрд. лв. постъпления - с 2.1 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година, напомнят от данъчната администрация.


"Рекордният резултат е добра новина не само за бюджета, но и за цялото общество. Подобрената събираемост е повлияна и от липсата на репресия и натиск от страна на приходната администрация. Оценявам високо усилията на осемте хиляди служители на НАП и им благодаря", казв изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран от пресцентъра си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK