Данъчните поискаха от журналистите от проекта "Пандора" още данни за замесени българи

Данъчните поискаха от журналистите от проекта "Пандора" още данни за замесени българи

© Асен ТоневНационалната агенция за приходите е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването. В официално писмо до консорциума приходното ведомство иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.


Досега българските участници в консорциума от сайта bird.bg са съобщили името на един замесен българин. Това е бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски, за когото са намерени документи, според които е участвал в три офшорни дружества без да е декларирал това обстоятелство. Представителите на българския екип вчера коментираха, че в документите присъстват около 200 имена на български граждани.


От НАП уточняват, че могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци. От Агенцията съобщават още, че ще сравнят данните по досиетата "Пандора" с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница.


Данъчната администрация възнамерява в близките дни да предостави на обществеността допълнителна информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK