Турският оператор на Vera Su чакал одобрение от държавата, за да започне спасителна операция

Кораб Vera Su заседна край Камен бряг в района на Яйлатаснимки: Министерство на отбраната

© NA

Кораб Vera Su заседна край Камен бряг в района на Яйлатаснимки: Министерство на отбранатаТурският оператор на кораба Vera Su, който заседна в морето край местността Яйлата на 20 септември т.г., е съобщил вчера на служебния транспортен министър Христо Алексиев, че е осигурил специализирана компания за спасяването на плавателния съд. Сега компанията Ves Ship Management Ltd очаквала от българската държава писмено потвърждение за започване на операцията. В същото време България настоява преди това операторът на заседналия кораб да представи ясен план с конкретни стъпки за предстоящата операция. Това обясниха за "Дневник" от Пресслужбата на транспортното министерство по повод на распространено по-рано днес прессъобщение за среща между служебния министър Христо Алексиев и заместник-ръководителя на мисията на Република Турция у нас Ерман Топчу.


Според съобщението на Пресцентъра на министерството на транспорта срещата е била продължение на разговори, проведени от Алексиев вчера с представител на турската компания, оперираща Vera Su. Христо Алексиев е поставил пред Ерман Топчу условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика "за представяне на своевременен адекватен план за спасяване на кораба и товара му в съответствие с българското и европейското законодателство".


Според неофициална информация дни след инцидента с Vera Su от Ves Ship Management Ltd са предложили спешно да разтоварят кораба от карбамида, който той превозва, като го изсипват извън 12-милната зона на българските териториални води в Черно море. Този план обаче е бил отхвърлен от Министерството на околната среда и водите. Това била и причината в момента транспортното министерство да иска подробен план за работа при предприемане на нова операция за спасяване на заседналия кораб от страна на оператора му Ves Ship Management Ltd.
По време на днешната си среща с Ерман Топчу Христо Алексиев е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа, като към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.


Информацията за днешната среща между Христо Алексиев и Ерман Топчу на практика поставя нови въпроси за причините, довели до кризата с кораба Vera Su.


От текста на разпространеното прессъобщение излиза, че компанията Ves Ship Management Ltd работи по паралелен план за спасяване на кораба и товара му, докато транспортното министерство изпълнява своя програма със същата крайна цел.


Само преди ден на брифинг във Варна Христо Алексиев информира, че България преговаря със скандинавски и нидерландски компании за спасяване на аварирали морски съдове. А в телефонен празговор с "Дневник" днес следобяд от транспортното министерство потвърдиха, че в ранните следобедни часове утре се очаква да пристигнат надуваеми технически съоръжения за разтоварването на кораба, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.


Така може да се окаже, че след протакане от три седмици за спасяването на Vera Su могат да започнат две паралелни операции - едната, предприета от държавата, и втора - от оператора на правателния съд.


Междувременно днес по разпореждане на министъра на околната среда и водите Асен Личев е започнал допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб Vera Su, съобщиха от екоминистерството. Той трябва да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при предстоящите спасителни действия.


Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН, съобщават още от Министерството на околната среда и водите. Пунктовете, на които ще бъдат вземани пробите, са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни. Това трябвало да позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.


Паралелно с допълнителния площен мониторинг МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  Добре че не е нещо сериозно, да е изгинало сичко живо по черноморието докато институциите са наумуват...
  :(
  Тъкмо се радвам цял следобед, че получих емайл от общината в моето село, още съм сащисан - имам входящ номер без да ходя до там и обратно! 😁

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  А турците няма ли да кажат какви са им мотивите за тази провокация с химич1еската
  атака на Камен Бряг и в последствие замърсяването ще е на поне 100кв.км?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  'Сега компанията Ves Ship Management Ltd очаквала от балгарската държава писмено потвърждение за започване на операцията. В същото време България настоява преди това операторът на заседналия кораб да представи ясен план"

  Патова ситуация. А междувременно по няшето черноморие се разразява една екологична катастрофа!

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Опс, значи корабът е плавал за Турция..Май ше се окаже все атентат от ердоган, против България. Мръсна бомба.

  мурзилка
 5. 5 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 648 Неутрално

  много я мотаят, работата варви към мириз на умрела риба

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Опс, значи корабът е плавал за Турция..Май ше се окаже все атентат от ердоган, против България. Мръсна бомба.
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  Поръчкова диверсия, няма как голям кораб да се разбие в скалите без ураганен вятър и без 20 метрови вълни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  Най-накрая ще стане, че Ves Ship Management Ltd. ще осъди България !!!! ....... при тея, нашите идиоти тва е на 90% сигурно.....

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Най-накрая ще стане, че Ves Ship Management Ltd. ще осъди България !!!! ....... при тея, нашите идиоти тва е на 90% сигурно.....
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Морска администрация са само герберови хрантутници, без яснота какво трябва да правят в такива ситуации! На повече от няколко милиона няма да ни осъдят, като се знае България колко милиарди вече е изплатила!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  ЦИТАТ : " карбамида, който той превозва, като го озсипват извън 12 милната зона на българските териториални води в Черно море. "

  това си е чист еко-тероризъм = химическа атака на българското крайбрежие

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  А турците няма ли да кажат какви са им мотивите за тази провокация с химич1еската атака на Камен Бряг и в последствие замърсяването ще е на поне 100кв.км?
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Сега да не пратят турският ВМФ да спасява заседналият кораб?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Опс, значи корабът е плавал за Турция..Май ше се окаже все атентат от ердоган, против България. Мръсна бомба.
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  става обяснимо защо корабът е действал като камикадзе
  и не е отговарял на обаждания на бреговата служба !
  Мръсна бомба срещу България, риболова и туризма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Сега да не пратят турският ВМФ да спасява заседналият кораб?
  —цитат от коментар 10 на Julian Mall


  за сега си продължават по план > или карбамида трови на брега ... или ше го изсипят на 12 километра от брега като "спасителна операция" > чиста турска диверсия

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ще ни "цъфнат водораслите" на пролет и ще им платим и товара и кораба, по две !!!! 95% !....... щото сме уникални идиоти ! ..... генерал до генерала, професор до професора, доктУр до доктУра на нЕуките ..... и все идиоти.......

 14. 14 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Весело

  Това е подигравка, ако не друго със служебното министерство.

 15. 15 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 494 Гневно

  Пореден провал на служебните и лично на назначилия ги Р. Радев! Дълго ще патим от неумелите им или чисто престъпни действия и бездействия. Киро и Асен искат поне депутатски имунитет, че иначе ги чака бай Ставри.

 16. 16 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ще чакаме ОВОС два-три месеца

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Сега ако държавата вземе, че даде разрешение за операцията, а турците вземат, че наистина го изкарат от там, това ще е най- позорният шамар през лицето на т.нар. "държава"...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Когато каже султан Ердоган, тогава ще стане.

  Комунистите са виновни!
 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Никой не смее да се качи на кораба и се усеща страх да не се прдизвика скандал с Турция. Капитанът на кораба ще подготви/вече е подготвил своя версия са случилото се, която сигурно не говори добре за България. Не съм сигурен, че турските власти ще се разтакават като нас при подобна ситуация. Изобщо мудно и некомпетентно действа морската адмистрация тук. И не само тя.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  комедиен сериал

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Така може да се окаже, че след протакане от три седмици за спасяването на Vera Su могат да започнат две паралелни операции - едната, предприета от държавата, и втора - от оператора на правателния съд.

  Как така протакане? Това е светкавична реакция за тукашните реалности.

 22. 22 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  И от какъв зор Турция ще трови Черно море като от Резово почти до Батуми е все турско крайбрежие - най - дългото от всички черноморски държави?

  “Вера Су” ще направи от Черно мъртво море"

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10251195

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да ама държавата има още да мисли ;)
  дали нашественикът е кораб пиратски.

  Ако е, конфискува и пуска да плава
  под флага на нова държава

  "Турският оператор на Vera Su чакал одобрение от държавата,
  за да започне спасителна операция"

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ако планът им наистина е да изсипят торовете на 12 мили от брега, тия са за разстрел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK