Пеевски отрече да е укривал участие в офшорни дружества (допълнена)

Пеевски отрече да е укривал участие в офшорни дружества (допълнена)

© Георги КожухаровБившият депутат от ДПС и санкциониран по закона "Магнитски" Делян Пеевски отрича да има недекларирани от него офшорни дружества. Изявлението му, предадено от БНТ, е по повод разкритията, че името му се появява в досиетата "Пандора" като политик, който не е декларирал участието си в три офшорни компании. Изявлението му не беше изпратено до редакционната поща на "Дневник".


По повод разкритията от Националната агенция за приходите (НАП) съобщиха, че са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването. По-късно и от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, съобщиха, че ще проверят всички декларации на Пеевски от 2013-а насам.


В изявлението си, Пеевски следва реториката на ДПС и обвинява за изнесените информация т.нар. от него кръг "Капитал". "Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество," пише той.
Пеевски твърди, че въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което има пряко участие и което е надлежно декларирано. Затова според него всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.


Той не уточнява кое е дружеството. Преглед на декларациите му като народен представител през годините показва, че споменатите офшорни компании не са декларирани.


"Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно, е неуместен и предварително обречен на неуспех. Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност, като разпространението на неподписани листи, представяни като "документи", не се нуждае от коментар.
Касае се, за пореден път, за активно мероприятие на кръга "Капитал" и свързаните с него медии с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана. Нямам никакво притеснение от това, като през годините съм бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения", пише още Пеевски.


Той повтаря, че е бил изряден при декларирането на притежаваното от него имущество, че не е укривал доходи, като е заплащал всички дължими към държавата данъци. "Не е случайно избран и моментът за тази манипулация, като някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика. Умишленото използване на името ми няма да доведе и този път до целения от тях резултат."


Какво показва "Пандора"


Сайтът bird.bg, който е българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, съобщи, че в обработените досега документи са установени имената на двама българи.


От документите, засягащи бившия депутат от ДПС, bird.bg научава, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана на Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.


Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от $50 000 на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана на Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.


Припомня се, че правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации, но могат да участват в собствеността, ако я декларират.


Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във фирмата Verum International Limited, регистрирана на Сейшелските острови през 2016 г., и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.


На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT, и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт, пише bird.bg.


Какво представляват "Досиетата Пандора" четете тук.
Какво досега беше известно за българската връзка четете тук.
Сръбски министър се оказа с имоти в България - четете тук.
Какви са разкритията за Русия и реакцията на Москва четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK