Досиетата "Пандора": Пеевски не е декларирал три офшорни дружества

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиБившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител. Това съобщава сайтът bird.bg, който е българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, започнал да обявява от вчера съдържанието на т. нар. досиета "Пандора". Проучването обхваща милиони документи за офшорни сметки на политици, милионери и лидери от цял свят.


В обработените досега документи са установени имената на двама българи, съобщи главният редактор на българското електронно издание Атанас Чобанов.. Единият е Пеевски, а името на другия засега не се съобщава.


От документите, засягащи бившия депутат от ДПС, bird.bg научава, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.
Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.


Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на Британските Вирджински острови и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски, информира изданието.


То припомня, че по това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание, а зад гърба му е двудневният престой начело на Държавната агенция за национална сигурност, предизвикал многохилядни протести. Не е установено откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея не е отбелязано участието му във Felina.


Припомня се, че правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации, но могат да участват в собствеността, ако я декларират.


Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във фирмата Verum International Limited, регистрирана на Сейшелските острови през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.


На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт, пише bird.bg.


Какво представляват "Досиетата Пандора" четете тук.
Какво досега беше известно за българската връзка четете тук.
Сръбски министър се оказа с имоти в България - четете тук.
Какви са разкритията за Русия и реакцията на Москва - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK