Цацаров заплаши с дела Антикорупционния фонд след поредния епизод на "Осемте джуджета"

Името на бившия главен прокурор Сотир Цацаров бе споменато в последната част от разследването, свързано с казуса "Осемте джуджета".

© Велко Ангелов

Името на бившия главен прокурор Сотир Цацаров бе споменато в последната част от разследването, свързано с казуса "Осемте джуджета".Бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че ще заведе дела за клевета след поредния епизод от разследването на Антикорупционния фонд по казуса с "Осемте джуджета". Цацаров е изпратил позицията си до неправителствената организация по повод публикуваното в понеделник интервю на Николай Стайков и Андрей Янкулов с Явор Златанов (съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи "Изамет" - бел. ред.).


Какво разказва в първа част на интервюто Явор Златанов четете тук


В разговора Златанов много често казва, че организираната престъпна група е на Петьо Еврото и на Илия Златанов, като в примери споменава имената на бившия и на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.
В писмото си до Антикорупционния фонд Цацаров подчертава, че позицията му и неговата гледна точка по случая нито е търсена, нито е представена.


"Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа", посочва Цацаров, опровергавайки твърденията на Златанов.


"С оглед заявеното в интервюто от 4 октомври 2021 г., че поради интимна връзка с бившата съпруга на Явор Златанов съм предизвикал задържането му, както и други действия спрямо него в хода на досъдебно производство, ще сезирам компетентната прокуратура да извърши проверка на всички мои действия, свързани с това производство. Ще направя това, тъй като внушението в публикацията на "Антикорупционния фонд" е, че съм извършил престъпление против правосъдието. Едновременно с това ще предприема необходимите действия пред съдебните органи с оглед публично разпространените клевети", предупреждава Цацаров.


Той определя и като срамно това, че финансирането на организацията, предоставено от фондация "Америка за България", се използва и за "тиражиране на откровени лъжи", и посочва, че начинът, по който това се прави, няма нищо общо със стандартите за етика и прозрачност.


Антикоцупционният фонд настоява за отговор на важните въпроси


От Антикорупционния фонд са публикували позицията на Цацаров, придружена с коментар към нея, в който посочват, че предстои да излезе и продължение на разговора с Явор Златанов.


"Смятаме, че казусът "Осемте джуджета" беше откровено заметен под килима от Прокуратурата на Република България и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни. В същото време в този казус са замесени достатъчно на брой висши магистрати, за да го смятаме за важен за разкриване на потенциални зависимости и даване на отговор на въпроса как и в чия полза работи българската прокуратура в определени случаи", посочват от Антикорупционния фонд.


Организацията коментира, че в позицията си Сотир Цацаров оставя без коментар въпросите за отношенията му с главните действащи лица в "Осемте джуджета" - бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова.


Явор Златанов разказва своята гледна точка по казуса с "Осемте джуджета" в интервю за Антикорупционния фонд.

© Скрийншот/

Явор Златанов разказва своята гледна точка по казуса с "Осемте джуджета" в интервю за Антикорупционния фонд.


Те дават и конкретни примери - въпреки заключението на съда, че Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Цацаров я оглавяваше. Напомнят и че Петров успя да напусне съдебната система по собствено желание и без никаква санкция от Висшия съдебен съвет, а Любена Петрова е организирала демонстрации в подкрепа на прокуратурата и същото това мнозинство във ВСС.


От организацията посочват, че всеки има право да се обърне към съда, ако смята, че определено действие уврежда правата му или репутацията му.


"В днес публикуваната позиция, в качеството Ви на председател на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP (strategic litigation against public participation, т.е. дела с цел възпрепятстване на публичното участие). Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласът на брутално засегнатия, дори физически, от действията на институциите Явор Златанов", коментират от Антикорупционния фонд.


Първи епизод от разследването - тук
Втори епизод - тук
Трети епизод - тук
Четвърти епизод - тук

Анализ на фактите по разследването - тук


От организацията допълват и че заеманата от Цацаров висша публична длъжност със сериозни правомощия не предполага отправянето на неясно формулирани заплахи по повод на предоставено право на отговор по предходна публикация, защото възприемането и институционализирането на подобен подход би дискредитирало антикорупционната комисия и би допринесло за превръщането й в институция-бухалка.


Те посочват и че ясно прозира опит да се повлияе на дейността на организацията чрез рефериране към донорските организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушение на етични правила.


"Считаме, че както изнесените през 2020 г. факти по случая "Осемте джуджета", подкрепени и с писмени доказателства, и със свидетелски показания на несвързани помежду си свидетели, така и публикуваните като част от интервю с Явор Златанов обстоятелства свидетелстват за системни проблеми в правоохранителните институции и съдържат сериозни данни за извършени престъпления и нарушения. Поради това отправяме за пореден път призив към компетентните институции - българската прокуратура, МВР, Инспектората към ВСС, да предприемат действия за проверка и разследване на изнесените данни", подчертават от Антикорупционния фонд.


Освен това посочват и че адекватната институционална реакция на случаи от ранга на "Осемте джуджета" ще допринесе в значителна степен за това България да не заема позорното място на най-корумпираната държава в Европейския съюз според няколко международни изследвания на корупцията - Corruption Perceptions Index и Global Corruption Barometer (Transparency International), Freedom Barometer (Friedrich Nauman Stiftung) и Rule of Law Index (World Justice Project).


Гледната точка на Явор Златанов


Преди повече от година Антикорупционният фонд в поредица от няколко епизода разказа как в опит да разреши спор за активите на групата дружества "Изамет" в своя полза Илия Златанов се обръща за съдействие към Петьо Еврото. Според неговите твърдения на среща в ресторант "Осемте джуджета" Петров му обещава бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов, майка му и сестра му са задържани по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група.


В интервю, чиято първа част беше излъчена в понеделник (4 октомври), пред Николай Стайков и бившия прокурор Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд Явор Златанов разказва детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Еврото, какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева, както и как лекари са били заплашвани като част от натиска.


От времето, прекарано в ареста, здравословното му състояние се влошава сериозно (единият му бъбрек е премахнат, а другият не функционира напълно и той е с голяма степен на инвалидност). Явор Златанов приема, че това е било част от натиска към него. В разговора много често казва, че организираната престъпна група е на Петьо Еврото и на Илия Златанов, като в примери споменава имената на бившия и на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев.


Първа част на интервюто с Явор Златанов четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK