Съдът в Страсбург пита България какво цели разследването срещу Елена Йончева

Жалбата на Елена Йончева е придвижена и ЕСПЧ отправи няколко въпроса към българското правителство преди да се произнесе по казуса.

© Юлия Лазарова

Жалбата на Елена Йончева е придвижена и ЕСПЧ отправи няколко въпроса към българското правителство преди да се произнесе по казуса.Българското правителство има срок до 18 януари да отговори на три съществени въпроса пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото на Елена Йончева, съобщава "Капитал".


Съдът в Страсбург пита нарушена ли е спрямо нея презумпцията за невиновност, по-специално чрез прессъобщението на спецпрокуратурата от 23 януари 2019 г. за образуваното срещу нея разследване, в което не се поставя под съмнение вината на Йончева за пране на пари, получени чрез финансиране от КТБ, имала ли е тя ефективно правно средство за защита, чрез което би могла да подаде жалба срещу това нарушение и най-важното - използвано ли досъдебното производство срещу нея за други цели извън наказателното производство.


В края на миналата седмица ЕСПЧ комуникира на властите у нас жалбата на Йончева по повод на разследването срещу нея за пране на пари, започнало през есента на 2018 г., което все още е на етапа на досъдебното производство, пише "Капитал".
"Това е жалба, която засяга един изключително сериозен въпрос и самият съд отбелязва, че това дело има потенциал за значително въздействие", коментира адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Йончева по това дело в Страсбург, заедно с адв. Катина Бончева. По тази причина и делото ще бъде разгледано в съкратени срокове, пише още в публикация по темата "Капитал".


По думите на адвокат Екимджиев случаят касае журналист, който е дискредитиран чрез измислени наказателни производства, за да бъде дискредитирана неговата политическа позиция и резултатите от негови журналистически разследвания, разкриващи корупционни практики. В жалбата се прави оплакване именно за това, че всъщност наказателното производство срещу Йончева е образувано с паралегална цел - дискредитиране на журналист и политик, пояснява Екимджиев.


Жалбата на Йончева до ЕСПЧ е за нарушена свобода на изразяване и право на личен живот, както и нарушение на чл. 18 от Европейската конвенция за правата на човека, а именно, че в случая с Йончева държавата е наложила ограничения върху основни права, като действителната цел на тези ограничения е различна от тази, който законът предвижда.


Още по темата - четете в "Капитал"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK